Fresh Vibes Greece All Over Me

Το άλλο πρόσωπο της Σαντορίνης

Ομολογουμένως το πιο δημοφιλές νησί της Ελλάδας, η Σαντορίνη, μας κατακλύζει καθημερινά στο Instagram με άπειρες εικόνες από μπλε τρούλους και μαγικά ηλιοβασιλέματα. Τι γίνεται μετά την περιήγηση σου στα Φηρά, το Ημεροβίγλι και την Οία; Μη βιαστείς να απαντήσεις… Υπάρχει και η άλλη Σαντορίνη πέρα από την καλντέρα και τα πλήθη. Γραφικά χωριά, ήπιοι ρυθμοί και παραδοσιακά καφενεία… όχι, δεν άλλαξα θέμα, για τη Σαντορίνη μιλάω ακόμα.

Την τελευταία φορά που την επισκέφθηκα επέλεξα να μείνω στο Εμπορείο. Το είχε επιλέξει βέβαια πολύ πριν από μένα το 1937 ο Ζαν Πωλ Σαρτρ που είχε διαμείνει εκεί με τη Σιμόν ντε Μπουβουάρ. Λέγεται μάλιστα ότι εκεί εμπνεύστηκε και το θεατρικό έργο «Μύγες». Πίσω στα δικά μας… λίγα λόγια για το χωριό αυτό. Στο Εμπορείο υπάρχει το καλύτερο διατηρημένο καστέλι της Σαντορίνης, με τα σπίτια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, με τέτοιο τρόπο που οι τοίχοι τους να δημιουργούν ταυτόχρονα και το τείχος του κάστρου. Σε ένα τέτοιο έμεινα και εγώ εντός του κάστρου!

Υπάρχουν αρκετές επιλογές διαμονής στον οικισμό αυτό όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι καμπύλες εμφανείς στους τοίχους, τα πεζούλια, τα σκαλιά…παντού και σε απόλυτη αρμονία! Μέσα στο καστέλι βρίσκεται η εκκλησία της Παλιάς Παναγιάς με το επιβλητικό καμπαναριό, το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και το εντυπωσιακό βοτσαλωτό δάπεδο.

 

 

Μπορείς να χαθείς ώρες μέσα στο καστέλι βγάζοντας φωτογραφίες ή απλά να απολαύσεις την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του μέρους. Αν χρειαστείς διάλειμμα, μπορείς να ξαποστάσεις στο καφενείο Το Παλιό Κουρείο (Old Barber Shop που λέμε). Εκτός καστελίου, μπορείτε να επισκεφθείτε τον Πύργο του Γουλά, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα στο βόρειο τμήμα του χωριού και τους γειτονικούς ανεμόμυλους στο Λόφο του Γαβρίλου και μεταξύ άλλων το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Μαρμαρίτη (από τα πελεκητά μάρμαρα της κατασκευής του), όπου έχει χτιστεί πάνω σε ταφικό μνημείο του 3ου αιώνα π.Χ. Αν μάλιστα βρεθείτε στο χωριό το καλοκαίρι, σημειώστε στο ημερολόγιο σας την 6η Αυγούστου καθώς τότε στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος γίνεται μεγάλο πανηγύρι!

Σε πολύ κοντινή απόσταση η πολυσύχναστη Περίσσα και ο Περίβολος αλλά και η αγαπημένη μου Βλυχάδα για τις βουτιές σας αλλά και άλλα γραφικά χωριά όπως ο Πύργος. Tον Πύργο τον γνωρίζετε ίσως από το μεγαλειώδες έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής όπου ολόκληρο το χωριό φωταγωγείται με αυτοσχέδια φαναράκια. Βρέθηκα εκεί το Πάσχα και ήταν πράγματι εντυπωσιακό. Έκτοτε αποταμιεύω για να αγοράσω drone καθώς τα πλάνα που είδα από τη βραδιά ήταν μοναδικά. Ωστόσο, ο Πύργος είναι ένα πανέμορφο χωριό όλες τις εποχές και αξίζει η ανάβαση μέχρι το Franco’s café για να απολαύσεις το «εναλλακτικό» ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.

Θα σας πάω και μια βόλτα από την Έξω Γωνιά, ένα ακόμα χωριό με αυθεντική αύρα όπου βρίσκεται το εστιατόριο Μεταξύ μας, ένα εστιατόριο που δεν έμεινε καθόλου μεταξύ τους καθώς χρειάζεται οπωσδήποτε κράτηση όποτε και αν βρεθείτε στο νησί γιατί έχει και καταπληκτική κουζίνα και θέα και εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής! Από την παραγγελία μου δε λείπει ποτέ η φάβα και το σταμναγκάθι…

Κλείνω με Μεγαλοχώρι που θα έρθεις για πολλούς λόγους… δηλαδή το χωριό καθαυτό διαθέτει ένα από τα πιο εντυπωσιακά καμπαναριά που έχω δει, αυτό της Ζωοδόχου Πηγής, είτε για τις ωραίες γεύσεις στο εστιατόριο Alisachni, είτε για ελληνικό καφέ – συνοδεύεται φυσικά από λουκουμάκι – και υπέροχα γλυκά στο παραδοσιακό καφενείο είτε για ένα από τα οινοποιεία του.

Ναι, η Σαντορίνη φημίζεται για το κρασί της (hello ασύρτικο!) και στο χωριό αυτό θα βρείτε μερικά από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία δηλαδή του Γαβαλά, του Μπουτάτη και του Βενετσάνου. Θα σας ξεναγήσουν στα κελάρια, θα σας πουν για την ξεχωριστή αμπελουργία της Σαντορίνης και την περίφημη «κουλούρα» και φυσικά θα κάνετε γευστική δοκιμή. Στην υγειά σας!

Περισσότερη ταξιδιωτική έμπνευση εδώ.

© 2023, Eleni Florou. All rights reserved.

Travel Editor at 58

Είμαι η Ελένη, μέλος του Travel vibe από το 2023 αλλά νιώθω ότι πάντα άνηκα εδώ.
Kατάγομαι από τη Λακωνία, γι’αυτό και την επισκέπτομαι συχνά, σπούδασα Νομική στη Θεσσαλονίκη & στην «κανονική» μου ζωή είμαι νομική σύμβουλος σε θέματα τουρισμού και φιλοξενίας αλλά στην «ιδανική» μου ζωή ταξιδεύω όσο πιο συχνά μπορώ και όταν δεν ταξιδεύω κάνω σχέδια για κάποιο επόμενο ταξίδι. Δεν έχει σημασία αν θα πραγματοποιηθεί τελικά, η έρευνα έχει γίνει, τα pins σε αξιοθέατα, εστιατόρια κλπ έχουν γεμίσει ασφυχτικά το google maps μου & στα saves του IG υπάρχουν φάκελοι για κάθε τι σχετικό ανά προορισμό.

‘Εχω βρεθεί σε πάνω από 40 χώρες σε 5 ηπείρους και πιστεύω ακράδαντα ότι ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου. Για αυτό μέσα από το λογαριασμό μου στο Instagram προσπαθώ κυρίως να αναδεικνύω την ομορφιά της Ελλάδας. Με κινητοποιεί αλλά και με μαγεύει ο μπλε ουρανός και αυτό το ασύγκριτο φως που αντανακλά εκτυφλωτικά μεταξύ άλλων πάνω στο λευκό των Κυκλάδων, στα πετρόκτιστα επιβλητικά πυργόσπιτα της Μάνης, στη πανδαισία χρωμάτων του Καστελλόριζου και στην απέραντη θάλασσα. Έχω γυρίσει την Ελλάδα απ’άκρη σ’άκρη, μου έχουν μείνει κάποιες βουνοκορφές και μερικά νησιά ακόμα να ανακαλύψω. Λατρεύω τη θάλασσα και προσπαθώ να κολυμπάω όλο τον χρόνο, είναι από τους λόγους που επέλεξα να επιστρέψω άλλωστε στην Αθήνα μετά από κάποια χρόνια ζωής στο Λονδίνο. Όταν δεν κολυμπάω σε αυτήν μου αρέσει να τη διασχίζω με την εθελοντική ομάδα της Σύμπλευσης (@symplefsi) προσφέροντας δωρεάν ιατρική περίθαλψη και έργα υποδομής στους κατοίκους των ακριτικών νησιών. ‘Ετσι είχα την τύχη να επισκεφτώ εκτός τουριστικής περιόδου πολλά δυσπρόσιτα νησιά (πχ Κίναρο, Λέβιθα, Αγαθονήσι, Αη Στράτη, Οθωνούς) και να εισπράξω τα θερμά χαμόγελα των ακριτών παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Αν θέλεις ήλιο και θάλασσα στο feed σου 365 μέρες το χρόνο ενίοτε παρέα με ελληνικό καφέ (έχει γίνει σχεδόν σήμα κατατεθέν!) θα τα βρεις στο @eleniflor
#summertraveller
#greecetraveller
#sunnydestinations

Είμαι η Ελένη, μέλος του Travel vibe από το 2023 αλλά νιώθω ότι πάντα άνηκα εδώ. Kατάγομαι από τη Λακωνία, γι’αυτό και την επισκέπτομαι συχνά, σπούδασα Νομική στη Θεσσαλονίκη & στην «κανονική» μου ζωή είμαι νομική σύμβουλος σε θέματα τουρισμού και φιλοξενίας αλλά στην «ιδανική» μου ζωή ταξιδεύω όσο πιο συχνά μπορώ και όταν δεν ταξιδεύω κάνω σχέδια για κάποιο επόμενο ταξίδι. Δεν έχει σημασία αν θα πραγματοποιηθεί τελικά, η έρευνα έχει γίνει, τα pins σε αξιοθέατα, εστιατόρια κλπ έχουν γεμίσει ασφυχτικά το google maps μου & στα saves του IG υπάρχουν φάκελοι για κάθε τι σχετικό ανά προορισμό. ‘Εχω βρεθεί σε πάνω από 40 χώρες σε 5 ηπείρους και πιστεύω ακράδαντα ότι ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου. Για αυτό μέσα από το λογαριασμό μου στο Instagram προσπαθώ κυρίως να αναδεικνύω την ομορφιά της Ελλάδας. Με κινητοποιεί αλλά και με μαγεύει ο μπλε ουρανός και αυτό το ασύγκριτο φως που αντανακλά εκτυφλωτικά μεταξύ άλλων πάνω στο λευκό των Κυκλάδων, στα πετρόκτιστα επιβλητικά πυργόσπιτα της Μάνης, στη πανδαισία χρωμάτων του Καστελλόριζου και στην απέραντη θάλασσα. Έχω γυρίσει την Ελλάδα απ’άκρη σ’άκρη, μου έχουν μείνει κάποιες βουνοκορφές και μερικά νησιά ακόμα να ανακαλύψω. Λατρεύω τη θάλασσα και προσπαθώ να κολυμπάω όλο τον χρόνο, είναι από τους λόγους που επέλεξα να επιστρέψω άλλωστε στην Αθήνα μετά από κάποια χρόνια ζωής στο Λονδίνο. Όταν δεν κολυμπάω σε αυτήν μου αρέσει να τη διασχίζω με την εθελοντική ομάδα της Σύμπλευσης (@symplefsi) προσφέροντας δωρεάν ιατρική περίθαλψη και έργα υποδομής στους κατοίκους των ακριτικών νησιών. ‘Ετσι είχα την τύχη να επισκεφτώ εκτός τουριστικής περιόδου πολλά δυσπρόσιτα νησιά (πχ Κίναρο, Λέβιθα, Αγαθονήσι, Αη Στράτη, Οθωνούς) και να εισπράξω τα θερμά χαμόγελα των ακριτών παρά τις αντίξοες συνθήκες. Αν θέλεις ήλιο και θάλασσα στο feed σου 365 μέρες το χρόνο ενίοτε παρέα με ελληνικό καφέ (έχει γίνει σχεδόν σήμα κατατεθέν!) θα τα βρεις στο @eleniflor #summertraveller #greecetraveller #sunnydestinations

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.