Fresh Vibes World Stories

Αυτοψία στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ!

Το  Πάσχα φέτος θα είναι τελείως διαφορετικό. Ούτε εκκλησία περιμένοντας το Άγιο Φως, ούτε πυροτεχνήματα και τσούγκρισμα κόκκινων αυγών, ούτε σούβλισμα του καθιερωμένου οβελία στο χωρίο και μαγειρίτσα. Φέτος #menoumespiti και όλα θα είναι πρωτόγνωρα.

Μέχρι και ο Πανάγιος Τάφος, το ιερότερο μνημείο της Χριστιανοσύνης, κλείνει για πρώτη φορά μετά την πανούκλα πριν από σχεδόν έξι αιώνες! Έτσι αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας πληροφορίες και εικόνες από την επίσκεψη μου εκεί πριν λίγους μήνες. Έτσι τουλάχιστον να μπούμε στο κλίμα των εορτών.

Γενικά και ιστορικά στοιχεία σχετικά με τον Πανάγιο Τάφο

Ο Πανάγιος Τάφος βρίσκεται στο εσωτερικό του Ναού της Αναστάσεως στη χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Η αλήθεια είναι ότι δε θα δυσκολευτείτε να τον αναγνωρίσετε! Κάτω από τον μεγάλο τρούλο του Ναού, θα δείτε το Ιερό Κουβούκλιο. Πρόκειται για μια καφέ καμπίνα πάνω από το σημείο που φέρεται να τάφηκε ο Ιησούς Χριστός.

Σύμφωνα με τις γραφές, ολόκληρος ο ναός είναι χρισμένος στο σημείο του Γολγοθά, τον λόφο στον οποίο σταυρώθηκε και τάφηκε ο Χριστός. Ακριβώς, μπροστά από τον Πανάγιο Τάφο θα βρείτε την Πλάκα της Αποκαθήλωσης. Πρόκειται για ένα κομμάτι μάρμαρο, πάνω στο όποιο φέρεται να τοποθετήθηκε ο Χριστός μετά τη σταύρωση. Το συγκεκριμένο σημείο είναι επίσης ένας ιερός πόλος έλξης. Πολλοί πιστοί σπεύδουν να ακουμπήσουν τα ρούχα τους και τα προσωπικά τους αντικείμενα πάνω του για να μυρωθούν. Οι ουρές συνήθως είναι τεράστιες τόσο για την είσοδο στον ναό, όσο και το προσκύνημα στο Πανάγιο Τάφο και τη Πλάκα της Αποκαθήλωσης. Οπότε οπλιστείτε με υπομονή.

Ο Ναός βέβαια δεν είχε πάντα αυτή την μορφή. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα των διαμορφώσεων μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1808.  Ο αρχικός ο τάφος ήταν ένα κλασικό ιουδαϊκό μνημείο της εποχής, λαξευμένο σε βράχο. Μετά την αποκάλυψη του όμως από την Αγία Ελένη αυτός άλλαξε. Διαμορφώθηκε λοιπόν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μείνει ανεξάρτητος από την βραχώδη πλαγιά. Αυτό διευκόλυνε την ανέγερση θρησκευτικών μνημείων και των ναϊκών κτισμάτων από τον Μέγα Κωνσταντίνο.

Το θαύμα της Ορθοδοξίας

Στα του Πάσχα τώρα. Η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός, αποτελεί το μεγαλύτερο θαύμα της Ορθοδοξίας. Μόνο της Ορθοδοξίας, καθώς αντιμετωπίζεται τελείως διαφορετικά από την καθολική εκκλησία. Κάθε χρόνο, το Μεγάλο Σάββατο ο Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, μαζί με τον Αρμένιο επίσκοπο, εισέρχονται στον Πανάγιο Τάφο και ψέλνουν μια προσευχή. Σύμφωνα λοιπόν με τους ορθόδοξους πιστούς, όταν η προσευχή τελειώσει μια φλόγα ξεπηδά στα μέχρι τότε σβηστά καντήλια των εικόνων, που κρέμονται πάνω από τον τάφο του Χριστού. Έπειτα ανάβουν τα κεριά τους και βγαίνουν αμέσως για να μοιράσουν το Άγιο Φως στους πιστούς, που στέκονται υπομονετικά περιμένοντας να ανάψουν με τη σειρά τους τις λαμπάδες τους. Το ίδιο φως στη συνέχεια φτάνει μέχρι το τελευταίο ορθόδοξο ξωκλήσι σε όλο τον κόσμο.

Η αφή του Αγίου Φωτός

Γιατί όμως δεν συμμετέχουν οι Καθολικοί;

Η απουσία της καθολικής εκκλησίας μπορεί να είναι μακρά αλλά όχι παντοτινή. Μέχρι τον 12ο αιώνα οι καθολικοί ιερείς συμμετείχαν κανονικά στην τελετή αφής, όταν ένα γεγονός άλλαξε τα πάντα. Οι σταυροφόροι απαγόρευσαν στους Ορθόδοξους πιστούς να εισέλθουν στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου πριν από το Πάσχα και η φλόγα δεν άναψε. ‘Ύστερα από εντολή, οι ορθόδοξοι πιστοί επέστρεψαν στην εκκλησία και μαζί τους επέστρεψε και το Άγιο Φως.

Το σκηνικό αυτό σε συνδυασμό με άλλες αντιμαχίες της εποχής, οδήγησαν έναν αιώνα μετά, τον Πάπα Γρηγόριο ΙΧ να ανακοινώσει ότι δεν θεωρεί την Αφή του Αγίου Φωτός ως θαύμα και από τότε οι Καθολικοί δεν πιστεύουν σε αυτήν. Οι Καθολικοί δεν αναγνωρίζουν την αυθεντικότητά της, ενώ επί του παρόντος η επίσημη θέση του Βατικανού είναι ουδέτερη. Τον 16ο αιώνα η ίδια ιστορία συνέβη με εκπροσώπους της Αρμενικής Εκκλησίας , όταν το Άγιο Φως δεν άναψε ούτε σε αυτούς. Εν κατακλείδι τα στρατόπεδα που διαμορφώνονται είναι δύο. Οι μεν ορθόδοξοι, υποστηρίζουν ότι ο Θεός βρίσκεται στο πλάι της Ορθοδόξου Εκκλησίας και οι δε το αμφισβητούν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για απλή χειραγώγηση των πιστών χριστιανών από ισχυρούς ηγέτες των εκκλησιών.

Κλείνοντας, θεωρώ ότι είτε είναι κάποιος χριστιανός είτε όχι, το συγκεκριμένο σημείο είναι ένα μέρος που πρέπει ο καθένας να επισκεφτεί. Κρύβει μια περίεργη αύρα και μια τρομερή ενέργεια που αξίζει να νιώσετε. Ελπίζω λοιπόν το συγκεκριμένο Πάσχα να είναι το τελευταίο που περνάμε εσώκλειστοι σπίτι και το επόμενο να γυρίσουμε στην κανονικότητα, με ότι την συνοδεύει.

Καλό Πάσχα σε όλους!

Περισσότερα travelvibes από τον Παντελή Μουζακίδη θα βρεις εδώ: http://othessalonikios.gr/el/

Featured photo: https://jerusalem-patriarchate.info/

© 2020, Pantelis Mouzakidis. All rights reserved.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη είχε από μικρός το όνειρο να γυρίσει όλο τον κόσμο. Με ένα backpack στους ώμους και μια φωτογραφική μηχανή, προσπαθεί να κάνει αυτό το παιδικό όνειρο πραγματικότητα. Ως σωστός traveler μιλάει 5 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και κινέζικα (!)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *