Fresh Vibes Greece All Over Me

Κορώνη: Εξερευνώντας την άγνωστη ιστορική πόλη της Μεσσηνίας

Μόλις 1 ώρα από την Καλαμάτα, η Κορώνη αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο για κάποιον που θέλει να δραπετεύσει μακριά από την πόλη. Πρόκειται για μικρή κωμόπολη με πληθυσμό 1.409 κατοίκων (2011) που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Πύλου. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Πύλου – Νέστορος σε κοντινή απόσταση τόσο από την τουριστική Φοινικούντα όσο και από τη Μεσαιωνική Μεθώνη.

Αναδρομή στην ιστορία της Κορώνης

Η Κορώνη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο μέσα στα βάθη των αιώνων λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Στην αρχαιότητα βρισκόταν στη σημερινή περιοχή του Πεταλιδίου με το ίδιο όνομα. Η ονομασία του οικισμού προέρχεται μέσα από δύο έννοιες. Η πρώτη σχετίζεται με την Κορώνεια Βοιωτίας, όπου οι κάτοικοι της με αρχηγό τον Επιμηλίδη έφτασαν στην περιοχή. Η δεύτερη σχετίζεται με το νόμισμα της χάλκινης Κορώνης που βρέθηκε στα τείχη της Αρχαίας Κορώνης.

Όμως, στην τοποθεσία της Κορώνης βρισκόταν η αρχαία πόλη της Ασίνης όπου αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Στράβωνα. Ωστόσο, η μεσσηνιακή πόλη γνώρισε ακμή από τη Βυζαντινή περίοδο και έπειτα. Τον 7ο αιώνα, λόγω των Σλαβικών επιδρομών, οι κάτοικοι της Αρχαίας Κορώνης εγκαταστάθηκαν στη σημερινή τοποθεσία, γύρω από την αρχαία Ακρόπολη της Ασίνης. Το 1204, η πόλη πέρασε στα χέρια των Φράγκων. Το 1205, η πόλη καταλήφθηκε από τους Σταυροφόρους, ενώ το 1209 παραδόθηκε στους Ενετούς ύστερα από τη Συμφωνία της Σαπίεντζας από το Βιλλεαρδουίνο. Οι Ενετοί οχύρωσαν το κάστρο, το οποίο σταδιακά είχε χτιστεί από τους Βυζαντινούς χρόνους.

Γρήγορα η Κορώνη αναπτύχθηκε και αποτέλεσε εμπορικό κόμβο στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το 1500, την πόλη κατέκτησαν οι Οθωμανοί μετά τον Ενετοτουρκικό Πόλεμο. Για μία διετία από το 1532 έως το 1534, η Κορώνη πέρασε στα χέρια των Γενουάτων. Το 1685 κατά τη Β’ Ενετική Κυριαρχία, η Κορώνη περνάει για τελευταία φορά στα χέρια των Ενετών υπό τον Μοροζίνι. Το 1715 γράφτηκε ο επίλογος της Ενετικής Κυριαρχίας της Κορώνης όταν οι Οθωμανοί την κατέλαβαν μέχρι το 1828 όπου απελευθερώθηκε από το σώμα του Μαιζών. Στο μεσοδιάστημα έγιναν αρκετές επαναστατικές κινήσεις από τους Έλληνες της περιοχής, εν όψει της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Βόλτα στα στενάκια της Κορώνης κάτω από τη σκιά των βουκαμβίλιων

Τι να κάνετε στην Κορώνη.

Βόλτα στο Κάστρο

Το κάστρο της Κορώνης έχει σημαδέψει την ιστορία της Πελοποννήσου καθώς συνδυάζει πολλές ιστορικές περιόδους. Αρχικά αποτέλεσε ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης, στη συνέχεια άρχισε να χτίζετε στη βυζαντινή περίοδο με ναούς στο εσωτερικό του και ολοκληρώθηκε παίρνοντας τη σημερινή μορφή του από τους Ενετούς. Για να φτάσετε στο κάστρο, ανηφορίζετε από το δρόμο που ξεκινά από το πάνω μέρος της πλατείας φτάνετε στην Κεντρική Πύλη του Κάστρου. Αφού την περάσετε θα περπατήσετε ανάμεσα στις ξερολιθιές και στους πυκνούς ελαιώνες προκειμένου να φτάσετε στην Αγία Σοφία, εκκλησία του 12ου αιώνα που είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια του Ναού του Απόλλωνα και της Ακρόπολης των Ασιναίων. Δίπλα θα βρείτε μία πύλη που οδηγεί στην παλαιοημερολογίτικη Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου που ιδρύθηκε το 1918 από τον αρχιμανδρίτη Θεόδουλο Αναγνωστόπουλο.

Απέναντι ακριβώς βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους, εκκλησία που αρχικά έχτισαν οι Ενετοί με την ονομασία Άγιος Ρόκκος. Πιο δίπλα θα βρείτε το Ηρώο καθώς και την Παναγιά της Ελεήστριας που αποτελεί πολιούχο της Κορώνης και γιορτάζει την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής. Από εκεί μπορείτε να απολαύσετε την όμορφη θέα προς την παραλία Ζάγκα. Από το σημείο αυτό αξίζει να περιπλανηθείτε στους προμαχώνες του κάστρου από μονοπάτι. Αξίζει μία στάση στους Προμαχώνες III και IIII για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα προς το Μεσσηνιακό Κόλπο και την επιβλητική οροσειρά του Ταϋγέτου.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας
Η πύλη στον Προμαχώνα III
Περπάτημα στα γραφικά σοκάκια

Σίγουρα αυτό που θα σας κερδίσει στη μικρή αυτή μεσσηνιακή πόλη είναι τα στενά ανηφορικά σοκάκια που περνούν ανάμεσα από τα ασβεστωμένα σπίτια με τα χαρακτηριστικές κεραμιδοσκεπές. Τα σοκάκια οδηγούν είτε στο κάστρο είτε στην παραλία. Αφετηρία της περιήγησης αποτελεί η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου όπου βρίσκεται στην καρδιά του οικισμού. Εκεί θα βρείτε μίνι μάρκετ καθώς και μαγαζιά με αναμνηστικά.

Περατζάδα στην προκυμαία

Η προκυμαία της Κορώνης αποτελεί το τουριστικό σημείο του οικισμού καθώς εκεί βρίσκονται αρκετές ταβέρνες και καφετέριες δίπλα στο κύμα. Αξίζει να περπατήσετε κατά μήκος του δρόμου τις απογευματινές ώρες και να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα της περιοχής.

Η άποψη της Κορώνης από την Πύλη του Κάστρου
Κολύμπι στις όμορφες ακτές της Κορώνης

Σίγουρα στην περιοχή θα βρείτε όμορφες παραλίες όπως η Ζάγκα με τη χρυσή αμμουδιά καθώς και την παραλία Αρτάκι που βρίσκονται στις παρυφές του οικισμού. Μέσα στην Κορώνη μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία που βρίσκεται πίσω από την προβλήτα με θέα το κάστρο. Η παραλία έχει ψηλό βοτσαλάκι και μέσα άμμο. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Κεντρική Πλατεία και μπορείτε να φτάσετε εύκολα με τα πόδια. Είναι ανοργάνωτη ενώ το μεσημέρι πρέπει να έχετε ομπρέλα για σκιά. Όμως αξίζει να κολυμπήσετε λόγω της όμορφης θέα στο κάστρο. Συνεχίζοντας από τον πεζόδρομο πάνω από την παραλία θα φτάσετε στη Λιβαδειά, μια απομονωμένη παραλία κάτω από το κάστρο με ψηλό βοτσαλάκι.

Βουτιά στα καταγάλανα νερά της παραλίας
Η άποψη του Προμαχώνα I από την παραλία του οικισμού πίσω από το λιμάνι
Αγορά τοπικών προϊόντων από τα μαγαζιά της Κορώνης

Η Μεσσηνία φημίζεται πανελλαδικώς για το ελαιόλαδο, γι’ αυτό και στην Κορώνη θα βρείτε τοπικό ελαιόλαδο σε διάφορες συσκευασίες. Το Κορωνέϊκο ελαιόλαδο έχει τις ρίζες του από την περιοχή της Κορώνης και αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό στην Ελλάδα. Μάλιστα, η Μεσσηνία έχει συνολικά 14.000.000 ελαιόδεντρα τα οποία παράγουν 55.000 τόνους ελαιόλαδο ετησίως.

Το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας εξάγεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, καθιστώντας τη Μεσσηνία, την πιο παραγωγική περιοχή ελαιόλαδου στην Ευρώπη. Η Μεσσηνιακή γη είναι γνωστή επίσης και για το σύκο. Στα μαγαζιά της Κορώνης θα βρείτε αποξηραμένα σύκα που αξίζει να αγοράσετε. Ακόμη είναι φημισμένη και για τα ζυμαρικά όπως οι παπαρδέλες και οι ταλιατέλες που παρασκευάζονται σε διάφορες γεύσεις όπως παντζάρι, σπανάκι, τομάτα κ.α.

Διάβασε περισσότερα άρθρα εδώ.

 

 

© 2023, Antonis Romanos. All rights reserved.

61

Travel Editor

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.