Europe Stories Ουγγαρία

Πρώτο ταξίδι στη Βουδαπέστη: 8 μέρη που πρέπει να δεις

Βραδινή λήψη με θέα μια φωτισμένη γέφυρα και ποτάμι

Γνωστή και ως “Μαργαριτάρι του Δούναβη”, η Βουδαπέστη ήταν ένα από τα πρώτα μας ταξίδια στο εξωτερικό. Την επισκεφθήκαμε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όπου ήταν στολισμένη και γεμάτη πάγκους με φαγητά, δώρα και χαρούμενο κόσμο. Στο άρθρο μας παρακάτω, θα αναφέρουμε όλα όσα πρέπει να δείτε, για να δημιουργήσετε τις δικές σας αξέχαστες αναμνήσεις.

Κάστρο της ΒοΥδας

Το Κάστρο της Βούδας προσφέρει μαγευτική θέα στον ποταμό Δούναβη. Κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα και στη συνέχεια επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε στο πέρασμα των αιώνων. Επιβλητικοί πέτρινοι τοίχοι, γοτθικές καμάρες και στοιχεία μπαρόκ κοσμούν αυτόν τον μεγαλοπρεπή πύργο.

Εντός των τειχών του βρίσκεται μια σειρά από πολιτιστικούς θησαυρούς, όπως η Ουγγρική Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Ιστορίας της Βουδαπέστης, που στεγάζουν ανεκτίμητα αντικείμενα και έργα τέχνης που καταγράφουν την ιστορία του έθνους. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις γραφικές αυλές του κάστρου, να περπατήσουν σε καταπράσινους κήπους και να παρακολουθήσουν την αλλαγή φρουράς.

Το κάστρο της Βούδας
ΠρομαχΩνας των ψαράδων (Fisherman’s Bastion)

Ο Προμαχώνας των Ψαράδων αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι με θέα την πόλη της Βουδαπέστης. Αυτή η εκπληκτική κατασκευή, με τους παραμυθένιους πύργους της και τα περίπλοκα πέτρινα γλυπτά, προσφέρει πανοραμική θέα της ουγγρικής πρωτεύουσας από ψηλά.

Κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και είχε σχεδιαστεί για να γιορτάσει την κληρονομιά της χώρας, αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής στη συντεχνία των ψαράδων που κάποτε προστάτευε αυτό το τμήμα της πόλης. Η ταράτσα του Προμαχώνα, με τους επτά περίτεχνους πύργους που συμβολίζουν τις επτά φυλές των Μαγυάρων που ίδρυσαν την Ουγγαρία, προσφέρει τέλεια θέα στα εμβληματικά ορόσημα της Βουδαπέστης, όπως το κτίριο του Κοινοβουλίου και η αλυσιδωτή γέφυρα.

Ο προμαχώνας των ψαράδων στην Βουδαπέστη
ΑλυσιδωτΗ Γέφυρα (Chain Bridge)

Η Γέφυρα των Αλυσίδων, έμβλημα του αρχιτεκτονικού μεγαλείου της Βουδαπέστης, διασχίζει με χάρη τον ποταμό Δούναβη, συνδέοντας τις πλευρές της Βούδας και της Πέστης. Κατασκευασμένη στα μέσα του 19ου αιώνα, αυτή η εμβληματική κρεμαστή γέφυρα αποτελεί απόδειξη της μηχανικής ευφυΐας και της αισθητικής κομψότητας.

Με τα πέτρινα λιοντάρια της να φυλάνε κάθε άκρο και ένα συμμετρικό σχέδιο που χαρακτηρίζεται από περίτεχνες σιδερένιες αλυσίδες, αποπνέει μια διακριτική, αλλά επιβλητική παρουσία. Η ιστορική της σημασία δεν έγκειται μόνο στο ότι συνδέει τα δύο μισά της πόλης, αλλά και στο ότι συμβολίζει την ενοποίηση της Βούδας και της Πέστης σε μία μητρόπολη.

Με την ολοκλήρωσή της, η γέφυρα εγκαινίασε μια εποχή ανάπτυξης και ευημερίας για τη Βουδαπέστη, διευκολύνοντας το εμπόριο και προωθώντας στενότερους δεσμούς μεταξύ των κοινοτήτων και στις δύο πλευρές του ποταμού.

Η αλυσιδωτή γέφυρα στην Βουδαπέστη
ΚοινοβοΥλιο της Βουδαπέστης

Το κοινοβούλιο της Βουδαπέστης, ένα από τα διασημότερα κτίρια της πόλης, είναι ένα επιβλητικό αριστούργημα χτισμένο κατά μήκος της όχθης του ποταμού Δούναβη. Το κτίριο είναι συμμετρικό και στο εσωτερικό του διαθέτει δύο κοινοβουλευτικές αίθουσες.

Έχει μήκος 268 μέτρα και πλάτος 123. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει 10 αυλές, 13 ανελκυστήρες, 27 πύλες, 29 κλιμακοστάσια και 691 δωμάτια (συμπεριλαμβανομένων 200 γραφείων). Το ύψος του είναι 96 μέτρα και είναι μαζί με τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, που θα αναλύσουμε παρακάτω, τα ψηλότερα κτίρια στη Βουδαπέστη.

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες αρκούνται με το εντυπωσιακό εξωτερικό μέρος του κοινοβουλίου. Μπορείτε να το θαυμάσετε με μια κρουαζιέρα στο Δούναβη ή με μια επίσκεψη στη Βούδα και τον Προμαχώνα των Ψαράδων, που αναφέραμε παραπάνω. Αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί και το εσωτερικό του κτιρίου, προτείνουμε να κλείσει online το εισιτήριο του.

Το κοινοβούλιο της Βουδαπέστης
ΠλατεΙα Ηρώων

Η πλατεία των Ηρώων ή αλλιώς Hősök tere είναι η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Στέκεται περήφανα στο τέλος της λεωφόρου Andrássy στη Βουδαπέστη. Πλαισιώνεται από νεοκλασικές κατασκευές και μνημειώδη αγάλματα, που αποτίουν φόρο τιμής στους ηγέτες και τις ιστορικές προσωπικότητες της χώρας.

Στο κέντρο της πλατείας, βρίσκεται το Μνημείο της Χιλιετίας, μια πανύψηλη στήλη που έχει στην κορυφή της τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, σύμβολο της χριστιανικής κληρονομιάς της Ουγγαρίας. Η συμμετρική διάταξη και η μεγαλοπρεπής κλίμακα της Πλατείας των Ηρώων αντικατοπτρίζουν τις φιλοδοξίες του έθνους και μνημονεύουν τη χιλιόχρονη ιστορία του λαού.

Η πλατεία των Ηρώων στην Βουδαπέστη
ΒασιλικΗ του Αγίου Στεφάνου

Αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι στη Βουδαπέστη είναι αφιερωμένο στον πρώτο βασιλιά της Ουγγαρίας, τον Άγιο Στέφανο, παρουσιάζει ένα μείγμα νεοκλασικού και νεοαναγεννησιακού στυλ. Ο τρούλος της βασιλικής δεσπόζει στον ορίζοντα της πόλης, προσφέροντας ένα μαγευτικό θέαμα τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους ντόπιους. Η περίτεχνη πρόσοψη της εκκλησίας, μαρτυράει την αφοσίωση και τη δεξιοτεχνία των δημιουργών της.

Στην εκκλησία υπάρχουν διάφορα λείψανα, συμπεριλαμβανομένου του μουμιοποιημένου δεξιού χεριού του Αγίου Στεφάνου. Η βασιλική στεγάζει αξιόλογα λείψανα, συμπεριλαμβανομένου του μουμιοποιημένου δεξιού χεριού του Αγίου Στεφάνου.

Η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στην Βουδαπέστη
Τα παπούτσια στον Δούναβη

Το συγκεκριμένο μνημείο, αποτελεί μια συγκλονιστική μαρτυρία για το τραγικό παρελθόν της Βουδαπέστης, αφηγούμενο σιωπηλά ένα ζοφερό κεφάλαιο της ιστορίας. Τοποθετημένο στις όχθες του Δούναβη, μνημονεύει τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των οδυνηρών ημερών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σειρές από σιδερένια παπούτσια, σε διάφορα μεγέθη και στυλ, συμβολίζουν τα παπούτσια που άφησαν πίσω τους τα εβραϊκά θύματα που πυροβολήθηκαν αναίτια και έπεσαν στον Δούναβη κατά τη διάρκεια του πολέμου. Κάθε ζευγάρι παπούτσια αντιπροσωπεύει μια ζωή, μια ζωή που τελείωσε απότομα, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της Βουδαπέστης.

ΛΟφος GellΕrt και Citadella

Αυτός ο εμβληματικός λόφος, που πήρε το όνομά του από τον Άγιο Gellért, προσφέρει στους επισκέπτες όχι μόνο πανοραμική θέα, αλλά και μια ματιά στην ιστορία και τη φυσική ομορφιά της Βουδαπέστης.

Ανεβαίνοντας τα δαιδαλώδη μονοπάτια προς τη Citadella, μπορείτε να δείτε απομεινάρια του παρελθόντος, όπως το Μνημείο Απελευθέρωσης, φόρο τιμής στην απελευθέρωση της Ουγγαρίας από τη ναζιστική κατοχή. Η εντυπωσιακή παρουσία του αγάλματος στην κορυφή του λόφου χρησιμεύει ως υπενθύμιση της ανθεκτικότητας και των αγώνων της χώρας στο παρελθόν.

Περισσότερα Europe Stories εδώ.

© 2024, Worth Every Mile. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.