Europe Stories Φιλανδία

Βόρειο Σελάς: Τι πρέπει να ξέρεις πριν πας στον αρκτικό κύκλο

Κείμενο: Μαρία Κόφου

Βόρειο Σέλας, Aurora Borealis, Northern lights. Με όποιο όνομα και να αποφασίσει κανείς να το αποκαλέσει, ένα είναι το κοινό του χαρακτηριστικό, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που έχει μια ανεξήγητη μαγεία και είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς ταξιδεύοντας στο βόρειο ημισφαίριο. 

Πόσες φορές δεν έχεις δει φωτογραφίες στο instagram, στο κινητό κάποιου γνωστού σου, σε κάποιο περιοδικό, στην τηλεόραση από τον καταπράσινο νυχτερινό ουρανό κάποιας βόρειας χώρας και δεν έχεις ευχηθεί να μπορέσεις και εσύ να καταφέρεις να δεις από κοντά αυτό το μαγευτικό φυσικό φαινόμενο; Είμαι σίγουρη. Άπειρες φορές. Και εγώ το ίδιο.

Μέχρι που κατάφερα να το δω με τα ίδια μου τα μάτια, 2 χρόνια πριν, κάπου στο βορρά της Σουηδίας.

Ετοίμασα λοιπόν έναν Aurora Borealis οδηγό με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να καταφέρεις να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα.

Βέβαια, πρέπει να θυμάσαι πριν ξεκινήσεις την προετοιμασία πως χρειάζονται δύο πολύ σημαντικά πράγματα ώστε να καταφέρεις να ταξιδέψεις προς τον αρκτικό κύκλο και να δεις το Βόρειο Σέλας.

1) Αρκετά καλό budget (οι βόρειες χώρες είναι πολύ ακριβές όχι μόνο στο θέμα διαμονής και διατροφής αλλά και στις δραστηριότητες που θα χρειαστεί να κλείσεις -πχ aurora borealis hunting- για να δεις το Βόρειο Σέλας

2) Πολλή μα πάρα πολλή τύχη (δεν είναι δεδομένο ότι θα δεις το Β. Σέλας ακόμα και αν πας σε μήνες που θεωρητικά εμφανίζεται σίγουρα)

Ας ξεκινήσουμε όμως από το πρώτο βασικό ερώτημα:

ΤΙ είναι το Βόρειο Σέλας και πώς δημιουργείται

Το φαινόμενο αυτό είναι ουσιαστικά είναι παιχνίδι του φωτός που προκαλείται από τις συγκρούσεις μεταξύ ηλεκτρικά φορτισμένων σωματίων (ηλιακός άνεμος) που απελευθερώνονται από τον ήλιο και αφού εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της γης συγκρούονται με αέρια όπως το οξυγόνο και το άζωτο δημιουργώντας έτσι χρωματισμούς. Το χρώμα του φωτός εξαρτάται από το είδος του ατόμου που διεγείρεται και από την ενεργειακή διαφορά των στοιβάδων διέγερσης και ηρεμίας των ηλεκτρονίων του ατόμου. 

Το επικρατέστερο χρώμα του Σέλαος είναι το λευκό παρόλο που στο γυμνό μάτι φαίνεται περισσότερο το πράσινο.Οι πιο συχνοί χρωματισμοί είναι το κόκκινο που φαίνεται στο χαμηλότερο άκρο των κάθετων ακτίνων, το κίτρινο και φυσικά το πράσινο που εμφανίζεται στο ανώτερο άκρο και είναι αυτό που ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει περισσότερο.

ΠΟΤΕ είναι η καλύτερη περίοδος για να το δεις

Ξεκινάμε θέτοντας ως δεδομένο πως τα βασικά χαρακτηριστικά που ευνοούν στο να δει κανείς το Βόρειο Σέλας είναι το σκοτάδι και ο καθαρός ουρανός, οπότε ακόμα και αν επισκεφθείς τον αρκτικό κύκλο ένα συγκεκριμένο μήνα που όλοι σου έχουν επιβεβαιώσει πως θα δεις το Σέλας, αν πχ έχει συννεφιά τις ημέρες που βρίσκεσαι εκεί, οι πιθανότητες να το δεις με τα ίδια σου τα μάτια είναι πραγματικά ελάχιστες.

Αν σκέφτεσαι λοιπόν να ταξιδέψεις μέχρι το βορρά για να δεις το Βόρειο Σέλας η καλύτερη περίοδος είναι το τέλος του φθινοπώρου μέχρι τις αρχές της άνοιξης και αυτό γιατί θα πρέπει να υπάρχει αρκετό σκοτάδι για να μπορέσει κανείς να το δει με γυμνό μάτι.

Ο Δεκέμβριος είναι ο μόνος χειμερινός μήνας με τις λιγότερες πιθανότητες να δεις το Σέλας και αυτό γιατί πολύ γνωστά μέρη όπως το Τρομσό της Νορβηγίας και η Κίρουνα της Σουηδίας εκείνο το μήνα έχουν πιθανότητα συννεφιάς στο 70%, κάτι που σημαίνει πως η πιθανότητα να δει κανείς το Βόρειο Σέλας πέφτει κατακόρυφα. Σίγουρα το φθινόπωρο είναι καλή περίοδος από θέμα θερμοκρασιών καθώς από Ιανουάριο ο μέσος όρος θερμοκρασιών είναι οι -20 αλλά η εμπειρία στα χιόνια είναι πραγματικά πιο συγκλονιστική. Το απόλυτο λευκό σα βαμβάκι και ο καταπράσινος νυχτερινός ουρανός είναι η πιο όμορφη αντίθεση που μπορεί να υπάρξει στη φύση. 

Απόφυγε τον Δεκέμβριο λοιπόν και επίλεξε τέλος Οκτωβρίου και Νοέμβριο (αλλά με πιθανότητα να μη δεις χιόνια) και Ιανουάριο, Φεβρουάριο ή την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου όπου η θερμοκρασία αγγίζει μέχρι και τους -30 αλλά η εμπειρία στα χιόνια είναι μοναδική.

Photo by @carlomiki

ΠΟΥ έχεις τις περισσότερες πιθανότητες να το δεις

Το Βόρειο Σέλας εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του χρόνου σε χώρες που το βόρειο τμήμα τους βρίσκεται πάνω από τον αρκτικό κύκλο. Αυτές είναι η Γροιλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία και ο Καναδάς. Αν όμως πρέπει να επιλέξω μόνο μία για να σου προτείνω τότε αυτή – σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία είναι η Σουηδία και συγκεκριμένα το Αμπίσκο (Abisko).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Βόρειο Σέλας εμφανίζεται στο συγκεκριμένο μέρος περίπου 159 από τις 365 νύχτες και αυτό γιατί είναι από τα ελάχιστα μέρη της Σουηδίας που βλέπουν βροχή πολύ σπάνια.

Αντίθετα η Ισλανδία, παρόλο που είναι πιο γνωστή στο ευρύ κοινό για την εμφάνιση του Βορείου Σέλαος, οι πιθανότητες καθαρού ουρανού είναι πολύ λιγότερες από αυτές της Σουηδίας ή της Νορβηγίας.

photo @fjelly9

ΠΩΣ να φτάσεις μέχρι εκεί

Στο Abisko της Σουηδίας μπορείς να φτάσεις με δύο τρόπους, είτε παίρνοντας το νυχτερινό τρένο από τη Στοκχόλμη και διασχίζοντας από το νότο προς το βορρά τη χώρα σε περίπου 13 ώρες,είτε πετώντας με εσωτερική πτήση από τη Στοκχόλμη στην πόλη Κίρουνα και από εκεί οδικώς ή με τρένο. Η εμπειρία με το νυχτερινό τρένο είναι συγκλονιστική και ειδικά όταν ξυπνάς πολύ νωρίς το πρωί και τα μάτια σου αντικρίζουν το λευκό σα βαμβάκι τοπίο.

Αν τώρα σκέφτεσαι να επισκεφθείς το Ροβανιέμι της Φινλανδίας το οποίο είναι εξίσου γνωστό για την εμφάνιση του Βορείου Σέλαος, εκεί οι επιλογές είναι οι παρακάτω:

Πτήση για Ελσίνκι και από εκεί εσωτερική πτήση για Ροβανιέμι ή τρένο από την μία πόλη στην άλλη (11 με 12 ώρες). Αν έχεις επιλέξει τη Νορβηγία για το ταξίδι σου, τότε η καλύτερη επιλογή είναι η εσωτερική πτήση από Όσλο για Τρόμσο. Στην Ισλανδία η επιλογή είναι μία, ταξίδι roadtrip με αυτοκίνητο.

phptp @anthophotographie

Διαβάστε όλο το κείμενο στο Tstories.gr

© 2018 – 2022, Travel Vibe Crew and Maria Kofou. All rights reserved.

99

Travel Editor

Pr & Comms at 02 | Website

Γεια, είμαι η Μαρία Κόφου γνωστή και ως @travelstoriesfromyworld!

Από το 2012 γράφω για ταξίδια, ονειρεύομαι ταξιδια και ταξιδεύω solo.
Σπούδασα Δημοσιογραφία στο Πάντειο και στη συνέχεια, αφού έφυγα για Ιταλία όπου και έζησα 4 χρόνια, έκανα Μεταπτυχιακό στα Digital Media & την Επικοινωνία.
Σήμερα η βασική μου δουλειά είναι αυτή της Digital Marketeer, ενώ παράλληλα αρθρογραφώ σε διάφορα website ως travel editor, συνεχίζοντας παράλληλα να έχω μια δυνατή παρουσία σε προσωπικό επίπεδο, στα social media.
Εδώ με βρίσκεις ως το άλλο επαγγελματικό μισό του Karderinou & ως co-owner του Travelvibe.gr, όπου στόχος μου είναι η επικοινωνία με πελάτες και PR agencies για την ανάδειξη της ταξιδιωτικής μας κοινότητας στην ελληνική travel & tourism αγορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.