Fresh Vibes Greece All Over Me

Απεριόριστη έμπνευση στο Street Art Festival Patras|ArtWalk

H Πάτρα των φοιτητών και του λιμανιού, τα τελευταία χρόνια αποκτά μέσα από μια μορφή τέχνης, χρώμα και χαρακτήρα. Πως; Με το Διεθνές Street Art Festival Patras|ArtWalk, το οποίο είναι ένα φεστιβάλ τέχνης που ξεκίνησε το 2014.

Ήρθε για να ομορφύνει τις γκρίζες γωνιές της Πάτρας, δίνοντας απλόχερα χρώμα και φαντασία, δημιουργώντας μια ανοιχτή πινακοθήκη στους δρόμους της πόλης. Στόχος του Διεθνούς Φεστιβάλ είναι η εικαστική παρέμβαση στον αστικό ιστό της πόλης, δίνοντας της «χαρακτήρα» και δημιουργώντας παράλληλα τα θεμέλια για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μίας οργανωμένης παρουσίας murals και street artists στην χώρα. Καλλιτέχνες της street art από την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, συμμετέχουν στο Διεθνές Street Art Festival Patras|ArtWalk που διοργανώνει ο ΜΗ κερδοσκοπικός οργανισμός, Art in Progress.

ArtWalk 1,2,3

Το πρώτο ArtWalk το 2014 παρέσυρε αρχικά τους πολίτες έξω από τα καθιερωμένα μονοπάτια της πόλης, προτείνοντας την κίνηση, την μουσική, το χρώμα και την φαντασία στην καθημερινότητά τους.

 Δύο χρόνια μετά, στο ArtWalk2 το 2016, δημιουργήθηκαν 10 murals σε διάφορα σημεία της πόλης που τράβηξαν τα βλέμματα των κατοίκων. Άρχισαν έτσι να καταλαβαίνουν πως η ζωγραφική σε τοίχο μπορεί να αλλάξει μια ολόκληρη γειτονιά και να τραβήξει όχι μόνο τα δικά τους βλέμματα, αλλά και επισκεπτών που θέλουν να θαυμάσουν την τέχνη αυτή!

Φωτογραφία artinprogress.eu

 Το 2018 στο ArtWalk3 11 νέες τοιχογραφίες στολίζουν κι άλλες γειτονιές της Πάτρας. Τότε τις γνωρίσαμε και εμείς μια-μια μέσα από μία ξενάγηση που έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας του φεστιβάλ. Μεταξύ αυτών και η τοιχογραφία του FIKOS στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που απεικονίζει τρεις μυθικούς ήρωες, τη Διηδάμεια, τον Λαπίθας Πειρίθους και τον Κένταυρο. Η συγκεκριμένη έχει ένα μήνυμα: «Υπάρχουν δύο τρόποι να αγωνίζεσαι. Ο ένας είναι ο νόμος, ο άλλος είναι η βία. Ο πρώτος ταιριάζει στον άνθρωπο, ο άλλος στα θηρία.» Την βλέπει κανείς βγαίνοντας από την πόλη στην Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Αθηνών 32 και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μοναδική σε δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα. Δες όλα τα υπόλοιπα έργα του ArtWalk 2 & 3 εδώ μεταξύ αυτών και το έργο με τον Θανάση Βέγγο.

ArtWalk 4

Το 2019 ArtWalk4 προστέθηκαν άλλα 10. Ένα από τα αγαπημένα μας το παρακάτω, από την περσινή ξενάγηση τον Ιούλιο. Στην Στρυμόνος 6 το εντυπωσιακό έργο από MILLO, μας παρουσιάζει την μοναξιά στις μεγαλουπόλεις και δίνει ζωντάνια στο πλάι άλλης μιας πολυκατοικίας. Δες και τα υπόλοιπα εδώ.

Εδώ μπορείτε να δείτε που βρίσκονται στο χάρτη της Πάτρας και τα 31 έργα των προηγούμενων ArtWalk.

ArtWalk5

Οι κάτοικοι της πόλης έχουν πια εξοικειωθεί με αυτή την «παρέμβαση». Στην πόλη και είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να διαθέσουν τοίχους πολυκατοικιών για να δημιουργηθούν τέτοια έργα τέχνης! Αυτή την στιγμή πραγματοποιείται το ArtWalk5 και μόλις ολοκληρώθηκε η 5η τοιχογραφία. Πιο κάτω θα δείτε τις 5 πρώτες και που βρίσκονται:

 Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου και Θεμιστοκλέους

Το φετινό ArtWalk5 ξεκίνησε δυναμικά αφού η πρώτη τοιχογραφία είναι αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια της Μελίνας Μερκούρης. Απεικονίζει την ίδια στο «Ποτέ την Κυριακή». Το έργο δημιούργησε η ψυχή του Φεστιβάλ Κλεομένης Κωστόπουλος (KLE).

Βορείου Ηπείρου 30

H«ΓΝΩΣΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ» αναγράφεται πάνω στην τοιχογραφία. Με αυτό τον τρόπο, οι NSN997 θέλουν να τιμήσουν ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα του παρελθόντος, αλλά και τους επιστήμονες που αγωνίζονται τους τελευταίους μήνες αδιάκοπα για να είναι δυνατός ο περιορισμός της πανδημίας που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο.

 Street Art Festival Patras

Μολάων 5, Πλατεία Επτανήσου

Το παιδί με τα χρωματιστά ρούχα που παίζει χαρούμενο και κοιτάζει από ψηλά. «Κάνει παρέα» με τα υπόλοιπα παιδιά της πλατείας Επτανήσου, τα οποία μαζεύονται κάθε απόγευμα και γεμίζουν φωνές, γέλιο και χαρά ολόκληρη την γειτονιά. Ο Jay Kaes εμπνέεται από τη γειτονιά της πλατείας Επτανήσου κι από τα χρώματα που υπάρχουν πάνω στην πλατεία και δημιουργεί ένα έργο, το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με το γύρω περιβάλλον.

 Street Art Festival Patras Γεωργίου Ολυμπίου

Γεωργίου Ολυμπίου 90

Παίρνοντας έμπνευση από την 250η επέτειο από τη γέννηση του Ludwig van Beethoven, o διάσημος καλλιτέχνης της street art EDMON1419 θέλησε να τιμήσει έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες του κλασικού μουσικού ρεπερτορίου. Δημιουργώντας ένα έργο τέχνης, το οποίο θα εναρμονίζεται πλήρως με το περιβάλλον και την τοποθεσία του δίπλα σε ένα νεοκλασσικό σπίτι απέναντι από δύο δημοτικά σχολεία.

 Street Art Festival Patras Ελευθερίου Βενιζέλου

Ελευθερίου Βενιζέλου 205

Χθες μόλις ολοκληρώθηκε η 5η τοιχογραφία του ArtWalk5 από ElReina. Περιμένουμε τις λεπτομέρειες για την έμπνευση του καλλιτέχνη αλλά και τα επόμενα murals.

Με 36 έργα (και συνεχίζουμε) η Πάτρα έχει πια μεταμορφωθεί σε μια πόλη τέχνης και είναι κάτι που μας χαροποιεί πολύ. Άνθρωποι που αγαπούν την street art ψάχνουν στις γειτονιές κοιτάζοντας ψηλά να θαυμάσουν τα έργα που κάτι έχουν να πουν. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείς στα μέρη μας, στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, βάλε στο πρόγραμμα να δεις από κοντά και να φωτογραφίσεις κάποια από τα έργα που αλλάζουν την πόλη. 

© 2020, My map and his backpack Ευαγγελία & Γιώργος. All rights reserved.

Αυτή επηρεασμένη από τις ιστορίες που άκουγε από τους θείους της που ταξίδευαν σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και εκείνος από τον πατέρα του που γύρισε τον κόσμο σαν ναυτικός, ονειρεύονταν ταξίδια μακρινά.

Πια τα ταξίδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, πάνω σε αυτό το αντικείμενο σπούδασαν και εργάστηκαν, και είναι αυτό που αγαπάνε περισσότερο να κάνουν.

Πριν λίγα χρόνια άφησαν την Αθήνα για να μείνουν και πάλι στην επαρχία και τότε άρχισαν να γράφουν στο δικό τους ταξιδιωτικό blog.

“My map and his backpack” μιας και η Ευαγγελία αγαπά πολύ τους χάρτες, ξέρει πάντα πως να βρίσκει το δρόμο και ο Γιώργος, κουβαλητής με το σακίδιο του, με όλα τα απαραίτητα για κάθε τους ταξίδι.

Με ορμητήριο πια την πατρίδα του Πέλοπα, αλλά και το Ιόνιο –μέρη καταγωγής τους- αναζητούν και επισκέπτονται διαρκώς νέους προορισμούς, ακολουθώντας τα λόγια του Όμηρου που όπως συμβουλεύει, «Γνώρισε τις πόλεις και τον νου πολλών ανθρώπων».

About

Αυτή επηρεασμένη από τις ιστορίες που άκουγε από τους θείους της που ταξίδευαν σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και εκείνος από τον πατέρα του που γύρισε τον κόσμο σαν ναυτικός, ονειρεύονταν ταξίδια μακρινά. Πια τα ταξίδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, πάνω σε αυτό το αντικείμενο σπούδασαν και εργάστηκαν, και είναι αυτό που αγαπάνε περισσότερο να κάνουν. Πριν λίγα χρόνια άφησαν την Αθήνα για να μείνουν και πάλι στην επαρχία και τότε άρχισαν να γράφουν στο δικό τους ταξιδιωτικό blog. “My map and his backpack” μιας και η Ευαγγελία αγαπά πολύ τους χάρτες, ξέρει πάντα πως να βρίσκει το δρόμο και ο Γιώργος, κουβαλητής με το σακίδιο του, με όλα τα απαραίτητα για κάθε τους ταξίδι. Με ορμητήριο πια την πατρίδα του Πέλοπα, αλλά και το Ιόνιο –μέρη καταγωγής τους- αναζητούν και επισκέπτονται διαρκώς νέους προορισμούς, ακολουθώντας τα λόγια του Όμηρου που όπως συμβουλεύει, «Γνώρισε τις πόλεις και τον νου πολλών ανθρώπων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.