Fresh Vibes Greece All Over Me

Τι να κάνω στα Ζαγοροχώρια

Ένας από τους αγαπημένους ορεινούς προορισμούς, τα Ζαγοροχώρια προσφέρουν τα πιο καρτποσταλικά τοπία, τις πιο γραφικές διαδρομές και εικόνες που θα σας μείνουν αξέχαστες. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα ζεστά μαγαζιά και οι ρομαντικοί ξενώνες είναι λίγοι από τους λόγους που αξίζει να τα επισκεφθείτε. Ο πιο βασικός όμως λόγος για να τα επισκεφτείτε είναι ότι βρίσκονται ανάμεσα στην καταπράσινη φύση, γεγονός που θα σας παρέχει την ηρεμία που αναζητάτε. Στον ταξιδιωτικό μας οδηγό θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες πριν την πρώτη σας επίσκεψη στα Ζαγοροχώρια.

Τι να κάνετε στα Ζαγοροχώρια

Δρακολίμνη

Βρίσκεται στον ορεινό όγκο της Τύμφης, σε υψόμετρο 2050 μέτρων. Πρόκειται για μία λίμνη ανάμεσα στα βουνά που προσφέρει θέα που κόβει την ανάσα. Το σχήμα της είναι ελλειψοειδές και παρόλο που το τοπίο γύρω από την λίμνη είναι γυμνό, η πανοραμική θέα των κορφών των βουνών είναι εκπληκτική. Έχει μόνιμο νερό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι οι Τρίτωνες, ένα σπάνιο είδος αμφίβιου που μοιάζει με δράκο.

Για να φτάσετε στην Δρακολίμνη, θα πρέπει να ακολουθήσετε την πεζοπορική διαδρομή, που ξεκινά από το Μικρό Πάπιγκο, σε μία διαδρομή 4 ωρών. Διαφορετικά, μπορείτε να ξεκινήσετε από το καταφύγιο Αστράκα, από όπου είναι 1,5-2 ώρες πεζοπορία.

Οι διαδρομές παρακάτω είναι από τις πιο δημοφιλή για τους λάτρεις της πεζοπορίας, και είναι σχετικά ξεκούραστες:

  • Μικρό Πάπιγκο- Καταφύγιο Αστράκας: 5,6 χιλιόμετρα περίπου σε 3:30-4:00 ώρες.
  • Καταφύγιο- Δρακόλιμνη Τύμφης: 2,8 χιλιόμετρα περίπου σε 1:30-2:00 ώρες.

Συνολικά: 17 χιλιόμετρα περίπου με την επιστροφή.

Υψομετρική διαφορά: 1.080 μέτρα περίπου.

Φαράγγι Βίκου

Ένα άγριο και επιβλητικό τοπίο με καταπληκτική θέα. Αποτελεί σημείο ορόσημο στα Ζαγοροχώρια. Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα αξιοθέατα της φύσης με σημαντική οικολογική αξία. Έχει μπει στο ρεκόρ Guinness ως το βαθύτερο φαράγγι σε αναλογία με το πλάτος του, καθώς σε ένα σημείο το βάθος είναι 900 μέτρα και το πλάτος 1100 μέτρα.
Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στον πυρήνα του εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου, ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας λόγω της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας. Πιο συγκεκριμένα, στην ιδιαίτερη πανίδα του Βίκου ανήκει η καφέ αρκούδα, αγριόγατες, λύκοι, η σπάνια και απειλούμενη υπό εξαφάνιση ευρασιατική βίδρα και πολλά ακόμα ζώα αλλά και 110 καταγεγραμμένα είδη πουλιών σπάνια και μη. Επίσης, έχουν καταγραφεί 2.000 είδη και υποείδη χλωρίδας, από τα οποία τα 250 θεωρούνται θεραπευτικά βότανα, και υπήρχαν πολλοί “Βικογιατροί” όπως τους έλεγαν, που βοηθούσαν τον κόσμο με αυτά.

