Europe Stories Fresh Vibes Μάλτα

Mdina: Η Σιωπηλή Πόλη

Αν σχεδιάζεις η Μάλτα να είναι ένα από τα επόμενα ταξίδια σου, μην αμελήσεις να επισκεφτείς την παλιά πόλη της Μεδίνα (Mdina). Ή όπως αλλιώς την αποκαλούν, η Σιωπηλή Πόλη.

Η οχυρωμένη αυτή μεσαιωνική καστροπολιτεία, βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας. Χτισμένη πάνω σε λόφο και σε περίοπτη στρατηγική θέση, υπήρξε πόλος έλξης αμέτρητων κατακτητών. Σήμερα, η πόλη είναι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείς. Ίσως μάλιστα αναγνωρίσεις κάποια σημεία της, μιας και κάποια από τα γυρίσματα του Game of Thrones, πραγματοποιήθηκαν εκεί.

Είσαι έτοιμος λοιπόν για ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και μια από τις πιο ατμοσφαιρικές εμπειρίες της ζωής σου;

Γιατί ονομάζεται Σιωπηλή Πόλη;

Αν αναρωτιέσαι γιατί η Μεδίνα ονομάστηκε silent city, θα σου πω πως δεν υπάρχει μία επίσημη εκδοχή. Ωστόσο συνάντησα 5 διαφορετικές θεωρίες που συνδέονται άμεσα με την πλούσια ιστορία του τόπου.

Θεωρία Νο1

Η Μεδίνα πέρασε από τα χέρια πολλών κατακτητών (Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Βυζαντινή Αυτοκρατορία, πειρατές, Άραβες κτλπ.). Ύστερα από την πολιορκία των Αράβων, η πόλη λεηλατήθηκε και όλοι οι κάτοικοι σφαγιάστηκαν. Το αποτέλεσμα; Η πόλη είχε πλέον ερημώσει και βυθίστηκε στη σιωπή.

Θεωρία No2

Εκατό χρόνια μετά, Μουσουλμάνοι έμποροι έφτασαν στην πόλη και μαζί με τους σκλάβους τους την ξαναέχτισαν και της έδωσαν τη σημερινή της ονομασία. Mdina (Μεδίνα). Το 1429 η πόλη περνάει στα χέρια των πειρατών. Μια μέρα όμως, όλα βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Πειρατές και μόνιμοι κάτοικοι, εκκένωσαν την πόλη και δεν ξαναγύρισαν ποτέ. Τι είναι αυτό που συνέβη και οδήγησε στην απότομη φυγή τους; Κανείς δεν ξέρει μέχρι και σήμερα. Και κάπως έτσι, η πόλη σιώπησε και πάλι. Όταν έπειτα οι Ιωαννίτες Ιππότες κατέκτησαν τη Μάλτα, η Αριστοκρατία του νησιού εγκαταστάθηκε στη Μεδίνα ξαναζωντανεύοντάς την.

elpida_lamprou Μεδίνα travelvibe.eu

Θεωρία No3

Το 1798 η πόλη πέφτει στην κυριαρχία του Γαλλικού στρατεύματος του Ναπολέοντα. Συγκεκριμένα, λέγεται πως 65 στρατιώτες φρουρούσαν την καστροπολιτεία. Μια νύχτα όμως, οι Μαλτέζοι κάτοικοι εξεγέρθηκαν και σκότωσαν όλους τους φρουρούς. Το επόμενο πρωί, επικρατούσε εκκωφαντική σιωπή σε όλη την πόλη.

Θεωρία No4

Όταν η Βαλέττα έγινε η επίσημη πρωτεύουσα της Μάλτας, η Μεδίνα, άρχισε να ερημώνει. Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να μεταφερθούν στο νέο κέντρο του νησιού με αποτέλεσμα η μαγική καστροπολιτεία να σωπάσει.

Θεωρία No5

Φτάνοντας στο σήμερα, η παλιά πόλη της Μdina προσπαθεί να κρατήσει τον ιστορικό της χαρακτήρα με τη βοήθεια της Unesco. Ως εκ τούτου, η μετακίνηση μέσα στα γραφικά δρομάκια της γίνεται μόνο με τα πόδια, τις άμαξες και λίγα αυτοκίνητα που επιτρέπονται μόνο στους κατοίκους της. Και κάπως έτσι, η Μεδίνα συνεχίζει να μένει σιωπηλή, μακριά από μποτιλιαρίσματα, κόρνες και τους ενοχλητικούς ήχους μιας σύγχρονης πόλης.

Η Εμπειρία μέσα στη Σιωπηλή Πόλη, σήμερα

Σήμερα η Μεδίνα κατοικείται μόλις από 250-300 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που δικαιούνται να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα εντός της πόλης. Χιλιάδες τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο και μπορούν να διασχίσουν το εσωτερικό της μυστηριακής πόλης, μόνο ως πεζοί ή με άμαξες. Στη Μεδίνα, ο χρόνος έχει σταματήσει και οι επισκέπτες της, παρακαλούνται να κάνουν απόλυτη ησυχία. Παντού στους δρόμους, βρίσκεις διακριτικές ταμπέλες, που σου δείχνουν ότι πρέπει να παραμείνεις σιωπηλός και να σεβαστείς τους κατοίκους.

berlitzmalta

Δεν χρειάζεται να έχεις χάρτες και gps. Το πιθανότερο είναι να μην πιάνει καλά το σήμα. Μπορείς απλά να περιπλανηθείς μέσα στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια και τα αρχοντικά πέτρινα κτίρια. Η επιβλητική ησυχία, ειδικά τη νύχτα, μπορεί να σε συνεπάρει και να σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Στους δρόμους, τις αυλές και τις πλατείες, σπάνια θα δεις τους κατοίκους. Το βλέμμα σου θα συναντάει μόνο τους ταξιδιώτες που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, προσπαθούν να τηρήσουν τον κανόνα της σιωπής. Το μόνο που ακούγεται είναι οι ήχοι της άμαξας και των αλόγων που θα σε προσπεράσουν.

Σε κάποια στενά δρομάκια, θα νομίζεις πως έχεις μεταφερθεί στον Μεσαίωνα. Μπορεί μάλιστα να νομίζεις προς στιγμήν, ότι είσαι μόνος σου. Όμως να θυμάσαι, πως δεν είσαι… Σσσς!!

Τι να επισκεφτείς

Για να γνωρίσεις μια πόλη πρέπει να την περπατήσεις. Σου προτείνω λοιπόν να χαθείς μέσα στα στενά γραφικά δρομάκια. Να απολαύσεις τη εκκωφαντική ησυχία και να θαυμάσεις τις αυλές και τις πλατείες. Να παρατηρήσεις την αρχιτεκτονική που αποτελείται από ένα κράμα Μπαρόκ και Αραβικών στοιχείων με μεσαιωνικές πινελιές.

elpida_lamprou Μεδίνα travelvibe

Μπορείς να επισκεφτείς το Μουσείο Ιστορικής Οικίας-Palazzo Flason. Πρόκειται για ένα αρχοντικό, πολύ καλά διατηρημένο σπίτι, που ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Μπορείς να θαυμάσεις τα δωμάτια, την εσωτερική αυλή που είναι ένα καλά κρυμμένο διαμαντάκι και φυσικά τη θέα από την ταράτσα του. Στην είσοδο της πόλης θα βρεις επίσης το Μουσείο Βασανιστηρίων με αναπαραστάσεις από τη Μαλτέζικη ιστορία.

“Not to be missed” που λένε και στο χωριό μου, η επίσκεψη στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου. Εκεί θα θαυμάσεις την σπουδαία μπαρόκ αρχιτεκτονική και τους υπέροχους πίνακες που κοσμούν το εσωτερικό του. Λέγεται μάλιστα πως ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος είχε φτάσει στο νησί και είχε ζήσει στην παλιά πόλη της Mdina. Φυσικά, αν έχεις χρόνο μπορείς να μπεις και στο μουσείο του καθεδρικού ναού, όπου θα βρεις σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια.

Μεδίνα travelvibe

Που να φας

Αν είσαι λάτρης του ταξιδιού πίσω στον χρόνο, τι θα έλεγες να μεταφερθείς για λίγο στον Μεσαίωνα; Στο εστιατόριο Bacchus θα δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα και θα νιώθεις πως γευματίζεις σε κάποιο μεσαιωνικό κάστρο. Το καλό φαγητό και η επιβλητική του διακόσμηση, θα σε αποζημιώσουν για τις κάπως πιο τσιμπημένες τιμές του. Αν πάλι προτιμάς κάτι πιο σύγχρονο, το Medina Restaurant που βρίσκεται σε εσωτερική αυλή είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφεθείς στις μοναδικές & φίνες γεύσεις του. Τέλος, για καφέ και γλυκό, θα σου προτείνω να τα απολαύσεις Fontanella Tea Garden με πανοραμική θέα από τα δροσερά μπαλκόνια του.

Μεδίνα travelvibe.eu
takinginthesights1961

Πώς θα φτάσεις εκεί

Για να φτάσεις στην μεσαιωνική παλιά πόλη, μπορείς να πάρεις λεωφορείο (51, 52 & 53) από την πόλη της Βαλέττας. Το εισιτήριο κοστίζει 1,50 ευρώ, τα λεωφορεία φεύγουν κάθε 10 λεπτά ενώ η διαδρομή είναι περίπου 20-30 λεπτά. Τα λεωφορεία θα σε αφήσουν απέξω από την παλιά πόλη από όπου φυσικά θα την διασχίσεις πια μόνος σου.

Αν πάλι θες να δεις και να μάθεις περισσότερα για το ταξίδι μου στην όμορφη Μάλτα μπορείς να δεις παρακάτω το Travel Vlog μας!!

© 2020, 2Girls 1Map. All rights reserved.

20

Travel Vloggers

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.