Αν ποτέ βρεθείς στη Μεσσηνία, μην παραλέιψεις να επισκεφτείς την Κορώνη. Πρόκειται για μικρή κωμόπολη με πληθυσμό 1.409 κατοίκων (2011) που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Πύλου. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Πύλου – Νέστορος σε κοντινή απόσταση τόσο από την τουριστική Φοινικούντα όσο και από τη Μεσαιωνική Μεθώνη. Μόνο 1 ώρα θα χρειαστεί για να φτάσεις στην Κορώνη από την Καλαμάτα. Αν δεν έχεις αυτοκίνητο, τότε μπορείς να φτάσεις με το ΚΤΕΛ από την Καλαμάτα, ενώ το εισιτήριο δεν ξεπερνά τα 6 ευρώ. Αν είσαι φοιτητής δικαιούσαι μειωμένο εισιτήριο.
Αναδρομή στην ιστορία της Κορώνης
Δεν θα μπορούσα να αναφερθώ στην Κορώνη, χωρίς να μιλήσω για την ιστορία της. Άλλωστε η γεωγραφικής της θέση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής. Στην αρχαιότητα βρισκόταν στη σημερινή περιοχή του Πεταλιδίου με το ίδιο όνομα. Η ονομασία του οικισμού προέρχεται μέσα από δύο έννοιες. Η πρώτη σχετίζεται με την Κορώνεια Βοιωτίας, όπου οι κάτοικοι της με αρχηγό τον Επιμηλίδη έφτασαν στην περιοχή. Η δεύτερη σχετίζεται με το νόμισμα της χάλκινης Κορώνης που βρέθηκε στα τείχη της Αρχαίας Κορώνης.
Όμως, στην τοποθεσία της Κορώνης βρισκόταν η αρχαία πόλη της Ασίνης όπου αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Στράβωνα. Ωστόσο, η μεσσηνιακή πόλη γνώρισε ακμή από τη Βυζαντινή περίοδο και έπειτα. Τον 7ο αιώνα, λόγω των Σλαβικών επιδρομών, οι κάτοικοι της Αρχαίας Κορώνης εγκαταστάθηκαν στη σημερινή τοποθεσία, γύρω από την αρχαία Ακρόπολη της Ασίνης. Το 1204, η πόλη πέρασε στα χέρια των Φράγκων. Το 1205, η πόλη καταλήφθηκε από τους Σταυροφόρους, ενώ το 1209 παραδόθηκε στους Ενετούς ύστερα από τη Συμφωνία της Σαπίεντζας από το Βιλλεαρδουίνο. Οι Ενετοί οχύρωσαν το κάστρο, το οποίο σταδιακά είχε χτιστεί από τους Βυζαντινούς χρόνους.
Γρήγορα η Κορώνη αναπτύχθηκε και αποτέλεσε εμπορικό κόμβο στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το 1500, την πόλη κατέκτησαν οι Οθωμανοί μετά τον Ενετοτουρκικό Πόλεμο. Για μία διετία από το 1532 έως το 1534, η Κορώνη πέρασε στα χέρια των Γενουάτων. Το 1685 κατά τη Β’ Ενετική Κυριαρχία, η Κορώνη περνάει για τελευταία φορά στα χέρια των Ενετών υπό τον Μοροζίνι. Το 1715 γράφτηκε ο επίλογος της Ενετικής Κυριαρχίας της Κορώνης όταν οι Οθωμανοί την κατέλαβαν μέχρι το 1828 όπου απελευθερώθηκε από το σώμα του Μαιζών. Στο μεσοδιάστημα έγιναν αρκετές επαναστατικές κινήσεις από τους Έλληνες της περιοχής, εν όψει της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Τι να κάνεις στην Κορώνη.
Βόλτα στο Κάστρο
Το κάστρο της Κορώνης έχει σημαδέψει την ιστορία της Πελοποννήσου καθώς συνδυάζει πολλές ιστορικές περιόδους. Αρχικά αποτέλεσε ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης, στη συνέχεια άρχισε να χτίζεται στη βυζαντινή περίοδο με ναούς στο εσωτερικό του και ολοκληρώθηκε παίρνοντας τη σημερινή μορφή του από τους Ενετούς. Για να φτάσεις στο κάστρο, πρέπει να ανηφορίσεις από το δρόμο που ξεκινά από το πάνω μέρος της πλατείας. Έπείτα φτάνεις στην Κεντρική Πύλη του Κάστρου. Αφού την περάσεις θα χρειαστεί να περπατήσεις ανάμεσα στις ξερολιθιές και στους πυκνούς ελαιώνες προκειμένου να συναντήσεις στην Αγία Σοφία, εκκλησία του 12ου αιώνα που είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια του Ναού του Απόλλωνα και της Ακρόπολης των Ασιναίων. Δίπλα θα βρεις μία πύλη που οδηγεί στην παλαιοημερολογίτικη Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου που ιδρύθηκε το 1918 από τον αρχιμανδρίτη Θεόδουλο Αναγνωστόπουλο.
Απέναντι ακριβώς βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους, εκκλησία που αρχικά έχτισαν οι Ενετοί με την ονομασία Άγιος Ρόκκος. Πιο δίπλα θα συναντήσεις το Ηρώο καθώς και την Παναγιά της Ελεήστριας που αποτελεί πολιούχο της Κορώνης και γιορτάζει την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής. Από εκεί μπορείς να απολαύσεις την όμορφη θέα προς την παραλία Ζάγκα. Από το σημείο αυτό αξίζει να περιπλανηθείς στους προμαχώνες του κάστρου από μονοπάτι. Αξίζει μία στάση στους Προμαχώνες III και IIII για να αντικρίσεις τη μαγευτική θέα προς το Μεσσηνιακό Κόλπο και την επιβλητική οροσειρά του Ταϋγέτου.
Περπάτημα στα γραφικά σοκάκια
Σίγουρα αυτό που θα σε κερδίσει στη μικρή αυτή μεσσηνιακή πόλη είναι τα στενά ανηφορικά σοκάκια που περνούν ανάμεσα από τα ασβεστωμένα σπίτια με τα χαρακτηριστικές κεραμιδοσκεπές. Τα σοκάκια οδηγούν είτε στο κάστρο είτε στην παραλία. Αφετηρία της περιήγησης αποτελεί η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου όπου βρίσκεται στην καρδιά του οικισμού. Εκεί θα βρεις μίνι μάρκετ καθώς και μαγαζιά με αναμνηστικά.
Περατζάδα στην προκυμαία
Η προκυμαία της Κορώνης αποτελεί το τουριστικό σημείο του οικισμού καθώς εκεί βρίσκονται αρκετές ταβέρνες και καφετέριες δίπλα στο κύμα. Αξίζει να περπατήσεις κατά μήκος του δρόμου τις απογευματινές ώρες και να δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα της περιοχής.
Κολύμπι στις όμορφες ακτές της Κορώνης
Μετά τη βόλτα σου στα λιθόστρωτα σοκάκια της Κορώνης αξίζει να κάνεις μια βουτία στις παραλίες γύρω από αυτήν. Σε κοντινή απόσταση θα βρεις μαγευτικές ακτές, ιδανικές για κολύμπι, όπως η Ζάγκα με τη χρυσή αμμουδιά καθώς και την παραλία Αρτάκι, που βρίσκονται στις παρυφές του οικισμού. Μέσα στην Κορώνη μπορείτε να ρίξεις μια βουτία στην παραλία που βρίσκεται πίσω από την προβλήτα με θέα το κάστρο. Η παραλία έχει ψηλό βοτσαλάκι και μέσα άμμο. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Κεντρική Πλατεία και μπορείτε να φτάσεις εύκολα με τα πόδια. Είναι ανοργάνωτη ενώ το μεσημέρι πρέπει να έχετε ομπρέλα για σκιά. Συνεχίζοντας από τον πεζόδρομο πάνω από την παραλία θα φτάσεις στη Λιβαδειά, μια απομονωμένη παραλία κάτω από το κάστρο με ψηλό βοτσαλάκι.
Αγορά τοπικών προϊόντων από τα μαγαζιά της Κορώνης
Η Μεσσηνία φημίζεται πανελλαδικώς για το ελαιόλαδο, γι’ αυτό και στην Κορώνη θα βρεις τοπικό ελαιόλαδο σε διάφορες συσκευασίες. Γνώριζες ότι το Κορωνέϊκο ελαιόλαδο έχει τις ρίζες του από την περιοχή της Κορώνης και αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό στην Ελλάδα; Μάλιστα, η Μεσσηνία έχει συνολικά 14.000.000 ελαιόδεντρα τα οποία παράγουν 55.000 τόνους ελαιόλαδο ετησίως.
Το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας εξάγεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, καθιστώντας τη Μεσσηνία, την πιο παραγωγική περιοχή ελαιόλαδου στην Ευρώπη. Η Μεσσηνιακή γη είναι γνωστή επίσης και για το σύκο, κάτι που θα συναντήσεις σε πολλά μαγαζία της Κορώνης. Ακόμη είναι φημισμένη και για τα ζυμαρικά όπως οι παπαρδέλες και οι ταλιατέλες που παρασκευάζονται σε διάφορες γεύσεις όπως παντζάρι, σπανάκι, τομάτα κ.α.
Διάβασε περισσότερα άρθρα εδώ.
© 2023 – 2024, Antonis Romanos. All rights reserved.