Europe Stories Δανία

Κριστιάνια: Μια ελεύθερη πολιτεία στο κέντρο της Κοπεγχάγης!

Η αλήθεια είναι ότι από μικρό με γοήτευε η νοοτροπία των χίπηδων. Άνθρωποι που απέρριπταν την τότε υπάρχουσα κουλτούρα, υποστηρίζοντας πιο ανατρεπτικές απόψεις και ζώντας ελεύθεροι κόντρα στα στερεότυπα της εποχής. Και νομίζω ότι με γοήτευε τόσο, όχι γιατί θα ήθελα να είμαι ένας από αυτούς, αλλά ίσως γιατί δε θα μπορούσα ποτέ να είμαι. Και κάπου εδώ έρχεται η Κριστιάνια.

The Entrance of Christiania

Φήμες vs Reality

Πριν επισκεφτώ τη Κοπεγχάγη λοιπόν, όλοι μου έλεγαν «να πας στη Christiania». Διάβαζα από εδώ, έψαχνα από εκεί, ρωτούσα παραπέρα, αλλά αυτό που έβρισκα ήταν καθολικά η λέξη «ναρκωτικά». Εντάξει δε θα σας πω ψέματα, ναι τα «ελαφριά» ναρκωτικά είναι σχεδόν παντού σε αυτό το σημείο. Βέβαια νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που μας απασχολεί, επισκεπτόμενοι τη Κριστιάνια. Αλώστε κανείς δεν σε αναγκάζει ούτε να δοκιμάσεις ούτε να έρθεις σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Αυτό που θα έπρεπε να τονίζεται είναι αυτός ο «διαφορετικός τρόπος ζωής». Η αύρα ελευθερίας που αποπνέει αυτό το μέρος. Θα έπρεπε να διαβάζεις παντού για τις άκρως εντυπωσιακές χειροποίητες και γεμάτες γκράφιτι κατοικίες, που είναι βγαλμένες από ταινία. Καθώς επίσης για το πανέμορφο φυσικό τοπίο, ικανό να εντυπωσιάσει και τον πιο δύσπιστο.

Τι είναι όμως η Κριστιάνια και πώς ξεκίνησε;

Το 1971, μια ομάδα χίπηδων της εποχής κατέλαβε ένα πρώην στρατόπεδο της Κοπεγχάγης, ιδρύοντας μια εναλλακτική και αυτόνομη κοινότητα με δικούς της κανόνες διαβίωσης και διοίκησης, αρνούμενοι κάθε έλεγχο του κράτους. Από την ίδρυση της και μετά η Christiania και το καθεστώς της έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων και αντιμαχιών, με τα τελευταία χρόνια να γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την κατάργηση της. Σήμερα πάντως αριθμεί περίπου 850 κατοίκους όλων των κοινωνικών στρωμάτων (μεταξύ τους και ένας Έλληνας), όπως φοιτητές, μουσικοί, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί αλλά και συνταξιούχοι, άνεργοι και άστεγοι. Επίσης εκεί θα βρείτε μικρό-επιχειρήσεις όπως ξυλουργοί, σιδηρουργοί, ένα κατάστημα με ποδήλατα, καφετέριες, restaurants, jazz και blues μπαρ, γκαλερί, συναυλιακούς χώρους, έναν φούρνο που λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα για 7 μέρες την εβδομάδα και τέλος ένα μικρό παζάρι με μικροαντικείμενα.


Το γεγονός ότι στη Κριστιάνια οι φωτογραφίες απαγορεύονται (εντάξει εγώ μπόρεσα να βγάλω κάποιες), κρατούν ένα μικρό μυστήριο για τη περιοχή προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες καθημερινά, που σπεύδουν να την ανακαλύψουν.

Περισσότερα travelvibes από τον Παντελή Μουζακίδη θα βρεις εδώ

© 2019 – 2020, Pantelis Mouzakidis. All rights reserved.

Travel Editor at 23 | Website

Γεια σου είμαι ο Παντελής “ο Θεσσαλονικιός”, είμαι 32 ετών και αποτελώ μέλος της ομάδας του Travel Vibe από το 2019.

