Το Πάσχα φέτος θα είναι τελείως διαφορετικό. Ούτε εκκλησία περιμένοντας το Άγιο Φως, ούτε πυροτεχνήματα και τσούγκρισμα κόκκινων αυγών, ούτε σούβλισμα του καθιερωμένου οβελία στο χωρίο και μαγειρίτσα. Φέτος #menoumespiti και όλα θα είναι πρωτόγνωρα.
Μέχρι και ο Πανάγιος Τάφος, το ιερότερο μνημείο της Χριστιανοσύνης, κλείνει για πρώτη φορά μετά την πανούκλα πριν από σχεδόν έξι αιώνες! Έτσι αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας πληροφορίες και εικόνες από την επίσκεψη μου εκεί πριν λίγους μήνες. Έτσι τουλάχιστον να μπούμε στο κλίμα των εορτών.
Γενικά και ιστορικά στοιχεία σχετικά με τον Πανάγιο Τάφο
Ο Πανάγιος Τάφος βρίσκεται στο εσωτερικό του Ναού της Αναστάσεως στη χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Η αλήθεια είναι ότι δε θα δυσκολευτείτε να τον αναγνωρίσετε! Κάτω από τον μεγάλο τρούλο του Ναού, θα δείτε το Ιερό Κουβούκλιο. Πρόκειται για μια καφέ καμπίνα πάνω από το σημείο που φέρεται να τάφηκε ο Ιησούς Χριστός.
Σύμφωνα με τις γραφές, ολόκληρος ο ναός είναι χρισμένος στο σημείο του Γολγοθά, τον λόφο στον οποίο σταυρώθηκε και τάφηκε ο Χριστός. Ακριβώς, μπροστά από τον Πανάγιο Τάφο θα βρείτε την Πλάκα της Αποκαθήλωσης. Πρόκειται για ένα κομμάτι μάρμαρο, πάνω στο όποιο φέρεται να τοποθετήθηκε ο Χριστός μετά τη σταύρωση. Το συγκεκριμένο σημείο είναι επίσης ένας ιερός πόλος έλξης. Πολλοί πιστοί σπεύδουν να ακουμπήσουν τα ρούχα τους και τα προσωπικά τους αντικείμενα πάνω του για να μυρωθούν. Οι ουρές συνήθως είναι τεράστιες τόσο για την είσοδο στον ναό, όσο και το προσκύνημα στο Πανάγιο Τάφο και τη Πλάκα της Αποκαθήλωσης. Οπότε οπλιστείτε με υπομονή.
Ο Ναός βέβαια δεν είχε πάντα αυτή την μορφή. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα των διαμορφώσεων μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1808. Ο αρχικός ο τάφος ήταν ένα κλασικό ιουδαϊκό μνημείο της εποχής, λαξευμένο σε βράχο. Μετά την αποκάλυψη του όμως από την Αγία Ελένη αυτός άλλαξε. Διαμορφώθηκε λοιπόν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μείνει ανεξάρτητος από την βραχώδη πλαγιά. Αυτό διευκόλυνε την ανέγερση θρησκευτικών μνημείων και των ναϊκών κτισμάτων από τον Μέγα Κωνσταντίνο.
Το θαύμα της Ορθοδοξίας
Στα του Πάσχα τώρα. Η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός, αποτελεί το μεγαλύτερο θαύμα της Ορθοδοξίας. Μόνο της Ορθοδοξίας, καθώς αντιμετωπίζεται τελείως διαφορετικά από την καθολική εκκλησία. Κάθε χρόνο, το Μεγάλο Σάββατο ο Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, μαζί με τον Αρμένιο επίσκοπο, εισέρχονται στον Πανάγιο Τάφο και ψέλνουν μια προσευχή. Σύμφωνα λοιπόν με τους ορθόδοξους πιστούς, όταν η προσευχή τελειώσει μια φλόγα ξεπηδά στα μέχρι τότε σβηστά καντήλια των εικόνων, που κρέμονται πάνω από τον τάφο του Χριστού. Έπειτα ανάβουν τα κεριά τους και βγαίνουν αμέσως για να μοιράσουν το Άγιο Φως στους πιστούς, που στέκονται υπομονετικά περιμένοντας να ανάψουν με τη σειρά τους τις λαμπάδες τους. Το ίδιο φως στη συνέχεια φτάνει μέχρι το τελευταίο ορθόδοξο ξωκλήσι σε όλο τον κόσμο.
Γιατί όμως δεν συμμετέχουν οι Καθολικοί;
Η απουσία της καθολικής εκκλησίας μπορεί να είναι μακρά αλλά όχι παντοτινή. Μέχρι τον 12ο αιώνα οι καθολικοί ιερείς συμμετείχαν κανονικά στην τελετή αφής, όταν ένα γεγονός άλλαξε τα πάντα. Οι σταυροφόροι απαγόρευσαν στους Ορθόδοξους πιστούς να εισέλθουν στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου πριν από το Πάσχα και η φλόγα δεν άναψε. ‘Ύστερα από εντολή, οι ορθόδοξοι πιστοί επέστρεψαν στην εκκλησία και μαζί τους επέστρεψε και το Άγιο Φως.
Το σκηνικό αυτό σε συνδυασμό με άλλες αντιμαχίες της εποχής, οδήγησαν έναν αιώνα μετά, τον Πάπα Γρηγόριο ΙΧ να ανακοινώσει ότι δεν θεωρεί την Αφή του Αγίου Φωτός ως θαύμα και από τότε οι Καθολικοί δεν πιστεύουν σε αυτήν. Οι Καθολικοί δεν αναγνωρίζουν την αυθεντικότητά της, ενώ επί του παρόντος η επίσημη θέση του Βατικανού είναι ουδέτερη. Τον 16ο αιώνα η ίδια ιστορία συνέβη με εκπροσώπους της Αρμενικής Εκκλησίας , όταν το Άγιο Φως δεν άναψε ούτε σε αυτούς. Εν κατακλείδι τα στρατόπεδα που διαμορφώνονται είναι δύο. Οι μεν ορθόδοξοι, υποστηρίζουν ότι ο Θεός βρίσκεται στο πλάι της Ορθοδόξου Εκκλησίας και οι δε το αμφισβητούν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για απλή χειραγώγηση των πιστών χριστιανών από ισχυρούς ηγέτες των εκκλησιών.
Κλείνοντας, θεωρώ ότι είτε είναι κάποιος χριστιανός είτε όχι, το συγκεκριμένο σημείο είναι ένα μέρος που πρέπει ο καθένας να επισκεφτεί. Κρύβει μια περίεργη αύρα και μια τρομερή ενέργεια που αξίζει να νιώσετε. Ελπίζω λοιπόν το συγκεκριμένο Πάσχα να είναι το τελευταίο που περνάμε εσώκλειστοι σπίτι και το επόμενο να γυρίσουμε στην κανονικότητα, με ότι την συνοδεύει.
Καλό Πάσχα σε όλους!
Περισσότερα travelvibes από τον Παντελή Μουζακίδη θα βρεις εδώ: http://othessalonikios.gr/el/
Featured photo: https://jerusalem-patriarchate.info/
© 2020, Pantelis Mouzakidis. All rights reserved.
Γεια σου είμαι ο Παντελής “ο Θεσσαλονικιός”, είμαι 32 ετών και αποτελώ μέλος της ομάδας του Travel Vibe από το 2019.
Εμφανώς το προσωνύμιο μου δεν είναι τυχαίο, αφού προέρχεται από τη πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να διαμένω, τη Θεσσαλονίκη.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια ασκώ το επάγγελμα του Οικονομολόγου-Λογιστή, αλλά το μεγάλο μου πάθος είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τα ταξίδια. Μέχρι στιγμής έχω ταξιδέψει σε 42 χώρες ανά τον κόσμο, με αγαπημένα μου ταξίδια να είναι η εξερεύνηση της μαγευτικής Ισλανδίας, η ευχάριστη έκπληξη του κοσμοπολίτικου Μαρόκο, ο επίγειος παράδεισος των Μαλδιβών και η περιήγηση μου στα Highlands της Σκωτίας. Σε αυτά τα ταξίδια είδα απίστευτα φυσικά τοπία, έζησα μοναδικές περιπέτειες, γνώρισα τρομερούς ανθρώπους και δοκίμασα διάφορες πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές. Στόχος μου είναι να γυρίσω και τις 194 χώρες του κόσμου. Δεν ξέρω αν αυτός ο στόχος είναι εφικτός, αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσω μέχρι τέλους. Ως γνωστόν, «ο επιμένων νικά»!
Στα άρθρα μου στο travel vibe θα βρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς από μέρη που έχω επισκεφθεί, κρυμμένα διαμάντια μέσα σε πόλεις, παράξενα αξιοθέατα, ιδιαίτερες εμπειρίες και πολύ φαγητό! Στον ελεύθερο μου χρόνο, πέραν από ταξίδια, μου αρέσει να γράφω για τις περιπέτειες μου, κάποιες από τις οποίες, πέραν από το Travel Vibe, μπορείτε να τις διαβάσετε στο προσωπικό μου blog.
Ακόμη, αγαπάω το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Όταν μπορώ να τα συνδυάζω με τα ταξίδια, είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο!
Κάτι που πρέπει να ξέρεις για μένα είναι ότι μιλάω 5 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, ενώ πρόσφατα ξεκίνησα και κινέζικα (!). Και όταν βρίσκομαι σε κάποιο μέρος του πλανήτη που δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τα λόγια, χρησιμοποιώ τη γλώσσα του σώματος. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα τη βρω την άκρη! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα και να παρακολουθήσεις τα μελλοντικά μου ταξίδια, μπορείς να με ακολουθήσεις στα παρακάτω social media!
#Backpacker, #Foodie, #Adventure Traveler, # Budget Traveler, #Photography