Λίγες τοποθεσίες στη χώρα μας έχουν αποκτήσει τόσο μεγάλη δημοφιλία τόσο γρήγορα, όσο η παραλία στα Σεϊτάν Λιμάνια. Παρόλο που πρόκειται για μια παραλία
μόλις 20 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων, τα Σεϊτάν λιμάνια δεν ήταν ευρέως γνωστά μέχρι πριν μερικά χρόνια. Το υποστηρίζουν οι μετρημένοι στα δάκτυλα άνθρωποι που έχουν να διηγηθούν ιστορίες για τον κρυμμένο αυτό παράδεισο, από εποχές που κολυμπούσαν 4, 5, 6 άνθρωποι στα νερά του και όλα αυτά όχι χαμένα στο βάθος του παρελθόντος, αλλά την προηγούμενη δεκαετία.
Η επέλαση του διαδικτύου όμως και ιδιαίτερα του instagram, δημιούργησε το ρεύμα των ‘’κρυμμένων παραδείσων’’, φέρνοντας στο φως μυστικές παραλίες, κρυμμένα μονοπάτια, ανεξερεύνητα νερά, που μέχρι πρότινος τα χαίρονταν ντόπιοι ή όσοι έγιναν κοινωνοί των μυστικών αυτών τοποθεσιών. Από τη μία ορθώνονται τα επιχειρήματα περί του δικαιώματος όλων στη φύση και στους θησαυρούς της κι από την άλλη οι φωνές πως οι κρυμμένοι αυτοί παράδεισοι αλλιώνονται κατά πολύ και χάνουν τη φυσιογνωμία τους από τις ορδές των τουριστών. Οι μαζικά τουριστικοί τόποι, όπως η Κρήτη πάντως, δείχνουν πράγματι να δεινοπαθούν. Τα Σεϊτάν λιμάνια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Θα τα βρεις στην βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, λίγο έξω από την πόλη των Χανίων. Η οδική σήμανση τα έχει συμπεριλάβει στους προορισμούς που σου υποδεικνύει αρκετές φορές να επισκεφθείς, πηγαίνοντας προς το αεροδρόμιο των Χανίων. Φτάνοντας στο χωριό Χωρδάκι, μια δεξιά στροφή θα σε οδηγήσει προς την κορυφή του όρους Σκλόκα κι από κει στο εκκλησάκι του Αγίου Ραφαήλ, που μπορεί να βρεις με το δικό του όνομα να περιγράφουν την ίδια παραλία. Εκεί θα βρεις και μια καντίνα, μια εξυπηρετική κυρία θα σου δώσει πληροφορίες, θα σε ενημερώσει ότι ακόμα και delivery μπορούν να γίνουν στην παραλία, αν παραγγείλεις γενναία. Μετά το εκκλησάκι αρχίζει η κάθοδος : μια σειρά από φιδογυριστά δρομάκια, που θα κατεβείς με προσοχή, θα σε οδηγήσει στον χώρο που μπορείς πλέον να σταθμεύσεις το όχημα, κοντά στο μονοπάτι αν είσαι τυχερός, αρκετά πιο πάνω, αν πας σε ώρα αιχμής, γιατί είπαμε, ορδές είναι αυτές.
Η τοποθεσία είναι γνωστή με την ονομασία Σεϊτάν Λιμάνια και η ονομασία αυτή έμεινε από την περίοδο της τουρκοκρατίας στην Κρήτη. Τα Διαβολολίμανα πήραν το όνομά τους λόγω της επικινδυνότητας των κυματισμών στην περιοχή, αλλά και του δύσκολου μονοπατιού που σε καλεί να ακροβατήσεις στα βράχια της καθόδου. Μην το δοκιμάσεις με σαγιονάρα, το αθλητικό παπούτσι θα σε σώσει. Όταν κατορθώσεις να κατέβεις, ύστερα από 20 λεπτά περίπου, θα βρεθείς μπροστά στη μαγευτική αυτή παραλία, που με τα χαλίκια και την άμμο της τόσο κόσμο έχει ξετρελάνει. Μια λωρίδα θάλασσας εισχωρεί ανάμεσα στις απόκρυμνες βραχώδεις ακτές του Ακρωτηρίου και δημιουργεί αυτόν τον μικρό όρμο, που ανάλογα με τα ρεύματα της θάλασσας, τον αέρα ή τους επισκέπτες, θα δεις να βάφεται σε καταγάλανα χρώματα, άσπρα ή καφέ. Σε κάθε περίπτωση δε μοιάζουν διαβολικά τα νερά, αντιθέτως.
Αν είχες ακούσει τους πάντες που σε συμβούλευαν να τα επισκεφτείς νωρίς το πρωί, θα απολάμβανες την παραλία μόνος ή μόνη. Αν όμως περιμένεις το ρολόι να δείξει 12 για να ξεκινήσεις από το σπίτι ή το δωμάτιο, θα ζήσεις το στριμωξίδι που παραδόξως δεν είναι αρκετό για να σου αφαιρέσει από τη μαγεία της τοποθεσίας. Όσες φωτογραφίες κι αν βγάλεις, απ’ όσα σημεία κι αν διαλέξεις, πάντα θα βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μια ενέργεια που δύσκολα περιγράφεται. Θα βουτήξεις, θα παίξεις με τα κύματα, θα βρεθείς πρωταγωνιστής σε δεκάδες φωτογραφίες τουριστών, που σαν κι εσένα θέλουν να δουν της φύσης τα θαύματα, θα γεμίσεις τα πνευμόνια σου με υπερήφανα status και τις εφαρμογές σου με αλεπάλληλα check-in και στο τέλος θα μπορείς να πεις πως πήγες κι εσύ στον μαγικό αυτό παράδεισο , που λίγοι ήξεραν παλιά και ελάχιστοι τώρα δεν τον ξέρουν, ενώ στον δρόμο της επιστροφής θα κάνεις αναζήτηση για ‘’μαγικούς κι ανεξερεύνητους προορισμούς, δείτε τους πριν τους κατεβάσουν’’.
Τα Σεϊταν Λιμάνια δε θα΄ναι πάντα στη μόδα.
Featured photo apostolisvlachos