Fresh Vibes Tips & Thoughts World Stories

Road trip στον μαγευτικό στρατιωτικό αυτοκινητόδρομο της Γεωργίας

Φυσικό τοπίο με θέα δύο πύργους και βουνό στο βάθος

Ανέκαθεν θεωρούσα τον εαυτό μου λάτρη των βουνών, της φύσης και της περιπέτειας. Αναπόφευκτα λοιπόν, οι 11 μέρες που πέρασα στη Γεωργία ήταν κάποιες από τις πιο όμορφες της ζωής μου.

Αν ένα μέρος, όμως, ξεχώρισε, κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, ήταν το μονοήμερο Road Trip κατά μήκους του στρατιωτικού αυτοκινητόδρομου της Γεωργίας.

Ένα μικρό Μάθημα Ιστορίας

 

Ο στρατιωτικός αυτοκινητόδρομος της Γεωργίας χρονολογείται περίπου στον 1ο αιώνα π.Χ., με τμήματα του να αποτελούν μέρος του Δρόμου του Μεταξιού!  Ωστόσο, ο μεγάλος αυτός δρόμος έλαβε το σημερινό του σχήμα τον 19ο αιώνα, όταν ο ρωσικός στρατός προσπάθησε να δημιουργήσει μια σταθερή σύνδεση μεταξύ της ρωσικής τότε Γεωργίας και των στρατιωτικών βάσεων στον Νότιο Καύκασο.

Ο σημερινός αυτοκινητόδρομος, μήκους 212 χιλιομέτρων εκτείνεται από την Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας, μέχρι το Vladikavkaz στη Ρωσία.

Πώς να Οργανώσετε το ταξίδι σας στον αυτοκινητόδρομο

 

Προτού φτάσουμε στα διαδικαστικά, ας μιλήσουμε για τη διάρκεια. Το κομμάτι του δρόμου που σας αφορά είναι αυτό που εκτείνεται από την Τυφλίδα μέχρι το Kazbegi. Το τελευταίο αποτελεί μια εντυπωσιακή κωμόπολη, για εμένα το πιο όμορφο μέρος στη χώρα.

Η διαδρομή από την Τυφλίδα μέχρι το Kazbegi διαρκεί περίπου 4-6 ώρες, ανάλογα με τον αριθμό και τη διάρκεια των στάσεων που θα κάνετε (και πιστέψτε με αυτές είναι πολλές).

Οι (κύριοι) τρόποι να κάνετε τη διαδρομή είναι τρεις. Αρχικά, ο πιο άνετος, είναι να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Αυτό θα σας δώσει απόλυτη ελευθερία να κάνετε τη διαδρομή όπως εσείς επιθυμείτε. Δεύτερον, μπορείτε να πάρετε Marshrutka. Τα μικρά (και καθόλου άνετα) αυτά λεωφορεία, εκτελούν καθημερινά τη διαδρομή αυτή. Ωστόσο, δε θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε στάσεις, γεγονός που αποτελεί το νόημα της εκδρομής.

Ο τρίτος τρόπος είναι να νοικιάσετε οδηγό για μια μέρα. Η πλατφόρμα GoTrip σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε (σχετικά οικονομικά) διαδρομές σε όλη τη χώρα με οδηγό της επιλογής σας. Μπορείτε να κάνετε απεριόριστες στάσεις, οι οποίες θα διαρκούν όσο επιθυμήσετε εσείς. Για να σας κάνω τη ζωή πιο εύκολη, σχεδίασα μια έτοιμη διαδρομή που περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες στάσεις.

Η ιδανική επιλογή κατά τη γνώμη μου είναι να πάτε μέχρι το Kazbegi με οδηγό από το GoTrip, να καθίσετε εκεί 1-2 μέρες και να επιστρέψετε πίσω με Marshrutka. Παραταύτα, το ταξίδι είναι εφικτό και ως μονοήμερη. Το προσχεδιασμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει και επιστροφή στην Τυφλίδα.

Οι στάσεις που επιβάλλεται να κάνετε

 

1.Το φρούριο Ananuri

 

Η πρώτη σας στάση θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι το φρούριο Ananuri – που βρίσκεται στις όχθες της τεχνητής λίμνης Zhinvali. Το μαγευτικό αυτό κάστρο προσφέρει ένα πανέμορφο τοπίο για φωτογραφίες. Η προέλευση του Ananuri εντοπίζεται στον 13ο αιώνα, όταν αρχικά χτίστηκε ως αμυντικό φρούριο από τους Δούκες του Aragvi.

Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να ανεβείτε στους πέτρινους πύργους του, και να απολαύσετε τη μαγευτική θέα από την κορυφή. Μπορεί να φανεί λίγο επικίνδυνο στην αρχή, αλλά, αλήθεια είναι απολύτως ασφαλές και αξίζει τον κόπο!

Εάν έχετε την ευκαιρία, περπατήστε (ή οδηγήστε) μέχρι την τεχνητή λίμνη Zhinvali. Αυτή δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 προκειμένου να παρέχει γλυκό νερό και υδροηλεκτρική ενέργεια στη γύρω περιοχή. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, οι Σοβιετικοί έπρεπε να εκκενώσουν και να πλημμυρίσουν ένα μικρό χωριό, προκαλώντας οργή στην τοπική κοινωνία. Το (παλιό) χωριό βρίσκεται ακόμα στον βυθό της λίμνης, ένα γεγονός αρκετά ενδιαφέρον.

Σήμερα, η δεξαμενή αποτελεί ένα δημοφιλές μέρος για κολύμβηση μεταξύ των ντόπιων. Ο ντόπιος οδηγός που είχαμε,  μας είπε ότι οι άνθρωποι έρχονται εκεί τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες για να κολυμπήσουν και να απολαύσουν τον ήλιο.

Πράγματι, υπάρχουν beach bar και δίχτυα βόλεϊ. Αν ο καιρός το επιτρέπει, ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε μια βουτιά. Αξίζει πολύ τον κόπο και ζήλεψα πολύ που έβρεχε και δεν μπορούσαμε να το δοκιμάσουμε.

2. Το φαινόμενο του άσπρου και μαύρου Aragvi.

 

Μια ακόμα πολύ όμορφη στάση να κάνετε κατά τη διάρκεια της εκδρομής σας είναι στο σημείο του εντυπωσιακού φαινομένου του άσπρου και μαύρου Aragvi.

Βλέποντας τα δύο ποτάμια να συναντώνται, το καθένα όμως διατηρώντας το δικό του χρώμα, θα γίνετε μάρτυρες ενός μαγικού σκηνικού. Καθώς τα λευκά νερά από τον Βορρά και τα μαύρα νερά από το Νότο συναντώνται, δημιουργώντας μια όμορφη και χαλαρωτική αύρα.

3. Pasanauri

 

 

Η επόμενη στάση σας θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι το Pasanauri. Αυτή η πόλη βρίσκεται περίπου 30 λεπτά μακριά από το Ananuri και είναι πραγματικά πολύ μικρή. Τι κάνει όμως το Pasanauri τόσο σημαντικό; Λοιπόν, ο λόγος είναι πολύ νόστιμος! Το Pasanauri είναι η γενέτειρα του αγαπημένου khinkali (Παραδοσιακά Γεωργιανά dumplings)!

Ο θρύλος λέει ότι αυτό το παραδοσιακό γεωργιανό ζυμαρικό δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο χωριό από βοσκούς που χρειάζονταν ένα εύκολο γεύμα για να τους κρατήσει χορτάτους κατά τη διάρκεια των μεγάλων ταξιδιών τους στα βουνά. Με την πάροδο του χρόνου το khinkali εξελίχθηκε σε ένα εθνικό πιάτο, που είναι πλέον μάλιστα παγκοσμίως γνωστό!

Ο ντόπιος μας οδηγός πρότεινε αυτό το μέρος για να δοκιμάσουμε το καλύτερο Khinkali. Πρότεινε επίσης να πάρουμε το mkhlovani, μια πίτα με χόρτα. Τα πάντα ήταν γευστικότατα, ενώ το γεύμα ήταν εξαιρετικά φθηνό. Σίγουρα θα συνιστούσα να σταματήσετε εκεί και να απολαύσετε το νόστιμο φαγητό.

4. Η πηγή Nadibani

 

Μετά από ένα νόστιμο γεύμα, πρέπει κάτι να πιείτε, έτσι δεν είναι; Η πηγή Nadibani, που βρίσκεται κοντά στο Pasanauri, είναι το ιδανικό μέρος για να το κάνετε αυτό. Αυτή βασικά είναι μια φυσική πηγή που παρέχει καθημερινά άπειρη ποσότητα μεταλλικού νερού εμπλουτισμένου με σίδηρο.

Οι ντόπιοι το αποκαλούν νερό Vedza και πιστεύουν ότι έχει θεραπευτικές ικανότητες. Μετά από κάποιο δισταγμό, το δοκιμάσαμε. Δε θα πω ψέματα, είχε μια ιδιαίτερη μεταλλική γεύση. Ήταν μια διασκεδαστική εμπειρία, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα το δοκίμαζα ξανά.

4. Το Μνημείο Φιλίας Γεωργίας-Ρωσίας

 

Όχι, πολύ μακριά από την πηγή Nadibani θα βρείτε το Μνημείο Φιλίας Γεωργίας-Ρωσίας. Είναι ένα εκπληκτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της σοβιετικής εποχής. Το μνημείο, που κατασκευάστηκε το 1983, αποτελεί σύμβολο της ιστορικής ειρήνης και φιλίας μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας (ή, για την ακρίβεια του παρελθόντος).

Το μνημείο έχει ημικυκλικό σχήμα με εκπληκτικά μωσαϊκά που απεικονίζουν σκηνές της γεωργιανής και της ρωσικής ιστορίας. Προσωπικά λάτρεψα τόσο το ίδιο το καλλιτεχνικό αριστούργημα, αλλά και την εκπληκτική πανοραμική θέα του γύρω τοπίου που προσφέρει. Ήταν ένα από τα αγαπημένα μου μέρη στον αυτοκινητόδρομο, παρά την ομίχλη που χάλασε τη θέα.

5. Το χωριό και κάστρο του Sno

 

Τελευταία στάση πριν το πιο διάσημο αξιοθέατο της διαδρομής, θα επισκεφθείτε το κάστρο και τα αγάλματα του Sno.

Τα αγάλματα αυτά δημιουργήθηκαν με το χέρι (!) από έναν Γεωργιανό γλύπτη και πλέον αποτελούν εκθέματα ενός υπαίθριου μουσείου. Απεικονίζουν τα κεφάλια διάσημων γεωργιανών ποιητών, συγγραφέων και βασιλιάδων. Προτείνεται να προσφέρετε μια δωρεά 5 GEL στο κουτί που υπάρχει, ώστε ο καλλιτέχνης να χρηματοδοτήσει τα νέα του έργα. Στόχος του είναι να φτιάξει περισσότερα από 500 αγάλματα, οπότε η συμβολή σε αυτό είναι πραγματικά ξεχωριστή.

Κοντά στα αγάλματα βρίσκεται και το κάστρο του Sno, μια εντυπωσιακή οχύρωση που χρονολογείται κατά τον 16ο αιώνα. Με τη βοήθεια του οδηγού μας, καταφέρνουμε να ανεβούμε στην κορυφή και να απολαύσουμε μια πολύ ιδιαίτερη θέα. Αν και μπορεί να μη φαίνεται πολύ εντυπωσιακό, ήταν πραγματικά η τέλεια στάση πριν φτάσουμε στο Kazbegi.

6. Ο ναός της αγίας τριάδας του Gergeti

 

Αυτό είναι πιθανότατα το πιο διάσημο αξιοθέατο της διαδρομής και τον κύριο λόγο που ο κόσμος επισκέφθεται το Kazbegi. Αυτή η εμβληματική Ορθόδοξη Εκκλησία, γνωστή και ως Tsminda Sameba, στέκεται μεγαλοπρεπώς μπροστά από το δραματικό φόντο των ρωσικών βουνών.

Η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας του Gergeti χτίστηκε τον 14ο αιώνα και βρίσκεται σε υψόμετρο 2.170 μέτρων. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και τελεί θρησκευτικές λειτουργίες μέχρι σήμερα. Μάλιστα, οι ντόπιοι συχνά ανεβαίνουν το βουνό μέχρι την εκκλησία με τα πόδια για να δείξουν την πίστη και την αφοσίωσή τους στον Θεό.

Η αρχιτεκτονική της μοιάζει με τις περισσότερες γεωργιανές εκκλησίες, ωστόσο η τοποθεσία είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή. Μοναχοί εξακολουθούν να μένουν στην εκκλησία και είχαμε την ευκαιρία να τους δούμε να εργάζονται έξω. Πραγματικά, πρόκειται για μία από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές που έχω δει στη ζωή μου.

Κάποιες τελευταίες σκέψεις

Αν αγαπάτε τα βουνά, την ιστορία και την περιπέτεια, τότε ο στρατιωτικός αυτοκινητόδρομος της Γεωργίας πρέπει σίγουρα να βρίσκεται στη λίστα σας. Για εμένα, η εμπειρία αυτή ήταν σίγουρα η αγαπημένη μου από όσα ζήσαμε σε 11 μέρες στη χώρα και πραγματικά, ανυπομονώ να τη ζήσω ξανά!

Άλλα Travelvibe stories θα βρεις εδώ.

© 2024, Nick Rachiotis. All rights reserved.

Travel Editor at | Website

Είμαι ο Νικόλας και είμαι μέλος αυτής της ομάδας από το 2023!

Μέσα από το Travel Vibe, αλλά και το Life’s Small, World’s Big, θέλω να διηγηθώ ιστορίες από τα ταξίδια μου. Έχω ταξιδέψει ανεξάρτητα σε 26 χώρες, ανάμεσα στις οποίες τα πολυτελή Εμιράτα, τα βουνά της Γεωργίας και της Σκανδιναβίας, αλλά και οι επαρχίες της Αιγύπτου.

Η αγαπημένη μου εμπειρία ως τώρα είναι το ολιγοήμερο οδοιπορικό μου στα πονεμένα εδάφη της Συρίας. Αυτό το ταξίδι με έκανε να αναθεωρήσω πολλά πράγματα για τον τρόπο με τον οποίο θέλω να ζώ και να ταξιδεύω.

Μου αρέσει να επισκέπτομαι off-the beaten path και παρεξηγημένους προορισμούς, προσπαθώντας να καταρρίψω τις προκαταλήψεις και να αναδείξω πως περισσότερα μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν.

Όνειρό μου είναι να επισκεφθώ όλες τις χώρες του κόσμου, αναζητώντας ιστορίες καθημερινών ανθρώπων και λαών που θέλουν να ακουστούν, αλλά πιθανώς να μην το καταφέρνουν.

Η συγγραφική μου πορεία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν μέσω της αθλητικογραφίας, ενώ το 2023 έκανα το μεγάλο βήμα και δημιούργησα το δικό μου αγγλόφωνο ταξιδιωτικό blog.

Μέσα από τα κείμενά μου θα βρείς αληθινές ιστορίες και προσωπικές εμπειρίες, αλλά και συμβουλές για οικονομικό ταξίδι. Με ενδιαφέρει επίσης πολύ το κομμάτι του πράσινου τουρισμού και η χορτοφαγική πλευρά της γαστρονομίας. Απολαμβάνω επίσης πολύ το urban exploring και έχω μεγάλη αδυναμία στον σκοτεινό τουρισμό (Dark Tourism).

Κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρεις για εμένα είναι ότι αγαπώ το ποδόσφαιρο, ειδικά το αγγλικό, και η αγαπημένη μου ομάδα είναι η Arsenal. Επίσης, σπουδάζω στην ιατρική, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα Burger. Τέλος, το αγαπημένο μου μουσικό είδος είναι η indie και ο ιδανικός τρόπος χαλάρωσης για εμένα είναι ο διαλογισμός.

Εκτός του Travel Vibe μπορείς να με βρείς στο lifessmallworldsbig.com και στα προφίλ μου στο Instagram και στο TikTok. Θα χαρώ πάρα πολύ να συζητήσουμε για τις εμπειρίες μας ή να συνεργαστούμε στο μέλλον!

#OffTheBeatenPath #Vegetarian #Vegantravel #Dark Tourism #BudgetTravel  #hikingtravel

Είμαι ο Νικόλας και είμαι μέλος αυτής της ομάδας από το 2023! Μέσα από το Travel Vibe, αλλά και το Life’s Small, World’s Big, θέλω να διηγηθώ ιστορίες από τα ταξίδια μου. Έχω ταξιδέψει ανεξάρτητα σε 26 χώρες, ανάμεσα στις οποίες τα πολυτελή Εμιράτα, τα βουνά της Γεωργίας και της Σκανδιναβίας, αλλά και οι επαρχίες της Αιγύπτου. Η αγαπημένη μου εμπειρία ως τώρα είναι το ολιγοήμερο οδοιπορικό μου στα πονεμένα εδάφη της Συρίας. Αυτό το ταξίδι με έκανε να αναθεωρήσω πολλά πράγματα για τον τρόπο με τον οποίο θέλω να ζώ και να ταξιδεύω. Μου αρέσει να επισκέπτομαι off-the beaten path και παρεξηγημένους προορισμούς, προσπαθώντας να καταρρίψω τις προκαταλήψεις και να αναδείξω πως περισσότερα μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν. Όνειρό μου είναι να επισκεφθώ όλες τις χώρες του κόσμου, αναζητώντας ιστορίες καθημερινών ανθρώπων και λαών που θέλουν να ακουστούν, αλλά πιθανώς να μην το καταφέρνουν. Η συγγραφική μου πορεία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν μέσω της αθλητικογραφίας, ενώ το 2023 έκανα το μεγάλο βήμα και δημιούργησα το δικό μου αγγλόφωνο ταξιδιωτικό blog. Μέσα από τα κείμενά μου θα βρείς αληθινές ιστορίες και προσωπικές εμπειρίες, αλλά και συμβουλές για οικονομικό ταξίδι. Με ενδιαφέρει επίσης πολύ το κομμάτι του πράσινου τουρισμού και η χορτοφαγική πλευρά της γαστρονομίας. Απολαμβάνω επίσης πολύ το urban exploring και έχω μεγάλη αδυναμία στον σκοτεινό τουρισμό (Dark Tourism). Κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρεις για εμένα είναι ότι αγαπώ το ποδόσφαιρο, ειδικά το αγγλικό, και η αγαπημένη μου ομάδα είναι η Arsenal. Επίσης, σπουδάζω στην ιατρική, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα Burger. Τέλος, το αγαπημένο μου μουσικό είδος είναι η indie και ο ιδανικός τρόπος χαλάρωσης για εμένα είναι ο διαλογισμός. Εκτός του Travel Vibe μπορείς να με βρείς στο lifessmallworldsbig.com και στα προφίλ μου στο Instagram και στο TikTok. Θα χαρώ πάρα πολύ να συζητήσουμε για τις εμπειρίες μας ή να συνεργαστούμε στο μέλλον! #OffTheBeatenPath #Vegetarian #Vegantravel #Dark Tourism #BudgetTravel  #hikingtravel

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.