Fresh Vibes Greece All Over Me

Σαμοθράκη, διακοπές στην άλλη πλευρά του Αιγαίου

Σαμοθράκη, διακοπές στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, χωρίς τα γραφικά ασβεστωμένα σπίτια αλλά παρέα με το όρος Φεγγάρι.

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη Σαμοθράκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος. Και αν μη τη άλλο σίγουρα είναι. Για να φτάσεις στην Σαμοθράκη υπάρχουν δυο επιλογές.

Μπορείς να φτάσεις οδικώς ή αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη και μετά να επιβιβαστείς στο πλοίο. Ανάλογα με την αφετηρία σου και το μέσο μεταφοράς που θα επιλέξεις εξαρτάται και ο χρόνος για να φτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι δια θαλασσής  από Αλεξανδρούπολη διαρκεί περίπου 2.5 ώρες!

Δεν θα σου πω τι να κάνεις στη Σαμοθράκη, γιατί νομίζω ότι πρόγραμμα σου θα αλλάξει όταν φτάσεις στο νησί. Πολλοί φτάνοντας στην Σαμοθράκη έχουν ένα ενδεικτικό πρόγραμμα, αλλά δεν το τηρούν.

Για παράδειγμα, αρκετοί καταλήγουν να περάσουν όλες τις ημέρες των διακοπών στα Θέρμα. Ακόμα 7 στους 10 που έχουν πάει, έχουν αλλάξει τα εισιτήριο της επιστροφής για πιο μετά. Οπότε θα προσπαθήσω να σε διαφωτίσω ως προς την διαμονή και τις παροχές.

Που θα μείνω και τι θα βρω εκεί;

Οι επιλογές για την διαμονή δεν είναι πολλές αλλά είναι ξεκάθαρες. Για παράδειγμα, αν σου αρέσει ένας πιο εναλλακτικός τρόπος διακοπών θα πας στα Θέρμα για camping. Το camping στα Θέρμα, μπορεί να είναι είτε οργανωμένο, είτε ημι-οργανωμένο (εδώ βάζω το δημοτικό camping) ή ελεύθερο. Οι πρώτες επιλογές σου δίνουν πρόσβαση σε παραλία, ενώ η τρίτη συνήθως αφορά κατασκήνωση στο δάσος ή στις βάθρες.

Η Καμαρίωτισσα

Το λιμάνι της Σαμοθράκης, κατά τους χειμερινούς μήνες αποτελεί ένα από τους δυο βασικούς οικισμούς του νησιού για τους ντόπιους. Από ταξιδιωτική άποψη, δεν έχει να προσφέρει πολλά σε σχέση με τους αλλά χωρία. Ωστόσο είναι πολύ κοντά στην Χώρα αλλά και στο χωρίο Θέρμα, οπότε μπορεί να αποτελέσει για κάποιον έξυπνη επιλογή διαμονής. Στην Καμαρριώτισσα θα βρεις τράπεζες, super market, taxi, ενοικιάσεις αυτοκινήτων/ μηχανών και όλες τις υπηρεσίες του νησιού. 

Η Χώρα

Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να μείνουν στην Χωρά αντί για τα Θέρμα. Δεν τους αδικώ, γιατί είναι πανέμορφη και γραφική! Εγώ έχω μείνει και στα δυο, μοιράζοντας μισές μέρες στην Χώρα και μισές στα Θέρμα. Αν έχεις αμάξι η διαμονή στην Χώρα ίσως είναι η ιδανικότερη επιλογή. Θα μπορείς να επισκέπτεσαι τις παραλίες ή τους καταρράκτες τις πρωινές ώρες. Έτσι το βράδυ θα μπορείς να απολαμβάνεις και τη νυχτερινή ζωή του νησιού. Αγαπημένα σημεία: Η Τράπεζα & το καφενείο ο Πύργος

Σαμοθράκη, διακοπές στην άλλη πλευρά του Αιγαίου
Travellernotesgr @evridiki-matsoudi

Θέρμα

Τα Θέρμα, λοιπόν είναι 20 λεπτά από το λιμάνι και ίσως η καλοκαιρινή πρωτεύουσα της Σαμοθράκης. Πώς να μην είναι άλλωστε; Πολύ κοντά στα Θέρμα έχει παραλία και το πιο γνωστό beach bar του νησιού το Saoki. Ακόμα από το χωρίο ξεκινούν περιπατητικές διαδρομές για  τις ξακουστές βάθρες. Οι πιο γνωστές είναι η Γριά Βάθρα & ο Φονιάς. Οι βάθρες με απλά λόγια είναι φυσικές πισίνες που δημιουργούνται κάτω από τους καταρράκτες. Στα Θέρμα θα βρεις αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς είναι ορμητήριο για την επίσκεψη σου σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού.

Πριν πας στην Σαμοθράκη πρέπει να ξέρεις ότι:

-Στο νησί βρίσκεται το όρος Σάος (Φεγγάρι), ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας. Για αυτό το τοπίο είναι άγριο και καταπράσινο.

-Η Νίκη της Σαμοθράκης βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του νησιού, στο Ιερό των Μεγάλων Θεών. Τώρα κατοικεί στο Μουσείο του Λούβρου.

Στη Σαμοθράκη θα φας το καλύτερο κατσικάκι στον Προφήτη Ηλία, την καλύτερη μπουγάτσα στα Θέρμα, τα καλύτερα γλυκά στην Χώρα. Θα πιεις την τοπική μπύρα “Fonias Pale Ale”.

-Το νησί δεν διαθέτει τις τουριστικές υπηρεσίες άλλων νησιών, ούτε «τρελή» νυχτερινή ζωή. Έχει κυρίως μαγαζιά σε στυλ καφενείου ή για χαλαρό ποτό. Οι επισκέπτες συνηθίζουν άπλα να τριγυρνούν στο νησί με μπύρα στο χέρι, να κάθονται σε πλατείες ή στην παραλία.

-Οι παραλίες επί το πλείστον δεν είναι οργανωμένες, ούτε με αμμουδιά. Άλλωστε οι επισκέπτες  επιλέγουν το νησί, κυρίως για την πλούσια φύση του και όχι για τις παραλίες.

Σαμοθράκη, διακοπές στην άλλη πλευρά του Αιγαίου
Travellernotesgr @evridiki-matsoudi

-Το νησί διαθέτει δυο τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται στο λιμάνι. Τα δρομολόγια του Κτελ, σε εξυπηρετήσουν για να δεις βασικά σημεία του νησιού, όχι όμως για να το γυρίσεις.

Τέλος να σου τονίσω, ότι εγώ είμαι ερωτευμένη με την Σαμοθράκη. Ωστόσο προσπαθώ να είμαι αντικειμενική σε όσα γράφω, γιατί δεν είναι νησί για όλα τα γούστα. Μεταξύ μας, δεν ήμουν από τους ανθρώπους που πηγαίνουν κάθε χρόνο στον ίδιο προορισμό. Μέχρι που ξαναπήγα Σαμοθράκη και μετά πήγα πάλι (και αυτός ο έρωτας έχει μείνει ζωντανός).

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τα ταξίδια μου στο travellernotesgr.com . Ενώ μπορείς να με ακολουθήσεις σε facebook & instagram, όπου η αγάπη μου για την Σαμοθράκη δεν κρύβεται!

© 2020, Evridiki Matsoudi. All rights reserved.

Η Ευρυδίκη θα ήθελε να σπουδάζει διαρκώς, ξεκίνησε με Φιλοσοφία, συνέχισε με σπουδές στην Εκπαίδευση και τώρα αναζητά το επόμενο ακαδημαϊκό της βήμα. Λατρεύει τα φεστιβάλ, το camping, την ποίηση, την country και την folk μουσική. Της αρέσει να μαθαίνει τις ιστορίες των ανθρώπων που γνωρίζει τυχαία στο δρόμο, να κάνει κατασκευές και να ακούει τον ήχο των κυμάτων!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *