Fresh Vibes Greece All Over Me

Η μυστική «γαλάζια λίμνη» της Ελλάδας

Η Ελλάδα μας ομολογουμένως έχει πάμπολλα, ποικίλα και πανέμορφα μέρη να εξερευνήσει κανείς. Μέρη που αξίζουν μια επίσκεψη κάθε εποχή του χρόνου. Παραλίες που σου κόβουν την ανάσα και σε γαληνεύουν, φιλόξενα ορεινά χωριά που σε αγκαλιάζουν με τις μυρωδιές τους, ατέλειωτες πεδιάδες όπου το βλέμμα χάνεται, λίμνες κοσμημένες με κάθε λογής ψάρια και πουλιά είναι μόνο μερικά από τα στολίδια της χώρας μας.\

Κι ενώ τα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κανείς θα μπορούσαν να θεωρηθούν ατέλειωτα, την τιμητική τους σχεδόν πάντοτε έχουν τα νησιά μας και οι μεγαλύτερες σχετικά πόλεις μας. Ενώ κάποιοι νομοί και επαρχίες μένουν ανεξερεύνητοι. Ένας τέτοιος νομός είναι και ο τόπος μου, ο νομός Κιλκίς, όπου βρίσκεται καλά κρυμμένος ένας θησαυρός της φύσης. Η γαλάζια λίμνη. Πάμε να τον εξερευνήσουμε;

Ποια είναι και πού βρίσκεται η γαλάζια λίμνη;

Η γαλάζια λίμνη, ή όπως επίσημα ονομάζεται η λίμνη ή οι καταρράκτες του Σκρα, βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού, μια ανάσα από τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Σε 45 περίπου λεπτά από την πόλη του Κιλκίς και περίπου μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη, η λίμνη είναι εύκολα προσβάσιμη. Βρίσκεται στα βόρεια του όρους Πάικο, όμως η διαδρομή είναι εύκολη, ενώ η θέα του δάσους ανεβαίνοντας τις πλαγιές είναι μαγευτική.

Για να φτάσεις στη λίμνη ακολούθησε τα πινακίδες προς τα χωριά Κούπα και Φανός, πέρνα το χωριό του Σκρα κι έπειτα συνέχισε στον κατηφορικό δρόμο προς τους καταρράκτες. Θα δεις έναν ανοιχτό χώρο στάθμευσης και κάπου εκεί ξεκινάει ένα κατηφορικό μονοπάτι με σκαλοπάτια που φαίνεται να βουτάει κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο. Κάπου εκεί κρυμμένη βρίσκεται και η γαλάζια λίμνη – που όπως θα διαπιστώσεις είναι αρκετά δημοφιλής και διόλου κρυμμένη πλέον.

Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια μέσα από τους ήχους της φύσης αρχίζεις να ξεχωρίζεις αυτόν του τρεχούμενου νερού που γίνεται όλο και εντονότερος, ενώ τα φυλλώματα των δέντρων αρχίζουν σιγά σιγά να σε τυλίγουν αποπνέοντας μια δροσιά αναζωογονητική. Σε κάθε βήμα ο ήχος των κελαρυστών νερών γίνεται σχεδόν εκκωφαντικός, αφού η λίμνη αντλεί τα νερά της από αμέτρητα ρυάκια που διαμορφώνουν καταρράκτες παντού τριγύρω – καταρράκτες που σε τυλίγουν δημιουργώντας ένα τοπίο μαγικό.

Μη βιαστείς να τα προσπεράσεις, απόλαυσε τη γαλήνη και τα χρώματα της φύσης, αφού ό,τι εποχή και να βρεθείς εκεί, σίγουρα θα σε μαγέψουν.

Μια βουτιά στα παγωμένα, σμαραγδένια νερά

Προχωρώντας στο μονοπάτι περνάς από γεφυράκια και μικρότερες λιμνούλες καταλήγοντας στη γαλάζια λίμνη. Τα φυλλώματα των δέντρων γύρω της αφήνουν λίγο φως να περάσει και να αγγίξει την επιφάνειά της, όμως τα διαφανή γαλαζοπράσινα νερά της είναι τόσο έντονα που θα σε μαγνητίσουν ό,τι ώρα και να είναι, όσο φως και να ‘χει. Το βάθος της φτάνει τα 4 μέτρα και μπορείς άνετα να κάνεις μπάνιο στα δροσερά – σχεδόν παγωμένα – της νερά ή, αν είσαι πιο τολμηρός, να βουτήξεις χρησιμοποιώντας το σκοινί που κρέμεται από το δέντρο.

Εγώ τόλμησα να κάνω την πολυπόθητη βουτιά και ομολογώ πως το κρύο νερό στην αρχή με μούδιασε. Ένιωσα το αίμα να παγώνει, το δέρμα να μυρμηγκιάζει, τον χτύπο της καρδιάς μου παντού στο σώμα μου, ενώ προσπαθούσα να συνεχίσω να αναπνέω κανονικά και να μείνω στην επιφάνεια. Το νερό παγωμένο, όμως η αίσθηση να βρίσκομαι μέσα στα σμαραγδένια νερά, περιτριγυρισμένη από τους καταρράκτες και το πράσινο, μου έδινε μια αίσθηση μυσταγωγίας, που θα την επαναλάμβανα ξανά και ξανά. Με μια λέξη, μια βουτιά αναζωογονητική.

Εκτός από μπάνιο στη λίμνη και περίπατο στα μονοπάτια, υπάρχουν παγκάκια και τραπέζια για πικ νικ σε πολλά σημεία τριγύρω, οπότε το μέρος ενδείκνυται σίγουρα για μια ημερήσια εξόρμηση όπου μπορείς να έχεις μαζί σου και φαγητό και να περάσεις όλη την ημέρα μέσα στη φύση. Μην ξεχάσεις όμως φεύγοντας, να αφήσεις μόνο τον θαυμασμό και τα ίχνη σου στο σημείο!

Το ιστορικό χωριό Σκρα

Εναλλακτικά, μπορείς να «επιστρέψεις στον πολιτισμό» και να επισκεφθείς και το χωριό του Σκρα όπου μπορείς να γευματίσεις στην πλατεία του χωριού ή/και να επισκεφθείς το Μουσείο Α’ Παγκοσμίου Πολέμου – Μάχης Σκρα.

Το Σκρα είναι ένας ιστορικός τόπος, όπου διεξήχθη μία από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες για την Ελλάδα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο μουσείο μπορείς να δεις όπλα, στολές, κράνη και παράσημα, θραύσματα οπλισμού καθώς και κειμήλια από τους στρατούς των ούτε μιας ούτε δύο, αλλά 7 χωρών που αγωνίστηκαν – Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Σερβίας, Αυστρίας, Βουλγαρίας και Γερμανίας.

Fun fact: Όπως σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας, έτσι και στο Σκρα, οι κάτοικοι μιλούν ένα βλαχοσλαβικό ιδίωμα, τη μογλενίτικη (βλάχικη) γλώσσα, μια αυτόνομη νεολατινική γλώσσα με πλήθος ελληνικών στοιχείων. Το όνομα του χωριού Σκρα είναι γέννημα αυτής της γλώσσας. Προέρχεται από την κοντινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν, που σημαίνει στα βλαχομογλενίτικα Λίκνο εκ Βράχων.

Αν είσαι φυσιολάτρης και ψάχνεις μια απόδραση, μακριά από τον πολύ κόσμο και λίγο έξω από τα συνηθισμένα, τότε η γαλάζια λίμνη στο Κιλκίς είναι αυτό που έψαχνες! Από άνοιξη έως χειμώνα, το μαγικό τοπίο θα σου μείνει αξέχαστο.

Διάβασε περισσότερα travelvibes από όμορφα μέρη στην Ελλάδα.

Δες εδώ 4 οπτασίες φύσης κοντά στην Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα δικά μου travelvibes μπορείς να διαβάσεις εδώ.

© 2020, Petrina Georgousi. All rights reserved.

Η Πετρίνα έχει ζήσει στη Γαλλία, στην Αίγυπτο και πλέον στην Ουγγαρία, από όπου ταξιδεύει και μαθαίνει μέρη και λαούς. Στα ταξίδια της προτιμά να αναμειγνύεται με τους ντόπιους και συχνά ταξιδεύει μόνη. Έχει αδυναμία στις χώρες με βαθιά ιστορία, στη Μέση Ανατολή, στο καλό φαγητό. Υποστηρίζει πως «όπου γης και πατρίς» και νιώθει πολίτης του κόσμου.

Η Πετρίνα έχει ζήσει στη Γαλλία, στην Αίγυπτο και πλέον στην Ουγγαρία, από όπου ταξιδεύει και μαθαίνει μέρη και λαούς. Στα ταξίδια της προτιμά να αναμειγνύεται με τους ντόπιους και συχνά ταξιδεύει μόνη. Έχει αδυναμία στις χώρες με βαθιά ιστορία, στη Μέση Ανατολή, στο καλό φαγητό. Υποστηρίζει πως «όπου γης και πατρίς» και νιώθει πολίτης του κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.