Τα σημεία που προσφέρουν την καλύτερη θέα του φαραγγιού είναι στη θέση Μπελόη, η Μονή της Αγίας Παρασκευής και η θέση Οξυά. Πολλοί θεωρούν την θέση Μπελόη την πιο εντυπωσιακή, στην οποία θα πάτε με τα πόδια από το χωριό Βραδέτο (10 – 25 λεπτά). Στην Μονή της Αγίας Παρασκευής θα φτάσετε από το χωριό Μονοδένδρι από ένα πανέμορφο μονοπάτι, όπου θα βρείτε την πινακίδα που αναφέρει την θέση του φαραγγιού στο ρεκόρ Guinness.

Bonus Tip: Για εμάς το καλύτερο View Point ήταν στην περιοχή της Οξυάς. Υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, όπου μπορείτε να δείτε το πόσο επιβλητικό είναι το φαράγγι. Δεν ενδείκνυται για όσους έχουν υψοφοβία και ακροφοβία.

Ο καλύτερος τρόπος όμως για να γνωρίσετε το φαράγγι είναι διασχίζοντάς το. Με κάποιον έμπειρο οδηγό που θα σας καθοδηγήσει θα περπατήσετε στα μονοπάτια που έχουν σηματοδοτηθεί. Η διαδρομή είναι 5-7 ώρες και ξεκινάει από το Μονοδένδρι και καταλήγει στον Βίκο.

Η θέα στο φαράγγι του Βίκου από την θέα της Οξυάς
Πέτρινο Δάσος

Κοντά στην περιοχή Μονοδένδρι, βρίσκεται το παράξενο φαινόμενο του Πέτρινου Δάσους που προκαλεί ενθουσιασμό σε όσους το αντικρίζουν. Πυργωειδές δομές από ασβεστολιθικούς βράχους ορθώνονται επιβλητικά μέσα από ένα δάσος από σφενδάμους και δρύες.

Το πέτρινο δάσος στην περιοχή του Ζαγορίου.
Πεζοπορία

Υπάρχουν πολλά χαρτογραφημένα μονοπάτια για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας. Η φυσική ποικιλομορφία του Ζαγορίου, με τα πυκνά δάση, τις βαθιές χαράδρες, ποτάμια, εντυπωσιακά γεφύρια συμπληρώνουν την φυσική ομορφιά του τοπίου. Διατίθενται πολλές πεζοπορικές διαδρομές, καθώς το πεζοπορικό δίκτυο είναι πυκνό και ποικίλλουν οι βαθμοί δυσκολίας τους. Η πιο γνωστή είναι το πέρασμα της χαράδρας του Βίκου (12,5 χιλιόμετρα, 5-7 ώρες). Ξεκινάει από το χωριό Βίκος και φτάνει στο Μονοδένδρι ή το αντίστροφο. Δεύτερη πιο γνωστή είναι η διαδρομή καταφύγιο Αστράκας – Δρακολίμνη (2,8 χιλιόμετρα, 1 ώρα). Θα βρείτε επίσης πολλές ακόμα διαδρομές και με την συνοδεία κάποιου έμπειρου οδηγού, μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα απολαύσετε τα εντυπωσιακά τοπία που έχει να σας προσφέρει το Ζαγόρι.

Βοϊδομάτης

Πρόκειται για έναν μικρό παραπόταμο του Αώου με μήκος περίπου 15 χιλιόμετρα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι τα πεντακάθαρα νερά του, τα πιο καθαρά στην Ελλάδα και ίσως και την Ευρώπη. Τα κρυστάλλινα και διαυγή νερά του θα σας εντυπωσιάσουν και πολλοί λένε ότι το νερό είναι πόσιμο. Μπορείτε να περπατήσετε στο ποτάμι και να θαυμάσετε το τοπίο, ή να δοκιμάσετε τις αντοχές σας ανάμεσα στα extreme sports που προσφέρει ο Βοϊδομάτης, όπως canoe, kayak και rafting.

Κολυμπήθρες

Οι γνωστές Κολυμπήθρες, ή αλλιώς οβίρες, είναι κοιλώματα από ασβεστόλιθους, τα οποία δημιουργήθηκαν από την ροή του νερού και σχημάτισαν τις φυσικές αυτές πισίνες. Από τα must μέρη στα Ζαγοροχώρια. Το τοπίο είναι μαγικό και το καλοκαίρι ιδανικό για βουτιές. Φτάνοντας στο Μικρό Πάπιγκο, θα δείτε μια πινακίδα προς το ρέμα Ρογκοβό και τις κολυμπήθρες. Από εκεί, μετά από λίγα μέτρα θα αντικρίσετε τις πρώτες κολυμπήθρες και ανεβαίνοντας το τοπίο γίνεται όλο και πιο άγριο και εντυπωσιακό.

κολυμπήθρες στο Πάπιγκο
Καταρράκτες Μπάλτα Ντι Στρίγκα

Κοντά στο χωριό Ηλιοχώρι, βρίσκονται οι εντυπωσιακοί καταρράκτες Μπάλτα Ντι Στρίγκα. Πρόκειται για 3 καταρράκτες, με το μεγαλύτερο να έχει ύψος 25 μέτρα, που σχηματίζουν 2 μεγάλες και 1 μία μικρή βάθρες (λίμνες). Το τοπίο που δημιουργείται είναι παραμυθένιο και το καλοκαίρι μπορείτε να ζήσετε την εμπειρία και να κολυμπήσετε σε μία από τις λίμνες. Χρειάζεται περίπου 20 λεπτά περπάτημα.

Καταρράκτες Μπάλτα ντι Στρίγκα

Διαμονή στα Ζαγοροχώρια

Για την διαμονή μας στα Ζαγοροχώρια, επιλέξαμε το 19.40 Luxury Guesthouse, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Καλπακίου. Αρχικά, η θέση του καταλύματος είναι ιδανική, μιας και το Καλπάκι αποτελεί σταυροδρόμι προς τα Ζαγοροχώρια. Σε απόσταση αναπνοής ξεκινάνε τα πρώτα χωριά, κάτι που διευκόλυνε αρκετά και εμάς στο θέμα των αποστάσεων, καθώς είχαμε σχεδιάσει να επισκεφτούμε διάφορα χωριά σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Όσον αφορά τα δωμάτια, είναι πεντακάθαρα και υπερσύγχρονα, με ιδιαίτερο στυλ και πολυτέλεια που συναντά την παράδοση, σε ένα κτίριο που χρονολογείται από το 1940. Το ξενοδοχείο διαθέτει 3 δωμάτια και 3 σουίτες, στα οποία συνδυάζεται η παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την σύγχρονη τουριστική υποδομή. Σε όποιο δωμάτιο και αν επιλέξετε να μείνετε, μπαίνοντας σε αυτό θα νιώσετε την ζεστασιά και την ηρεμία του. Όλα τα δωμάτια παρέχουν μεγάλο διπλό κρεβάτι με ανατομικό στρώμα και δυνατότητα επιλογής μεταξύ σκληρού ή μαλακού μαξιλαριού της εταιρείας COCO MAT. Στον δίσκο καλωσορίσματος θα βρείτε τα απαραίτητα για καφέ και τσάι.

Πέρα όμως από το όμορφο και άνετο δωμάτιο, οι ιδιοκτήτες είναι εξυπηρετικοί και φιλικοί και μας κέρδισαν από την πρώτη στιγμή που τους γνωρίσαμε. Μας έδωσαν συμβουλές σχετικά με τις γύρω περιοχές, τι να δούμε, καθώς επίσης και για το που να φάμε. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, που ξεκίνησε το εγχείρημά τους από το 2019 και το τρέχουν με αγάπη και μεράκι, έχοντας στο μυαλό τους συνεχώς την εξέλιξη και την βελτίωση.

Bonus εμπειρία: Η πιο όμορφη εμπειρία που ζήσαμε ήταν που απολαύσαμε το πρωινό μας με θέα τα καταπράσινα βουνά, ζώντας την απόλυτη ηρεμία. Όσα μας προσέφεραν ήταν σπιτικά και φρεσκότατα και τα τιμήσαμε και εμείς από την μεριά μας.

19.40 Luxury Guesthouse στο Καλπάκι.

Χρήσιμα sites & apps

Τα τελευταία χρόνια που ταξιδεύουμε έχουμε ξεχωρίσει κάποιες εφαρμογές, που χρησιμοποιούμε πριν από κάθε ταξίδι μας ή και κατά την διάρκεια αυτού. Τις έχουμε επιλέξει έναντι άλλων, για την εγκυρότητα τους, την ευκολία χρήσης και την ποικιλία σε επιλογές που έχουν. Αναφέρουμε παρακάτω αναλυτικά ποιες είναι αυτές μαζί με τα χαρακτηριστικά τους.

Booking.com

Πληθώρα επιλογών από καταλύματα για διαμονή ανά τον κόσμο. Βαθμίδες ταξιδιώτη ανάλογα με τις κρατήσεις που έχετε κάνει, μοναδικές εκπτώσεις, προσφορές και Promo Codes για εσάς και τους φίλους σας. Ξεκινήστε τις κρατήσεις και ανακαλύψτε όλες τις δυνατότητες. Δείτε διαθεσιμότητα και τιμές για διαμονή στα Ζαγοροχώρια εδώ.

Skyscanner

Το πρώτο μέρος που κάθε ταξιδιώτης συμβουλεύεται πριν από κάθε ταξίδι του. Άμεση και γρήγορη σύγκριση τιμών από αεροπορικές ανά τον κόσμο. Λατρεύουμε το φίλτρο “προς οποιοδήποτε προορισμό” που μας παραθέτει σε αύξουσα σειρά τους πιο οικονομικούς προορισμούς για τις ημερομηνίες που έχουμε θέσει. Η καλύτερη λύση για οργάνωση και booking ταξιδιού την τελευταία στιγμή. Για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία και ενοικιάσεις αυτοκινήτων δείτε εδώ.

Hotels.com 

Η Hotels.com είναι κορυφαίος πάροχος ξενοδοχειακών καταλυμάτων παγκοσμίως, προσφέροντας υπηρεσίες κρατήσεων μέσω του δικού της δικτύου τοπικών ιστότοπων. Μόλις φτάσετε τις 10 διανυκτερεύσεις, θα έχετε μια δωρεάν διανυκτέρευση την οποία μπορείτε να εφαρμόσετε κατά το checkout. Ωστόσο, μπορείτε να κερδίσετε πολλαπλές δωρεάν διανυκτερεύσεις συνεχίζοντας να κάνετε κρατήσεις με την Hotels.com. Η πλατφόρμα παρέχει στους ταξιδιώτες μία από τις ευρύτερες επιλογές καταλυμάτων στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων τόσο ανεξάρτητων όσο και μεγάλων αλυσίδων ξενοδοχείων, καθώς και αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων. Βρείτε τις καλύτερες προσφορές σε καταλύματα εδώ.

Trip Advisor 

Το Tripadvisor, βοηθάει εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε μήνα να κάνουν το κάθε τους ταξίδι μοναδικό και αξέχαστο. Οι ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν τον ιστότοπο και την εφαρμογή του Tripadvisor για να περιηγηθούν σε χιλιάδες κριτικές και γνώμες για ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπειρίες, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιέρες. Είτε σχεδιάζουν ένα ταξίδι, είτε βρίσκονται ήδη σε αυτό, οι ταξιδιώτες απευθύνονται στο Tripadvisor για να συγκρίνουν χαμηλές τιμές σε ξενοδοχεία, πτήσεις και κρουαζιέρες, να κάνουν κράτηση σε δημοφιλείς περιηγήσεις και αξιοθέατα, καθώς επίσης και να κρατήσουν τραπέζια σε εξαιρετικά εστιατόρια. Περισσότερες πληροφορίες για διαθεσιμότητες, τιμές και κρατήσεις δείτε εδώ.

© 2023, Worth Every Mile. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *