Ένας πλούσιος φυσικός κόσμος Γαλαζοπράσινα νερά, πλούσια βλάστηση και απείρου κάλλους φυσική ομορφιά είναι κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν το τοπίο, θυμίζοντας νεραϊδένιο σκηνικό του Τόλκιν! Και, φυσικά, δεν είναι άλλο από το Εθνικό πάρκο Λιμνών Πλίτβιτσε!
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εθνικό δρυμό της Κροατίας, που κάθε χρόνο αφήνει μαγεμένους περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Το πάρκο ιδρύθηκε το 1949 και 30 χρόνια αργότερα μπήκε στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να ζήσεις αυτήν την εμπειρία, διάβασε παρακάτω!
Βρίσκεται μεταξύ του Ζάγκρεμπ και του Ζαντάρ και η έκταση του μοναδικού αυτού υδροβιότοπου αγγίζει τα 296,85 χλμ². Τρία βουνά, τμήμα των Δειναρικών Άλπεων, περιβάλλουν το οροπέδιο Πλίτβιτσε και είναι υπεύθυνα για τους θησαυρούς που προσφέρει απλόχερα η φύση στους επισκέπτες. Από υψόμετρο που φτάνει τα 1.279 μέτρα πηγάζουν δύο ποταμοί και με τις υπόγειες πηγές δημιουργούν 16 λίμνες και εκείνες με τη σειρά τους ένα τρίτο ποτάμι. Οι υψομετρικές διαφορές των λιμνών μάς χαρίζουν καταρράκτες που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής.
Το Εθνικό πάρκο του Πλίτβιτσε χρωστάει τη φυσική του ομορφιά στη χημεία! Σχήμα οξύμωρο; Κι όμως! Η αντίδραση του νερού με το διοξείδιο του άνθρακα του εδάφους σχηματίζει ανθρακικό οξύ, που διαβρώνει τον ασβεστόλιστο και τον δολομίτη, δύο ορυκτά που χαρακτηρίζουν γεωλογικά το τοπίο ως καρστικό. Η φύση εξακολουθεί να ξεπερνά τον άνθρωπο και δημιουργούνται φυσικά φράγματα τραβερτίνη, που δεν είναι τίποτα άλλο από συσσωρευμένα φύκια, βρύα και βακτήρια.
Με τις διαβρωτικές ιδιότητες του νερού, σχηματίζονται σπήλαια και λόγω των ορυκτών γίνεται πλουσιότερη η χρωματική παλέτα του υγρού στοιχείου, με κυρίαρχα το τιρκουάζ, το πράσινο και το γκρι. Σε κάθε περίπτωση αντενδείκνυνται οι σαγιονάρες και το κολύμπι! Το πάρκο αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιοδίφες, καθώς συγκεντρώνει ορυκτό πλούτο και τεράστια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Σχεδόν όλος ο δρυμός καλύπτεται από πεύκα, έλατα, οξιές και σημύδες, ενώ, από τα 109 αναγνωρισμένα φυτά, τα 75 είναι ενδημικά και υπό νομική προστασία.
Η καφέ αρκούδα, ο λύκος, η κουκουβάγια, ο λυγξ και ο αετός είναι μερικά από τα σπάνια ζώα που προστατεύονται εντός του δρυμού, ενώ συναντάται μεγάλη ποικιλία και πιο συνηθισμένων ζώων και πτηνών, όπως, επίσης, πεταλούδες, αμφίβια και ερπετά. Φυσικά, αξίζει να σημειωθούν οι πληθυσμοί πέστροφας, που, μάλιστα, είναι και ανεξάρτητα αναπτυσσόμενοι από λίμνη σε λίμνη.
Τώρα που πείστηκες ότι πρέπει να επισκεφθείς το Εθνικό πάρκο Λιμνών Πλίτβιτσε να σου πω πως η πιο ζεστή περίοδος είναι αυτή του Ιουλίου-Αυγούστου, όπου ο υδράργυρος φτάνει τους 20°C. Το τοπίο είναι καταπράσινο και το μόνο αρνητικό, αν υποθέσουμε πως υπάρχει ένα, είναι η μαζική προσέλευση επισκεπτών, καθώς το περιβάλλον δείχνει πιο φιλόξενο, αφού ευνοούνται οι μετακινήσεις στο πάρκο. Φυσικά, μπορεί την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου η θερμοκρασία να αγγίζει μετά βίας τους 2°C, αλλά οι παγωμένες λίμνες και το χιονισμένο Πλίτβιτσε κλέβουν τις εντυπώσεις, αναδεικνύοντας την άγρια αλλά, εξίσου, γοητευτική πλευρά του πάρκου!
Πάντως, θα πρότεινα να αποφύγετε κάποια εξόρμηση τους ανοιξιάτικους ή φθινοπωρινούς μήνες, καθώς η υγρασία και οι ισχυρές βροχοπτώσεις κάνουν τις πεζοπορίες και τις ξεναγήσεις να μοιάζουν με extreme sports!
Όποια εποχή κι αν πας, με όποιον τρόπο κι αν επιλέξεις να περιηγηθείς το πάρκο, για ένα πράγμα είμαι σίγουρος. Μετά το Πλίτβιτσε όλα θα σου φαίνονται λίγο πιο φτωχά!
#TravelVibe_Eu
Δείτε μερικές φωτογραφίες ακόμα:
© 2018 – 2019, Ioannis Sorotos. All rights reserved.
Ξεκίνησε το blogging, όταν δεν ήταν καν μόδα στην Ελλάδα, μόνο και μόνο για να εκφράζεται! Μετά από τόσα χρόνια, παραμένει ακόμα άγνωστος και ευγνώμων, που, μέσα από τη συγγραφή, έμαθε πώς να νιώθει ελεύθερος, αφήνοντας πίσω του οτιδήποτε έχει αρνητικό πρόσημο! Γι' αυτό προτείνει και σε εσάς να χαμογελάτε!