Fresh Vibes Greece All Over Me Trip Ideas

48 ώρες στην Καρδίτσα: Τι θα δεις, τι να κάνεις, πού να φας

Όσοι δεν έχουν επισκεφθεί την Καρδίτσα, είναι η ευκαιρία να διαβάσουν εδώ τί να κάνουν, τί να δουν και πού να φάνε, ακόμη και αν ξεκλέψουν 48 ώρες στην όμορφη θεσσαλική πόλη! Από την άλλη, όποιος έχει ταξιδέψει εκεί, γνωρίζει πολύ καλά τις ομορφιές που προσφέρει αυτός ο τόπος.

Η Καρδίτσα λοιπόν, είναι πόλη της Θεσσαλίας, στο δυτικό άκρο του Θεσσαλικού κάμπου, χτισμένη δίπλα σε παραπόταμο του Πηνειού. Είναι νεότερη από τις υπόλοιπες τρεις θεσσαλικές πρωτεύουσες, παρ’όλο που ο νομός ιστορικά είχε κατοίκους από την αρχή της παλαιολιθικής εποχής. Η ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του φυσικού κάλλους, αλλά και της παράδοσης.

Αν ξεκινήσεις από Αθήνα θα κάνεις περίπου 3 ώρες οδικώς για να φτάσεις. Για τους επισκέπτες, αποτελεί έναν συνδυασμό μοναδικών εμπειριών που περιλαμβάνουν φυσική ομορφιά, παραδοσιακές γεύσεις αλλά και μια σειρά από εξαιρετικές δραστηριότητες. Όλα αυτά κάνουν τον προορισμό μια εξαιρετική αφορμή για ταξίδι.

@thessaly_greece

Τί θα δεις:

Δεν υπάρχει ταξιδιωτική λίστα που αφορά την Καρδίτσα και την ευρύτερη περιοχή της, που να μην έχει μέσα την περιβόητη Λίμνη Πλαστήρα. Ακόμη και αν ταξιδέψεις στην Καρδίτσα για 48 μόνο ώρες, η επίσκεψη στην λίμνη αξίζει και με το παραπάνω! Η περιοχή της λίμνης έχει μετατραπεί σε περιζήτητο τουριστικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες, όλες τις εποχές του έτους. Η βορειοδυτική πλευρά της, είναι περισσότερο αναπτυγμένη λόγω της καλύτερης θέας που προσφέρει. Μάλιστα, τα χωριά Νεοχώρι και Καλύβια Πεζούλας είναι το επίκεντρο του τουρισμού στην περιοχή.

@thessaly_greece / Instagram

Το φράγμα της λίμνης είναι μια εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή, ένα κομψό τόξο που αγκαλιάζει τον τεράστιο όγκο του νερού της λίμνης. Αποτελεί ένα όμορφο σημείο για να θαυμάσει κανείς τη λίμνη, καθώς και την πίσω πλευρά του φράγματος που βουλιάζει σε βάθος 80 μέτρων περίπου, κάθετα ανάμεσα στα βράχια. Επιπλέον, από τη θέση Μούχα, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα φιόρδ της λίμνης όπως και το νησάκι Νιάγκα. Εκεί θα βρεις πολλούς ντόπιους παραγωγούς, οι οποίοι θα σου προσφέρουν αναμνηστικά και διάφορα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

@greek_paradice / Instagram

Την πιο εντυπωσιακή εικόνα της λίμνης, σαν πίνακας ζωγραφικής, θα σου τη δώσει αναμφίβολα το παρατηρητήριο, όπου θα αγναντέψεις την επιφάνεια της λίμνης και το καταφύγιο νησάκι της. Το γοητευτικό τοπίο συμπληρώνουν άψογα οι δασώδεις πλαγιές και οι επιβλητικές κορυφές των Αγράφων!

Πολύ κοντά και σε υψόμετρο μια ανάσα από τα 1500 μέτρα, θα βρεις το Μοναστήρι της Πελεκητής, ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα του 15ου αιώνα. Θα δεις σπάνιες τοιχογραφίες, αλλά το πιο αξιοσημείωτο, είναι η περίτεχνη κατασκευή της μονής. Είναι ένα εξαιρετικό έργο τέχνης πελεκημένο πάνω στο βράχο με τέχνη και αφοσίωση.

Αφήνοντας τη λίμνη Πλαστήρα και μπαίνοντας στην πόλη της Καρδίτσας, θα δεις το Παυσίλυπο, ένα αστικό πάρκο αναψυχής που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Το σημείο αναφοράς του, είναι τα παγόνια που περιφέρονται μέσα σε αυτό. Το όνομα του πάρκου μάλιστα προέρχεται από τις λέξεις «παύω» και «λύπη». Ως εκ τούτου, μια βόλτα εκεί, απομακρύνει τη λύπη!

@eikonaphotographia / Instagram

Δίπλα στο πάρκο, στέκεται αγέρωχα ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου. Τον ναό κοσμούν τοιχογραφίες του γνωστού Καρδιτσιώτη ζωγράφου Δημητρίου Γιολδάση. Στην είσοδο του ναού, κρέμεται η «άστοχη γερμανική βόμβα», η οποία δεν έσκασε ποτέ και από θαύμα προστάτευσε τον εντυπωσιακό τρούλο του Ναού.

Κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Πλαστήρα, βρίσκεται και το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά κτίριο της Δημοτικής Αγοράς. Είναι ίσως το πιο όμορφο της πόλης. Υπάρχει εκεί από τη δεκαετία του 1920 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής της εποχής, φτιαγμένο από σκυρόδεμα, μέταλλο και γυαλί. Η κάτοψή του είναι τετράγωνη με προέκταση τεσσάρων ανεξάρτητων τμημάτων σε σχήμα Γ. Λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας, αλλά και ως εμπορικό κέντρο.

Τί να κάνεις:

Όπως το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, έτσι και η Καρδίτσα είναι επίπεδη και ιδανική για ποδηλατάδα. Θα δεις και με τα ίδια σου τα μάτια, ότι σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους το ποδήλατο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι εδώ και δεκαετίες, έχει τον τίτλο της «ποδηλατικής πρωτεύουσας» της Ελλάδας! Τα ποδήλατα στην Καρδίτσα έκαναν την εμφάνισή τους το 1960, ενώ το 2003 ξεκίνησε η κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων, που εκτείνεται σε όλη την πόλη. Επομένως είναι μια τέλεια ευκαιρία, σε αυτό το 48ωρο ταξίδι σου στην Καρδίτσα να νοικιάσεις ένα ποδήλατο και να εξερευνήσεις την πόλη!

Σε αυτή την εξερεύνηση δεν πρέπει να χάσεις κάποια βασικά σημεία της Καρδίτσας. Μην φύγεις χωρίς να κάνεις μία περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Φιλοξενεί εκθέματα της Παλαιολιθικής και Νεολιθικής Εποχής, αλλά και της Ύστερης Αρχαιότητας. Επιπλέον, πήγαινε να δεις από κοντά τον Μεγαλοπρεπή Ναό της Ευαγγελίστριας, που κατασκευάστηκε ελλείψει χρημάτων και γνώσεων των μαστόρων, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το κτίριο πριν καν ολοκληρωθεί, λόγω της λανθασμένης χρήσης των υλικών. Με μια γενναία δωρεά, η κατασκευή του κτιρίου τελείωσε λίγα χρόνια αργότερα.

Εξίσου σημαντική για να κάνεις μία επίσκεψη μέσα στις 48 ώρες στην Καρδίτσα, είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καρδίτσας. Από το 2002 φιλοξενεί μία μόνιμη, αλλά και περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ακόμη, το Οινοποιείο Φιλία Γη, στους Σοφάδες Καρδίτσας, είναι ένα πανέμορφο μέρος για να κάνεις μία επίσκεψη και να δεις από κοντά την τέχνη της αμπελουργίας και της παραγωγής κρασιού.

@ktima_filia_gi / Instagram

Τέλος, υπάρχουν πολλές ακαδημίες ιππασίας και χώροι ψυχαγωγίας που θα σου δώσουν ευχάριστες στιγμές με άλογα και πόνυ σε οργανωμένες και ελεύθερες βόλτες, για ενήλικες και παιδιά.

