Europe Stories Γερμανία

Μήπως ήρθε η ώρα να επισκεφθείς τη Δρέσδη;

Αν με ρωτούσε κάποιος αν ήταν όνειρο ζωής για μένα να βρεθώ κάποια στιγμή στη Δρέσδη, θα έλεγα σίγουρα όχι. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, πριν μερικά χρόνια δεν γνώριζα καν τη θέση της στο χάρτη. Βέβαια, κάποιες φορές η ομορφιά δεν κρύβεται στο πολυδιαφημισμένο και το σίγουρο, αλλά στο άγνωστο και το αναπάντεχο, εκεί που οι προσδοκίες είναι πιο χαμηλές και οι εικόνες πιο παρθένες. Μια τέτοια περίπτωση αποτέλεσε για μένα η πρωτεύουσα της Σαξονίας. Έχοντας επισκεφθεί πλέον αρκετές πόλεις της Γερμανίας δηλώνω πως η Δρέσδη είναι η αγαπημένη μου και ευελπιστώ ότι μετά από αυτό το κείμενο θα γίνει και η δικιά σας.

Η Δρέσδη λοιπόν είναι κτισμένη σε μια κοιλάδα στις όχθες του ποταμού Έλβα και έχει μακροχρόνια ιστορία, αφού αποτέλεσε την κύρια κατοικία για τους βασιλείς της Σαξονίας για δεκάδες χρόνια. Δυστυχώς κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δέχθηκε αρκετούς βομβαρδισμούς και υπέστη αρκετές καταστροφές, εντούτοις χάρη στο εκτεταμένο αναστηλωτικό πρόγραμμα, μέσα σε μερικές δεκαετίες κατάφερε να ανακάμψει και να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, θυμίζοντας την παλιά, μπαρόκ της αύρα.

Το κύριο ενδιαφέρον της πόλης επικεντρώνεται στο ιστορικό κέντρο της, το οποίο μπορείτε εύκολα να περπατήσετε, ενώ για περαιτέρω μετακινήσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τραμ, λεωφορεία ή προαστιακά τρένα. Σχετικά με το φαγητό, πέραν από τα λουκάνικα, τα σνίτσελ και γενικά όλες τις γερμανικές σπεσιαλιτέ, αξίζει να δοκιμάσετε την τοπική λιχουδιά krauterhandbrot. Πρόκειται για ένα γεμιστό κομμάτι ψωμιού με λιωμένο τυρί, βότανα και κομμάτια μπέικον, περιχυμένο με sour cream και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Όσο για ποτό, δε χρειάζεται καν να το αναφέρω, μπύρα!

Dresden old city

Κυριότερα Αξιοθέατα στη Δρέσδη

Περνώντας στο sightseeing, προτείνω να ξεκινήσετε τη περιήγηση σας στη Δρέσδη από το πιο αναγνωρίσιμο αξιοθέατο της πόλης, την εκκλησία της Παναγίας (Frauenkirche). Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής και χρονολογείται από το 1743. Όπως τα περισσότερα κτίρια της πόλης, καταστράφηκε ολοσχερώς στις 13 Φεβρουαρίου του 1945 από τον ιστορικό βομβαρδισμό της πόλης, αλλά πλέον έχει αναστηλωθεί πλήρως πάνω στα αρχικά σχέδια του 18ου αιώνα και δεσπόζει αγέρωχος στο κέντρο της πόλης.

Frauenkirche

Συνεχίστε με το μπαρόκ παλάτι Zwinger, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Έλβα. Το ξέρω ότι θα βαρεθείτε να διαβάζετε τη λέξη μπαρόκ, αλλά η Δρέσδη είναι μια από τις χαρακτηριστικές γερμανικές πόλεις του είδους. Η ανέγερση του παλατιού έγινε στα χρόνια του Αυγούστου. Ο Αύγουστος έδωσε εντολή για το σχεδιασμό ενός παλατιού αντίστοιχης μεγαλοπρέπειας με αυτό των Βερσαλλιών. Αν και νομίζω ο αρχιτέκτονας θα μπορούσε να τα πάει και καλύτερα. Και αυτό το κτίριο αποτέλεσε θύμα των βομβαρδισμών του 1945. Παρόλα αυτά επανήλθε στην αρχική του κατάσταση βάση συγκεκριμένου αναστηλωτικού σχεδίου μετά το τέλος του πολέμου. Σήμερα θα βρείτε μέσα κυρίως μουσεία, με πιο ενδιαφέρον από αυτά τη Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων.

Zwinger Palace

Επόμενη στάση η πλατεία του Θεάτρου (Theaterplatz) με μεγάλη πρωταγωνίστρια φυσικά την Όπερα της Δρέσδης (Semperoper). Αναφέρομαι σε ένα από τα πιο όμορφα κτίρια όπερας στον κόσμο. Χτισμένη το 1841 (για όσους αμφέβαλαν, ναι σε μπαρόκ ρυθμό), όντας διάσημη, καθώς εκεί έγιναν οι πρεμιέρες μερικών από των εμβληματικότερων έργων των Βάγκνερ και Στράους. Δυστυχώς, ούτε αυτή γλύτωσε από τη μανία των συμμαχικών βομβαρδισμών. Αλλά και αυτό το κτίριο αναστηλώθηκε και στέκει περήφανο στο κέντρο της πόλης.

Semperoper

Μπαλκόνι με θέα…

Ιδιαίτερη σημασία για τη πόλη παίζει και ο ποταμός Έλβας. Φυσικά δεν υπάρχει καταλληλότερο σημείο για να θαυμάσετε την μεγαλοπρέπεια του από το «μπαλκόνι της Δρέσδης». Κάτω από εκεί απλώνεται και το Φρούριο της πόλης, η παλιότερη αναγεννησιακή κατασκευή της πρωτεύουσας της Σαξονίας, όπου μπορείτε να δείτε την μόνη σωζόμενη πύλη εισόδου (ηλικίας 400 ετών) στην περιοχή. Τέλος, στα τείχη του παλατιού συναντάμε τη μεγαλύτερη πορσελάνινη τοιχογραφία του κόσμου (102 μέτρα!), την πομπή των πριγκίπων.

Bruhlsche Terrasse

Ακόμη, προτείνω να περάσετε μια βόλτα από το βασιλικό παλάτι της Δρέσδης. Το οποίο, είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης, περίπου 400 ετών. Υπήρξε η κατοικία όλων των Σαξόνων ηγεμόνων από το 1485 έως το 1918. Μπορεί εξωτερικά να μην σας γεμίζει το μάτι, αλλά εσωτερικά είμαι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Στο εσωτερικό του θα βρείτε επίσης τον πράσινο θόλο, μια συλλογή 3.000 αντικειμένων αμύθητης αξίας, φτιαγμένων από πολύτιμους λίθους. Πρόσφατα, μερικά από αυτά κλάπηκαν, ύστερα από μια «κινηματογραφική» ληστεία, οπότε ο έλεγχος είναι ιδιαίτερα αυστηρός.

Grünes Gewölbe

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

Αν δεν είστε πολύ φαν των μουσείων, θα έλεγα να επισκεφθείτε τουλάχιστον το Αlbertinum. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία μοντέρνας τέχνης στον κόσμο. Εκεί εκθέτονται δυο κορυφαίες συλλογές ζωγραφικής. Η New Masters και η Sculpture Collection, με έργα διάσημων καλλιτεχνών όπως οι Caspar David Friedrich, ο Van Gogh, ο Rodin και ο Gerhard Richter.

Αlbertinum

Τέλος, μια επίσκεψη στη Δρέσδη θεωρείται ημιτελής αν δε περάσετε στη νέα πόλη (Neustadt). Εδώ, δε θα δείτε τη λέξη μπαρόκ (ουψ! Mόλις την είδατε), αφού τα περισσότερα κτίρια είναι χτισμένα μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ως ένας άλλος οικοδεσπότης θα σας υποδεχτεί ο Χρυσός Καβαλάρης (Goldener Reiter). Ένα εντυπωσιακό χρυσό άγαλμα του έφιππου Αυγούστου που δημιουργήθηκε το 1736. Δείτε επίσης,το Ιαπωνικό Παλάτι (Japanisches Palais).

Ένα όμορφο ανάκτορο, που όμως δεν κατοικήθηκε ποτέ και κλείνοντας την μεγαλύτερη πλατεία της πόλης την Albertplatz, η οποία σφύζει από ζωή όλο το χρόνο, καθώς είναι γεμάτη από καφέ και εστιατόρια, αλλά και κάθε είδους μαγαζιά. Κατά την περίοδο τον Χριστουγέννων στη συγκεκριμένη πλατεία, στήνεται η Χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης (Striezelmarkt). Η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη της Σαξονίας αλλά και τη παλαιότερη ολόκληρης της Γερμανίας.

Goldener Reiter

Περισσότερα travelvibes από τον Παντελή Μουζακίδη θα βρεις εδώ

© 2020, Pantelis Mouzakidis. All rights reserved.

Travel Editor at 23 | Website

Γεια σου είμαι ο Παντελής “ο Θεσσαλονικιός”, είμαι 32 ετών και αποτελώ μέλος της ομάδας του Travel Vibe από το 2019.

Εμφανώς το προσωνύμιο μου δεν είναι τυχαίο, αφού προέρχεται από τη πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να διαμένω, τη Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ασκώ το επάγγελμα του Οικονομολόγου-Λογιστή, αλλά το μεγάλο μου πάθος είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τα ταξίδια. Μέχρι στιγμής έχω ταξιδέψει σε 42 χώρες ανά τον κόσμο, με αγαπημένα μου ταξίδια να είναι η εξερεύνηση της μαγευτικής Ισλανδίας, η ευχάριστη έκπληξη του κοσμοπολίτικου Μαρόκο, ο επίγειος παράδεισος των Μαλδιβών και η περιήγηση μου στα Highlands της Σκωτίας. Σε αυτά τα ταξίδια είδα απίστευτα φυσικά τοπία, έζησα μοναδικές περιπέτειες, γνώρισα τρομερούς ανθρώπους και  δοκίμασα διάφορες πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές. Στόχος μου είναι να γυρίσω και τις 194 χώρες του κόσμου. Δεν ξέρω αν αυτός ο στόχος είναι εφικτός, αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσω μέχρι τέλους. Ως γνωστόν, «ο επιμένων νικά»!

Στα άρθρα μου στο travel vibe θα βρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς από μέρη που έχω επισκεφθεί, κρυμμένα διαμάντια μέσα σε πόλεις, παράξενα αξιοθέατα, ιδιαίτερες εμπειρίες και πολύ φαγητό! Στον ελεύθερο μου χρόνο, πέραν από ταξίδια, μου αρέσει να γράφω για τις περιπέτειες μου, κάποιες από τις οποίες, πέραν από το Travel Vibe, μπορείτε να τις διαβάσετε στο προσωπικό μου blog.

Ακόμη, αγαπάω το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Όταν μπορώ να τα συνδυάζω με τα ταξίδια, είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο!

Κάτι που πρέπει να ξέρεις για μένα είναι ότι μιλάω 5 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, ενώ πρόσφατα ξεκίνησα και κινέζικα (!). Και όταν βρίσκομαι σε κάποιο μέρος του πλανήτη που δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τα λόγια, χρησιμοποιώ τη γλώσσα του σώματος. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα τη βρω την άκρη! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα και να παρακολουθήσεις τα μελλοντικά μου ταξίδια, μπορείς να με ακολουθήσεις στα παρακάτω social media!

#Backpacker, #Foodie, #Adventure Traveler, # Budget Traveler, #Photography

 

 

Γεια σου είμαι ο Παντελής “ο Θεσσαλονικιός”, είμαι 32 ετών και αποτελώ μέλος της ομάδας του Travel Vibe από το 2019. Εμφανώς το προσωνύμιο μου δεν είναι τυχαίο, αφού προέρχεται από τη πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να διαμένω, τη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ασκώ το επάγγελμα του Οικονομολόγου-Λογιστή, αλλά το μεγάλο μου πάθος είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τα ταξίδια. Μέχρι στιγμής έχω ταξιδέψει σε 42 χώρες ανά τον κόσμο, με αγαπημένα μου ταξίδια να είναι η εξερεύνηση της μαγευτικής Ισλανδίας, η ευχάριστη έκπληξη του κοσμοπολίτικου Μαρόκο, ο επίγειος παράδεισος των Μαλδιβών και η περιήγηση μου στα Highlands της Σκωτίας. Σε αυτά τα ταξίδια είδα απίστευτα φυσικά τοπία, έζησα μοναδικές περιπέτειες, γνώρισα τρομερούς ανθρώπους και  δοκίμασα διάφορες πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές. Στόχος μου είναι να γυρίσω και τις 194 χώρες του κόσμου. Δεν ξέρω αν αυτός ο στόχος είναι εφικτός, αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσω μέχρι τέλους. Ως γνωστόν, «ο επιμένων νικά»! Στα άρθρα μου στο travel vibe θα βρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς από μέρη που έχω επισκεφθεί, κρυμμένα διαμάντια μέσα σε πόλεις, παράξενα αξιοθέατα, ιδιαίτερες εμπειρίες και πολύ φαγητό! Στον ελεύθερο μου χρόνο, πέραν από ταξίδια, μου αρέσει να γράφω για τις περιπέτειες μου, κάποιες από τις οποίες, πέραν από το Travel Vibe, μπορείτε να τις διαβάσετε στο προσωπικό μου blog. Ακόμη, αγαπάω το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Όταν μπορώ να τα συνδυάζω με τα ταξίδια, είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο! Κάτι που πρέπει να ξέρεις για μένα είναι ότι μιλάω 5 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, ενώ πρόσφατα ξεκίνησα και κινέζικα (!). Και όταν βρίσκομαι σε κάποιο μέρος του πλανήτη που δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τα λόγια, χρησιμοποιώ τη γλώσσα του σώματος. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα τη βρω την άκρη! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα και να παρακολουθήσεις τα μελλοντικά μου ταξίδια, μπορείς να με ακολουθήσεις στα παρακάτω social media! #Backpacker, #Foodie, #Adventure Traveler, # Budget Traveler, #Photography    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.