Είναι ο νοτιότερος φάρος της ηπειρωτικής Ελλάδας και κοσμεί τον Κάβο Ματαπά, όπως ονομάστηκε το ακρωτήριο Ταίναρο κατά τα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1941, συγκρούστηκαν ανοιχτά του ακρωτηρίου βρετανικά και ιταλικά πολεμικά σκάφη. Η ναυμαχία Ταινάρου ή Ματαπά ήταν νικηφόρος για τη Μεγάλη Βρετανία.
Την εποχή που τοποθετήθηκε ήταν ένας από τους μεγαλύτερους φάρους πετρελαίου που είχαν υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα. Κοσμεί το νοτιότερο σημείο του νησιού και η πρόσβαση στον φάρο γινόταν μόνο με βάρκα από τον Ποταμό, την πρωτεύουσα. Πολλές φορές, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν μπορούσε κανέναν να φτάσει στον φάρο για ολόκληρους μήνες.
Από το 2011 που αποκαταστάθηκε πλήρως ο φάρος, που στέκεται με δεσποτική απλότητα στην είσοδο του κόλπου του Πόρου, αποτελεί ένα κόσμημα για το νησί και το σπουδαιότερο, αν και νεότερο, μνημείο της σπουδαιότητας της ναυτιλίας για τους ντόπιους. Σήμερα, το πετρόκτιστο κτίσμα δεν λειτουργεί ως φάρος και έχει αντικατασταθεί από μία σιδερένια κατασκευή, η οποία είναι τοποθετημένη δίπλα του.
Λίγα χιλιόμετρα μετά το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς, βρίσκεται ο Φάρος Δουκάτο, στο νοτιότερο άκρο της Λευκάδας, προσφέροντας μαγευτική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους αρχαίους ποιητές, καθώς από τα απόκρημνα βράχια του ακρωτηρίου Λευκάτα ή Δουκάτο ή Κάβο της Κυράς πηδούσαν οι απογοητευμένοι από τον έρωτα νέοι για να γλιτώσουν τα βάσανά του.
Μπορεί ο φάρος της Ναυπάκτου να μην είναι ο πιο εντυπωσιακός ή ο πιο όμορφος, αλλά σίγουρα είναι ο πιο γραφικός. Βρίσκεται μέσα στο λιμάνι της πόλης και αποτελεί τμήμα του παλιού φρουρίου συμβάλλοντας στη φυσική ομορφιά του τόπου, αφού συνδέει, ουσιαστικά, το ενετικό κάστρο με το λιμάνι.
Κατέχει το ρεκόρ του μοναδικού φάρου στην Ελλάδα, που έχει, από κατασκευής του, διώροφο κτίσμα! Χαρακτηρίστηκε ως μνημείο τόσο για την αρχιτεκτονική δομή του όσο και για τον αρχικό μηχανισμό του, κάνοντας τους κατοίκους του νησιού να χαμογελούν από υπερηφάνεια, κάθε φορά που μιλούν για το στολίδι τους!
© 2018 – 2019, Ioannis Sorotos. All rights reserved.
Ξεκίνησε το blogging, όταν δεν ήταν καν μόδα στην Ελλάδα, μόνο και μόνο για να εκφράζεται! Μετά από τόσα χρόνια, παραμένει ακόμα άγνωστος και ευγνώμων, που, μέσα από τη συγγραφή, έμαθε πώς να νιώθει ελεύθερος, αφήνοντας πίσω του οτιδήποτε έχει αρνητικό πρόσημο! Γι' αυτό προτείνει και σε εσάς να χαμογελάτε!