Πού να φας:

Η αλήθεια είναι πως όσον αφορά το φαγητό, η Θεσσαλία δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ! Δεν είναι λίγα τα παραδοσιακά θεσσαλικά φαγητά, οι θεσσαλικές πίτες, τα κρέατα και τα τυριά που είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα για την μοναδικότητά τους. Η Καρδίτσα μέσα σε 48 ώρες, θα σου προσφέρει τα πάντα, από ταβέρνες και εστιατόρια, μέχρι τσιπουράδικα, μεζεδοπωλεία και γλυκοπωλεία.

@toapomero / Instagram

Μία στάση πρέπει να γίνει οπωσδήποτε στο Bistrot Άρνη, το οποίο εκτός από κόσμημα της πόλης, είναι και ένα μέρος με τεράστια ιστορία. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές νεοκλασικό μέγαρο, ένα προπολεμικό κτίριο σε στυλ ροκοκό το οποίο κάποτε είχε και έναν εντυπωσιακό τρούλο. Αρχικά, λειτουργούσε ως πολυτελές ξενοδοχείο, αργότερα ως θεατρική σκηνή, μετέπειτα έγινε καφεζυθοπωλείο και τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετατραπεί σε εστιατόριο. Η ιστορία του ξεκινάει από το 1921, όταν ο πολιτικός και επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Τερτίπης έδωσε την εντολή να ανεργεθεί. Ο ίδιος έδωσε την ονομασία «Άρνη» προς τιμήν του αδερφού του, ο οποίος πολέμησε νικηφόρα τους Τούρκους το 1878, στην περιοχή της προϊστορικής «Άρνης». Το 1925 πρόσθεσαν στο κτίριο μια αίθουσα χορού και χαρτοπαικτική λέσχη. Μέχρι και τα τέλη του 1940 το καφεζοθυπωλείο αποτελούσε στέκι διανοουμένων και καλλιτεχνών.

@aigli.photos / Instagram

Σήμερα, θα βρεις εκεί γεύσεις ευρωπαϊκής κουζίνας, με κλασική διάθεση. Αποδομημένη κρεατόπιτα, κριθαρότο με γαρίδες, λαχανικά και σαφράν, μοσχαρίσια φιλετάκια με άγρια μανιτάρια, φιλέτο Rossini και μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ, είναι μόνο μερικά από το μενού του, ενός μενού που προσθέτει συχνά νέες γεύσεις και ικανοποιεί όλα τα γούστα.

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην Καρδίτσα είναι το Απόμερο. Μόλις μπεις θα αντικρίσεις μία όμορφη σάλα με τζάκι, έναν εντυπωσιακό πολυέλαιο, και τοίχους γεμάτους όμορφα ρετρό πιάτα. Τα σερβίτσια είναι στη θέση τους και τα τραπεζομάντηλα λευκά και κολλαριστά. Εκεί θα φας νόστιμη καυτή μοσχαρόσουπα, κοκκινιστό μοσχάρι με κάστανα και πουρέ, τάρτα με πράσο και καπνιστό χοιρινό και παραδοσιακή μπατζίνα. Για επιδόρπιο: γλυκό κυδώνι και πορτοκαλόπιτα. Στα κρασιά θα βρεις όλο τον θεσσαλικό αμπελώνα, ενώ φυσικά δε λείπει το παραδοσιακό τσίπουρο!

@toapomero / Instagram

Άλλη μία must στάση για φαγητό πρέπει να γίνει στον Βογιατζή, που υμνεί την καραγκούνικη κουζίνα. Το πιο δημοφιλες πιάτο του είναι η πάπια με καβουρμά, ενώ το αρνάκι με σπανάκι είναι εξίσου αγαπητό. Θα βρεις ακόμα, μοσχαρίσια ουρά με κριθαράκι, φραγκόκοτα στιφάδο, παραδοσιακές πίτες και άλλες νοστιμιές.

Έχεις λοιπόν δύο γεμάτες μέρες, 48 ώρες, για να απολαύσεις την Καρδίτσα, να δεις, να κάνεις πράγματα και να φας στα πιο ωραία μέρη!

Διάβασε κι άλλα άρθρα για την Θεσσαλία εδώ και άλλα άρθρα μου εδώ.

© 2023, Katerina Kalogirou. All rights reserved.

35

Travel Editor

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *