Fresh Vibes Greece All Over Me

Πελοπόννησος: 21 πληροφορίες που ίσως δε γνωρίζεις!

Έχοντας μια στρατηγική θέση στον ελληνικό χάρτη, η Πελοπόννησος επηρέασε την ελληνική ιστορία μέσα στα βάθη των χρόνων.Από εκεί ξεκίνησε ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός και επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αργότερα άνθησε ο Σπαρτιατικός Πολιτισμός με έδρα τη Σπάρτη. Η Πελοπόννησος αποτελεί ένα πάντρεμα πολιτισμών που το συναντάμε στα μνημεία της. Ο Ενετικός, ο φραγκικός, ο Μυκηναϊκός, ο αρχαϊκός, ο Σπαρτιατικός, ο ρωμαϊκός πολιτισμός κατάφεραν να χωρέσουν σε μια χερσόνησο. Η ιστορία και η γεωγραφία της Πελοποννήσου είναι απεριόριστες, αλλά κατάφερα να σου συγκεντρώσω 21 πληροφορίες από τις εκατοντάδες που έχω βρεί!

Παρακάτω σου έχω ετοιμάσει 20 +1 πληροφορίες που δε γνώριζες για την Πελοπόννησο από τη σελίδα μου @peloponnese_gr στο instagram.

 

Καρδαμύλη, Instagram: @nikos.tsiak

1. Η Πελοπόννησος ξεχωρίζει παγκοσμίως λόγω του ιδιαίτερου σχήματος της καθώς μοιάζει σαν παλάμη. Απέκτησε τη σημερινή της μορφή ύστερα από σεισμούς και πλημμύρες, ενώ από το 1893 αποτελεί ένα «τεχνητό νησί» καθώς, λόγω της διάνοιξης της διώρυγας της Κορίνθου, η Πελοπόννησος χωρίστηκε από τη Στερεά Ελλάδα.

2. Η Πελοπόννησος έχει πλούσια ενδοχώρα, γεμάτη με βουνά, οροπέδια και εύφορες πεδιάδες. Ο Ταΰγετος είναι το υψηλότερο βουνό με υψόμετρο 2.408 μέτρα ενώ μεγάλες οροσειρές είναι ο Χελμός, ο Πάρνωνας και το Μαίναλο. Παράλληλα φημίζεται για τις μεγάλες και καρποφόρες πεδιάδες της. Η μεγαλύτερη σε έκταση είναι αυτή της Δυτικής Πελοποννήσου, ενώ ακολουθούν οι πεδιάδες της Μεσσηνίας και της Αργολίδας. Τέλος, ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου είναι ο Αλφειός με μήκος 112 χιλιόμετρα και διασχίζει όλη την ορεινή Ηλεία για να καταλήξει στο Ιόνιο Πέλαγος.

3. Ο πληθυσμός της Πελοποννήσου ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο και αποτελεί την τρίτη πολυπληθή περιοχή της χώρας μετά την Αττική και τη Μακεδονία. Η Πάτρα αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής και συνάμα τρίτη της Ελλάδας.

4. Η έκτασή της ανέρχεται στα 22.000 τ.χλμ, όσο περίπου η Σλοβενία και ο Λίβανος. Γεωγραφικά διαιρείται σε 7 νομούς (Ηλεία, Αχαΐα, Κορινθία, Αρκαδία, Λακωνία, Αργολίδα, Μεσσηνία), ενώ υπάρχει και ένα μικρό τμήμα που ανήκει στον νομό Αττικής.

5. Τα Μαγούλιανα Αρκαδίας είναι το υψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου σε υψόμετρο 1.365 μέτρων και ένα από τα πιο υψηλά στην Ελλάδα. Παλαιότερα, το υψηλότερο κατοικήσιμο χωριό ήταν ο Οβρυόκαμπος Αχαΐας, ωστόσο το χωριό δεν κατοικείται πλέον.

Με θέα την παλιά πόλη της Καλαμάτας Instagram: @nikos.tsiak

6. Η Πελοπόννησος έχει 3 ανενεργά ηφαίστεια, με το πιο γνωστό να βρίσκεται στη χερσόνησο των Μεθάνων. Υπάρχουν επίσης το ηφαίστειο στο Σουσάκι Κορίνθου στη βορειοδυτική ακτή του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου και το ηφαίστειο στο Κατάκολο Ηλείας.

7. Μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, συναντάται ο Κυπαρισσιακός Κόλπος ο οποίος εκτείνεται από το Κατάκολο στα βόρεια μέχρι την Κυπαρισσία στα νότια. Σε μια έκταση 44 χλμ. απλώνεται η αχανής ακτογραμμή του και αποτελεί τη μεγαλύτερη παραλία της Ανατολικής Μεσογείου.

8. Το 60% του ελληνικού ελαιόλαδου παράγεται στην Πελοπόννησο. Η Μεσσηνία έχει 14.453.620 ελαιόδεντρα, τον μεγαλύτερο αριθμό ελαιόδεντρων σε όλη την Πελοπόννησο.

Ο βράχος της Μονεμβασιάς Instagram / @nikos.tsiak

9. 2.500 χρόνια κατοικείται το χωριό Γεράκι Λακωνίας ασταμάτητα. Δηλαδή από την περίοδο που χτίστηκε ο Παρθενώνας. Παράλληλα το Άργος αποτελεί την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης καθώς βρίσκεται στο ίδιο σημείο με σήμερα εδώ και 30.000 χρόνια.

10. Πάνω από 800 πετρόχτιστοι πύργοι έχουν μετρηθεί στη Μάνη. Ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή θα συναντήσετε πάρα πολλές βυζαντινές εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα.

11. Το δρυοδάσος της Φολόης στην Ορεινή Ηλεία θεωρείται το μεγαλύτερο δρυοδάσος της Ανατολικής Ευρώπης. Το αυτοφυές δάσος πήρε το όνομά του από τη μυθολογία και τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή.

12. Το ακρωτήρι Ταίναρο (Κάβο Μάταπας) είναι το νοτιότερο ακρωτήρι σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και Ανατολική Ευρώπη. Το χωριό Κοκκινόγεια είναι το νοτιότερο κατοικημένο χωριό της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ η Νεάπολη η νοτιότερη πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας με τον πληθυσμό της να ξεπερνά τους 2.000 κατοίκους. Στο Ακρωτήρι Ταίναρο φημίζεται πως στην αρχαιότητα υπήρχαν οι πύλες του Άδη που οδηγούσαν στον Κάτω Κόσμο. Σήμερα στην περιοχή θα βρείτε το ναό του Ποσειδώνα.

13. Στην Κυνουρία της Ανατολικής Αρκαδίας μιλιέται μέχρι και σήμερα μια διαφορετική γλώσσα, τα Τσακώνικα. Η εν λόγω γλώσσα είναι προς εξαφάνιση αφού μόνο 300 άτομα τη μιλούν. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για να κρατηθεί ζωντανή με τη διδασκαλία της σε σχολείο του Λεωνιδίου. Η γλώσσα έχει ίδια χαρακτηριστικά με την αρχαία ελληνική. Μια γνωστή φράση είναι το «Καούρ Εκάνατε» που σημαίνει
καλωσορίσατε.

Η διώρυγα της Κορίνθου που ένωσε το Σαρωνικό με το Ιόνιο Πέλαγος το 1893 / Instagram: @nikos.tsiak

14. Στην πολιτεία του Μισισιπή στις Η.Π.Α. υπάρχει πόλη με το όνομα Κόρινθος. Ο λόγος που δόθηκε το όνομα ήταν επειδή η πόλη αποτελούσε σιδηροδρομικό σταυροδρόμι όπως και η Κόρινθος στην Πελοπόννησο. Στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α υπάρχει πόλη Ολυμπία, από την Ολυμπία της Ηλείας.

15. Το Φρέαρ των Οινουσσών είναι μια τάφρος που αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου με βάθος τα 5.269 μέτρα. Βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου και πιο συγκεκριμένα νότια ενός συμπλέγματος μικρών νησιών που ονομάζονται Μεσσηνιακές Οινούσσες.

16. Η Ανδραβίδα στην Ηλεία, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας (1205 – 1460), υπήρξε πρωτεύουσα του πριγκιπάτου της Αχαΐας (Μοριάς) και έδρα του επισκόπου Ωλένης. Υπήρξε η μεγαλύτερη και λαμπρότερη πόλη της Ηλείας καθώς ήταν η έδρα των Φράγκων πριγκίπων Βιλλεαρδουίνων. Από το ένδοξο παρελθόν της το μόνο που σώζεται σήμερα είναι το γοτθικό μέρος του χώρου του Ναού της Αγίας Σοφίας και δύο παρεκκλήσια. Η εκκλησία χτίστηκε περίπου το 1230 από το μοναχικό τάγμα των Δομινικανών.

Το νησί σε σχήμα καρδιάς, νότια της Σαπίεντζας στη Μεσσηνία Instagram @nikos.tsiak

17. Μέχρι τον σεισμό του 1858, η Κόρινθος βρισκόταν πέριξ του Ναού του Απόλλωνα, όπου σήμερα βρίσκεται ο οικισμός της Αρχαίας Κορίνθου. Ωστόσο, ο καταστροφικός σεισμός οδήγησε στη μεταφορά της πόλης προς τη Θάλασσα και τη δημιουργία μιας σύγχρονης πόλης με κάθετους δρόμους και νεοκλασικά κτίρια.

18. Η Πελοπόννησος έχει τόσα πολλά κάστρα, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν έρθει εξ ολοκλήρου στο φως. Τα πιο σημαντικά είναι ο Μυστράς στη Λακωνία, η Γλαρέντζα στην Κυλλήνη Ηλείας, το Παλαμήδι στο Ναύπλιο, η Μεθώνη και η Κορώνη στη Μεσσηνία. Πολλά από αυτά χτίστηκαν την περίοδο της Φραγκοκρατίας από τον Βιλλεαρδουίνο, ο οποίος ως κατακτητής στην Πελοπόννησο ήθελε να θωρακίσει τις πόλεις λιμάνια όπως η Μεθώνη, η Κορώνη, η Καλαμάτα και το Άστρος από τους εχθρούς. Ο Ακροκόρινθος δεν αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση στην Ελλάδα.

