Europe Stories Ρωσία

Τα «σκανταλιάρικα» σιντριβάνια του Peterhof!

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Όλοι έχουν ένα προορισμό που θέλουν να πάνε οπωσδήποτε. Εγώ είχα τη Ρωσία και συγκεκριμένα το ανάκτορο Peterhof !

Οι «Ρώσικες Βερσαλλίες» όπως τις ονομάζουν , ήταν πιο ονειρεμένες απ’ ότι είχα φανταστεί! Ο Μ. Πέτρος δεν λυπήθηκε καθόλου τα χρήματα για τη θερινή κατοικία του. Το ανάκτορο ήταν φυσικά απαράμιλλης ομορφιάς αλλά αυτό που εντυπωσιάζει όσους δεν ενδιαφέρονται για τα παλάτια (νόμιζα ότι σε όλους άρεσαν αλλά κάποιοι τα βαριούνται ) είναι τα σιντριβάνια των κήπων.

Ο Jean Baptiste le blond , μεγάλος κηποτέχνης, χρησιμοποίησε όλη του τη μαεστρία για να διαμορφωθεί η τεράστια έκταση γύρω από τα θερινά ανάκτορα, σε παράδεισο! Ένα σύμπλεγμα από 64 κρήνες, 142 σιντριβάνια και 37 επιχρυσωμένα αγάλματα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία ενώνουν το μεγαλοπρεπές ανάκτορο με το ναυτικό κανάλι που χρησιμοποιούσαν οι Τσάροι για να μεταφέρονται στην ανοιχτή θάλασσα.

great-cascade

Εκτός όμως από το κεντρικό και εξαιρετικής αρχιτεκτονικής σιντριβάνι που συμβολίζει τον εορτασμό της νίκης της Ρωσίας επί των Σουηδών και αξίζει να παρατηρήσετε, στον ανατολικό τομέα του πάρκου, θα βρείτε και μερικές εκπλήξεις.

Ο Μ. Πέτρος ήταν και λίγο… καλαμπουρτζής που λέμε εδώ στην επαρχία και σκέφτηκε τα “trick-fountains” !

Trick fountain: The road

Η Monplaisir Avenue είναι ένας δρόμος του πάρκου στον οποίo περπατάς αμέριμνος απολαμβάνοντας τη φύση. Τότε ξαφνικά, δεκάδες πίδακες εκτοξεύονται από μικρά σιντριβάνια που είναι τοποθετημένα και από τις δύο πλευρές του δρόμου και σχηματίζουν υδάτινες αψίδες πάνω από το κεφάλι σου καθώς τον διασχίζεις. Δεν ξέρω πως θα αισθάνονταν οι κυρίες επί των τιμών ή οι στρατηγοί, αλλά εμείς το κατευχαριστηθήκαμε!

Trick fountain "road"

Tip: Το συγκεκριμένο trick-fountain έχει συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας, γι’ αυτό καλύτερα να ρωτήσετε πρώτα).

Trick fountain: The umbrella

Συνήθως όταν κρατάς μια ομπρέλα νιώθεις ασφαλής και σκέφτεσαι πως ακόμα κι αν βρέξει , εσύ θα παραμείνεις στεγνός. Αμ δε! Το ωραιότατο παγκάκι – ομπρέλα σε περιμένει για να καθίσεις και να ξεκουραστείς αλλά δε σ’ αφήνει να φύγεις. Δηλαδή σ’ αφήνει, με τίμημα να φας μερικά γαλόνια νερό στο κεφάλι. Με το που καθίσεις στο παγκάκι, από τις άκρες της ομπρέλας από πάνω σου πετάγονται κάθετοι πίδακες με αποτέλεσμα να μην μπορείς να βγεις δίχως να βραχείς. 

umbrella-fountain

Trick fountain: The Oak

Σας αρέσουν οι τουλίπες; Αν ναι, θα σας έκανε εντύπωση αν τις βλέπατε  να έχουν ανθίσει μέσα στο κατακαλόκαιρο. Γι αυτό και πολλοί παραξενεύονται και πηγαίνουν να τις δουν από κοντά με περισσή αφέλεια μέχρι που οι τουλίπες φροντίζουν για ένα μπουγέλο κατευθείαν στο πρόσωπο. Η άμεση αντίδραση του καθενός είναι ν’ απομακρυνθεί και να κατευθυνθεί προς την ασφάλεια του δέντρου που βρίσκεται στο εσωτερικό του κύκλου που σχηματίζουν οι τουλίπες. Αλλά, η «βελανιδιά» έχει άλλα σχέδια. Από τους σωλήνες που είναι τοποθετημένοι στα φύλλα και στα κλαδιά εκτοξεύεται νερό προς κάθε κατεύθυνση. Αν πάλι τρέξεις προς τα παγκάκια που υπάρχουν απέναντι από τα δύο προηγούμενα σιντριβάνια , θα νιώσεις μικρούς πίδακες νερού πάνω σου (προέρχονται από το πίσω μέρος τους). Δε γλιτώνεις σε καμία περίπτωση.

The "Oak" fountain

Tip: Προσοχή στις τουλίπες, τις βελανιδιές και τα παγκάκια λοιπόν!

Trick fountain: The Bench, Monplaisir Garden Monplaisir

Για το τέλος άφησα το trick του Μ. Πέτρου, κατευθείαν από τα προσωπικά του σχέδια και τεσταρίστηκε γύρω το 1723.

Δύο λευκά παγκάκια ενωμένα μεταξύ τους με τη μάσκα ενός επιχρυσωμένου τρίτωνα ενδιάμεσα ήταν αναμφίβολα ένα καλό μέρος για να ξεκουραστεί κάποιος . Μόνο που  καθώς τότε δυστυχώς , το νερό που βρισκόταν κάπου κρυμμένο σε σωλήνες στο έδαφος, εκτοξευόταν ορμητικά πάνω του από τις πέτρες που ήταν τοποθετημένες μπροστά από το παγκάκι αλλά και από το στόμα του Τρίτωνα!

Trick fountain of Monplaisir Garden

Tip: Προσοχή ακόμα και στις πέτρες!!!

Αυτά ήταν, λοιπόν, τα «σκανταλιάρικα» σιντριβάνια! Σας εύχομαι μια απολαυστική και… «στεγνή βόλτα» στους κήπους του Πέτερχοφ!

© 2019 – 2020, . All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.