Fresh Vibes Greece All Over Me

Παραλία της Γριάς το πήδημα:Γιατί λέγεται έτσι;

Παραλία της Γριάς το πήδημα! Ακόμα κι αν δεν έχεις επισκεφτεί ποτέ το νησί της Άνδρου, αποκλείεται να μην έχεις ακούσει το όνομα αυτής της παραλίας. Είναι αυτό που λέμε «πιασάρικο», πώς να το κάνουμε; Και μπορεί το μυαλό σου να πηγαίνει κατευθείαν στο πονηρό, όμως υπάρχουν διάφορες εκδοχές και μύθοι για το πως απέκτησε το όνομά της. Ας τις δούμε λοιπόν μαζί καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να φτάσεις μέχρι εκεί.

Εκδοχή No1

Λένε πως στην περιοχή ζούσε μια γριά γυναίκα που είχε χηρέψει 3 φορές. Μην αντέχοντας πια τον πόνο και τη μοναξιά της, πήδηξε από τον βράχο της παραλίας (σήμα κατατεθέν). Αυτοκτόνησε πέφτοντας στα νερά της θάλασσας. Ναι, δεν ήταν και τόσο χαρούμενη ιστορία. Ας δούμε και την επόμενη…

Εκδοχή Νo2

Πρόκειται για την επικρατέστερη εκδοχή και ίσως την πιο γνωστή. Το χωριό Κοχύλου της Άνδρου καθώς και το κάστρο του, ήταν απρόσιτο για τους Τούρκους την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Για να μπορέσουν λοιπόν να το κυριεύσουν, στείλανε μια γριά με την έγκυο κόρη της, να ζητήσουν άσυλο και προστασία στο χωριό. Οι κάτοικοι θέλησαν να βοηθήσουν τις δύο γυναίκες και φυσικά τις έβαλαν μέσα. Όταν τη νύχτα όλο το χωριό κοιμόταν, η γριά άνοιξε την πύλη του κάστρου με αποτέλεσμα να μπουν μέσα οι Τούρκοι και να καταλάβουν όλο το χωριό, σκορπώντας γύρω νεκρούς, χήρες και ορφανά.

Μην μπορώντας αντέξει στις τύψεις η γριά για το κακό που είχε προκαλέσει, έτρεξε στην παραλία και αυτοκτόνησε πηδώντας από τον γνωστό πια βράχο. Λένε μάλιστα πως πέφτοντας η γριά πέτρωσε και γι’ αυτό ο βράχος έχει πάρει κάπως τη μορφή της. Γι’ αυτό σε κάποιους ο βράχος θυμίζει και το προφίλ μιας γριάς που φοράει μαντήλι.

Εκδοχή No3

Ούτε αυτή η εκδοχή είναι βέβαια πιο αισιόδοξη. Τοποθετείται για ακόμα μια φορά στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου Τούρκοι κυνηγούσαν μια γριά. Εκείνη πάνω στον φόβο της αλλά και μη θέλοντας να πέσει στα χέρια του κατακτητή, πήδηξε από τον γνωστό βράχο στα παγωμένα νερά της θάλασσας.

Η παραλία της γριάς το πήδημα σήμερα

Μπορεί οι μύθοι γύρω από το όνομα της παραλίας να μην είναι και ότι πιο ευχάριστο, αλλά μια επίσκεψή στα γαλαζοπράσινα νερά της αξίζει τον κόπο. Πρόκειται για την πιο δημοφιλή παραλία του νησιού που όμως διατηρεί ακόμα τον φυσικό χαρακτήρα της και είναι ανοργάνωτη. Καλό είναι να έχετε μαζί σας ομπρέλα ή κάποιο σκίαστρο ώστε μαζί και με κάποια snack να περάσετε εκεί τη μέρα σας και να απολαύσετε το μπάνιο και τις βουτιές από τον βράχο.

Πώς θα φτάσεις εκεί;

Αρχικά πρέπει να πάτε μέχρι την Άνδρο (ναι, προφανώς). Μέσα από το site της Ferryscanner. Θα βρείτε όλα τα διαθέσιμα δρομολόγια για να κλείσετε αυτό που σας βολεύει και γιατί όχι, να οργανώσετε και το island hopping σας σ’ άλλα Κυκλαδονήσια. Εμείς π.χ. επισκεφτήκαμε τη Νάξο, μιας και φέτος μπήκε γραμμή που ενώνει τα 2 νησιά. Στο θέμα μας όμως:

Η παραλία της Γριάς το πήδημα, βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα πολύ κοντά στο Κόρθι. Με το αμάξι ή τη μηχανή, θα χρειαστεί να διασχίσετε τα στενά στον όρμο του Κορθίου και στο τέλος της διαδρομής, ένα μικρό χωματόδρομο. Στη συνέχεια θα αφήσετε εκεί που τελειώνει ο χωματόδρομος το όχημά σας και θα πάρετε με τα πόδια το μονοπάτι (5λεπτη περίπου διαδρομή) που θα σας οδηγήσει στο περίφημο αξιοθέατο. Καλό είναι να φορέσετε κλειστά παπούτσια και να είστε προσεκτικοί στην κατάβαση.

Αν και υπάρχει και ένα ειδικό ξύλινο προστατευτικό, σας συνιστώ να μη στηρίζεστε σε αυτό με όλη σας τη δύναμη ή το βάρος. Στην παραλία παρόλα αυτά, θα βρείτε κοινό όλων των ηλικιών, θα απολαύσετε το μπάνιο σας και θα βγάλετε υπέροχες αναμνηστικές φωτογραφίες.

Extra tip

Μπορείτε να κολυμπήσετε πιο πέρα και να ανακαλύψετε μικρές σπηλιές και mini prive «πισίνες-παραλίες» για να απολαύσετε τη θάλασσα μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα του κόσμου.

Περισσότερα δικά μας travelvibe θα βρεις εδώ!

Διάβασε και αυτά:

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Συβότων.

5 υπέροχες παραλίες της Αμοργού.

Χανιά: 6+1 παραλίες που προτιμούν οι ντόπιοι.

© 2021, 2Girls 1Map. All rights reserved.

Travel Vloggers at 20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.