Η θέα του Ναυπλίου από το Παλαμήδι

19. Ανάμεσα στην Ελαφόνησο και τη Νεάπολη Λακωνίας υπήρξε στο παρελθόν το Παυλοπέτρι. Αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πόλη της Μεσογείου πριν από το 2800 π.Χ. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Φλέμινγκ ενώ σήμερα τα ερείπια της πόλης είναι ορατά μέσω κατάδυσης στην παραλία Πούντα.

20. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Μυκηναϊκού πολιτισμού, η γέφυρα της Καζάρμας ή γέφυρα Αρκαδικού, ορθώνεται επιβλητική και χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού το 1300 π.χ. Το γεγονός αυτό την καθιστά την αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης και την αρχαιότερη που βρίσκεται μέχρι σήμερα σε χρήση.

Η αρχαιότερη γέφυρα στην Ευρώπη στο Αρκαδικό Αργολίδας

21. Τέλος, η Πελοπόννησος μπορεί να χαρακτηριστεί ως “φάρος” πολιτισμού και αθλητισμού καθώς αποτελεί τόσο τη γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων καθώς το 776 π Χ ξεκίνησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ολυμπία. Παράλληλα η Επίδαυρος διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα της χώρας.

 

Αν θες να διαβάζεις πληροφορίες και να δεις φωτογραφικό υλικό από την Πελοπόννησο τότε πάτησε στο σύνδεσμο για περισσότερα…

Χάρτης @peloponnese_gr

 

Διάβασε περισσότερα άρθρα εδώ.

 

© 2023 – 2024, Antonis Romanos. All rights reserved.

Travel Editor at 61
Γειά σου! Ονομάζομαι Αντώνης Ρωμανός και είμαι ένα από τα νεότερα μέλη του Τravel Vibe.
Γεννημένος το 2001 και φοιτητής παράλληλα, μου αρέσουν τα ταξίδια και οι μικρές αποδράσεις από την πόλη. Στο Travel Vibe θα βρεις άρθρα μου για κοντινούς προορισμούς στην Αθήνα, ιδανικούς για μονοήμερη εκδρομή. Τα άρθρα περιλαμβάνουν πλούσιες πληροφορίες για έναν τόπο, πληροφορίες σημαντικές που κάθε ταξιδιώτης αξίζει να γνωρίζει.
Όλη η αγάπη μου με τα ταξίδια αποτυπώνεται στον λογαριασμό που έχω στα social media με την Πελοπόννησο. Το @peloponnese_gr αποτελεί ένα σπουδαίο μου έργο με στόχο την προώθηση του τουρισμού στην Πελοπόννησο, μέσω των social media, που αποτελούν δυνατό "χαρτί" για την προβολή ενός τόπου.
Έχοντας κλείσει 6 χρόνια λειτουργίας, το peloponnese_gr μου έδωσε ώθηση να ταξιδεύω, ακόμη και κοντά στην Αθήνα, να γνωρίζω νέους τόπους και να τους μεταφέρω μέσα από τα άρθρα μου και το φωτογραφικό υλικό. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που βρίσκω δίνουν μια πλήρη εικόνα στον επισκέπτη για έναν τόπο.
Παράλληλα εργάζομαι σε ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας με χάρτες και οδηγούς για όλο τον κόσμο.

Γειά σου! Ονομάζομαι Αντώνης Ρωμανός και είμαι ένα από τα νεότερα μέλη του Τravel Vibe.
Γεννημένος το 2001 και φοιτητής παράλληλα, μου αρέσουν τα ταξίδια και οι μικρές αποδράσεις από την πόλη. Στο Travel Vibe θα βρεις άρθρα μου για κοντινούς προορισμούς στην Αθήνα, ιδανικούς για μονοήμερη εκδρομή. Τα άρθρα περιλαμβάνουν πλούσιες πληροφορίες για έναν τόπο, πληροφορίες σημαντικές που κάθε ταξιδιώτης αξίζει να γνωρίζει.
Όλη η αγάπη μου με τα ταξίδια αποτυπώνεται στον λογαριασμό που έχω στα social media με την Πελοπόννησο. Το @peloponnese_gr αποτελεί ένα σπουδαίο μου έργο με στόχο την προώθηση του τουρισμού στην Πελοπόννησο, μέσω των social media, που αποτελούν δυνατό "χαρτί" για την προβολή ενός τόπου.
Έχοντας κλείσει 6 χρόνια λειτουργίας, το peloponnese_gr μου έδωσε ώθηση να ταξιδεύω, ακόμη και κοντά στην Αθήνα, να γνωρίζω νέους τόπους και να τους μεταφέρω μέσα από τα άρθρα μου και το φωτογραφικό υλικό. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που βρίσκω δίνουν μια πλήρη εικόνα στον επισκέπτη για έναν τόπο.
Παράλληλα εργάζομαι σε ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας με χάρτες και οδηγούς για όλο τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.