Fresh Vibes World Stories

9 facts που δεν γνώριζες για τη Νέα Υόρκη

Η Times Square της Νέας Υόρκη με κόσμο

Αναμφισβήτητα όλοι γνωρίζουν τη «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ», το Μεγάλο Μήλο ή όπως αλλιώς αποκαλούν τη Νέα Υόρκη. Όσα όμως μπορεί να έχετε δει στις ταινίες, όσες γειτονιές, μαγαζιά, λεωφόρους και πάρκα νομίζετε ότι έχετε μάθει από το Χόλιγουντ, σίγουρα δεν είναι αρκετά! Μια τόσο μεταβαλλόμενη και έντονη πόλη, όπου πολλοί τη χαρακτηρίζουν και ως το κέντρο της γης. Υπάρχουν πολλά facts που θα σας κάνουν να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα σε αυτήν από ό,τι νομίζετε. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε κάποιες πληροφορίες που λίγοι γνωρίζουν για την πόλη.

Το Μεγάλο ΜΗλο

Ένα από τα πιο γνωστά ψευδώνυμα της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει και μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Το «Μεγάλο Μήλο» αναφερόταν στα βραβεία που απονέμονται σε αγώνες ιπποδρομιών στη δεκαετία του 1920. Δεδομένου ότι ο όρος σήμαινε το απόλυτο και καλύτερο βραβείο, πολλοί μουσικοί και δημοσιογράφοι άρχιζαν να χαρακτηρίζουν τη Νέα Υόρκη με αυτό το όνομα.

Λέγεται επίσης ότι το 1971 μετά από μία αρνητική αναφορά στην πόλη από μία γνωστή εφημερίδα έπρεπε να γίνουν προσπάθειες για την ενίσχυση του τουρισμού. Το τουριστικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης αποφάσισε να εγκρίνει το ψευδώνυμο «Μεγάλο Μήλο» ως το επίσημο ψευδώνυμο της πόλης. Κάποια ακόμα από τα κύρια ψευδώνυμα της Νέας Υόρκης είναι το Empire City, η Πόλη των Ονείρων (City of Dreams) και η «Πόλη που δεν κοιμάται ποτέ».

Το Αγαλμα της Ελευθερίας ήταν δώρο από τη Γαλλία

Το Άγαλμα της Ελευθερίας μπορεί να είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της Αμερικής. Γνωρίζατε όμως ότι ήταν δώρο από τη Γαλλία; Οι Γάλλοι γλύπτες Bartholdi και Eiffel έχτισαν την Lady Liberty για να γιορτάσουν τη φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας.

Πέρα όμως από τη γεφύρωση των σχέσεων των δύο χωρών, ήταν και ένα δώρο για την εκατονταετή γιορτή της Αμερικής το 1886. Το 1885 λοιπόν, έστειλαν το άγαλμα σε 350 κομμάτια συσκευασμένα σε 214 κιβώτια και χρειάστηκαν πάνω από 4 μήνες για τη συναρμολόγηση του. Ωστόσο, μία 10ετία νωρίτερα το 1876 έστειλαν το δεξί χέρι με τη φλόγα όπου παρουσιάστηκε στην Centennial Exposition στη Φιλαδέλφεια για να συγκεντρωθούν χρήματα για το κατασκευαστικό έργο.

Το άγαλμα της ελευθερίας στην Νέα Υόρκη
Η προΕλευση του ονόματος της Νέας Υόρκης

Το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Νέο Άμστερνταμ, μιας και οι Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι άποικοι στην περιοχή το 1624. Το 1664 ωστόσο, ανέλαβαν την πόλη οι Άγγλοι και τη μετονόμασαν προς τιμήν του Δούκα της Υόρκης. Άλλα εμβληματικά μέρη της Νέας Υόρκης είχαν και αυτά ολλανδικά ονόματα που άλλαξαν μετά τους Άγγλους, όπως η Wall Street ήταν Waal Straat, το Harlem ήταν το Haarmen και το Brooklyn ήταν το Breukelen.

Οι κΑτοικοι της Νέας Υόρκης μιλούν πάνω από 800 διαφορετικές γλώσσες

Ως η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου και το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο, η Νέα Υόρκη αποτελεί και το κέντρο με τη μεγαλύτερη πολυπολιτισμικότητα του κόσμου. Συγκεκριμένα, πάνω από το 37% των κατοίκων της έχουν γεννηθεί σε άλλη χώρα και 4 στα 10 νοικοκυριά μιλούν μία άλλη γλώσσα εκτός από τα αγγλικά. Επιπλέον, ορισμένες από τις γλώσσες, όπως το Quechua ή το Garifuna, που έχουν καταγραφεί είναι εξαιρετικά σπάνιες ή πεθαίνουν ακόμη και στις χώρες καταγωγής τους. Μπορεί το νούμερο 800 να ακούγεται αρκετά μεγάλο, αλλά είναι απόλυτα λογικό να υπάρχει μιας και στη Νέα Υόρκη υπάρχουν κάτοικοι από ολόκληρο τον κόσμο.

Τα ταξί δεν είχαν πάντα κίτρινο χρώμα

Τα κίτρινα ταξί είναι από τα πιο αναγνωριστικά σύμβολα της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, η πρώτη εταιρεία ταξί με βενζίνη, που ιδρύθηκε το 1907, χρησιμοποιούσε κόκκινα και πράσινα αυτοκίνητα. Μέχρι η Νέα Υόρκη να υιοθετήσει το κίτρινο χρώμα το 1912, υπήρχαν ήδη κίτρινα ταξί σε πολλές άλλες πόλεις σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής.

Η Times Square Ηταν μία απλή γειτονιά

Η αρχική της ονομασία ήταν Longacre Square, μέχρι να μεταφερθούν εκεί τα γραφεία της New York Times το 1904 και να αλλάξει το όνομά της σε Times Square. Πριν το 1904 λοιπόν, ήταν μια συνοικία του Λονδίνου και ήταν μια απλή κατοικημένη γειτονιά. Το κτίσιμο των ψηλών κτηρίων και τα μεγάλα billboards με τα πολύ έντονα χρώματα τη μετέτρεψαν στο χαοτικό αυτό μέρος που είναι σήμερα. Σήμερα, πέρα από το θέαμα που προσφέρουν οι τεράστιες οθόνες και τα φώτα που το βράδυ δίνουν την εντύπωση ότι είναι ημέρα, οι επιλογές για φαγητό – ποτό και καταστημάτων είναι αμέτρητες.

H διάσημη times square στην Νέα Υόρκη
ΑρκετοΙ κεραυνοί χτυπούν το κτήριο Empire State μέΣα στον χρόνο

Μπορεί ένας κεραυνός να φαίνεται σαν ένα ασυνήθιστο φαινόμενο στις πόλεις. Στη Νέα Υόρκη όμως και πιο συγκεκριμένα στο Empire State Building  μέσα στον χρόνο πέφτουν 25 κεραυνοί! Αυτό οφείλεται στο ότι είναι από τα πιο ψηλά κτήρια και στο πιο ψηλό σημείο του που καλύπτεται από κεραίες, υπάρχει αλεξικέραυνο.

Η πρΩτη πιτσαρία των ΗΠΑ άνοιξε στη Νέα Υόρκη

(Ένα από τα αγαπημένα μας facts μιας και αφορά το φαγητό!) Η πρώτη πιτσαρία στις ΗΠΑ άνοιξε στη Νέα Υόρκη το 1905, κατόπιν πιστοποίησης από το Pizza Hall of Fame. Το Lombardi’s Pizza στην 32 Spring Street εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι και σήμερα μαζί με τις υπόλοιπες 1600 πιτσαρίες στην πόλη.

Bonus fact: Η τιμή ενός κομματιού πίτσας και ενός εισιτηρίου μιας διαδρομής στο μετρό παραμένει ίση εδώ και 50 χρόνια. Όταν αλλάζει η τιμή των εισιτηρίων έχει παρατηρηθεί ότι αλλάζει και η τιμή της πίτσας, ένα φαινόμενο που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «Η Αρχή της Πίτσας».

Διαλέξτε τις δραστηριότητες που θέλετε να κάνετε στη Νέα Υόρκη εδώ.

ΧρειΑζονται πάνω από 24 ώρες για να καλύψετε όλο το σύστημα του Μετρό της Νέας Υόρκης

Για τους περισσότερους τουρίστες, το μετρό της Νέας Υόρκης είναι ένα χαοτικό μέρος. Είναι όμως και ο πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος μετακίνησης στην πόλη. Με 34 γραμμές και 472 στάσεις, το σύστημα του μετρό στη Νέα Υόρκη είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστικά συστήματα μαζικής μεταφοράς στον κόσμο. Το να ταξιδέψετε σε κάθε στάση, χωρίς να βγείτε από το σύστημα και χωρίς τις καθυστερήσεις, θα σας πάρει τουλάχιστον 21 ώρες και 49 λεπτά!

new york city subway guide

Διαβάστε τον οδηγό μας για το μετρό της Νέας Υόρκης εδώ.

Περισσότερο Travel Vibe εδώ.

© 2024, Worth Every Mile. All rights reserved.

Travel Editors at 21 | Website

Γεια σας! Είμαστε ο Στράτος και η Αλίκη, ένα ζευγάρι με όρεξη για δραστηριότητες και ταξίδια.

Είμαστε μέλη στο Travel Vibe από το 2020 και θα αρθρογραφούμε σχετικά με τα ταξίδια που κάνουμε, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα.

Μας αρέσει να σκεφτόμαστε θετικά, να γνωρίζουμε κόσμο και να δοκιμάζουμε νέες εμπειρίες. Περιμένουμε αγωνιωδώς κάθε επόμενη εξόρμηση ή δραστηριότητα μας. Αυτό μας γεμίζει, μας φέρνει πιο κοντά και μας βοηθάει να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Έχουμε ταξιδέψει συνολικά σε 28 χώρες σε 4 ηπείρους, από τις οποίες χώρες οι 5 τελευταίες ήταν μαζί με τον Ιάσονα, το νέο μέλος της οικογενείας μας. Σε κάθε μας επιστροφή ετοιμάζουμε σχετικά travel guides από τον προορισμό που επισκεφθήκαμε. Στόχος μας να σας λύσουμε τυχόν απορίες ή άγχη που μπορεί να έχετε και να σας κάνουν να διστάζετε από το να κάνετε το επόμενο βήμα.

Προσπαθούμε πάντα να αξιοποιούμε τον χρόνο μας εποικοδομητικά, να ανακαλύπτουμε νέους προορισμούς και να σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Όταν δεν κάνουμε κάτι από τα παραπάνω απολαμβάνουμε τις μικρές εξόδους με συγγενείς και φίλους, καθώς επίσης και την ηρεμία του σπιτιού μας βλέποντας σειρές ή παίζοντας PS4 και επιτραπέζια.

Ο Στράτος, είναι γεννημένος στην Αθήνα με καταγωγή από τα Γιάννενα και την Κρήτη. Έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός και εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών και εργάζεται στους αντίστοιχους τομείς. Παράλληλα, υπάρχει η σχετική ενασχόληση με το προσωπικό του blog, αλλά και η αρθρογραφία στο Travel Vibe.

Διψάει για εξορμήσεις, δραστηριότητες στην φύση και γενικά θέλει να δοκιμάζει τα πάντα. Είναι επίσης συνδιοργανωτής σε πεζοπορική ομάδα. Τέλος, ασχολείται με τον εθελοντισμό και με πράξεις αλληλεγγύης.

Η Αλίκη είναι γεννημένη στην Αθήνα με καταγωγή από το Αίγιο. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πάντειο, εργάζεται σαν λογίστρια και social media manager και το όνειρο της είναι να αποκτήσει ένα επιτυχημένο travel blog. Παράλληλα επιμελείται τα άρθρα πριν ανέβουν στο Travel Vibe.

Ο Ιάσωνας είναι το νέο μέλος της ταξιδιάρικης οικογένειας μας από τον Αύγουστο του 2021. Πλέον τα ταξίδια και οι εξορμήσεις μας είναι ακόμη πιο όμορφα και ιδιαίτερα!

#travellers #travelfamily #adventurefamily #travelbloggers #trekkers

Γεια σας! Είμαστε ο Στράτος και η Αλίκη, ένα ζευγάρι με όρεξη για δραστηριότητες και ταξίδια. Είμαστε μέλη στο Travel Vibe από το 2020 και θα αρθρογραφούμε σχετικά με τα ταξίδια που κάνουμε, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Μας αρέσει να σκεφτόμαστε θετικά, να γνωρίζουμε κόσμο και να δοκιμάζουμε νέες εμπειρίες. Περιμένουμε αγωνιωδώς κάθε επόμενη εξόρμηση ή δραστηριότητα μας. Αυτό μας γεμίζει, μας φέρνει πιο κοντά και μας βοηθάει να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Έχουμε ταξιδέψει συνολικά σε 28 χώρες σε 4 ηπείρους, από τις οποίες χώρες οι 5 τελευταίες ήταν μαζί με τον Ιάσονα, το νέο μέλος της οικογενείας μας. Σε κάθε μας επιστροφή ετοιμάζουμε σχετικά travel guides από τον προορισμό που επισκεφθήκαμε. Στόχος μας να σας λύσουμε τυχόν απορίες ή άγχη που μπορεί να έχετε και να σας κάνουν να διστάζετε από το να κάνετε το επόμενο βήμα. Προσπαθούμε πάντα να αξιοποιούμε τον χρόνο μας εποικοδομητικά, να ανακαλύπτουμε νέους προορισμούς και να σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Όταν δεν κάνουμε κάτι από τα παραπάνω απολαμβάνουμε τις μικρές εξόδους με συγγενείς και φίλους, καθώς επίσης και την ηρεμία του σπιτιού μας βλέποντας σειρές ή παίζοντας PS4 και επιτραπέζια. Ο Στράτος, είναι γεννημένος στην Αθήνα με καταγωγή από τα Γιάννενα και την Κρήτη. Έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός και εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών και εργάζεται στους αντίστοιχους τομείς. Παράλληλα, υπάρχει η σχετική ενασχόληση με το προσωπικό του blog, αλλά και η αρθρογραφία στο Travel Vibe. Διψάει για εξορμήσεις, δραστηριότητες στην φύση και γενικά θέλει να δοκιμάζει τα πάντα. Είναι επίσης συνδιοργανωτής σε πεζοπορική ομάδα. Τέλος, ασχολείται με τον εθελοντισμό και με πράξεις αλληλεγγύης. Η Αλίκη είναι γεννημένη στην Αθήνα με καταγωγή από το Αίγιο. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πάντειο, εργάζεται σαν λογίστρια και social media manager και το όνειρο της είναι να αποκτήσει ένα επιτυχημένο travel blog. Παράλληλα επιμελείται τα άρθρα πριν ανέβουν στο Travel Vibe. Ο Ιάσωνας είναι το νέο μέλος της ταξιδιάρικης οικογένειας μας από τον Αύγουστο του 2021. Πλέον τα ταξίδια και οι εξορμήσεις μας είναι ακόμη πιο όμορφα και ιδιαίτερα! #travellers #travelfamily #adventurefamily #travelbloggers #trekkers

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.