Europe Stories

11 φωτογραφίες μας από τη Ρίγα της Λετονίας

Ανάμεσα στις άλλες 2 χώρες τις Βαλτικής, Λιθουανία και Εσθονία, βρίσκεται η Λετονία. Βρέχονται και οι 3 από την βαλτική θάλασσα. Πρωτεύουσα της η Ρίγα, η οποία αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας  Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας ζει στην Ρίγα. Στην πόλη με τα δαιδαλώδη περιποιημένα δρομάκια θα δεις τα στοιχεία της Βαλτικής να μπερδεύονται με το ρωσικό στοιχείο του σοβιετικού παρελθόντος. Το 41% των κατοίκων της πόλης είναι Ρώσοι, Λευκορώσοι, Πολωνοί και Ουκρανοί. Πάμε λοιπόν να δούμε την κουκλίστικη αυτή πρωτεύουσα μέσα από 10+1 κλικ από το ταξίδι μας εκεί;

Το Σπίτι των Μαυροκέφαλων είναι το σημείο κατατεθέν της πόλης.

Πολύ εντυπωσιακό κτίριο, χτισμένο με κόκκινα τούβλα και διακοσμημένο με αγάλματα και χρυσές επιγραφές σε μπλε φόντο. Εδώ πραγματοποιούσαν τις συναντήσεις τους οι νεαροί ανύπαντροι έμποροι της Αδελφότητας των Μαυροκέφαλων. Σήμερα αποτελεί την επίσημη κατοικία του προέδρου. Δίπλα βρίσκεται και το Μουσείο Κατοχής, ένα κτίριο με τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική.

Η θέα από τα 70 μέτρα ύψος στο καμπαναριό του μεσαιωνικού ναού του Αγίου Πέτρου. Από εδώ μπορείς να δεις τον ποταμό της Ρίγας, Νταουγκάβα και στο βάθος την βαλτική θάλασσα όπου καταλήγει. Αριστερά διακρίνεται ο λουθηρανικός καθεδρικός ναός της Ρίγας, η μεγαλύτερη μεσαιωνική εκκλησία στην Βαλτική η οποία κατασκευάστηκε το 1211. Επίσης αριστερά πίσω φαίνεται το λιτό κίτρινο κάστρο της πόλης και πολλές εκκλησίες όπως εκείνη του Αγίου Ιακώβου στο κέντρο.

Σε μια άλλη λήψη από εκεί ψηλά, βλέπουμε νότια την κεντρική αγορά με τα 4 θολωτά κτίρια, μια από τις μεγαλύτερες αγορές αλλά και η παλαιότερη στην Ευρώπη!! Πίσω σου τραβά την προσοχή το κτίριο σοβιετικού στυλ της σταλινικής εποχής, το οποίο στεγάζει την Λετονική Ακαδημία Επιστημών. Δεξιά από τον ποταμό φαίνεται και ο Πύργος της Τηλεόρασης.

Πίσω από τον Ναό του Αγίου Πέτρου, η Skārņu iela (iela=οδός), σε οδηγεί στο πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Διακοσμητικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών αλλά και τον ναό του Αγίου Ιωάννη. Εκεί έξω από τα πολύ όμορφα αποκατεστημένα κτίρια, θα βρεις πάγκους με παραδοσιακές κούκλες ματριόσκα, κοσμήματα με κεχριμπάρι αλλά και χοντρές μάλλινες κάλτσες και σκουφιά.

Η Meistaru iela, στην καρδιά της Ρίγας. Μέσα σε αυτά τα πανέμορφα χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης, βρίσκονται μερικά λετονικά εστιατόρια. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η ανοιχτή αγορά με παραδοσιακά είδη χειροτεχνίας.

Στην πλατεία δίπλα από τον καθεδρικό ναό της Ρίγα, θα βρεις μια όμορφη τοιχογραφία με το «Kāds kurš saka: “Tas nav izdarāms nekad nedrīkstētu pārtraukt kādu, kurš to dara.» που σημαίνει: « Αυτός που λέει: “Δεν μπορεί να γίνει”, δεν πρέπει να σταματά αυτόν που το κάνει.»

Γραφικά λετονικά μαγαζάκια , ένας φούρνος και ένα καφενείο απέναντι από τον Πύργο της Πυρίτιδας και το Κτίριο με τα Οικόσημα των Δήμων. Εδώ ήπιαμε τον καφέ μας λίγο πριν πάμε στην Εθνική Όπερα της Λετονίας για μια παράσταση, μια από τις αγαπημένες εξόδους των Λετονών.

Εδώ βλέπουμε ένα δρόμο από την Art Nouveau περιοχή της πόλης, όπου βρίσκεται μια από τις πιο αξιοσημείωτες σειρές Art Nouveau κτιρίων της Ευρώπης. Φαρδιές λεωφόροι, πρεσβείες, επαύλεις, βασιλικές κατοικίες και μαγαζιά με εντυπωσιακή διακόσμηση. Στην περιοχή βρίσκεται και το ομώνυμο μουσείο που αξίζει σίγουρα να το επισκεφτείς. Οι υπάλληλοι είναι όλοι ντυμένοι με ρούχα εποχής (όπως σε αρκετά μουσεία της πόλης) και φουρνίζουν μέχρι φρέσκα κουλουράκια.

Οι My map and his backpack μπροστά από το Μνημείο Ελευθερίας της Λετονίας (Milda), άλλο ένα σήμα κατατεθέν της πόλης. Το μνημείο ανεξαρτησίας της Ρίγας βρίσκεται στη Brīvības bulvāris (=λεωφόρο Ελευθερίας), δίπλα στο πάρκο Esplanāde, στα όρια της παλιάς πόλης. Φρουρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από 2 στρατιώτες και τα 3 αστέρια στα χέρια της η Milda συμβολίζουν τις 3 περιφέρειες της χώρας.

Μπροστά από τα τρία Αδέρφια, μια σειρά γραφικών σπιτιών. Εκείνο στην οδό Maza Pils iela 17 χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και είναι το παλαιότερο σπίτι της Λετονίας.

Στα νότια της παλιάς πόλης, δίπλα στην κεντρική αγορά, στον σιδηροδρομικό σταθμό λίγο πριν πάρουμε το τρένο για τις εξοχές της Λετονίας. Εκεί κάτω από το γνωστό ρολόι της πόλης, βρίσκεται το φουτουριστικό cocktail bar Neo το οποίο επισκεφτήκαμε το ίδιο βράδυ επιστρέφοντας από της Sigulda και το κάντρο της Turaida.

Για περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι μας στην Ρίγα και την Λετονία κάνε βρες τα παρακάτω άρθρα μας:

·        Ρίγα μια καρτποστάλ της Βαλτικής 1ο μέρος

·        Ρίγα μια καρτποστάλ της Βαλτικής 2ο μέρος

·        Στις Εξοχές της Λετονίας!

 

© 2020, My map and his backpack Ευαγγελία & Γιώργος. All rights reserved.

Αυτή επηρεασμένη από τις ιστορίες που άκουγε από τους θείους της που ταξίδευαν σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και εκείνος από τον πατέρα του που γύρισε τον κόσμο σαν ναυτικός, ονειρεύονταν ταξίδια μακρινά.

Πια τα ταξίδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, πάνω σε αυτό το αντικείμενο σπούδασαν και εργάστηκαν, και είναι αυτό που αγαπάνε περισσότερο να κάνουν.

Πριν λίγα χρόνια άφησαν την Αθήνα για να μείνουν και πάλι στην επαρχία και τότε άρχισαν να γράφουν στο δικό τους ταξιδιωτικό blog.

“My map and his backpack” μιας και η Ευαγγελία αγαπά πολύ τους χάρτες, ξέρει πάντα πως να βρίσκει το δρόμο και ο Γιώργος, κουβαλητής με το σακίδιο του, με όλα τα απαραίτητα για κάθε τους ταξίδι.

Με ορμητήριο πια την πατρίδα του Πέλοπα, αλλά και το Ιόνιο –μέρη καταγωγής τους- αναζητούν και επισκέπτονται διαρκώς νέους προορισμούς, ακολουθώντας τα λόγια του Όμηρου που όπως συμβουλεύει, «Γνώρισε τις πόλεις και τον νου πολλών ανθρώπων».

About

Αυτή επηρεασμένη από τις ιστορίες που άκουγε από τους θείους της που ταξίδευαν σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και εκείνος από τον πατέρα του που γύρισε τον κόσμο σαν ναυτικός, ονειρεύονταν ταξίδια μακρινά. Πια τα ταξίδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, πάνω σε αυτό το αντικείμενο σπούδασαν και εργάστηκαν, και είναι αυτό που αγαπάνε περισσότερο να κάνουν. Πριν λίγα χρόνια άφησαν την Αθήνα για να μείνουν και πάλι στην επαρχία και τότε άρχισαν να γράφουν στο δικό τους ταξιδιωτικό blog. “My map and his backpack” μιας και η Ευαγγελία αγαπά πολύ τους χάρτες, ξέρει πάντα πως να βρίσκει το δρόμο και ο Γιώργος, κουβαλητής με το σακίδιο του, με όλα τα απαραίτητα για κάθε τους ταξίδι. Με ορμητήριο πια την πατρίδα του Πέλοπα, αλλά και το Ιόνιο –μέρη καταγωγής τους- αναζητούν και επισκέπτονται διαρκώς νέους προορισμούς, ακολουθώντας τα λόγια του Όμηρου που όπως συμβουλεύει, «Γνώρισε τις πόλεις και τον νου πολλών ανθρώπων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.