Εμφανώς το προσωνύμιο μου δεν είναι τυχαίο, αφού προέρχεται από τη πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να διαμένω, τη Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ασκώ το επάγγελμα του Οικονομολόγου-Λογιστή, αλλά το μεγάλο μου πάθος είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τα ταξίδια. Μέχρι στιγμής έχω ταξιδέψει σε 42 χώρες ανά τον κόσμο, με αγαπημένα μου ταξίδια να είναι η εξερεύνηση της μαγευτικής Ισλανδίας, η ευχάριστη έκπληξη του κοσμοπολίτικου Μαρόκο, ο επίγειος παράδεισος των Μαλδιβών και η περιήγηση μου στα Highlands της Σκωτίας. Σε αυτά τα ταξίδια είδα απίστευτα φυσικά τοπία, έζησα μοναδικές περιπέτειες, γνώρισα τρομερούς ανθρώπους και  δοκίμασα διάφορες πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές. Στόχος μου είναι να γυρίσω και τις 194 χώρες του κόσμου. Δεν ξέρω αν αυτός ο στόχος είναι εφικτός, αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσω μέχρι τέλους. Ως γνωστόν, «ο επιμένων νικά»!

Στα άρθρα μου στο travel vibe θα βρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς από μέρη που έχω επισκεφθεί, κρυμμένα διαμάντια μέσα σε πόλεις, παράξενα αξιοθέατα, ιδιαίτερες εμπειρίες και πολύ φαγητό! Στον ελεύθερο μου χρόνο, πέραν από ταξίδια, μου αρέσει να γράφω για τις περιπέτειες μου, κάποιες από τις οποίες, πέραν από το Travel Vibe, μπορείτε να τις διαβάσετε στο προσωπικό μου blog.

Ακόμη, αγαπάω το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Όταν μπορώ να τα συνδυάζω με τα ταξίδια, είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο!

Κάτι που πρέπει να ξέρεις για μένα είναι ότι μιλάω 5 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, ενώ πρόσφατα ξεκίνησα και κινέζικα (!). Και όταν βρίσκομαι σε κάποιο μέρος του πλανήτη που δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τα λόγια, χρησιμοποιώ τη γλώσσα του σώματος. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα τη βρω την άκρη! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα και να παρακολουθήσεις τα μελλοντικά μου ταξίδια, μπορείς να με ακολουθήσεις στα παρακάτω social media!

#Backpacker, #Foodie, #Adventure Traveler, # Budget Traveler, #Photography

 

 

Γεια σου είμαι ο Παντελής “ο Θεσσαλονικιός”, είμαι 32 ετών και αποτελώ μέλος της ομάδας του Travel Vibe από το 2019. Εμφανώς το προσωνύμιο μου δεν είναι τυχαίο, αφού προέρχεται από τη πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να διαμένω, τη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ασκώ το επάγγελμα του Οικονομολόγου-Λογιστή, αλλά το μεγάλο μου πάθος είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τα ταξίδια. Μέχρι στιγμής έχω ταξιδέψει σε 42 χώρες ανά τον κόσμο, με αγαπημένα μου ταξίδια να είναι η εξερεύνηση της μαγευτικής Ισλανδίας, η ευχάριστη έκπληξη του κοσμοπολίτικου Μαρόκο, ο επίγειος παράδεισος των Μαλδιβών και η περιήγηση μου στα Highlands της Σκωτίας. Σε αυτά τα ταξίδια είδα απίστευτα φυσικά τοπία, έζησα μοναδικές περιπέτειες, γνώρισα τρομερούς ανθρώπους και  δοκίμασα διάφορες πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές. Στόχος μου είναι να γυρίσω και τις 194 χώρες του κόσμου. Δεν ξέρω αν αυτός ο στόχος είναι εφικτός, αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσω μέχρι τέλους. Ως γνωστόν, «ο επιμένων νικά»! Στα άρθρα μου στο travel vibe θα βρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς από μέρη που έχω επισκεφθεί, κρυμμένα διαμάντια μέσα σε πόλεις, παράξενα αξιοθέατα, ιδιαίτερες εμπειρίες και πολύ φαγητό! Στον ελεύθερο μου χρόνο, πέραν από ταξίδια, μου αρέσει να γράφω για τις περιπέτειες μου, κάποιες από τις οποίες, πέραν από το Travel Vibe, μπορείτε να τις διαβάσετε στο προσωπικό μου blog. Ακόμη, αγαπάω το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Όταν μπορώ να τα συνδυάζω με τα ταξίδια, είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο! Κάτι που πρέπει να ξέρεις για μένα είναι ότι μιλάω 5 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, ενώ πρόσφατα ξεκίνησα και κινέζικα (!). Και όταν βρίσκομαι σε κάποιο μέρος του πλανήτη που δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τα λόγια, χρησιμοποιώ τη γλώσσα του σώματος. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα τη βρω την άκρη! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα και να παρακολουθήσεις τα μελλοντικά μου ταξίδια, μπορείς να με ακολουθήσεις στα παρακάτω social media! #Backpacker, #Foodie, #Adventure Traveler, # Budget Traveler, #Photography    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.