Μία πόλη, αμέτρητες ιστορίες
Είστε κι εσείς από αυτούς που θέλουν να μαθαίνουν κάθε φορά τα πάντα για την πόλη που επισκέπτονται; Από τα μνημεία και τα ξεχωριστά σημεία μέχρι τα μοναδικά τοπία και τη γαστρονομία που έχει κάθε τόπος;
Όλα τα παραπάνω βρίσκονται «κρυμμένα» σε μία έννοια· αυτή της ιστορίας. Και για να μάθει κανείς την ιστορία μιας πόλης υπάρχουν διάφοροι τρόποι, π.χ. μέσω της προφορικής ιστορίας, των ντοκιμαντέρ και, φυσικά, της γραπτής παράδοσης.
Σήμερα, όπως θα έχετε καταλάβει ήδη από τον τίτλο, θα μιλήσουμε για την πόλη του Βόλου, τη μυθική Ιωλκό του Ιάσονα και των Αργοναυτών.
Εάν βρεθείτε εκεί και θέλετε να μάθετε κάτι παραπάνω για την πόλη -εκτός από τα εκπληκτικά μεζεδάκια στα τσιπουράδικα- τι καλύτερο από το να ξεκινήσετε με την πηγή των πληροφοριών: το μουσείο!
Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου
Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το 2014 και βρίσκεται στα Παλιά Βόλου στην οδό Φερών 15.
Εκεί συνδυάζεται η γραπτή ιστορία, μέσα από τις πληροφορίες, καθώς και από διάφορα αντικείμενα του παρελθόντος, με την προφορική ιστορία, μέσα από βίντεο με μαρτυρίες που προβάλλονται κατά τη διάρκεια της παραμονής του επισκέπτη στον χώρο.
Σημαντικό κομμάτι του μουσείου αποτελεί εκείνο με τις αναφορές στη δημιουργία της Νέας Ιωνίας, την περιοχή που ονομάζουμε «προσφυγικά».
Στο ισόγειό του λειτουργούν χώροι περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, πωλητήριο και αναγνωστήριο. Όμως δεν τελειώσαμε ακόμα! Στην περιοχή υπήρχε κάστρο και στον αύλειο χώρο του μουσείου βρίσκεται τμήμα του που έχει διασωθεί, οπότε μην ξεχάσετε να δείτε όλες τις «γωνιές» του μουσείου!
Περιοδικές εκθέσεις
Ανά διαστήματα, το Μουσείο φιλοξενεί στο ισόγειο περιοδικές εκθέσεις, ενώ η μόνιμη βρίσκεται στον επάνω όροφο.
Η παρέα μου κι εγώ βρεθήκαμε στο μουσείο πριν λίγο καιρό και πετύχαμε την έκθεση με αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, με ένα πραγματικό έργο αυτού του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου να βρίσκεται ανάμεσα στα εκθέματα.
Στον ίδιο χώρο διατηρούνται τμήματα αγωγών διανομής και μεταφοράς υδάτων και χρονολογούνται στα μεσοβυζαντινά χρόνια (6ος-7ος αι. μ.Χ).
Πρόσβαση
Αρχικά, να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα μοντέρνο μουσείο, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο και σε ΑΜΕΑ· κάτι που θεωρώ πολύ σπουδαίο. Όλοι πρέπει να έχουμε άνεση στη μετακίνηση και, δυστυχώς, οι υποδομές στη χώρα μας κάνουν κάτι που θα έπρεπε να είναι δεδομένο, τόσο δύσκολο.
Εάν είστε με τα πόδια, μπορείτε να πάρετε τα λεωφορεία των γραμμών 3, 4, 6, 15 και να κατεβείτε στη στάση «Παλαιά», αλλιώς η απόσταση που έχετε να διανύσετε από το κέντρο μέχρι το μουσείο είναι μια μικρή και ευχάριστη βόλτα.
Το καλό σε αυτή την πόλη είναι ότι όλα είναι κοντά! Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή του αμαξιού.
Και το εισιτήριο;
Στην πραγματικότητα, ο επισκέπτης, εφόσον επιθυμεί, μπορεί να ενισχύσει το Μουσείο της Πόλης του Βόλου με τρεις τρόπους:
- Πληρώνοντας το αντίτιμο της εισόδου (2 ευρώ το ατομικό, 4 ευρώ το οικογενειακό και 1 ευρώ το άτομο για 5 άτομα και πάνω.
- Με αγορές από το πωλητήριο του μουσείου
- Με δωρεά ενός ποσού
Μέτρα ασφαλείας
Οι συνθήκες της εποχής μάς επιβάλλουν τη χρήση μάσκας και αντισηπτικού για το καλό όλων μας. Οπότε, βάζουμε τη μάσκα μας και προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας.
Για περισσότερες πληροφορίες, η ιστοσελίδα του μουσείου σίγουρα θα σας διαφωτίσει!
ΟΚ με το μουσείο. Αλλά από φαγητό εκεί κοντά;
Μετά από την επίσκεψη στο μουσείο, η κοιλιά αρχίζει και γουργουρίζει. Οπότε, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε τις γεύσεις στα μαγαζιά τριγύρω, που θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.
Υπάρχουν πολλά σημεία κοντά στο μουσείο για κάθε γούστο: πιτσαρία, μπυραρία, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, τσιπουράδικα κ.ά. Μια βόλτα γύρω από το μουσείο αλλά και στα «Παλιά» θα σας πείσει!
Για έναν καφέ (ή και για φαγητό) μπορείτε να καθίσετε και στον χώρο που υπάρχει ακριβώς δίπλα από το μουσείο.
Καλή απόλαυση!
Διάβασε περισσότερα δικά μου travelvibes εδώ
Διάβασε και αυτά:
Τσίπουρα στον Βόλο; Οδηγίες προς «ναυτιλλομένους»