Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του να ταξιδεύεις μόνος σου είναι στην πραγματικότητα όχι τόσο το να φτάσεις στον προορισμό, αλλά το να το πάρεις απόφαση να κλείσεις την πτήση σου και να φτιάξεις τη βαλίτσα σου. Μόνος/η σου. Και εγώ σήμερα θα σου δώσω δέκα τιπς για το πρώτο σου solo ταξίδι.
Η πραγματικότητα των σόλο ταξιδιών είναι πολύ διαφορετική από αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι και ίσως μπορεί να είναι τελείως διαφορετική από όλα όσα πιστεύεις εσύ που διαβάζεις τώρα αυτό το άρθρο. Υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι για να φτάσει κανείς να ταξιδέψει μόνος του σημαίνει ότι δεν έχει φίλους ή ότι κάτι δεν πάει καλά. Άλλοι θεωρούν πως είναι επικίνδυνο και ειδικά αν είσαι γυναίκα μόνη.
Ευτυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να μη χάσουν άλλο χρόνο, να μην αναβάλλουν άλλο ένα ταξίδι επειδή οι δικοί τους δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Και να μην τους ενδιαφέρει τι θα σκεφτούν οι άλλοι για τις αποφάσεις τους. Ενώ πολλές γυναίκες, αντιλαμβάνονται ότι όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνο ένα solo ταξίδι αλλά είναι και ενδυναμωτικό και πάνω από όλα μια υπέροχη εμπειρία. Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα, ότι τα σόλο ταξίδια είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθει κανείς περισσότερα για τον εαυτό του αλλά και τον κόσμο γύρω του.
Ποια είναι όμως τα πρώτα βήματα για να κάνεις το πρώτο ταξίδι μόνο σου εφόσον έχεις κάνει το πρώτο βήμα; Έχεις δηλαδή αποφασίσει ότι θα ταξιδέψεις και χωρίς τους δικούς σου ανθρώπους.
Προετοίμασε το ταξίδι σου
Ξεκίνησε να σχεδιάζεις την ακριβή διαδρομή του ταξιδιού σου. Ψάξε τους χάρτες, σημείωσε πάνω τους τα σημεία ενδιαφέροντος που θέλεις να επισκεφθείς. Βρες τις γειτονιές με την περισσότερη ζωή και διάλεξε ξενοδοχείο κοντά στο κέντρο και ιδανικά σε σημείο που έχει μέχρι αργά αρκετή ζωή. Κλείσε από πριν εισόδους σε αξιοθέατα αλλά και πιθανά day trips και δημιούργησε και ένα καθημερινό πρόγραμμα ώστε να έχεις γεμάτες ημέρες. Έτσι δε θα αισθανθείς καμία ημέρα μοναξιά ή βαρεμάρα.
Ενημέρωσε τουλάχιστον ένα δικό σου άτομο
Το πρώτο πράγμα πριν αναχωρήσεις από την Ελλάδα είναι να δώσεις σε κάποιον δικό σου άνθρωπο το πρόγραμμα του ταξιδιού σου. Πού θα μένεις, με τι θα μετακινηθείς, ποιες εκδρομές και πτήσεις θα πάρεις. Επίσης είναι καλό να αφήσεις και μια φωτοτυπία του διαβατηρίου ή της ταυτότητάς σου. Όταν πλέον είσαι στον προορισμό σου, πριν βγεις από το ξενοδοχείο, ανάφερε και στη ρεσεψιόν ότι θα κινηθείς στην τάδε περιοχή.
Πάρε τα απολύτως απαραίτητα
Ακριβώς επειδή ταξιδεύεις μόνη/ μόνος, δεν έχεις τη βοήθεια των δικών σου από το να πας πχ στην τουαλέτα χωρίς τις βαλίτσες σου, μέχρι να τις κουβαλήσεις και να τις ανεβάσεις στο λεωφορείο, στο ξενοδοχείο κτλ. Αυτό σημαίνει πόσο όσο λιγότερα πράγματα κουβαλάς μαζί σου τόσο λιγότερο θα ταλαιπωρηθείς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου. Ελαφριές βαλίτσες, λιγότερο βάρος, λιγότερη ταλαιπωρία!
Έχε ένα plan B
Όταν ταξιδεύεις μόνος/μόνη, δεν είναι πάντα εύκολο να έχεις “καλυμμένη” την πλάτη σου καθώς δεν έχεις κάποιον δικό σου να σε βοηθήσει ή να σου φτιάξει τη διάθεση όταν πάνε όλα στραβά. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη η προετοιμασία σου. Π.χ. αν έχεις να πάρεις ένα τρένο ή ένα λεωφορείο για έναν προορισμό, έχε ένα plan b για το τι θα κάνεις σε περίπτωση που το χάσεις ή που δε φύγει κανένα λεωφορείο στην ώρα του. Το ίδιο ισχύει και για τη διαμονή σου. Σε περίπτωση που κάτι στραβώσει έχε μια δεύτερη εναλλακτική σε κοντινή απόσταση ώστε να ανατρέξεις εκεί αν πχ δε βρίσκουν την κράτησή σου ή όλα είναι γέματα.
Πρόληψη
Η μεγαλύτερη συμβουλή μου είναι ακόμα και αν έχεις ίντερνετ παντού, έχε κάπου γραμμένη τη διεύθυνση του ξενοδοχείου σου, σε περίπτωση που χαθείς, χρειάζεσαι οδηγίες ή ταξί για να σε φέρει πίσω. Έχε μαζί σου μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σου και έχε το σε ένα καλά κρυμμένο μέρος όταν ταξιδεύετε μεταξύ προορισμών.Τέλος, ακόμα να αν προτιμάς να κάνεις αγορές μόνο με κάρτα, είναι καλό να έχεις πάντα μαζί σου και λίγα μετρητά. Προσωπικά, πάντα κρατάω επιπλέον 50-100 ευρώ σε ασφαλές σημείο στις αποσκευές μου ή πάνω μου όταν κυκλοφορώ. Το παπούτσι, η κάλτσα ή το σουτιέν είναι υπέροχες κρυψώνες!
Αυτοπεποίθηση
Ναι, βρίσκεσαι πρώτη φορά μόνος σου με μια νέα χώρα! Δεν είναι εύκολο και δε θα είναι τις πρώτες φορές. Θα δεις όμως πως όσο πιο πολύ ταξιδεύεις τόσο πιο πολύ θα βρίσκεις τα πατήματά σου και θα απολαμβάνεις το ταξίδι σου. Προσπάθησε να δείχνεις άνετα και απομάκρυνε αρνητικές σκέψεις ώστε να φαίνεται άνετος και στους γύρω σου. Δε θέλεις να προσεγγίσεις τους λάθους ανθρώπους γύρω σου. Δεν νιώθεις αυτοπεποίθηση; Το παλιό ρητό είναι σωστό: fake it till you make it.
Γίνε ένα με την κουλτούρα
Από την άλλη, το να ξεχωρίζεις υπερβολικά ως ξένος μπορεί να προσελκύσει δυσάρεστα βλέμματα ή ακόμα και τουριστικές απάτες. Ντύσου όπως ντύνονται οι ντόπιοι. Μίλα χωρίς να φωνάζεις και να τραβάς την προσοχή στο δρόμο και ακόμα και όταν μιλάς στο τηλέφωνο, να έχεις αίσθηση του τι γίνεται γύρω σου. Μάθε να ακούς και να παρακολουθείς τι γίνεται γύρω σου. Άσε το εγώ σου στην άκρη και ο κόσμος θα ξεδιπλωθεί μπροστά σου.
Πολύς ελεύθερος χρόνος μόνη/ μόνος σου
Πάρε μαζί σου κάποιο βιβλίο, περιοδικό ή σημειωματάριο το οποίο θα σου κρατάει συντροφιά τις ώρες που θα είσαι στο ξενοδοχείο, ή όταν κάθεσαι για φαγητό. Να θυμάσαι επίσης ότι ένα ενδιαφέρον βιβλίο είναι πάντα ένας καλός λόγος για να πιάσεις κουβέντα με τον απέναντί σου! Πάρε επίσης μαζί σου μια καλή φωτογραφική μηχανή και επικεντρώσου στο να φωτογραφίζεις όλα όσα σου κάνουν εντύπωση. Όταν είσαι μόνος σου δίνεις περισσότερη σημασία στις λεπτομέρειες και το αποτέλεσμα που θα πετύχεις φωτογραφίζοντας θα είναι περισσότερο από ικανοποιητικό!
Αγόρασε τοπική sim card
Αν το ταξίδι σου διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα, είναι καλό να αγοράσεις μια τοπική sim ώστε να μπορείς να επικοινωνήσεις εύκολα με τους δικούς σου αλλά και με ντόπιους που πιθανό να γνωρίσεις στο ταξίδι σου. Έτσι θα μπορείς να έχεις πάντα ίντερνετ τόσο για να ψάχνεις τα πάντα ειδικά στους χάρτες αλλά και για να μπορούν να σε βρίσκουν οι δικοί σας ανά πάσα στιγμή.
Μίλα, μίλα, μίλα!
Κάθισε για καφέ ή φαγητό στο μεγάλο κοινόχρηστο τραπέζι, στη μπάρα του μπαρ, στο δωμάτιο που συγκεντρώνονται οι backpackers του hostel ή του b&b ξενοδοχείου σου. Αν τώρα ξέρεις και τη γλώσσα της χώρας στην οποία βρίσκεσαι ακόμα καλύτερα. Δεν έχει σημασία πόσο καλά τη μιλάς αρκεί να μπορείς να πεις τα βασικά. Οι ντόπιοι εκτιμούν πολύ τον τουρίστα που δείχνει να ενδιαφέρεται πραγματικά για την κουλτούρα τους και μιλάει -έστω και χάλια- τη γλώσσα τους. Η στάση τους είναι πιο φιλική και φυσικά θα είναι ακόμη πιο πρόθυμοι όχι μόνο να σε βοηθήσουν αλλά να μοιραστούν ακόμα και το γεύμα τους μαζί σου.
Καλή αρχή λοιπόν! Το solo ταξίδι είναι από τις πιο όμορφες και απελευθερωτικές εμπειρίες που θα ζήσεις!
© 2022, Maria Kofou. All rights reserved.
Γεια, είμαι η Μαρία Κόφου γνωστή και ως @travelstoriesfromyworld!