Κόμης Δράκουλας, Δράκουλας σκέτο, Νοσφεράτου διδόντικους ή μήπως απλά Βλάντ Τζέπες; Μπορεί η σύνδεση του Βλάντ Γ’ Τσέπες με το βιβλίο του Μπραμ Στόκερ να είναι αμφιλεγόμενη, στη συνείδηση του κόσμου όμως το συγκεκριμένο κάστρο έχει μείνει ως το διάσημο κάστρο του Δράκουλα. Ποια η σχέση του Βλάντ Τσέπες με τον Δράκουλα και τους μύθους της περιοχής; Είναι πραγματικά το κάστρο στο οποίο έζησε;
Τι σχέση έχουν οι Βρικόλακες με το κάστρο και την περιοχή; Αυτά και πολλά άλλα μυστήρια θα λυθούν μόλις διαβάσεις τα παρακάτω facts για το συγκεκριμένο κάστρο στην περιοχή της Τρανσυλβανίας.
Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΜΑΙΡΗ
Το Κάστρο Μπράν, το 1920 έγινε βασιλική κατοικία. Ήταν η αγαπημένη οικία της Βασίλισσας Μαίρη, και περνούσε αρκετούς από τους καλοκαιρινούς μήνες στο κάστρο. Μετά το θάνατο της βασίλισσας, η καρδιά της αφαιρέθηκε από το σώμα της και μεταφέρθηκε αρχικά στην περιοχή Μπαλτσίκ. Όταν η Ρουμανία ‘’έχασε’’ την περιοχή η καρδιά της μεταφέρθηκε στο κάστρο Μπράν. Λέγεται ότι η ίδια στη διαθήκη της είχε ζητήσει να αφαιρεθεί η καρδιά από το σώμα της και α θαφτεί δίπλα στο κάστρο όπου μέχρι και σήμερα μπορεί να δει κανείς στη νοτιοδυτική πλευρά του κάστρου την αυλή όπου βρίσκεται η καρδιά της.
ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΗΓΑΔΙ
Στα μεσαιωνικά κάστρα το να υπάρχει κάποιο πηγάδι ήταν πολύ σημαντικό. Διασφάλιζε την αυτονομία των κατοίκων σε περίπτωση κάποιας πολιορκίας. Στο κάστρο του Μπραν θα συναντήσεις λοιπόν ένα πηγάδι στην κεντρική αυλή, η σημασία του όμως είναι εντελώς διαφορετική. Μιας και το κάστρο βρίσκεται χτισμένο πάνω στο βράχο, για να μπορέσει να γεμίσει με νερό έπρεπε να σκάψουν αρκετά μέτρα. Ακριβώς πάνω από τη στάθμη του νερού υπήρχε ένα μυστικό καταφύγιο, έτσι σε περίπτωση κινδύνου εκεί θα μπορούσε να κρυφτεί ασφαλές πλέον το θησαυροφυλάκιο του κάστρου. Τα χρόνια όπου το κάστρο πέρασε στα χέρια της βασίλισσας Μαίρη, το δωμάτιο αυτό επεκτάθηκε. Έδωσε τη θέση του λοιπόν σε μια σήραγγα συνολικού μήκους 30 μ. η οποία φτάνει στο κάτω μέρος του βράχου. Εκεί τοποθετήθηκε ανελκυστήρας για τη μεταφορά της βασίλισσας στους κήπους χωρίς να χρειάζεται να ανέβει ή να κατέβει τη σκάλα. Σήμερα λοιπόν βλέπουμε την κορυφή του πηγαδιού, χωρίς νερό, μιας και έχει δώσει τη θέση του στον ανελκυστήρα.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
Το όχι και τόσο μυστικό πλέον πέρασμα, συνέδεε τον τρίτο με τον πρώτο όροφο. Είναι χτισμένο μέσα από τον τοίχο και το χρησιμοποιούσαν οι αξιωματικοί για να διαφύγουν σε περίπτωση ανάγκης. Το μυστικό αυτό πέρασμα παρέμενε άγνωστο μέχρι το 1920 όπου και η βασίλισσα Μάιρη ανακαίνισε το κάστρο. Τότε, αφαιρώντας ένα τζάκι για την αναδιαμόρφωση του δωματίου έκπληκτοι βρήκαν την είσοδο για το μονοπάτι. Έτσι κατάλαβαν ότι οι αξιωματικοί όταν ήθελαν να διαφύγουν εισέρχονταν στο τζάκι, άνοιγαν την σιδερένια πόρτα και οδηγούνταν από τη σήραγγα στο μυστικό πέρασμα όπου και έφευγαν ασφαλείς.
Η ΠΑΛΙΑ ΕΙΣΟΔΟΣ
Σήμερα, η είσοδος στο κάστρο γίνεται από μια απότομη σκάλα που οδηγεί σε μεγάλες, όμορφες, επιβλητικές πόρτες. Η κύρια είσοδος όμως κατά τη λειτουργία του κάστρου δεν ήταν η ίδια. Μιας και τα κάστρα χρησιμοποιούνταν ως φρούρια, οι κύριες είσοδοι δεν θα έπρεπε να είναι εμφανείς και να διαθέτουν ψηλούς αδιαπέραστους τοίχους. Γι’ αυτό το λόγο, η είσοδος γινόταν από μια μικρή πόρτα η οποία βρισκόταν ψηλά από το έδαφος με ένα πεζούλι μπροστά.
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΒΑΜΠΙΡ
Σύμφωνα με τον μύθο, στην περιοχή ζουν τα πλάσματα ‘’Strigoi’’. Κατά τη διάρκεια της ημέρας συμπεριφέρονται κανονικά, σαν πέσει η νύχτα όμως, αλλάζουν μορφή και διψούν για ανθρώπινο αίμα. Από αυτό τον μύθο εμπνεύστηκε ο Μπραμ Στόκερ την ιστορία του γνωστού βιβλίου, η οποία συνδέθηκε με το κάστρο και την περιοχή. Κάποιοι πιστεύουν στο μύθο ακόμα και σήμερα, με τελευταίο περιστατικό το 2004 και την μαρτυρία ενός κοριτσιού όπου ισχυρίζεται ότι είδε Strigoi μιας και την επισκέφτηκε ο νεκρός θείος της. Για να εξαγνίσουν το κακό οι γονείς της άνοιξαν τον τάφο, ξερίζωσαν την καρδιά και στη συνέχεια έκαψαν το πτώμα.
ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
Μια ακόμα λεπτομέρεια η οποία δεν είναι γνωστή για το κάστρο, είναι ότι λειτούργησε και ως νοσοκομείο. Το κάστρο πέρασε στο Βασίλειο της Ρουμανίας το 1920 και έπειτα από το θάνατο της Βασίλισσας Μαίρη το κληρονόμησε η κόρη της Ιλεάνα η οποία το μετέτρεψε σε νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ίδια μάλιστα υπηρέτησε και ως νοσοκόμα. Μετά το 1948 το νοσοκομείο έπαψε να λειτουργεί.
ΗΤΑΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤ;
Οι ιστορικοί εδώ έρχονται να μας απογοητεύσουν. Δεν υπάρχει καμία μαρτυρία – απόδειξη ότι στο κάστρο Μπράν ζούσε ο Βλάντ. Για την ακρίβεια το κάστρο άνηκε στους Σάξονες της Τρανσυλβανίας. Μάλιστα ο Βλαντ ερχόταν αρκετές φορές αντιμέτωπος μαζί τους. Έτσι, υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι το κάστρο ανήκε στον Βλαντ Δράκουλα εξαιτίας του ότι ‘’πήρε’’ αρκετές αρκετές φορές το κάστρο στις εκστρατείες του εναντίον των Σαξόνων της Τρανσυλβανίας.