Discover Europe Stories Ιταλία

H στοιχειωμένη πλευρά της Νάπολης

Γράφει η Στέλλα Μακράκη

Νάπολη. Ίσως η πιο αυθεντική πόλη της Ιταλίας. Η βασίλισσα της πίτσας, η πόλη με τους ευγενικά τρελούς φωνακλάδες κατοίκους , η πατρίδα του Σαν Τζενάρο του διάσημου πολιούχου αγίου της, η πόλη με τους ειδικούς ξυλουργούς που ακόμα και σήμερα από γενιά σε γενιά φτιάχνουν χειροποίητες φάτνες πραγματικά έργα τέχνης.

Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά, όμως η Νάπολη είναι και πολλά ακόμα. Είναι μια βαθιά ‘’μυστηριακή’’ πόλη, πολλοί χαρακτηρίζουν ακόμα και στοιχειωμένα κάποια σημεία της. Οι κάτοικοι της δε είναι οι πιο βαθιά θρησκευόμενοι ‘’αλαφροΐσκιωτοι’’ του Ιταλικού Νότου. Η ιστορία του Κοιμητηρίου Φοντανέλε ( Cimitero delle Fontanelle) το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο.

photo @cri_mingo
photo @frankcolamatteo

Μετά από 15 περίπου λεπτά περπάτημα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης φτάνει κανείς στο Κοιμητήριο Φοντανέλε ( Via Fontanelle 77). Η πρώτη εικόνα είναι σχεδόν σοκαριστική. Ένα πελώριο άνοιγμα σε έναν ηφαιστιογενή βράχο σχεδόν σαν τεράστια σπηλιά και στοιβαγμένα μέσα του χιλιάδες κρανία το ένα πάνω στο άλλο με γεωμετρική ακρίβεια.

Πρόκειται όντως για ένα παλιό λατομείο εξόρυξης ηφαιστειογενών λίθων όπου μέσα του είναι τοποθετημένα περίπου 40.000 κρανία και οστά ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους από επιδημία πανώλης το 1657 και χολέρας το 1835. Το 1872 δημιουργήθηκε αυτή η πρωτότυπη νεκρόπολη με τους Ναπολιτάνους να ‘’αγκαλιάζουν’’ τους νεκρούς και κυριολεκτικά να τους λατρεύουν. Το πράγμα ξέφυγε τόσο πολύ ώστε το 1974 η καθολική εκκλησία αναγκάστηκε να αποκηρύξει την ‘’παγανιστική λατρεία των νεκρών’’ και να σφραγίσει το νεκροταφείο.

photo @raffaeleventre

Το 2010 μετά από απαίτηση των κατοίκων των γύρω λαϊκών συνοικιών το νεκροταφείο ξανάνοιξε τις πόρτες του πλέον σαν μουσειακό έκθεμα και ιστορικό μνημείο (δωρεάν είσοδος). Γιατί οι Ναπολιτάνοι όμως ‘’φρόντιζαν’’ τόσο πολύ τους συγκεκριμένους νεκρούς ώστε με τη συμπεριφορά τους αυτή να φτάσουν να προκαλέσουν την καθολική εκκλησία;

Επρόκειτο για απλούς θρησκευόμενους ανθρώπους που αισθανόντουσαν ευθύνη απέναντι στους νεκρούς καθώς θάφτηκαν όπως όπως χωρίς κανονική κηδεία και σύμφωνα με την καθολική πίστη η ψυχή τους θα τριγυρνούσε για πάντα στο καθαρτήριο ανάμεσα δηλαδή στους δυο κόσμους των ζωντανών και των νεκρών. Με τις φροντίδες τους , από ένα απλό χάιδεμα του κρανίου του νεκρού που υιοθετούσαν μέχρι τα ροζάρια που άφηναν πάνω στα κρανία και τις κούκλες δίπλα στους παιδικούς σκελετούς, προσπαθούσαν αναγνωρίζοντας αυτούς τους ανθρώπους σαν κάποιους που υπήρξαν πραγματικά να τους βοηθήσουν στο πέρασμα τους στον άλλο κόσμο.

photo @antonio.lebro

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο il Capitano, ο πιο διάσημος νεκρός του Fontanelle στο κρανίο του οποίου υπάρχουν από πακέτα τσιγάρων μέχρι δελτία του ιταλικού προ-πο προφανώς κάποιο τάμα για καλή τύχη. ( Άρα η ‘’παγανιστική λατρεία’’ συνεχίζεται ακόμα και σήμερα)

Ένας τεράστιος σταυρός και ένα άνοιγμα πίσω του από το οποίο το φως πέφτει κατευθείαν πάνω του κάνει τον χώρο υποβλητικό και μυστηριώδη όμως σίγουρα όχι ζοφερό, καθώς το σκοτάδι κυριαρχεί και η ψύχρα του χώρου σε αγκαλιάζει. Η σκόνη πάνω στα κρανία και το χωμάτινο δάπεδο σου φέρνει στο μυαλό το Χοῦς εἶ καί εἰς χοῦν ἀπελεύσει και όλη τη ματαιότητα της ύπαρξης μας.

Βγαίνοντας έξω στον ήλιο και τη ζέστη νιώθεις και πάλι ζωντανός και σχεδόν δεν πιστεύεις την αντίθεση ανάμεσα στη σιωπή του νεκροταφείου και στην οργιώδη φασαρία του δρόμου. Η Νάπολη σε καλεί να την περπατήσεις από τα απλωμένα σεντόνια στα μπαλκόνια μέχρι τους ‘’μπαμπάδες’’ που μοσχομυρίζουν στον διπλανό φούρνο. Είσαι ζωντανός ξανά…

photo @pygar

Extra Tip: Μετά απ όλο αυτό το θανατικό επιβάλλεται πίτσα στην Pizzeria Vesi Via Tribunali. Δοκιμάστε την μαργαρίτα. Θα με θυμηθείτε και θα με ευγνωμονείτε . ( Pizzeria Vesi Via Tribunali, Piaza Luigi Miraglia 388.)

To do list: Μην φύγετε απ τη Νάπολη χωρίς να περάσετε από την εκκλησία Chiesa di Santa Maria delle Anime del Purgatorio ad Arco ( Via Dei Tribunali 39) και να χαϊδέψετε τiς νεκροκεφαλές που την κοσμούν εξωτερικά για καλή τύχη πρώτον και για να ξαναγυρίσετε σύντομα στη Νάπολη δεύτερον. Θα διαπιστώσετε ότι είναι τόσο ‘’χαϊδεμένες’’ που είναι κυριολεκτικά λιωμένες ( ο παγανισμός που λέγαμε) Μέσα στην εκκλησία λειτουργεί ένα ενδιαφέρον στοιχειωμένο μουσείο στο υπόγειο με νεκροκεφαλές, κόκκαλα κτλ κτλ (είσοδος 30 ευρώ ).

© 2018 – 2020, Travel Vibe Crew. All rights reserved.

99

Travel Editor

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.