Europe Stories Νορβηγία

Από Αθήνα για Όσλο μέσω…Ντόχα, ένα διαφορετικό travelstory

DISCLAIMER: Το κείμενο που ακολουθεί ΔΕΝ είναι ένας ταξιδιωτικός οδηγός για ένα 48ωρο στη Νορβηγική πρωτεύουσα. Οι συνταξιδιώτες μου από την ομάδα του TRAVELVIBE μπορούν σε άλλα άρθρα να σου πουν «τι να κάνεις 2 μέρες στο Όσλο». Το παρόν άρθρο έχει άλλο σκοπό και θα χαιρόμουν πολύ να το διαβάσεις ως το τέλος ώστε να μου πεις αν τον πέτυχα!

Αποφασίζω, λοιπόν, κάπου στα τέλη του Σεπτέμβρη, να κλείσω το πρώτο μου σκανδιναβικό ταξίδι μιας και η Lufthansa είχε οικονομικά εισιτήρια από Αθήνα. Βολικές οι ώρες των πτήσεων για τη δουλειά, ένα ατόφιο σαββατοκύριακο εκεί, οπότε why not; Στιγμιαία μετάνιωσα που δεν πήρα περισσότερες μέρες άδεια αλλά – spoiler alert – πάλι καλά που δεν το έκανα.

Δυο μέρες πριν την πτήση, ο ενθουσιασμός στο φουλ και στην οθόνη του κινητού μήνυμα από τη Lufthansa: «Η πτήση σας από Φρανκφούρτη για Όσλο ακυρώθηκε. Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση» (θα πήγαινα Όσλο με ανταπόκριση Φρανκφούρτη). Εντελώς στον κόσμο μου σε σχέση με τα γεγονότα της περιόδου, το γκουγκλάρω. «Lufthansa’s cabin crew strike» μου βγάζει το ψαχτήρι και αρχίζω από το πουθενά να…ψάχνομαι.

Τρεις ώρες μετά η Lufthansa συνεχίζει να με πολιορκεί μέσω SMS και μου δηλώνει πως έγινα rebooked σε άλλες πτήσεις. Τα αρχικά των αεροδρομίων μου τα εμφανίζει μεν, δεν μου λένε τίποτα δε. Πίσω στο Google για να διαπιστώσω ότι η Lufthansa θα με στείλει Όσλο μέσω Ντόχα. Ντρέπομαι που το λέω αλλά δεν ήξερα πού πέφτει η Ντόχα. Τα Google Maps, πιστός μου συνοδοιπόρος, δείχνουν ότι η Ντόχα είναι η πρωτεύουσα του Κατάρ. Ναι, του γνωστού Κατάρ στην Ασία.

Αρχικά γελάω. Μετά αρχίζω να αναθεματίζω την ώρα και τη στιγμή που επέλεξα αυτή την αεροπορική – spoiler alert έχω κι άλλα να της προσάψω. Σκέφτομαι να ακυρώσω λοιπόν και την επιστροφή αξιώνοντας αποζημίωση. Ευτυχώς δεν το έκανα! Τα κέρδη πολλά:

  1. Πέταξα δωρεάν με Qatar Airways – μην γελιόμαστε, είμαστε on budget travellers, οπότε τέτοιες ευκαιρίες τις αρπάζεις από τα μαλλιά,
  2. Πήγα για πρώτη φορά εκτός Ευρώπης – έστω και για 2 ώρες,
  3. Έκανα το προσωπικό εδάφους τόσο στο Ελευθέριος Βενιζέλος όσο και στο Ντόχα Hamad Intl χαρούμενο – ε, αφού γελούσαν με τον κύκλο της ζωής μου που έκανα για ένα 2ήμερο στο Όσλο,
  4. Είδα χιόνι από το πρώτο σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου – εμείς οι Αθηναίοι σαν να το χαιρόμαστε λίγο παραπάνω αυτό το φυσικό φαινόμενο μιας και δεν το βλέπουμε συχνά!

Κι όταν μιλάω για αυτό το χιόνι, ξαναζώ ένα ονειρικό, και ταυτόχρονα σουρεάλ, σκηνικό στο Oslo Opera House, ένα υπέροχο κτήριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής, δίπλα στη θάλασσα. Ελάχιστοι άνθρωποι να βουτούν στα κρύα νερά ενώ δεκάδες άλλοι να παίζουν χιονοπόλεμο στην κατάλευκη ταράτσα της όπερας!

Το Δημαρχείο, το Κοινοβούλιο, το Εθνικό Θέατρο, το Βασιλικό Παλάτι, τα αχανή πάρκα είναι μερικά από τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Ένα σαββατοκύριακο αρκεί για να δεις όσα πρέπει, γεγονός που κάνει το Όσλο ιδανικό city break προορισμό – ούτε εσύ το περίμενες, έτσι; Για να είμαι όμως δίκαιη και μόνο η βόλτα στο κέντρο της πόλης, στα cozy μικρά μαγαζάκια εδώ και εκεί, και στην μαρίνα απ’ όπου ξεκινούν τα πλοία για τα νορβηγικά φιόρδ είναι μερικοί καλοί λόγοι για να επιστρέψω!

Στο Όσλο κατέρριψα ακόμη δυο βασικά «στερεότυπα» που είχα στο μυαλό μου για τις Σκανδιναβικές χώρες. Πρώτον, όταν λένε πως έχουν 6 μήνες μέρα και 6 μήνες νύχτα, δεν εννοούν ότι τους 6 μήνες δεν ξημερώνει καθόλου. Απλά ότι είναι τόσο μουντή η ατμόσφαιρα που και να έχει ήλιο δεν τον αντιλαμβάνεσαι. Δεύτερον, το κρύο ΔΕΝ είναι τόσο ανυπόφορο. Ειδικά όταν χιόνιζε, αντεχόταν περισσότερο από το «μεσογειακό» κρύο με υγρασία.

SOME INTERESTING FACTS:

  1. Αν και όλα τα βραβεία Νόμπελ δίνονται στην Στοκχόλμη, το Νόμπελ Ειρήνης είναι το μοναδικό που δίνεται στο Όσλο – εξού και η ύπαρξη ομώνυμου μουσείου,
  2. Στο Όσλο θα δεις πολλές γυναίκες στην βασιλική φρουρά, και
  3. Θα πληρώσεις ακριβά το φαγητό σου – είτε delivery είτε σε εστιατόριο.

(Ορίστε έδωσα και τα tips μου, δεν έχεις παράπονο!)

Έρχεται η ώρα της επιστροφής και η σχέση μου με τη Lufthansa δοκιμάζεται ξανά καθώς τόσο η πτήση Όσλο – Φρανκφούρτη όσο και η πτήση Φρανκφούρτη – Αθήνα είχαν 45λεπτες καθυστερήσεις. Το καλό γεύμα της δεν ήταν αρκετό να μου γλυκάνει τον πόνο.

Το μήνυμα λοιπόν που ήθελα να περάσω με όλη αυτή την παράνοια και το καθόλου τυπικό ταξιδιωτικό μου κείμενο είναι «Να ταξιδεύεις. Όπου, όποτε και όσο μπορείς». Καμία αλλαγή σχεδίου να μην σε αποθαρρύνει. We have nothing to lose and a world to see. Τι λες, πέτυχα το στόχο μου;

© 2019 – 2020, . All rights reserved.

About

Travel Editor

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.