Αν ψάχνεις ένα μέρος ιδανικό για μονοήμερη απόδραση κοντά στην Αθήνα, τότε η Δημητσάνα είναι ο ιδανικός προορισμός. Σε μόλις 2 ώρες και 30 λεπτά, μπορείς εύκολα να βρεθείς στο πιο όμορφο χωριό της Πελοποννήσου. Η Δημητσάνα είναι χτισμένη επάνω από το φαράγγι του Λουσίου. Ο Λούσιος αποτελεί παραπόταμο του Αλφειού, όπου σύμφωνα με το μύθο εκεί έλουσαν το νεογέννητο Δία οι νύμφες Αγνώ, Θεισόα και Νέδα.
Η απόδραση στη Δημητσάνα θα σου χαρίσει τόσο όμορφες εικόνες όσο και ανεξίτηλες γνώσεις, καθώς το χωριό είναι αρκετά προικισμένο λόγω της ιστορίας του. Φτάνοντας στο χωριό, αυτό που θα αντικρίσεις είναι τα εκατοντάδες γραφικά πυργόσπιτα να στέκονται επάνω στις απότομες πλαγιές του Μαινάλου. Η Δημητσάνα, αν και μικρή σε πληθυσμό, είναι γνωστή για την ιστορία της από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας.
Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία
Δε θα μπορούσα να μιλήσω για τη Δημητσάνα, παρακάμπτοντας την ιστορία της. Στην αρχαιότητα, στη θέση του σημερινού χωριού, βρισκόταν η Αρχαία Τεύθις. Η Ακρόπολη της Τευθίδας ήταν οχυρωμένη ακριβώς στη σημερινή τοποθεσία της Δημητσάνας, και αυτό μπορείς εύκολα να το διαπιστώσεις με τις οχυρώσεις κοντά στο Ναό των Ταξιαρχών. Παρά την τοποθεσία της, η Δημητσάνα άκμασε από τον 12ο αιώνα ως ένα ισχυρό οικονομικό αλλά και πνευματικό κέντρο της Πελοποννήσου. Η Νέα Μονή Φιλοσόφου που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια του χωριού, έδωσε την πνευματική άνθηση στο χωριό. Ο 17ος αιώνας βρίσκει το χωριό αρκετά ανεπτυγμένο χάρη στο εμπόριο και τη μεταλλοτεχνία. Μέχρι και τον 18ο αιώνα, η Δημητσάνα έγινε ένα βιοτεχνικό κέντρο της Πελοποννήσου με αρκετά βυρσοδεψία, αλευρόμυλους, νεροτριβές κ.α να λειτουργούν στο χωριό. Αποκορύφωμα όλης της ανάπτυξης ήταν η λειτουργία της Ελληνικής Σχολής της Δημητσάνας μαζί με τη Βιβλιοθήκη το 1764.
Σημαντική, ήταν επίσης, η συνεισφορά του χωριού στην Επανάσταση του 1821. Συγκεκριμένα, η Δημητσάνα λειτούργησε ως τροφοδότης του Επαναστατικού Αγώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλοι αγωνιστές και άλλα πρόσωπα της Επανάστασης είχαν καταγωγή από το χωριό όπως ήταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Γρηγόριος Ε’. Μάλιστα, το χωριό ήταν γνωστό για τους Μπαρουτόμυλους που διέθεσε στην περίοδο της Επανάστασης.
Τι αξίζει να κάνεις στη Δημητσάνα
Ο ιδανικός τρόπος για να γνωρίσεις τη Δημητσάνα είναι να περπατήσεις τα πετρόχτιστα σοκάκια της. Κατά τον περίπατο σου θα συναντήσεις ιστορικά αρχοντικά στα οποία έζησαν σημαντικά πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης. Ξεκινώντας από τον κεντρικό δρόμο μπορείς να καταλήξεις πάνω από το Ναό των Ταξιαρχών. Από εκεί μπορείς να δεις όλη τη Δημητσάνα από ψηλά και να βγάλεις εκεί τις φωτογραφίες σου. Κατεβαίνοντας, θα συναντήσεις ιστορικά αρχοντικά όπως των Αντωνόπουλων, του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ (σήμερα Εκκλησιαστικό Μουσείο) και του Παλαιών Πατρών Γερμανού.
Συνεχίζοντας τον περίπατο, πάνω από τον κεντρικό δρόμο, θα βρεθείς στο Ναό της Αγίας Κυριακής, εκεί όπου θα βρεις την περίφημη Βιβλιοθήκη και τη Σχολή της Δημητσάνας. Έξω από το ναό θα βρεις το άγαλμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, καθώς και μια μικρή πλατεία με όμορφη θέα στο χωριό.
Αφού έχεις ολοκληρώσει τον περίπατο σου, αξίζει να αγοράσεις τοπικά προϊόντα από τα μαγαζιά που θα βρεις κατά μήκος του κεντρικού δρόμου. Η Δημητσάνα και γενικά η Αρκαδία είναι γνωστή για το μέλι κάτι που θα βρεις σε κάθε πάγκο των καταστημάτων. Μέλι με έλατο, θυμάρι ακόμη και με άρωμα βανίλιας είναι αυτό που θα βρεις με ευκολία στο χωριό. Επιπλέον, θα βρεις μαρμελάδες με διάφορες γεύσεις, τυριά ακόμη και αλλαντικά. Γι’ αυτό κατά τη μονοήμερη απόδραση σου στη Δημητσάνα, μην ξεχάσεις να αγοράσεις τοπικά προϊόντα.
Γύρω από τη Δημητσάνα
Έξω από τη Δημητσάνα θα βρεις τη Μονή Φιλοσόφου, μια από τις παλαιότερες μονές σε όλη την Πελοπόννησο. Ιδρύθηκε το 963 από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, γνωστός και ως “φιλόσοφος”, ο οποίος αποτέλεσε γραμματέας του Νικηφόρου Φωκά. Λίγα μέτρα μακριά θα βρεις τη Νέα Μονή Φιλοσόφου που είναι χτισμένη από τα μέσα του 17ου αιώνα. Αξιόλογο, επίσης, αξιοθέατο της περιοχής αποτελεί και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στην περιοχή του Άι Γιάννη, νότια της Δημητσάνας. Το μουσείο παρουσιάζει όλες τις τεχνικές χρήσης του νερού ως πηγή ενέργειας μέσα από τους μύλους και τις νεροτριβές.
Γύρω από τη Δημητσάνα θα συναντήσεις όμορφα χωριά όπου αξίζει να τα επισκεφτείς. Η Στεμνίτσα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά της περιοχής καθώς ξεχωρίζει τόσο λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς όσο και της ιστορίας της. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης αποτέλεσε έδρα της Πελοποννησιακής Γερουσίας, ενώ είναι γνωστή και για την αργυροχρυσοχοΐα. Αξίζει να κάνεις επίσης μια στάση στη Μονή Τιμίου Προδρόμου, που είναι χτισμένη μέσα σε απότομους βράχους, πάνω από τον Λούσιο. Η Μονή απέχει 14 χιλιόμετρα από τη Δημητσάνα.
Περισσότερο Travel Vibe θα βρεις εδώ.
© 2024, Antonis Romanos. All rights reserved.