Europe Stories Fresh Vibes

Predjama Castle: Xτισμένο σε μια σπηλιά

Το Predjama Castle είναι ένα αναγεννησιακό κάστρο χτισμένο μέσα σε μια σπηλιά στη νότια-κεντρική Σλοβενία. Βρίσκεται στην ιστορική περιοχή του Inner Carniola. Πιο συγκεκριμένα στο χωριό Predjama. Είναι περίπου 11 χιλιόμετρα από την πόλη Postojna και 9 χιλιόμετρα από το Postojna Cave.

Το κάστρο χτίστηκε κάτω από μια φυσική βραχώδη καμάρα ψηλά στον πέτρινο τοίχο για να κάνει δύσκολη την πρόσβαση σε αυτό. Αργότερα αποκτήθηκε και επεκτάθηκε από την ευγενή οικογένεια Luegg, επίσης γνωστή ως Ιππότες του Adelsberg.

Σπήλαιο του Κάστρου Predjama

Το κάστρο έγινε γνωστό ως έδρα του ιππότη Erasmus του Lueg (ή Luegg, Luegger). Άρχοντας του κάστρου τον 15ο αιώνα και διάσημος ληστής βαρώνος. Ήταν ο γιος του αυτοκρατορικού κυβερνήτη της Τεργέστης, Νικολάι Λούγκερ.

Σύμφωνα με το μύθο, ο Erasmus σκότωσε τον διοικητή του αυτοκρατορικού στρατού, στρατάρχη Pappenheim, ο οποίος είχε προσβάλει την τιμή του αποθανόντος φίλου του Erasmus και του διάσημου κωμοπόλεως Andrej Baumkircher του Vipava. Φεύγοντας από την εκδίκηση του ιερού Ρωμαίου αυτοκράτορα Φρέντερικ Γ, ο Ερασμός έφτασε στο οικογενειακό φρούριο του Πρέντζαμα. Από εκεί, συμμάχησε με τον Βασιλιά Ματθία Κόρβινους και άρχισε να επιτίθεται σε κτήματα και πόλεις του Αψβούργου στην Καρνιόλα. Ο αυτοκράτορας ανέθεσε στον κυβερνήτη της Τεργέστης, Αντρέι Ράβμπαρ, τη σύλληψη ή δολοφονία του Εράσμους. Ο Erasmus σκοτώθηκε μετά από μακρά πολιορκία Σύμφωνα με έναν δημοφιλή αλλά αβάσιμο μύθο, ο Erasmus προδόθηκε από έναν από τους άντρες του και σκοτώθηκε από ένα πυροβόλο στην τουαλέτα του.

Κάτω από το κάστρο, υπάρχει το Σπήλαιο, το οποίο εκτείνεται σε τέσσερις ορόφους και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σλοβενικό σπήλαιο. Ένα τμήμα του σπηλαίου μπορεί να θεωρηθεί μέρος της περιήγησης στο κάστρο, ενώ το υπόλοιπο επισκέπτεται ως μέρος περιηγήσεων περιπέτειας.

Μετά την ανοικοδόμηση

Μετά την πολιορκία και την καταστροφή του αρχικού κάστρου, τα ερείπια του αποκτήθηκαν από την οικογένεια Oberburg. Το 1511, το δεύτερο κάστρο, που χτίστηκε από την οικογένεια Purgstall την πρώτη δεκαετία του 16ου αιώνα, καταστράφηκε από σεισμό. Το 1570, το σημερινό κάστρο χτίστηκε σε αναγεννησιακό στιλ, πιέζεται δίπλα σε κάθετο βράχο κάτω από την αρχική μεσαιωνική οχύρωση. Το κάστρο παρέμεινε σε αυτήν τη μορφή, ουσιαστικά αμετάβλητο, μέχρι σήμερα.

Τον 18ο αιώνα, έγινε μια από τις αγαπημένες καλοκαιρινές κατοικίες της οικογένειας Cobenzl. Τόσο ο Αυστριακός πολιτικός όσο και ο διάσημος συλλέκτης τέχνης Philipp von Cobenzl και ο διπλωμάτης Count Ludwig von Cobenzl πέρασαν χρόνο στο κάστρο.

Το 1810, το κάστρο κληρονόμησε από τον Count Michael Coronini von Cronberg και το 1846 πωλήθηκε στην οικογένεια Windischgrätz, η οποία παρέμεινε ιδιοκτήτες της μέχρι το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, όταν κατασχέθηκε και εθνικοποιήθηκε από τις γιουγκοσλαβικές κομμουνιστικές αρχές και γύρισε σε μουσείο.

Ένας κάθετος φυσικός άξονας, τον οποίο ο Erasmus διέταξε να διευρυνθεί, οδηγεί έξω από το αρχικό κάστρο και οδηγεί στην έξοδο που βρίσκεται στην κορυφή του γκρεμού, 25 μέτρα μακριά από την άκρη του βράχου. Αυτός ο άξονας επέτρεψε στον Erasmus να τροφοδοτήσει κρυφά το κάστρο με τροφή κατά την περίοδο της πολιορκίας. Το χρησιμοποίησε επίσης για να συνεχίσει τις ληστείες του.

Ένας Ιππότης για μια μέρα

Κάντε μια βόλτα στο οπλοστάσιο του κάστρου, στο παρεκκλήσι, στην κουζίνα, στο θάλαμο βασανιστηρίων και ανακαλύψτε τη μαγεία της μεσαιωνικής ζωής. Η σοφίτα του κάστρου προσφέρει υπέροχη θέα στην κοιλάδα, καθώς και μια πλούσια συλλογή από πανοπλίες και μεσαιωνικά όπλα, όπως λόγχες, αλεξίσφαιρα, σπαθιά, σφυριά, τόξα και τόξα. Χωρίς πανοπλίες, δεν υπάρχουν ιππότες, χωρίς όπλα, δεν υπάρχει μάχη.

Μεσαιωνικές περιπέτειες

Το Predjama Castle έχει χρησιμοποιηθεί ως χώρος γυρισμάτων για πολλά ντοκιμαντέρ και ταινίες μεγάλου μήκους. Το κάστρο έχει επίσης γοητεύσει τον George R. R. Martin, συγγραφέα του best-seller The Game of Thrones, και φιλοξένησε την ομάδα Discovery Channel, η οποία βρήκε το κάστρο να κατοικείται από μερικά φαντάσματα.

Το κάστρο Predjama προσφέρει διασκέδαση για όλη την οικογένεια. Το κάστρο είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες όλο το χρόνο, ενώ το σπήλαιο είναι ανοιχτό μόνο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο λόγω της περιόδου αδρανοποίησης των νυχτερίδων κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Μια υπηρεσία μεταφοράς από το σπήλαιο Postojna προς το κάστρο είναι διαθέσιμη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – η διαδρομή διαρκεί έως και 20 λεπτά.

H επίσκεψη σε αυτό το μέρος προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία στον κόσμο του παραμυθιού των ιπποτών. Το απόρθητο μεσαιωνικό θαύμα έχει σκαρφαλώσει στη μέση ενός βράχου ύψους 123 μέτρων για περισσότερα από 800 χρόνια. Εγγυημένα αξέχαστη εμπειρία.

Διαβάστε επίσης:

Abune Yemanta: Η πιο απρόσιτη εκκλησία στον κόσμο

Salvation Mountain: Το πολύχρωμο μνημείο με την ιδιαίτερη ιστορία

© 2021, . All rights reserved.

About

Travel Editor

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.