Καστοριά, η Καστοριά μου, η πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να ζω, και πιστεύω πως αξίζει κάθε μέρα σε αυτή την πόλη. Και συγκεκριμένα «Η Καστοριά τον χειμώνα». Στην πραγματικότητα δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να τελειώσω. Είναι τόσα πολλά τα must see σημεία της πόλης που σίγουρα δεν καλύπτονται μόνο με ένα άρθρο.
Η Καστοριά είναι πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, έδρα του δήμου Καστοριάς. Ο πραγματικός πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 20.147 κατοίκους. Είναι χτισμένη πάνω στη χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας, σε υψόμετρο 703 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Περιβάλλεται από τη λίμνη της και συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας ευρύτερης λωρίδας γης από επιχωματώσεις, δίνοντας την εντύπωση νησιού.
Πως θα φτάσεις στην Καστοριά
Ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσεις είναι φυσικά το αεροπλάνο. Επίσης, φθάνεις πολύ γρήγορα και εύκολα μέσω της Εγνατίας Οδού, σε μόλις δύο ώρες από Θεσσαλονίκη. Αν πάλι έρθεις από Αθήνα, εκτός από τη χρήση αεροπλάνου έχεις την επιλογή να κάνεις το ταξίδι οδικώς, επιλέγοντας μεταξύ πολλών όμορφων διαδρομών, και είσαι στον προορισμό σου, σε μόλις 5.5 ώρες.
Top σημεία φωτογράφισης
Must See…
Θα πρέπει σίγουρα να κάνεις μια βόλτα στην πλατεία Ντολτσό. Η πλατεία είναι επίσης γνωστή και ως πλατεία των Αδελφών Εμμανουήλ. Βρίσκεται στη ΝΑ χαμηλή περιοχή της πόλης. Αποτελούσε παλιά το εμπορικό κέντρο της πόλης με τη μεγαλύτερη κίνηση και έχει συνδεθεί με την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτιστική ζωή της παλιάς Καστοριάς. Η περιοχή του Ντολτσού ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Καστοριάς και γύρω από την πλατεία υπήρχαν πολλά μαγαζιά, η δε αγορά που γινόταν εκεί εξυπηρετούσε και τις γύρω περιοχές. Στην πλατεία γινόταν και διάφορες εκδηλώσεις.
Δείγματα της λαμπρής άνθησης της βιοτεχνικής και εμπορικής δραστηριότητας των κατοίκων της Καστοριάς κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα του 18ουαι. (1710-1726) και (1760 ως το τέλος του αιώνα) αποτελούν τα πολυάριθμα πανύψηλα αρχοντικά της καμωμένα για τις βιοτικές ανάγκες των ενοίκων της.
Βόλτα στον Μικρό γύρο της Λίμνης.
Η βόλτα αυτή είναι ιδανική για όσους θέλουν να απολαύσουν από πολύ κοντά τη λίμνη. Ο καλύτερος τρόπος για να χαρεί κάποιος το τοπίο είναι να κάνει τη διαδρομή αυτή με τα πόδια ή με ποδήλατο. Αφήνοντας τον διπλής κατευθύνσεως δρόμο που περνά από το Ντολτσό, ο διαβάτης έχει μπροστά του 7 ειδυλλιακά χιλιόμετρα ακριβώς δίπλα στη λίμνη. Ο παραλίμνιος δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος αλλά πολύ στενός. Τα θεόρατα πλατάνια και οι ιτιές γέρνουν πάνω από τη λίμνη.
Η λίμνη της Καστοριάς, είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα. Πολλά μεταναστευτικά είδη πουλιών κάθε χρόνο περνούν από την περιοχή, ως στάση στο μεγάλο ταξίδι τους προς τον Βορά. Καθώς κάνεις τον γύρο της λίμνης, θα αντικρίσεις πολύ όμορφες εικόνες. Θα δεις επίσης και πολλούς ψαράδες με το χαρακτηριστικό Καστοριανό Καράβι, που όμοιό του δε συναντάς σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας.
Η ύπαρξη αυτού του τύπου βάρκας μετράει από τα προϊστορικά χρόνια. Κατασκευασμένη μονόξυλα από κορμό δέντρου με εσωτερική κοιλότητα. Με τα χρόνια εξελίχθηκε, διατηρώντας ωστόσο την παλιά του παράδοση ως προς το σχήμα και την κατασκευή του.
Μοναστήρι Παναγίας της Μαυριώτισσας.
Κάθε βόλτα σας μέσα στα στενά δρομάκια της Καστοριάς είναι και ένα ταξίδι στον χρόνο. Έχει περισσότερες από 72 Βυζαντινές εκκλησίες που βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στον αστικό ιστό. Στον μικρό γύρο της λίμνης όμως θα συναντήσετε την Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας. Η μονή είναι του 11ου αιώνα και διατηρεί εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του ναού.
Η Σπηλιά του Δράκου.
Σε πολύ κοντινή απόσταση από την Παναγία τη Μαυριώτισσα βρίσκεται η Σπηλιά του Δράκου. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ευρώπης. Το μόνο σπήλαιο που μέσα μπορείς να βρεις 7 μικρές λίμνες. Το σπήλαιο έχει συνδεθεί με έναν μύθο, σύμφωνα με τον οποίο ένας δράκος φυλούσε το χρυσωρυχείο. Ανακαλύφθηκε τυχαία την περίοδο το ’40 όταν μια παρέα από μικρά παιδιά έπαιζε στην περιοχή και βρήκε την είσοδο της σπηλιάς. Μια επίσκεψη στη σπηλιά σίγουρα θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Επίσης, στη σπηλιά βρέθηκαν οστά της «αρκούδας των σπηλαίων» είδος που ζούσε στην Ευρώπη και εξαφανίστηκε περίπου 10.000 χρόνια πριν.
Απόζαρι
Στο τέλος του μικρού γύρου της λίμνης, φθάνεις στη συνοικία “Απόζαρι” (Από – ζόρι), λέγεται πως το όνομά της το πήρε από το σφοδρό κρύο που πλήττει την περιοχή (από ζόρι).
Για περισσότερους ελληνικούς προορισμούς διάβασε εδώ
© 2023, Tania Koleska. All rights reserved.