Athens Stories Fresh Vibes

Μουσεία και πινακοθήκες που αξίζει να επισκεφθείς στην Αθήνα

Μία πόλη όπως η Αθήνα, με τόσο πλούσια ιστορία και πολιτισμό, δε θα μπορούσε παρά να είναι πλούσια και σε μουσεία, πινακοθήκες και ιδρύματα που αντικατοπτρίζουν την ταυτότητά της. Ακόμη και αν ζεις πολλά χρόνια σε μία πόλη και νομίζεις πως την ξέρεις καλά, πάντα θα υπάρχει κάτι καινούργιο να δεις ή να μάθεις, ένα νέο ερέθισμα που θα σου δώσει έμπνευση.

Το πιο φημισμένο μουσείο στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο δέχεται κάποιες χρονιές πάνω από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες. Ακολουθούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Πολεμικό και άλλα, σε διάφορες αθηναϊκές γειτονιές, που προσφέρονται καθημερινά να εμπλουτίσουν τις γνώσεις σου. Υπάρχουν όμως και αυτοί, που η ιστορία δεν είναι το φόρτε τους, οι βόλτες στα μουσεία τους φαίνονται βαρετές και δεν περνάνε απ’ έξω ούτε τυχαία.

Για αυτό άλλωστε θα βρεις τόσες πολλές επιλογές στην Αθήνα, μουσεία που δεν ήξερες ότι υπάρχουν, μουσεία που θα βρεις μικρούς θησαυρούς που θα σου θυμίσουν την παιδική σου ηλικία και μουσεία που θα γεμίσεις έναν ολόκληρο φάκελο με φωτογραφίες από εκει. Αξίζει λοιπόν να ρίξεις μια ματιά παρακάτω, για να οργανώσεις την επόμενη επίσκεψη σε μουσείο ή πινακοθήκη στην Αθήνα.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Ε.Μ.Σ.Τ.)

@emstathens on Instagram

Το ΕΜΣΤ είναι από τα μουσεία- ορόσημα στην Αθήνα και εκθέτει διεθνή σύγχρονη τέχνη. Ιδρύθηκε το 2000 και στεγάζεται στο πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ. Από το 2020 είναι σε πλήρη λειτουργία για το κοινό, δίνοντας του έτσι την ευκαιρία να έρχεται σε άμεση επαφή με την σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή. Στόχος του είναι να αναζητά, να υποστηρίζει και να προωθεί τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, η οποία δυστυχώς δεν έχει ιδιαίτερη επιτυχία εκτός της χώρας. Έτσι, αναδεικνύει Έλληνες καλλιτέχνες μέσα από ατομικές εκθέσεις και  εκδηλώσεις και ενισχύει τις διεθνείς ανταλλαγές.

Στο χώρο του ΕΜΣΤ θα βρεις τη μόνιμη συλλογή που αποτελείται από 172 έργα Ελλήνων και 78 έργα ξένων καλλιτεχνών. Αυτά αφορούν την αρχιτεκτονική, το βιομηχανικό σχεδιασμό, 3D γλυπτά, ζωγραφική, σύχρονη φωτογραφία και βίντεο δίνοντας προτεραιότητα σε καλλιτέχνες της Μεσογείου και με βασικό άξονα διαχρονικά και επίκαιρα θέματα.

Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή, Αθήνα

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 11:00 -19:00, Πέμπτη 11:00 – 22:00

Γενική Είσοδος: 8€, Μειωμένο: 4€

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

@begoulandrisfoundation on Instagram

Το μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Αθήνα, κατέχει μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές μοντέρνας και σύγχρονης ευρωπαϊκής κυρίως τέχνης. Το μουσείο στη μόνιμη συλλογή του περιλαμβάνει σπάνια έργα τέχνης από σπουδαίους καλλιτέχνες όπως τον Vincent van Gogh, τον Claude Monet, τον Pablo Picasso, τον Henri de Toulouse-Lautrec και πολλών άλλων. Επιπλέον, θα βρεις έργα Ελλήνων καλλιτεχνών όπως πίνακες του Κωνσταντίνου Παρθένη, του Σπύρου Βασιλείου, του Γιάννη Τσαρούχη, του Γιάννη Μόραλη και γλυπτά του Taki και της Chryssa.

@prepackart.gr on Instagram

Το διάστημα αυτό και μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, στο μουσείο θα βρεις ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου, με τίτλο «Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους». Είναι ένα επετειακό αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την εθνική συμφορά του ξεριζωμού του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τις εστίες του. Επίσης τον χειμώνα, θα πραγματοποιηθεί έκθεση για το Νεορεαλισμό ως πρωτοποριακό κίνημα.

Ερατοσθένους 13, Αθήνα

Τετάρτη – Πέμπτη & Σάββατο – Δευτέρα 10:00 – 18:00, Παρασκευή 10:00 – 20:00

Γενική Είσοδος: 10€, Μειωμένο: 7€

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

@helenicmotormuseum on Instagram

Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας από το 2011 και αποτελεί θησαυρό για τους λάτρεις των vintage αυτοκινήτων. Το χαρακτηριστικό κτίριο σε Art Déco ρυθμούς, μαζί με τη συλλογή από σπάνια αυτοκίνητα που ξεπερνούν σε αριθμό τα 100, σε μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή. Στον εκθεσιακό χώρο θα βρεις κλασικά μοντέλα γνωστών κατασκευαστών αυτοκινήτων, αλλά και μοντέλα εταιρειών που πλέον δεν υπάρχουν. Θα θαυμάσεις το ουγγρικό πυροσβεστικό όχημα του 1895 και τη Ferrari 308 GTS, όπως επίσης αυτοκίνητα Bentley, Rolls-Royce και Maserati. Το μουσείο φιλοξενεί ακόμη και το θρυλικό όχημα της παιδικής ταινίας “Flinstones” που γυρίστηκε το 1994.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά πρόγραμματα για παιδιά και εφήβους για σωστή οδηγική συμπεριφορά και ένας προσομοιωτής της Formula 1 για ατελείωτες διαδρομές. Ακόμη κι αν δεν είσαι fan των αυτοκινήτων, η βόλτα στο Μουσείο Αυτοκινήτου θα σε συναρπάσει.

Ιουλιανού 33, Αθήνα

Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 14:00, Σάββατο & Κυριακή 11:00 – 18:00

Γενική Είσοδος : 10€, Μειωμένο: 8€

Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

Το κεντρικό κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου, άνοιξε τις πόρτες του το 2021. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα ιδρύματα ιστορίας της ελληνικής και δυτικοευρωπαϊκής τέχνης στη χώρα μας.  Στην πινακοθήκη θα συναντήσεις άνετους χώρους με γυάλινες προσόψεις, μεγάλους εκθεσιακούς χώρους αλλά και κέντρο ψηφιακής πληροφόρησης στην αίθουσα υποδοχής.

@mia_betis on Instagram

Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο θα αντικρίσεις δείγματα της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα, της λεγόμενης ώριμης αστικής ζωγραφικής. Θα δεις εκπληκτικά πορτρέτα προσώπων της μεγαλοαστικής κοινωνίας, τοπιογραφίες, έργα ηθογραφίας- οριενταλισμού, νεκρή φύση, κάποια έργα συμβολισμού και art nouveau. Στον δεύτερο όροφο, θα ταξιδέψεις στην τέχνη του 20ου αιώνα με έργα του Μόραλη, του Παρθένη και του Χατζηκυριάκου – Γκίκα. Στη συνέχεια, στον τρίτο όροφο της Εθνικής Πινακοθήκης, θα ανακαλύψεις νέα ρεύματα και μορφές τέχνης, όπως για παράδειγμα τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, την παραστατική ζωγραφική, την pop art και την σχέση του πραγματικού με το υπερβατικό.

Βασ. Κωνσταντίνου 50, Αθήνα

Τετάρτη – Δευτέρα 10:00 – 18:00

Γενική Είσοδος: 10€, Μειωμένο: 5€

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

@mommyjammi.gr on Instagram

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ξεκίνησε πριν 8 χρόνια τη λειτουργία του. Στόχος του είναι να διατηρηθεί η μνήμη της εκπαίδευσης και των σχολείων, μέσα από την έρευνα και τη διάσωση υλικού. Εδώ και έναν χρόνο περίπου βρίσκεται στην Πλάκα σε ένα νεοκλασικό κτίριο, στην οδό Τριπόδων που αποτελεί τον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας. Στη μόνιμη έκθεση του μουσείου, μέσα από την περιήγηση σε σχολικές εκδόσεις και σχολικό υλικό, θα γνωρίσεις τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της εκπαίδευσης.

@mommyjammi.gr on Instagram

Η έκθεση ξεκινάει από τον πρώτο όροφο με εκδόσεις από τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα και συνεχίζεται στον δεύτερο με εκδόσεις του 20ου αιώνα. Παράλληλα, θα βρεις σχολικούς χάρτες και σχολικό υλικό ενώ θα έχεις την ευκαιρία να φορέσεις ξανά ή για πρώτη φορά την μαθητική μπλε ποδιά και να καθίσεις στα θρανία, αφού υπάρχει μια τάξη προσομοίωσης παλαιότερων ετών. Είναι μια ωραία ευκαιρία για τους μεγάλους να θυμηθούν τα παλιά και για τους μικρούς να κάνουν ένα ταξίδι στο παρελθόν και να ανακαλύψουν την ιστορία του παλιού σχολείου. Στο μουσείο γίνονται ακόμη εκθέσεις, παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, επιμορφωτικά σεμινάρια και ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Πλάκας.

Τριπόδων 23, Πλάκα

Τρίτη-Παρασκευή 10:00-18:00, Σάββατο & Κυριακή 11:00-19:00

Γενική Είσοδος: 3€

Μουσείο Αφής

Το Μουσείο Αφής ιδρύθηκε το 1984 και ανήκει στο Φάρο Τυφλών Ελλάδας. Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα 5 μουσεία αυτού του είδους σε όλο τον κόσμο. Δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες όχι μόνο να πλησιάσουν τα εκθέματα, αλλά και να τα αγγίξουν όσο θέλουν. Ο σκοπός του είναι να βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα όρασης να κάνουν μια βόλτα σε μουσείο χωρις κανέναν περιορισμό.

Τα εκθέματα διατίθενται όλα για ψηλάφιση και αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας του τυφλού και βλέποντος κοινού, με το ευρύτατο φάσμα της αρχαίας πολιτιστικής παραγωγής. Περιλαμβάνει πιστά αντίγραφα από γνωστά γλυπτά και άλλα εκθέματα, που είναι φτιαγμένα από ειδικό υλικό ώστε να επιτρέπεται στους επισκέπτες να τα αγγίζουν. Εκτός από αυτό, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν θεματικές παρουσιάσεις, βασισμένες κάθε φορά σε διαφορετικά εκθέματα, τα οποία αναφέρονται σε ιστορίες εμπνευσμένες από τον αρχαίο ελληνικό Πολιτισμό.

Δοϊράνης 198, Καλλιθέα

Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-14:00

Γενική Είσοδος: 3€

Μουσείο Πληροφορικής

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, είναι το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ξεκίνησε τις δραστηριότητές του από το 2008. Έχει περισσότερους από 280 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 1.700 περιοδικά και γύρω στα 5.400 αντικείμενα από τον χώρο της πληροφορικής. Η συλλογή του μουσείου προσφέρει ένα νοσταλγικό ταξίδι στο τεχνολογικό παρελθόν μέσα από ξεναγήσεις, παρουσιάσεις συσκευών και θεατρικές δράσεις. Στο μουσείο θα έχεις την ευκαιρία να βγάλεις φωτογραφίες και βίντεο με vintage συσκευές, να παίξεις επιτραπέζια και βιντεοπαιχνίδια, αλλά και να ακούσεις την ηχητική περιήγηση μέσα από το κινητό σου.

Πέτρου Σπυρόπουλου 2 & Θεσσαλονίκης, Μοσχάτο

Δευτέρα- Παρασκευή 09:00-17:00, Σάββατο & Κυριακή 11:00-17:00

Γενική Είσοδος: 4€

Είναι αλήθεια πως όλα τα μουσεία έχουν να σου προσφέρουν κάτι, είτε γνώση είτε διασκέδαση. Είναι σημαντικό λοιπόν, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος να φροντίζουμε για τον πνευματικό μας κόσμο και να τον εμπλουτίζουμε. Οι ευκαιρίες αυτές άλλωστε, βρίσκονται όλες στην πόλη μας!

Διάβασε περισσότερα για την Αθήνα εδώ και δικά μου άρθρα εδώ!

Κεντρική φωτογραφία @lephotographe.estmort

 

© 2022, . All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.