Europe Stories Ρουμανία

Ρουμανία οδικώς: Sibiu, Sighisoara και Brasov

Οδικώς στη Ρουμανία

Ξέρετε, οι συνήθειες δεν κόβονται εύκολα. Έχοντας λοιπόν γνωρίσει από προηγούμενες χρονιές το χριστουγεννιάτικο πνεύμα στην Κροατία και τη Γερμανία, έπρεπε και φέτος να βρούμε κάποιον αντίστοιχο προορισμό. Με μια γρήγορη αναζήτηση, βγήκε η απόφαση. Η Τρανσυλβανία, αυτή η όμορφη περιοχή στη κεντρική Ρουμανία, με τη φυσική ομορφιά και τις ενδιαφέρουσες πόλεις, μας περίμενε. Sibiu, Sighisoara και Brasov μας πρόσφεραν μια ξεχωριστή εμπειρία. Ξεκινάμε!

Σιμπίου, μεσαιωνική τελειότητα και χριστουγεννιάτικη έκπληξη

Απόγευμα φτάσαμε στην πόλη Sibiu τελικά, με το κρύο ήδη να είναι τσουχτερό. Το διαμέρισμα πολύ κεντρικά, το πάρκινγκ δωρεάν, καλό ξεκίνημα! Μείναμε 3 νύχτες συνολικά, στην ουσία δύο γεμάτες ημέρες εκεί. Πανέμορφη πόλη, μεσαιωνικά κτίρια, αποτέλεσε κέντρο των Σαξόνων της Τρανσυλβανίας και είναι ένα από πιο σπουδία πολιτιστικά κέντρα της  Ρουμανίας, πλέον.

Φυσικά, η χριστουγεννιάτικη αγορά του ήταν ένας βασικός λόγος να το επισκεφτούμε. Μόλις λίγα λεπτά μακριά από το διαμέρισμά μας, επιφωνήματα θαυμασμού βγήκαν από μέσα μας φτάνοντας στη στολισμένη πλατεία, χαζεύοντας τα διατηρητέα κτίρια σε εορταστικό πνεύμα, τα λαμπάκια, το τεράστιο έλατο. Να και η γνωστή “ρόδα” εκεί παραδίπλα, να και οι φωνές του Έκτορα για να ανέβει! Μπορείς να αρνηθείς; Όλοι μαζί στη ρόδα λοιπόν, όπου αποκομίσαμε φοβερή θέα όλου του κέντρου από ψηλά! Δοκιμάστε το αν βρεθείτε στο Σιμπίου τέτοια περίοδο, αξίζει.

Ένα άλλο γνωστό αξιοθέατο, ας πούμε, του Σιμπίου είναι η γέφυρα των ψεμάτων. Ενδιαφέρουσα ονομασία, αν μη τι άλλο! Βασικά είναι μια απλή, μικρή γέφυρα, στο κέντρο της πόλης. Προς τι ο τίτλος; Να η ιστορία της:

 • To 1859, η παλαιά ξύλινη πεζογέφυρα που βρισκόταν σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλης, πάνω στην οδό Ocnei, ανακατασκευάστηκε. Έγινε έτσι η πρώτη γέφυρα από χυτοσίδηρο στη Ρουμανία και επίσης η πρώτη χωρίς πυλώνες. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, του εξαιρετικά καινοτόμου για την εποχή της τρόπου κατασκευής, η γέφυρα άρχισε να συνοδεύεται από αστικούς μύθους. Είτε αυτοί αφορούσαν επίδοξους εραστές που δεν τηρούσαν το λόγο τους αργότερα, είτε τη γέφυρα να κάνει περίεργους θορύβους όταν περνούσε κάποιος ψεύτης πάνω της, η πραγματικότητα είναι ότι έχει εκμεταλλευτεί πλήρως το όνομά της προς έλξη τουριστών. Αποτελεί καλό σημείο φωτογράφισης του δρόμου και κτιρίων πάντως, να το έχετε υπόψη!

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο του Sibiu είναι τα σπίτια με ματάκια! Άλλο και τούτο πάλι, ε; Προσέξαμε ότι τα παραθυράκια σε πάρα πολλές σοφίτες είναι έτσι φτιαγμένα, ώστε φαίνεται σαν το σπίτι να σε παρακολουθεί.  Ενδιαφέρον!

Κουκλίστικη Sighisoara

Το ιστορικό κέντρο της Σιγκισοάρα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιστιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Είχαμε προγραμματίσει δύο διανυκτερεύσεις για εκεί, και τελικά ορθώς πράξαμε. Αν κι από την πρώτη μέρα κιόλας είχαμε περπατήσει όλο το κέντρο της πόλης, δεν είναι και μεγάλο, άλλωστε. H Σιγκισοάρα είναι πολύ ευχάριστη με ωραίες καφετέριες, πολλά μικρά δρομάκια και ένα πολύ χαλαρό πνεύμα.

Τα λιθόστρωτα δρομάκια, οι πολλοί πύργοι, με κορυφαίο τον Πύργο Ρολόι, τα πολύχρωμα σπίτια και η θέα το σούρουπο στην πόλη, με την καταχνιά και το κρύο να είναι έντονα, έκαναν την ατμόσφαιρα άκρως μεσαιωνική.

Brasov και πέριξ

Το Brasov βρίσκεται σε εξαιρετικά βολική τοποθεσία για την εξερεύνηση των γύρω περιοχών. Δίπλα στο πιο γνωστό χιονοδρομικό κέντρο της Ρουμανίας, το Poiana Brasov, φυσικά κοντά στο Bran, το Rasnov και τη Sinaia. Πάμε να τα δούμε όλα, από λίγο έστω!

Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Μπρασόβ ήταν όμορφη, δεν μας εντυπωσίασε όμως όσο εκείνη στο Sibiu. Τα σμήνη περιστεριών, αντίθετα, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα, βοηθώντας τον Εκτοράκο να ξοδέψει ατελείωτη ενέργεια κυνηγώντας τα, κι εμάς να βγάλουμε απρόσκοπτα μερικές φωτογραφίες. Όσο για τα αξιοθέτα της πόλης;

 • Η περίφημη μαύρη εκκλησία, που πήρε το όνομά της από τον καπνό της μεγάλης πυρκαγιάς του 1689.
 • Η πύλη της Αικατερίνης, η μόνη αυθεντική πύλη της πόλης που σώζεται από τα μεσαιωνικά χρόνια.
 • Ο Δρόμος του Σχοινιού, ο στενότερος δρόμος στη Ρουμανία, λέγεται.
 • Και το τελεφερίκ, με το οποίο ανεβαίνει κανείς στην κορυφή του όρους Τάμπα, από όπου η θέα στο Μπρασόβ και την περιοχή τριγύρω είναι πανοραμική.

Tips για οδικό ταξίδι στη Ρουμανία

 • Το οδικό δίκτυο της Ρουμανίας είναι κακό, αρκετά κακό. Αργές ταχύτητες, σχεδόν καθόλου αυτοκινητόδρομοι, αρκετή αστυνομία και κάμερες. Προσοχή, λοιπόν!
 • Αντιθέτως, στη Βουλγαρία μπορεί κανείς να κινηθεί αρκετά γρήγορα, και λόγω δρόμων και λόγω ορίων ταχύτητας. Κι εκεί βέβαια δεν υπάρχουν παντού κλειστοί αυτοκινητόδρομοι, αντιθέτως υπάρχει έντονη παρουσία τροχαίας και πολλές κάμερες.
 • Και στις δύο χώρες χρειάζεστε βινιέτα για το οδικό δίκτυο. Εκδίδεται και ηλεκτρονικά (το συνιστούμε), και επιτόπου σε βενζινάδικα συνήθως. Για έκδοση βινιέτας για Ρουμανία δείτε εδώ, για τη Βουλγαρία εδώ.
 • Η διαμονή γενικά είναι φθηνή, αλλά στο Brasov χρειάζεται ψάξιμο από νωρίς. Είναι δημοφιλής προορισμός και βάση για εξορμήσεις τριγύρω.
 • Πηγαίνετε στο κάστρο Bran πριν καν ανοίξει, για να μπείτε χωρίς τις ορδές τουριστών που το επισκέπτονται συνήθως λίγο αργότερα.
 • Στην περιοχή που επισκεφτήκαμε εμείς υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα. Σημειώστε κι επισκεφτείτε το κάστρο Rupea, το Rasnov, αλλά και το πιθανότατα σίγουρο κάστρο του Vlad, αυτό στο Poenari. Ζόρικη διαδρομή, θα την κάνουμε την επόμενη φορά!
 • Ο καλύτερος τρόπος διάσχισης των συνόρων είναι από τη γέφυρα Ryse-Giurgiu. Μπορεί να οδηγείς λίγα χιλιόμετρα παραπάνω, αλλά γλιτώνεις χρήματα σε σχέση με το φέρυ, και πιθανότατα και χρόνο, αν δεν πετύχεις ακριβώς την αναχώρηση.
 • Το καύσιμο φθηνότερο στη Βουλγαρία σε σχέση με τη Ρουμανία, φυσικά φθηνότερο από την Ελλάδα και στις δύο χώρες.

Οδικό ταξίδι

Γενικά μιλώντας, ένα οδικό ταξίδι στη Ρουμανία είναι σίγουρα κάτι εύκολο, φθηνό και με πληθώρα επιλογών για όλους. Εμείς θα επισκεφτούμε ξανά τη χώρα των Καρπαθίων, κάντε το κι εσείς!

© 2020, Α&Κ Travelife. All rights reserved.

About
Warning: printf(): Too few arguments in /virtual/travelvibe.eu/htdocs/wp-content/themes/uku/template-parts/authorbox.php on line 19

Travel Editors

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *