Fresh Vibes Radar

Οκτώ hot τάσεις στα ταξίδια την επόμενη δεκαετία

8taseistourism

Οκτώ κορυφαίες τάσεις που θα επηρεάσουν μαζικά τα ταξίδια μέχρι το 2033, αποκαλύπτει η SITA. Οι προβλέψεις της επόμενης δεκαετίας χωρίζονται σε τέσσερις τομείς που σκιαγραφούν τεχνικές, κοινωνικές, ταξιδιωτικές και οικονομικές τάσεις.

Νέα εργασία και έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού

Πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού που έχασαν τη δουλειά τους ή παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν έχουν επιστρέψει.
Μία από τις συνέπειες ήταν και είναι το χάος -ειδικά στα αεροπορικά ταξίδια- που απειλεί τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη του κλάδου.

Αντίστοιχα, η SITA συμβουλεύει τις τουριστικές εταιρείες να ψηφιοποιήσουν περαιτέρω και να αυτοματοποιήσουν την ταξιδιωτική εμπειρία.
Ο στόχος είναι να απαλλάξουν τους υπαλλήλους από κουραστικές εργασίες, ώστε να αναπτυχθούν και να καλύψουν άλλους τομείς.

Προσδοκίες των Millennials και Gen Z

Millennials και Gen Z αναμένουν περισσότερα ψηφιακά ολοκληρωμένα ταξίδια.
Είναι οι ταξιδιώτες για τους οποίους η αυτοεξυπηρέτηση είναι πρωταρχικής σημασίας και χρησιμοποιούν βιομετρικά στοιχεία και ψηφιακές ταυτότητες, για να επιβιβαστούν πιο γρήγορα.
Η βιομηχανία καλείται να προσαρμοστεί γρήγορα στις προσδοκίες των ψηφιακών ταξιδιωτών.

Εύκολα ταξίδια με ψηφιακές ταυτότητες

Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να κάνουν check in, να διασχίζουν σύνορα ή να χρησιμοποιούν υπηρεσίες στον προορισμό τους χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσουν έγγραφα. Το κλειδί είναι οι ψηφιακές ταυτότητες.

Ωστόσο οι ταξιδιώτες θα πρέπει να διατηρούν τον έλεγχο των δεδομένων που μοιράζονται και με ποιον. Μέχρι το 2030, τέτοιες ταυτότητες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με τη SITA.

Πλήρως ψηφιακή ταξιδιωτική οικονομία

Οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, οι εξατομικευμένες προσφορές και οι πρόσθετες υπηρεσίες αποτελούν βασικούς τομείς εστίασης για τις τουριστικές εταιρείες.

Το κινητό εμπόριο (m-commerce) και το “αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα” μπαίνουν όλο και περισσότερο στο παιχνίδι.

Έως το 2030, η SITA προβλέπει έξυπνες λιανικές πωλήσεις στους τερματικούς σταθμούς των αεροδρομίων.
Αυτές για παράδειγμα θα αναλύουν τα προφίλ των επιβατών καθώς και τις συνήθειες αγορών σε συγκεκριμένα ταξιδιωτικά δρομολόγια, με στόχο να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα για μεμονωμένες προσφορές.

8taseistourism

Ψηφιακή δικτύωση

Η ψηφιακή δικτύωση δημιουργεί νέους εταιρικούς οργανισμούς στους οποίους οι πολύπλοκες εργασίες εκτελούνται από την τεχνολογία.

Τα μοντέλα μηχανικής εκμάθησης, δοκιμάζονται ήδη στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας για την αναγνώριση των μοτίβων προσγείωσης και την πρόβλεψη καθυστερήσεων.

Η τεχνολογία θα βελτιώσει τον προγραμματισμό των πτήσεων με τέτοιο τρόπο ώστε οι χρόνοι αναμονής ουσιαστικά να εξαλειφθούν.

Με ψηφιακά δίδυμα σε λειτουργία metaverse

Το metaverse -το επόμενο στάδιο του Διαδικτύου στο οποίο το πραγματικό μπορεί να συγχωνευθεί με το εικονικό- προσφέρει εντελώς νέες ευκαιρίες  στις επωνυμίες για προσέλκυση πελατών και πωλήσεις.

Η τεχνολογία επιτρέπει επίσης τον έξυπνο έλεγχο ξενοδοχείων, θεματικών πάρκων ή αεροδρομίων μέσω ψηφιακών δίδυμων.

Σύμφωνα με τη SITA, μέχρι το 2030 οι μετατροπές θα είναι συνηθισμένες στα κορυφαία αεροδρόμια και θα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην αποφυγή διαταραχών.

Τα πράσινα ταξίδια αποκτούν σημασία

Η αειφορία θα γίνεται όλο και περισσότερο το επίκεντρο των ταξιδιών έως το 2033. Οι λύσεις πρόωσης με μηδενικές εκπομπές θα μεταμορφώσουν την αγορά.
Τα αειφόρα αεροπορικά καύσιμα, για παράδειγμα, θα γίνουν πολύ πιο προσιτά και προσβάσιμα.

Οι εταιρείες που μπορούν να αποδείξουν τη βιωσιμότητα τους θα γίνουν η πρώτη επιλογή για τους ταξιδιώτες με περιβαλλοντικές ανησυχίες, ενώ όσες υστερούν θα υφίστανται πιέσεις από επενδυτές, ανταγωνιστές και κυβερνήσεις.

Αστική κινητικότητα με ηλεκτρικά αεροταξί

Σε δέκα χρόνια, τα ηλεκτρικά αεροπορικά ταξί θα είναι πανταχού παρόντα στα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, προβλέπει η SITA.

Οι μεταφορές με αεροταξί θα παρέχουν σε αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες, τουριστικούς πράκτορες και θα ανοίξουν νέες ροές εσόδων, με σημαντικά πλεονεκτήματα τη βιωσιμότητα και το ενεργειακό κόστος.

Πηγή: tourismotoday.gr

© 2023, Travel Vibe Crew. All rights reserved.

99

Travel Editor

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *