Europe Stories Κροατία

Ο παράδεισος βρίσκεται στην Κροατία

Τα Βαλκάνια και η ανατολική Ευρώπη φημίζονται για τα μεγάλα φυσικά τους πάρκα, μερικά εκ των οποίων είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Ένα τέτοιο πάρκο, βρίσκεται μόλις 2 ώρες από την πρωτεύουσα της Κροατίας. Ο λόγος για το εθνικό πάρκο λιμνών του Πλίβιτσε, μόλις 2 ώρες από το Ζάγκρεμπ.

Photo by @ahmet.erdem

Εάν και περιλαμβάνει μεγάλη έκταση της χώρας στα κεντρικά της, το συγκεκριμένο πάρκο έχει γίνει γνωστό για τη μεγάλη επισκεψιμότητα που παρουσιάζουν οι λίμνες του. Συγκεκριμένα, το σκηνικό των 16 λιμνών, των καταρρακτών, των σπηλιών κάτω από αυτούς και των ποταμών, συνθέτουν μία παραδεισένια εικόνα.

Τα χρώματα των νερών των λιμνών εναλλάσσονται ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα την κλίση του ήλιου. Πράσινες, γαλάζιες και γκρι αποχρώσεις, χρωματίζουν τις λίμνες δημιουργώντας ένα σκηνικό που δεν θα το βαρεθείς ποτέ.

photo by @doounias

Ουσιαστικά, η περιοχή των λιμνών χωρίζεται σε δύο συμπλέγματα. Στο υψηλότερο, σε υψόμετρο 636 μέτρων, βρίσκονται οι 12 λίμνες. Εκεί, το τοπίο είναι πιο άγριο με την πυκνή βλάστηση να ξεχωρίζει. Στο κάτω σύμπλεγμα υπάρχουν οι υπόλοιπες 4 σε υψόμετρο 503 μέτρων. Σε αυτό το σημείο είναι που σχηματίζονται οι δεκάδες καταρράκτες και σπηλιές του πάρκου.

Ανάμεσα των δύο συμπλεγμάτων, υπάρχουν σηματοδοτημένες ξύλινες διαδρομές και γέφυρες ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να απολαύσουν κάθε μοναδικό σημείο του πάρκου.

Οι παραπάνω διαδρομές, είναι οργανωμένες και διαρκούν μία, δύο ή ακόμα και τέσσερις ώρες. Εκτός από το περπάτημα, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν με ποταμόπλοια ή ακόμα και με ηλεκτρικά λεωφορεία για μία πιο ξεκούραστη εμπειρία.

Το πάρκο είναι ανοιχτό για το κοινό σχεδόν όλο το χρόνο. Εάν θέλεις να το επισκεφτείς τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, τα νερά των λιμνών θα είναι παγωμένα. Αντίθετα, τους ανοιξιάτικους – καλοκαιρινούς μήνες, τα χρώματα του πάρκου είναι πιο έντονα λόγω του ήλιου και της περισσότερης βλάστησης, γεγονός που το καθιστά μία πιο ευχάριστη εμπειρία.

Photo by @awesemtolentino

Από το 1979 η Unesco το έχει συμπεριλάβει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της, καθώς διαθέτει σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Στο πάρκο, υπάρχουν οξιές, πεύκα, αλλά και έλατα συνθέτοντας έτσι ένα τοπίο που συνδυάζει τη μεσογειακή και την αλπική βλάστηση.

Όσον αφορά την πανίδα, το πάρκο είναι από τις τελευταίες περιοχές στην Ευρώπη που φιλοξενούν την καφέ αρκούδα.

photo by @jonatangrimm

Σύμφωνα με το θρύλο, πριν από  πολλά χρόνια η περιοχή υπέφερε από ξηρασία. Τότε μία γυναίκα εμφανίστηκε από τον ουρανό και έριξε έναν κεραυνό που έφερε βροχή και έτσι δημιουργήθηκαν οι λίμνες και οι καταρράκτες. Η αλήθεια είναι ότι το Πλίβιτσε παρουσιάζει ένα σκηνικό τόσο επιβλητικό ώστε να μπορεί να αιτιολογήσει τουλάχιστον μια υπερφυσική προέλευση.

© 2019 – 2020, Alex Sofianos. All rights reserved.

Αγαπάει τα ταξίδια και του αρέσει να γράφει για αυτά καθώς και να μοιράζεται τις εμπειρίες του με τον κόσμο. Βρίσκει συνεχώς αφορμές να ταξιδεύει και ακολουθεί πιστά το work hard, travel harder. Στόχος του να μην σταματήσει ποτέ να δουλεύει για να ταξιδεύει.

Αγαπάει τα ταξίδια και του αρέσει να γράφει για αυτά καθώς και να μοιράζεται τις εμπειρίες του με τον κόσμο. Βρίσκει συνεχώς αφορμές να ταξιδεύει και ακολουθεί πιστά το work hard, travel harder. Στόχος του να μην σταματήσει ποτέ να δουλεύει για να ταξιδεύει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.