Europe Stories

8 ιστορικά βιβλιοπωλεία της Ευρώπης

Τα βιβλιοπωλεία έχουν μια μαγική ηρεμία, ιδιαίτερα τα ιστορικά βιβλιοπωλεία που μπορείς να βρεις σε όλη την Ευρώπη. Είναι γεμάτα με το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης και εμπειρίας. Τα ιστορικά καταστήματα – είτε μιλάμε για παλαιοπωλεία είτε για βιβλιοπωλεία γενικής χρήσης – έχουν συχνά να διηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.

Πολλά από αυτά μάλιστα, ήρθαν αντιμέτωπα με πολιτικές αναταραχές. Η πρώτη ιδιοκτήτρια του παριζιάνικου αγγλόφωνου βιβλιοπωλείου Shakespeare and Company, η Sylvia Beach, επέλεξε να κλείσει τις πόρτες της παρά να εξυπηρετήσει τους Ναζί αξιωματικούς – ή τουλάχιστον αυτό έχει γίνει γνωστό. Η πώληση βιβλίων, όπως φαίνεται, πηγαίνει συχνά χέρι-χέρι με την προοδευτική, και μερικές φορές επαναστατική, σκέψη.

Shakespeare and Company, Παρίσι

Το Shakespeare and Company είναι ένα αγγλόφωνο ιστορικό βιβλιοπωλείο στην καρδιά του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα, απέναντι από την Παναγία των Παρισίων. Από το 1951 που άνοιξε, αποτελεί τόπο συνάντησης αγγλόφωνων συγγραφέων και αναγνωστών. Όταν το κατάστημα άνοιξε για πρώτη φορά, το όνομά του ήταν Le Mistral. Ο Τζορτζ Γουίτμαν το άλλαξε στο σημερινό του όνομα τον Απρίλιο του 1964. Μέσω του βιβλιοπωλείου του, γρήγορα το έκανε κέντρο της λογοτεχνικής ζωής των ομογενών στο Παρίσι. Σπουδαίες προσωπικότητες, ήταν μεταξύ των πρώτων επισκεπτών του καταστήματος.

Από την πρώτη ημέρα που άνοιξε το κατάστημα, συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενοι προσκλήθηκαν να κοιμηθούν ανάμεσα στα ράφια και τα βιβλία του καταστήματος, σε μικρά κρεβάτια που την ημέρα χρησίμευαν ως πάγκοι. Έκτοτε, περίπου 30.000 νέοι συγγραφείς και καλλιτέχνες έμειναν στο βιβλιοπωλείο, μεταξύ των οποίων άγνωστοι τότε, όπως οι Alan Sillitoe.

37 Rue de la Bûcherie, Paris

 

Daunt Books, Λονδίνο

Το κατάστημα-ναυαρχίδα της Daunt Books, θα το βρεις σε ένα πρώην ενδουαρδιανό βιβλιοπωλείο, που χτίστηκε το 1910. Λένε ότι είναι το πρώτο βιβλιοπωλείο στον κόσμο που κατασκεύασαν κατά παραγγελία. Αυτό το ιστορικό βιβλιοπωλείο με τις ξύλινες επενδύσεις θυμίζει το Λονδίνο του παρελθόντος. Μόλις το δεις θα θαυμάσεις την τυπωμένη ταπετσαρία του William Morris, τα δρύινα ράφια και τα χρώματα του ουρανού από τη γυάλινη οροφή. Ο James Daunt αγόρασε το 1990 το κτίριο και τώρα υπάρχουν πολλά υποκαταστήματα σε όλο το Λονδίνο, τα οποία συνεχώς πληθαίνουν. Το κατάστημα είναι γεμάτο από ταξιδιωτικά βιβλία και λογοτεχνικά και είναι σε κατηγορίες ανά χώρα – ανεξαρτήτως είδους!

84 Marylebone High St, London

Livraria Bertrand, Λισαβόνα

Το βιβλιοπωλείο Bertrand άνοιξε στην Πορτογαλία το 1732, στο Chiado και κατέχει από τον Απρίλιο του 2010, το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το παλαιότερο ιστορικό βιβλιοπωλείο που λειτουργεί εώς σήμερα. Είναι κάτι παραπάνω από ένα βιβλιοπωλείο, έχει αποκτήσει τη φήμη ενός προνομιούχου σημείου λειτουργώντας σχεδόν ως λέσχη βιβλίου. Στους θαμώνες αυτής της λέσχης, υπήρξαν πολλές μεγάλες προσωπικότητες της πορτογαλικής ιστορίας, μεταξύ των οποίων οι Alexandre Herculano, Oliveira Martins, Eça de Queirós, Antero de Quental και Ramalho Ortigão. Ήταν όλοι διανοούμενοι που χρησιμοποιούσαν αυτόν τον χώρο για να συζητήσουν για πολιτική και λογοτεχνία.

Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, συνήθιζε να πηγαίνει στο Chiado η ελίτ της Λισαβόνας και μέσω του Bertrand πέρασαν από εκεί φιλελεύθεροι και συντηρητικοί, αριστοκράτες και ο ίδιος ο D. Pedro II. Τα βιβλιοπωλεία Bertrand σήμερα, αποτελούν το μεγαλύτερο δίκτυο βιβλιοπωλείων στην Πορτογαλία.

R. Garrett 73 75, Lisboa

Politikens Boghal, Κοπεγχάγη

Αυτό το διώροφο, δανέζικο και αγγλόφωνο βιβλιοπωλείο, με τη μονόχρωμη βιτρίνα του, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους βιβλιόφιλους της Κοπεγχάγης από το 1915. Βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της πόλης, στο Radhuspladsen, αλλά και στην καρδιά μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Δανίας, της Politiken, της οποίας το κτίριο μοιράζεται. Το εκτενές ταξιδιωτικό τμήμα του, η ατμόσφαιρά του και οι ενδιαφέροντες άνθρωποι που θα δεις εκεί, το κάνουν ένα εντυπωσιακό μέρος. Η περιήγηση στα ράφια και η κουβέντα με το προσιτό και ενημερωμένο προσωπικό θα σε κάνουν να νιώσεις σαν ένα από τα cool kids της πόλης!

Rådhuspladsen 37, 1550 København

Weyhe Bookstore, Salzwedel

Το ιστορικό βιβλιοπωλείο Weyhe είναι ένα από τα παλαιότερα βιβλιοπωλεία στη Γερμανία. Υπάρχει από το 1840, πριν καν η Γερμανία γίνει χώρα. Άντεξε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, στο ναζιστικό καθεστώς. Η κ. Weyhe ανέλαβε το κατάστημα από τον πατέρα της το 1965, τέσσερα χρόνια μετά την κατασκευή του τείχους του Βερολίνου από την Ανατολική Γερμανία, και το οδήγησε μέσα από την κομμουνιστική κυριαρχία και την επανένωση με τη Δυτική Γερμανία.

Η Helga Weyhe ήταν “άγκυρα” στο Salzwedel, περίπου 110 μίλια δυτικά του Βερολίνου. Η πόλη βρισκόταν στην πρώην Ανατολική Γερμανία και κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής κυριαρχίας διέθετε θρησκευτικά βιβλία που δεν ήταν διαθέσιμα στα κρατικά βιβλιοπωλεία, τα οποία αποδοκιμάζονταν από το καθεστώς. Ήταν μια ευεργεσία για τους πιστούς και για εκείνη μια ήσυχη πράξη προκλητικότητας.

Selexyz Dominicanen, Μάαστριχτ

Μετά από 700 χρόνια, η αρχαία εκκλησία που στεγάζει τώρα το ιστορικό βιβλιοπωλείο Selexyz Dominicanen προσελκύει τους επισκέπτες με τη γοτθική ομορφιά της. Τα θρησκευτικά της καθήκοντα έχουν τελειώσει και τώρα προσελκύει τον κόσμο ως ένα τεράστιο βιβλιοπωλείο.

Βρίσκεται στο κέντρο της ιστορικής πόλης Μάαστριχτ στην Ολλανδία και αποτελεί τόπο προσκυνήματος αλλά και αποθήκη ανά τους αιώνες. Όταν ήταν ενεργή ως καθολική εκκλησία, κατά την εισβολή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1794 αποτέλεσε μια καταπληκτική λύση αποθήκευσης. Ο ηγέτης χρησιμοποίησε την εκκλησία για να στεγάσει εξοπλισμό και προσωπικό κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του και απλά άφησε τον χώρο όταν τελείωσε.

Το 2005 μια ομάδα σύγχρονων αρχιτεκτόνων ανακαίνισε τον χώρο, προσθέτοντας μια τεράστια τριώροφη κεντρική νησίδα ραφιών μεταξύ άλλων εμπορικών βελτιώσεων, μετατρέποντας τον σπηλαιώδη χώρο στο σημερινό βιβλιοπωλείο Selexyz Dominicanen.

Dominicanerkerkstraat 1, Maastricht

Libreria Acqua Alta, Βενετία

Κατά την επίσκεψή σου στη Βενετία είναι σχεδόν αυτονόητο ότι θα πας να δεις από κοντά το πλωτό βιβλιοπωλείο. Ιδρυτής του ήταν ο Luigi Frizzo το 2004 και αυτό που θα δεις εκεί είναι βιβλία που επιπλέουν, επειδή φυλάσσονται σε μπανιέρες, σε βάρκες, σε πλαστικούς κάδους και σε μια γόνδολα κανονικού μεγέθους. Μπορεί να μην κουβαλά ιστορία ετών, αλλά ανήκει στα ιστορικά βιβλιοπωλεία της Ευρώπης, αφού είναι μοναδικό και σπάνιο. Τα βιβλία είναι στην πραγματικότητα στριμωγμένα σε εναλλακτικά έπιπλα, με χαρακτηριστική βενετσιάνικη γοητεία. Εκεί μπορείς να βρεις μεγάλο αριθμό τίτλων, κυρίως από δεύτερο χέρι. Ανάμεσα στις διάφορες ενότητες, υπάρχει κι ένας μεγάλος κατάλογος για την πόλη και τα θαύματα που την καθιστούν μοναδική στον κόσμο!

C. Longa Santa Maria Formosa, Venezia

Livraria Lello, Πόρτο

Από το 1881, η Livraria Lello, το ιστορικό αυτό βιβλιοπωλείο οφείλει την ύπαρξή του στα αδέλφια José και António Lello. Ξεκίνησαν σε μια ξεχωριστή τοποθεσία, πριν μετακομίσουν σε ένα ειδικά κατασκευασμένο κατάστημα στην Rua das Carmelitas το 1906. Όνειρο για βιβλιόφιλους, το ίδιο το κατάστημα είναι σαν να έχει βγει από τις σελίδες ενός φανταστικού μυθιστορήματος. Έχει ελικοειδείς ξύλινες σκάλες, κάγκελα και βιτρό κάτω από ένα περίπλοκο, ξυλόγλυπτο ταβάνι. Λόγω των ιδιόρρυθμων εσωτερικών του χώρων, λένε ότι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το Χόγκουαρτς, αφού η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, J. K. Rowling, έζησε στο Πόρτο τη δεκαετία του 1990. Η αλήθεια είναι ωστόσο, ότι η Ρόουλινγκ δεν είχε πάει ποτέ στο βιβλιοπωλείο, έγραφε όμως στο Majestic Café, ένα art nouveau καφενείο σε μικρή απόσταση με τα πόδια.

R. das Carmelitas 144, Porto

Bonus info: Διαβάζοντας για όλα αυτά τα ιστορικά βιβλιοπωλεία, βρήκα μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που αφορά στο πρώτο βιβλιοπωλείο της Σαντορίνης, το Atlantis Books. Το 2002, δύο Αμερικανοί φοιτητές φιλοσοφίας πήγαν διακοπές στη Σαντορίνη. Πολύ σύντομα ξέμειναν από αναγνωστικό υλικό και συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε βιβλιοπωλείο στο νησί! Πάνω από το κρασί, μέσα σε ένα βράδυ, αποφάσισαν να μετακομίσουν εκεί και να ανοίξουν ένα. Βέβαια, όλοι έχουμε υπάρξει φιλόδοξοι φοιτητές, αλλά ο Craig Walzer και ο Oliver Wise το έκαναν πραγματικότητα. Το ιστορικό βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company τους ενέπνευσε κι έτσι το πανέμορφο κατάστημα διαθέτει κρεβάτια, όπου κοιμούνται τα μέλη του προσωπικού. Και με τη θέα στο Αιγαίο, είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο!

Αυτά λοιπόν είναι 8 ιστορικά βιβλιοπωλεία της Ευρώπης και αν πας στις παραπάνω πόλεις, αξίζει μία επίσκεψη σε αυτά!

Για περισσότερα Europe Stories τσέκαρε εδώ!

 

 

 

 

© 2023, . All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.