Food Stories Greece All Over Me

Τσίπουρα στον Βόλο; Οδηγίες προς «ναυτιλλομένους»

Αναμφίβολα, η πόλη του Βόλου είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα τσιπουράδικά της και τους μεζέδες που αυτά προσφέρουν. Πολλοί είναι εκείνοι που τα επισκέπτονται, αλλά λίγοι γνωρίζουν τη φιλοσοφία τους και πως οι ντόπιοι, από μωρά παιδιά, βρίσκονται σε τραπέζια που το τσίπουρο και τα μεζεδάκια δίνουν και παίρνουν σε διάφορους συνδυασμούς

Τα “εικοσιπενταράκια” δίνουν και παίρνουν

Είναι, κατά κάποιον τρόπο, περασμένο στο DNA τους. Μετά τη δουλειά, πριν το γήπεδο τις Κυριακές, το βράδυ της Παρασκευής ή του Σαββάτου θα βρεθούν σε ένα ουζερί με την παρέα τους.

Η «τσιπουροκατάνυξη» στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας είναι μια μοναδική εμπειρία. Εδώ, δεν παραγγέλνει κάποιος ολόκληρο μπουκάλι με το διάφανο αλκοολούχο υγρό ούτε μεζέδες από έναν συγκεκριμένο κατάλογο. Το εικοσιπενταράκι φτάνει στο τραπέζι και είναι αρκετό για να γεμίσει το ποτήρι που έχει ο καθένας μπροστά του. Στην ουσία, πρόκειται για ένα μπουκαλάκι των 50 ml, που έχει καταλήξει να ονομάζεται «εικοσιπενταράκι» λόγω των παλιών οκάδων (μονάδα μέτρησης της μάζας).

Τσίπουρο με γλυκάνισο για τους περισσότερους Βολιώτες

Η ποικιλία και το είδος των μεζέδων είναι στην ευχέρεια του κάθε μάγειρα και φτάνουν στο τραπέζι λίγο μετά το αλκοολούχο ποτό. Οι Βολιώτες έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στο γλυκανισάτο, το οποίο σερβίρουν με πάγο και νερό, αν και τώρα τελευταία το «άνευ» έχει αρχίσει να αποκτά ένθερμους θαυμαστές.

Στην προσφυγική συνοικία του Βόλου, τη Νέα Ιωνία, βρίσκονται κατά κύριο λόγο τα πιο παραδοσιακά τσιπουράδικα. Άλλωστε, η γενικότερη φιλοσοφία προέρχεται από τους πρόσφυγες, οι οποίοι ερχόμενοι από τη Μικρά Ασία μετοίκησαν στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, όπως συνέβη και σε άλλα μέρη της χώρας. Τα μεσημέρια επιστρέφοντας από την κοπιαστική δουλειά τους, καθόντουσαν στις μικρές πλατειούλες που σχημάτιζαν τα σπίτια τους και απολάμβαναν όλοι μαζί το τσίπουρό τους παρέα με απλούς μεζέδες (παστά ψάρια, όσπρια, τουρσιά) που έφτιαχναν οι γυναίκες τους.

Στα παραδοσιακά αυτά ουζερί, το τραπέζι είναι στρωμένο με το κλασικό λευκό τραπεζομάντηλο και έναν χάρτη της Μαγνησίας και των Σποράδων στο κέντρο του. Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται ένα τσίγκινο δοχείο για τα αγκάθια και άλλα αποφάγια και μικρά πιρούνια ενώ τη θέση των χαρτοπετσετών καταλαμβάνουν συνήθως λαδόκολλες.

Εκλεκτός μεζές: τηγανητοί κολιτσιάνοι, δηλ. ανεμώνη της θάλασσας

Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζει κάποιος που επισκέπτεται ένα βολιώτικο τσιπουράδικο είναι πως δεν χρειάζεται να παραγγείλει επιπλέον πιάτα. Τα μεζεδάκια συνοδεύουν το τσίπουρο και είναι πλούσια. Παστό ψάρι, τουρσί και πατατοσαλάτα κάνουν την αρχή. Ψητό χταπόδι και γαύρος ή σαρδέλα ακολουθούν. Σιγά σιγά φτάνουν τα διάφορα όστρακα (μύδια, γυαλιστερές, χτένια), οι γαρίδες, τα σαγανάκια, οι πατάτες ψητές με βούτυρο και όσο τα τσίπουρα ανεβαίνουν στον αριθμό τόσο οι μεζέδες γίνονται πιο εκλεκτοί.

Οι ντόπιοι συνηθίζουν, στο τέλος, να καταναλώνουν μια παγωμένη μπύρα για σβήσιμο, ενώ ο λογαριασμός συνοδεύεται πάντα από γλυκό, τις περισσότερες φορές από αρωματικό χαλβά σιμιγδαλένιο με πορτοκάλι και κανέλα.

Info:
Ο Βόλος έχει πάρα πολλά τσιπουράδικα. Τα πιο παραδοσιακά βρίσκονται είτε στην περιοχή της Νέας Ιωνίας είτε σε στενά του κέντρου.

© 2020, Eleni Skrimpa. All rights reserved.

Travel Editor at 27

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.