Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας και των αποδράσεων στο βουνό, τότε σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτείτε το Όρος Αιγάλεω. Πρόκειται για μικρό βουνό που αναπτύσσεται κατά μήκος της Δυτικής Αθήνας. Μερικοί το χωρίζουν σε δύο μέρη συμπεριλαμβάνοντας και το Ποικίλο, στο βόρειο τμήμα, ωστόσο, ως Όρος Αιγάλεω χαρακτηρίζεται μόνο το βουνό πάνω από το Χαϊδάρι, τον Κορυδαλλό, τη Νίκαια και το Κερατσίνι.
Σε σύγκριση με τον Υμηττό και την Πάρνηθα, το βουνό είναι σχετικά χαμηλό με το μέγιστο υψόμετρο να φτάνει τα 463 μέτρα, όμως το σημείο αυτό είναι κατειλημμένο από στρατιωτική βάση. Παρά τις παρεμβάσεις που έχει δεχθεί, το βουνό κρύβει αρκετή φυσική ομορφιά που αξίζει να ανακαλύψετε. Σπήλαια, μικρά εκκλησάκια με πανοραμική θέα, πυκνά δάση και ατελείωτες θαμνώδεις εκτάσεις είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να περιγράψει το βουνό.
Και εννοείται ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε το βουνό είναι με πεζοπορία…Γι’αυτό σας έχουμε ετοιμάσει δύο όμορφες και εύκολες διαδρομές στο βουνό.
Μία σύντομη και ευχάριστη διαδρομή είναι από τη Νεάπολη προς το Σπήλαιο Σχιστού. Η διαδρομή ξεκινά από τη συνοικία της Νεάπολης στη Νίκαια και διασχίζει ένα όμορφο φαράγγι με πυκνή βλάστηση. Στο ενδιάμεσο θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, με τη θέα να φτάνει μέχρι το Σούνιο. Επιπλέον, σε κάποια σημεία θα δείτε παλιές αγροτικές κατοικίες που έχουν ερημώσει με το πέρασμα του χρόνου. Αφού διασχίσετε το φαράγγι, η πεζοπορία συνεχίζεται σε ομαλό δρόμο μέχρι να συναντήσετε μονοπάτι στα αριστερά. Η πεζοπορία τελειώνει το Σπήλαιο Σχιστού, ένα από τα μεγαλύτερα στην Αττική, όπου τα ευρήματα που έχουν βρεθεί εκεί υποδηλώνουν την ύπαρξη ζωής στην Ανώτερη Παλαιολιθική (12η – 11η Χιλιετία) και Μεσολιθική Περίοδο (8η – 7η Χιλιετία). Αυτό που κινεί το ενδιαφέρον είναι οι εικόνες αγίων που έχουν τοποθετηθεί στην είσοδο του σπηλαίου. Ωστόσο, η είσοδος του απαγορεύεται καθώς το σπήλαιο είναι βαθύ και επικίνδυνο.
Αν θέλετε να απολαύσετε πεζοπορία μέσα σε δάσος, τότε μπορείτε να περπατήσετε γύρω από την κορυφή. Ξεκινήστε από τα Πυροβολεία, περιοχή πάνω από τον Κορυδαλλό, όπου μπορείτε να την προσεγγίσετε με αυτοκίνητο. Από εκεί ακολουθείτε το μονοπάτι απέναντι από το όμορφο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Πριν ξεκινήσετε την πεζοπορία, αξίζει να σταθείτε στο σημείο και να απολαύσετε τη θέα προς το Λεκανοπέδιο. Η πεζοπορία διεξάγεται σε ομαλό μονοπάτι μέσα σε πυκνό, κατά διαστήματα, δάσος. Στη διαδρομή θα συναντάτε παρακλάδια που οδηγούν σε χωματόδρομο. Το μονοπάτι στο τέλος ανηφορίζει επιθετικά και καταλήγει σε χωματόδρομο από τη νότια πλευρά. Μπορείτε να κάνετε παράκαμψη σε μονοπάτι, ακολουθώντας το Χελώνες Trail και να φτάσετε στο Σπήλαιο Τριών Οπών, που πρόκειται για τρεις μικρές σπηλιές, η μία σε κοντινή απόσταση από την άλλη επάνω σε βράχο. Ακολουθώντας το χωματόδρομο μπορείτε να πάρετε το δρόμο της επιστροφής ή να συνεχίσετε προς το Κερατσίνι μέσω του χωματόδρομου.
Στην πίσω πλευρά του βουνού θα βρείτε τη Μονή Δαφνίου, βυζαντινή εκκλησία του 6ου αιώνα που πιθανολογείται να χτίστηκε στο σημείο που βρισκόταν ο Ναός του Δαφνίου Απόλλωνος που καταστράφηκε από του Γότθους το 395. Περιέχει αξιόλογες τοιχογραφίες και τρούλο. Το 1990 συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το Βοτανικό Κήπο, που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού. Εκεί θα δείτε πολλά σπάνια είδη φυτών και δένδρων από όλο το κόσμο. Ωστόσο, για την επίσκεψη απαιτείται να κλείσετε ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα τους και η παραμονή επιτρέπεται μέχρι 30 λεπτά. Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφτείτε και το μικρό Σπήλαιο της Αφαίας, όπου στο εσωτερικό του παρατηρούνται σταλακτίτες και ρίζες δένδρων.
Το Όρος Αιγάλεω, παρά το γεγονός πως έχει χάσει μεγάλο μέρος της χλωρίδας και της πανίδας του, έχει αρχίσει να αναγεννάται τα τελευταία χρόνια. Οι δήμοι που το κατέχουν οργανώνουν δενδροφυτεύσεις όπου θα αποτελέσματα του είναι θετικά. Παράλληλα έχουν σηματοδοτηθεί πολλά μονοπάτια ενώ κάποια έχουν και όνομα όπως το “Μη λες Ψέματα Trail” (Νεάπολη – Πυροβολεία), το «Χελώνες Trail» (Σπήλαιο Τριών Οπών – Σκαραμαγκάς) κ.α. Το βουνό συγκεντρώνει τόσο πεζοπόρους όσο και ποδηλάτες, γι’ αυτό θα συναντήσετε πολλά σημεία ειδικά για mountain bike.
Αξίζει να το περπατήσετε και να θαυμάσετε τις ομορφιές που κρύβει, μιας και που βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει είτε μέσω Κορυδαλλού από την οδό Αθανάσιου Διάκου, είτε από τη Νίκαια μέσω της οδού Κωστή Παλαμά είτε από το Κερατσίνι από την οδό Μάνου Κατράκη. Από το Χαϊδάρι η πρόσβαση είναι πιο εύκολη, αφού μπορείτε να φτάσετε από τη Λεωφόρο Αθηνών.
Διάβασε περισσότερα άρθρα εδώ.
© 2023 – 2024, Antonis Romanos. All rights reserved.