Tips & Thoughts

Συμβουλές για ένα πιο ασφαλές ταξίδι

Τον τελευταίο καιρό η πιο συχνή, ταξιδιωτικού περιεχομένου ερώτηση που δέχομαι είναι αν ο προορισμός που επισκέφτηκα είναι ασφαλής. Φυσικά τις περισσότερες φορές η ερώτηση αφορά χώρες εκτός Ευρώπης αλλά και έχει τύχει να αφορά ακόμα και το Παρίσι ή την Αθήνα.

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι προορισμοί στον κόσμο είναι αρκετά ασφαλείς, με εξαίρεση φυσικά τις χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο ή είναι πολιτικά ασταθείς. Οι υπόλοιπες απαιτούν απλά μια καλή προετοιμασία για να αποφύγεις (όσο είναι δυνατόν) τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Για αυτό σου έχω τα 10 πιο βασικά tips που σίγουρα θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα για το επικείμενο ταξίδι σου.

  1. Έρευνα, έρευνα, έρευνα!

Είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει όταν ξεκινήσεις να οργανώνεις ένα ταξίδι. Υπάρχουν πλέον τόσοι τρόποι για να μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για το μέρος που θα επισκεφτείς: ταξιδιωτικά βιβλία και περιοδικά, on line άρθρα, blogs, vlogs, οι πηγές είναι αμέτρητες. Μέσα από τις online πλατφόρμες μπορείς ακόμα και να συνομιλήσεις με ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στον ίδιο προορισμό ή να εντοπίσεις κόσμο που ζει εκεί και θέλει να μοιραστεί τις εμπειρίες του μαζί σου. Είναι κάτι που κάνω αρκετά συχνά και με έχει βοηθήσει, ειδικά στους πιο ‘’δύσκολους’’ προορισμούς.

  1. Έλεγξε τους απαραίτητους εμβολιασμούς και τις συμβουλές υγιεινής για ταξίδια εκτός Ευρώπης.

Ενημερώσου ή ακόμα καλύτερα προγραμμάτισε μια επίσκεψη σε ένα ιατρείο ταξιδιωτικής ιατρικής. Ανάλογα με τον προορισμό, την εποχή, τις συνθήκες και τη διάρκεια της διαμονής σου, οι ειδικοί θα σε συμβουλέψουν για το αν χρειάζεσαι εμβόλια ή κάποια άλλη προληπτική αγωγή.

  1. Προσπάθησε να μην έχεις τον εξοπλισμό σου σε κοινή θέα.

Ως τουρίστας σε μια νέα χώρα είναι πάντα καλύτερο να κρατάς χαμηλό προφίλ και οποιονδήποτε εξοπλισμό κουβαλάς μαζί σου να φυλάγεται αμέσως μετά την χρήση του σε τσέπη, τσάντα, backpack κλπ. Κάμερα, smartphone, drone ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεσαι για να αποθανατίσεις τις καινούριες εικόνες, σε κάνουν να ξεχωρίζεις πιο εύκολα και κατά συνέπεια να γίνεις πιθανός στόχος. Κάπως έτσι μου έκλεψαν το κινητό μέσα από τα χέρια στην βόρεια Ευρώπη (κι όμως!) καθώς με είχε συνεπάρει ο ενθουσιασμός του καινούριου.

  1. Ντύσιμο που να σέβεται την κουλτούρα  της χώρας, χωρίς υπερβολές.

Τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες είναι συνετό να προσαρμόζεις το ντύσιμο στα ταξίδια σου με βάση τις αξίες και τις αντιλήψεις της τοπικής κοινότητας, ιδιαίτερα σε χώρες διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ακόμα και αν δεν απαγορεύεται δια νόμου, σε κάποιες περιοχές μπορεί να προσελκύσεις ανεπιθύμητα βλέμματα αν η ένδυση σου θεωρηθεί προκλητική.

  1. Μην κάνεις βόλτες απερίσκεπτα σε άγνωστες γειτονιές στις μεγάλες πόλεις.

Φυσικά και ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσεις μια πόλη είναι να την περπατήσεις και να ‘’χαθείς’’ στους δρόμους της ανακαλύπτοντας όλες τις πτυχές της. Πρέπει όμως πάντα να έχεις επίγνωση του που ακριβώς βρίσκεσαι καθώς δεν είναι όλες οι γειτονιές και τα προάστια ασφαλή και καλό θα ήταν να τα αποφύγεις. Ειδικά όταν ξεχωρίζεις πολύ από τους ντόπιους και είναι εμφανές ότι είσαι τουρίστας. Αυτό βέβαια ισχύει ακόμα και για τις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, Αθήνα κλπ.

  1. Για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας.

Χρειάζεται πολύ προσοχή αν αποφασίσεις να κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ, ορειβασία ή ακόμα και πεζοπορία σε μονοπάτια σε μη ελεγχόμενες περιοχές. Όσο συναρπαστικό και αν ακούγεται σε κάποιες χώρες μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλές όσο νομίζεις και ίσως προτιμότερο να το κάνεις με οργανωμένου γκρουπ.

  1. Ενημερώσου για τις πιο κλασσικές απάτες που έχουν στόχο την εξαπάτηση τουριστών.

Όσο έμπειρος ταξιδιώτης και αν είσαι θα υπάρξουν στιγμές που κάποιοι επιτήδειοι θα προσπαθήσουν να σε ξεγελάσουν, συνήθως για να αποσπάσουν χρήματα. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας γιατί τα κόλπα αυτά διαφέρουν ακόμα και από πόλη σε πόλη. Τα καλά νέα είναι όμως ότι πλέον άπειροι ταξιδιώτες μοιράζονται τις εμπειρίες τους οπότε μπορείς να προετοιμαστείς για να ξέρεις τι σε περιμένει σε κάθε προορισμό. Αρκετές απάτες σε πολλές περιοχές του κόσμου έχουν να κάνουν με υπερχρέωση σε ταξί και επειδή πρόσφατα είχα μια παρολίγον κακή εμπειρία, η συμβουλή μου είναι πάντα να διαπραγματεύεσαι την τιμή από την αρχή ή αλλιώς να βεβαιώνεσαι ότι το ταξίμετρο δουλεύει από την αρχή.

  1. Ταξί. Ένας σίγουρος τρόπος για να αποφύγεις απάτες όπως η προηγούμενη είναι με την χρήση των επίσημων εταιρειών ταξί, όπου φυσικά είναι διαθέσιμες. Μπορεί να μην βρεις την ίδια εταιρεία σε όλες τις χώρες αλλά δεν είναι δύσκολο να εντοπίσεις την σωστή. Χωρίς αμφιβολία παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια κ ευκολία με τις χρηματικές συναλλαγές.

  1. Μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις ένα οικονομικό ταξίδι και ταυτόχρονα να ζήσεις την πόλη ως ντόπιος είναι να χρησιμοποιήσεις τα μέσα. Καλό όμως είναι να γνωρίζεις από πριν αν είναι ασφαλές (ίσως σε κάποιες περιοχές το βράδυ να γίνεται επικίνδυνο) και σε κάθε περίπτωση να προφυλάσσεις τα προσωπικά σου αντικείμενα και να μένεις σε εγρήγορση είτε είσαι σε λεωφορείο, μετρό ή τρένο.

  1. Προσοχή στις συζητήσεις με τους ντόπιους.

To να πιάνεις κουβέντα με τους ντόπιους σε μια νέα χώρα είναι αναμφισβήτητα πολύ ενδιαφέρον και από τους καλύτερους τρόπους να γνωρίσεις την κουλτούρα του τόπου. Κάποια θέματα συζήτησης όμως μπορεί να είναι λίγο πιο ευαίσθητα από ότι φαντάζεσαι γιατί ο τρόπος σκέψης, τα ταμπού και οι κώδικες επικοινωνίας διαφέρουν. Καλό είναι λοιπόν να είμαστε αρκετά προσεκτικοί ή και σε κάποιες περιπτώσεις να αποφεύγονται θέματα σχετικά με την θρησκεία, την πολιτική και τα χρήματα.

© 2019 – 2020, Eliza Ioanidou. All rights reserved.

Ελίζα από το @theelstories. Τρία κορίτσια ενώθηκαν για να μοιραστούν το πάθος τους για τα ταξίδια και την μόδα. Η Ελίζα άρχισε να έχει εμμονή με τα ταξίδια από μικρή και όσο πιο συχνά μπορεί βρίσκει την ευκαιρία να επισκεφτεί δημοφιλείς πόλεις, μακρινούς προορισμούς σε κάθε ήπειρο και εξωτικά νησιά. Στόχος της να εξερευνήσει κάθε γωνία του κόσμου και να την αποθανατίσει σε φωτογραφίες.

Ελίζα από το @theelstories. Τρία κορίτσια ενώθηκαν για να μοιραστούν το πάθος τους για τα ταξίδια και την μόδα. Η Ελίζα άρχισε να έχει εμμονή με τα ταξίδια από μικρή και όσο πιο συχνά μπορεί βρίσκει την ευκαιρία να επισκεφτεί δημοφιλείς πόλεις, μακρινούς προορισμούς σε κάθε ήπειρο και εξωτικά νησιά. Στόχος της να εξερευνήσει κάθε γωνία του κόσμου και να την αποθανατίσει σε φωτογραφίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.