Faces Fresh Vibes

Ο Βασίλειος αγαπά έμπρακτα την Αφρική και μας μιλάει για τη ζωή του εκεί

O Βασίλης ντυμένος με παραδοσιακή ενδυμασία στην Αφρική

Η επαφή με την Αφρική ξεκίνησε από μικρή ηλικία καθώς είχε πάντα ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν την Αφρική, τον τρόπο ζωής, την κουλτούρα, την ιστορία, αλλά και την αδικία που έχει υποστεί αυτή η ήπειρος είτε από κράτη είτε από εταιρίες που θέλουν να εκμεταλλεύονται τους πόρους και τους ανθρώπους της Αφρικής.

Έτσι όταν μεγάλωσε λίγο, στα 21 του χρόνια, αποφάσισε να επισκεφτεί και να ζήσει την Αφρική εμπειρικά και όχι μόνο πληροφοριακά όπως έκανε μέχρι τότε. Από τότε κατάλαβε ότι όντως η ζωή του «ανήκει» στην Αφρική και όντως έγινε κυριολεκτικά η ζωή του, διότι δεν έχει περάσει μέρα από τότε που να μην ασχοληθεί ενεργά με θέματα που αφορούν τις δράσεις και τη ζωή του στην Αφρική. Σήμερα είναι 26 ετών και τα τελευταία πέντε χρόνια είτε βρίσκονται σε κάποια χώρα της Αφρικής είτε εκτός αυτής, πάντα οι ενέργειες του, οι σκέψεις του και τα συναισθήματα του, έχουν να κάνουν με τη ζωή και τις δράσεις στην αφρικανική ήπειρο.

Φωτογραφία με παιδιά στην Αφρική

Τι είναι αυτό που σε γοητεύει περισσότερο στη συγκεκριμένη ήπειρο;

Η Αφρική είναι μια πολύ ιδιαίτερη και μοναδική ήπειρος. Πράγματα που θα συναντήσεις εδώ, δεν μπορείς να τα βρεις σε κάποιο άλλο μέρος της γης. Η αλήθεια είναι ότι με γοητεύουν τα πάντα γύρω από την Αφρική, όπως την κουλτούρα, τις αντιλήψεις, την ιστορία, ακόμα και την πολιτική, αλλά κυρίως μου αρέσει ο τρόπος ζωής που έχει μια απλότητα και απόλαυση της καθημερινότητας παρά τις όποιες δυσκολίες.

Είμαι θα έλεγα «φανατικός» υποστηρικτής του παραδοσιακού αφρικανικού τρόπου ζωής και της διατήρησης της κουλτούρας. Σίγουρα παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον με κοινωνίες που να μπορούν να παρέχουν τα βασικά αγαθά για την επιβίωση του ανθρώπου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να χάσουμε την παραδοσιακή ζωή μας που είναι σε επαφή με τη φύση, ούτε να αλλάξουμε την κουλτούρα μας και να αφομοιώσουμε κάποια άλλη κουλτούρα από μια πιο φαινομενικά «ανεπτυγμένη» κοινωνία.

Παιδιά στα θρανία σε σχολείο της Αφρικής

Θα έμενες μόνιμα εκεί;

Ναι, σίγουρα θα έμενα μόνιμα εδώ, όπως προανέφερα η ζωή μου ανήκει εδώ, και ο σκοπός της ζωής μου αφορά το εδώ. Ουσιαστικά ήδη μένω σχετικά μόνιμα, αν και πηγαινοέρχομαι, όταν βρίσκομαι στην Αφρική κάθομαι αρκετό καιρό σαν να είναι η μόνιμη ζωή μου και σιγά – σιγά ίσως μπορέσω να δημιουργήσω και μια ακόμα πιο μόνιμη κατάσταση.

 Είχες κάποια δυσάρεστη εμπειρία από τη διαμονή σου στην Αφρικανική ήπειρο;

Η ζωή είναι γεμάτη από ευχάριστες και δυσάρεστες εμπειρίες όπου και αν βρίσκεσαι, σίγουρα αντιμετωπίζω δυσάρεστα γεγονότα και εδώ, αλλά προσπαθώ να μένω ψύχραιμος ή ακόμα και ψυχρός συναισθηματικά είτε σε ευχάριστα είτε σε δυσάρεστα περιστατικά. Για τον λόγο ότι δε θέλω τα συναισθήματα μου να επηρεάζουν τους στόχους μου. Και αυτό μπορεί να συμβεί και μέσω δυσάρεστων αλλά και μέσω ευχάριστων συναισθημάτων, αν δεν μπορέσεις να τα ελέγξεις και σε παρασύρουν, μπορεί να σε αποκλείσουν από τους πραγματικούς στόχους που έχεις θέσει.

Χτίσιμο σχολείου στην Αφρική

Ποιό reel σου στο Instagram έχει κάνει τα περισσότερα views και γιατί πιστεύεις;

Τα αγαπημένα μου reel και αυτά με τη μεγαλύτερη απήχηση, είναι αυτά που παρουσιάζουν τη δράση για την κατασκευή του σχολείου και αυτό με τη δράση για την κουζίνα για τα παιδιά που προσφέρει φαγητό.

Αν σου έδιναν δωρεάν εισιτήρια και διαμονή για όσο καιρό ήθελες, ποιόν προορισμό θα επισκεπτόσουν;

Τώρα βρίσκομαι στην Κένυα. Ότι και να μου πρόσφερες πάλι την Κένυα θα επέλεγα, έστω στην παρούσα φάση της ζωής μου. Και αυτό διότι έχουμε ξεκινήσει κάποιες δράσεις εδώ και έχουμε θέσει κάποιους στόχους που εύχομαι να υλοποιηθούν. Πέρα από αυτό όμως, όπως είπα είναι και η ζωή μου εδώ, όποτε έχω φίλους και φίλες που θέλω να βρίσκομαι μαζί τους και μου λείπουν πραγματικά όταν δε βρίσκομαι εδώ.

Πέρα από τους στόχους που μπορεί να πραγματοποιηθούν και στο μέλλον να αλλάξουν τοποθεσία οι επόμενοι στόχοι, ποτέ όμως δε θα μπορέσει να αλλάξουν οι σχέσεις που έχω αποκτήσει με τους ανθρώπους εδώ, τους αγαπώ και με αγαπάνε και πάντα ένα κομμάτι της καρδιάς μου θα βρίσκεται στην Κένυα ακόμα και αν εγώ ο ίδιος δε βρίσκομαι εδώ.

Πώς θα ήθελες να δεις την Αφρική στο μέλλον;

Θέλω να δω μια Αφρική ανεξάρτητη και δυνατή όπως της αξίζει. Εκεί αποσκοπούν και οι δράσεις μας, στην ανεξαρτητοποίηση και ενδυνάμωση της αφρικανικής Ηπείρου, και ταυτόχρονα τη διατήρηση της κουλτούρας και του τρόπου ζωής μας. Πιστεύω ότι είναι η πιο αδικημένη ήπειρος, διότι διαθέτει όλα τα καλά που μπορείς να βρεις στη γη, απλά επειδή αυτά τα καλά τα θέλουν και άλλοι, προσπαθούν να μας κρατούν υποδουλωμένους και αδύναμους ώστε να μας εκμεταλλεύονται άτιμα.

Πιστεύω στην κοινωνική δικαιοσύνη και ίσως ήταν και αυτός ένας παράγοντας που με οδήγησε να αφιερωθώ στην Αφρική, διότι παρόλο που θα συναντήσεις παντού κοινωνική αδικία, εδώ όμως υπάρχει το μεγαλύτερο και πιο έντονο πρόβλημα. Και πιστεύω ότι η επόμενη κοινωνική ανατροπή που θα θέσει νέους νόμους και κανόνες πιο δίκαιους και ισοδύναμους σε παγκόσμιο επίπεδο θα προέλθει από την Αφρική. Η Αφρική είναι το παρελθόν αλλά και το μέλλον του ανθρώπου. Εδώ ευημέρησε και αναπτύχθηκε η ανθρώπινη ζωή και από εδώ θα βρίσκει πάντα θετικά για τη ζωή μας. Η Αφρική είναι σαν τη μητρική αγκαλιά για τον άνθρωπο και όποιος επισκέπτεται την Αφρική είναι σαν να επισκέπτεται το πατρικό του.

Ομαδική φωτογραφία με παραδοσιακή Αφρικάνικη ενδυμασία

Ποιά φυλή της Αφρικής σε έχει εντυπωσιάσει περισσότερο;

Η φυλή που με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο και είναι και η φυλή που ανήκω πλέον είναι οι Μασάι. Αυτό συνέβη διότι είναι η φυλή που διατηρεί έντονα ακόμα και σήμερα τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και την κουλτούρα. Και όπως προανέφερα θέλουμε και αγωνιζόμαστε να διατηρηθούν αυτά και να προσαρμοστούν μαζί με κάποια αγαθά και τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει η πιο σύγχρονη ζωή. Όχι, όμως να εξαλειφθεί η κουλτούρα μας και να απαρνηθούμε τον τρόπο ζωή μας μόνο και μόνο για να αποκτήσουμε κάποιες παραπάνω ανέσεις. Και αυτό διότι είναι και ένα μέσο να υποδουλώνουν τον άνθρωπο και την Αφρική αλλά και εκτός αυτής.

Σου προσφέρουν κάποιες ανέσεις που μετά γίνεσαι εξαρτημένος από αυτές και έτσι σε ελέγχουν ανά πάσα στιγμή. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ανεξάρτητη κοινωνία που ναι μεν θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε κάποια παραπάνω αγαθά αλλά δε θα αφομοιωθούμε από κάποιο άλλο στυλ πολιτισμού, ούτε θα ξεχάσουμε τις αξίες μας και τον παραδοσιακή κουλτούρα μας.

Μία χώρα/περιοχή που θες οπωσδήποτε να επισκεφθείς; 

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη χώρα που θα ήθελα οπωσδήποτε να επισκεφτώ, ούτε με ενδιαφέρει τόσο να δω τουριστικά κάποιες παραπάνω χώρες. Το που θα βρίσκομαι εξαρτάται από τι ενέργειες μπορούμε να κάνουμε και τι στόχους θα θέσουμε. Αυτό είναι το κύριο κριτήριο και μετά από αυτό ανάλογα το μέρος που θα επιλεχθεί σίγουρα θα το δούμε και πιο γενικά και σε κάποιες περιπτώσεις και τουριστικά.

Συσσίτιο με παιδιά στην Αφρική

Μιά φράση για τους Traveladdicts που διαβάζουν το Travelvibe και θέλουν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο.

Αυτό που θα ήθελα να πω στους Traveladdicts που διαβάζουν το Travelvibe, είναι ότι όταν επισκέπτονται διάφορες χώρες να μη μένουν μόνο στο τουριστικό ενδιαφέρον αλλά να εμβαθύνουν όσο γίνεται και στο κοινωνικό. Να παίρνουν ιδέες, να βλέπουν παραδείγματα από διαφορετικούς τρόπους ζωής και να κρατάνε επαφή με τους ντόπιους που θα γνωρίζουν στα ταξίδια τους.

Τα ταξίδια ενώνουν τον κόσμο, ενώνουν κουλτούρες και τρόπους ζωής και σπάνε τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις. Για αυτό τα ταξίδια είναι μια καλή ευκαιρία να έχουμε επαφές σε όλο τον κόσμο και μαζί ενωμένοι να δρούμε για έναν καλύτερο κόσμο.

Ακολούθησε τον εδώ

 

© 2023, Travel Vibe Crew. All rights reserved.

99

Travel Editor

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.