Europe Stories Fresh Vibes Αυστρία

Hundertwasserhaus: Ένα πολύχρωμο κομψοτέχνημα!

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η αρχιτεκτονική των κτηρίων αντανακλά συνήθως και τον «χαρακτήρα» μιας πόλης. Αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Επισκεπτόμενος κάποιος την Βιέννη θα δει αριστοκρατικά παλάτια, βασιλικά ανάκτορα, εντυπωσιακά αρχοντικά και γενικά κτήρια που εκπέμπουν πλούτο και ιστορία. Όπως ακριβώς και η ίδια η αυστριακή πρωτεύουσα. Αν όμως κάποιος αντίκριζε μόνο το Hundertwasserhaus, σίγουρα θα έβγαζε αυθαίρετα συμπεράσματα για την γενική εικόνα της πόλης. Αυτό το πολύχρωμο και συνάμα περίεργο κομψοτέχνημα αποτελεί όμως ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα ολόκληρης της Αυστρίας!

Το παλάτι Hofburg

Λίγα λόγια για το Hundertwasserhaus

Το σπίτι των χιλίων νερών αποτελεί ένα συγκρότημα πενήντα διαμερισμάτων που κατασκευάστηκε στα 1983-1986 από τον Αυστριακό ζωγράφο, γλύπτη και αρχιτέκτονα Friedensreich Hundertwasser. Στη δεκαετία του 1980, ο Hundertwasser στράφηκε κατά κύριο λόγο στην αρχιτεκτονική, σχεδιάζοντας μια σειρά από κτίρια, που περιλάμβαναν σιδηροδρομικούς σταθμούς, νοσοκομεία, εκκλησίες και ιδιωτικές κατοικίες. Σε αντίθεση με τους αρχιτέκτονες της εποχής του, ο ίδιος απέφευγε τους επίπεδους ορόφους και τους ευθύγραμμους διαδρόμους, εισάγοντας στο σχεδιασμό του την αποκαλούμενη από τον ίδιο «ανομοιομορφία της ομορφιάς». Την ίδια τεχνική μετέπειτα υιοθέτησε και στην ζωγραφική του. Ακόμη, οι στέγες των διαμερισμάτων καλύπτονται από περίτεχνους κήπους με περισσότερα από 250 δέντρα, θάμνους και φυτά!

Με ελεύθερο εκφραστικό τρόπο, το Hundertwasserhaus δίνει την αίσθηση μιας πλήρους ενότητας, καθώς και την εντύπωση ενός φυσικού οργανισμού που βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τους νόμους της φύσης. Θεωρείται δείγμα διαμαρτυρίας εναντίον του κινήματος του μοντερνισμού και ξεχωριστό δείγμα μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής, αλλά και μια τρισδιάστατη προβολή του ριζοσπαστισμού της ζωγραφικής του καλλιτέχνη. Οι επιρροές του Hundertwasser προέρχονται σαφώς από άλλους ανατρεπτικούς αρχιτέκτονες της εποχής, όπως ο Antonio Gaudi και ο Gustav Klimt.

 Η θετική ανταπόκριση του κοινού και η αξιοποίηση του Hundertwasserhaus ως τουριστικού αξιοθέατου, παρότρυνε και άλλες πόλεις στη δημιουργία παρόμοιων κτιρίων, όπως είναι «Τα πράσινα κάστρα του Μαγδεμβούργου» (Die Grune Zitadelle von Magdeburg) στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας.

Τα πράσινα κάστρα του Μαγδεμβούργου

Δυστυχώς, το συγκεκριμένο αξιοθέατο μπορείτε να το θαυμάσετε μόνο εξωτερικά, καθώς κατοικείται από ντόπιους και η είσοδος απαγορεύεται. Ωστόσο, ακριβώς απέναντι θα βρείτε το Hundertwasser Village, το οποίο είναι ανοικτό για τους επισκέπτες και έχει διάφορα καταστήματα όπως καφετέριες, κατάστημα αναμνηστικών αλλά και εκθεσιακό χώρο που φιλοξενεί διάφορες εποχιακές εκθέσεις.

Περισσότερα travelvibes από τον Παντελή Μουζακίδη aka O Thessalonikios θα βρεις στο blog του εδώ

Ενώ μπορείς να τον ακολουθήσεις στο instagram εδώ και εδώ

© 2021, Pantelis Mouzakidis. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.