Fresh Vibes Radar

Trick or Treat: Η φάση του Halloween στο εξωτερικό

Λίγες γιορτές μοιάζουν να ενθουσιάζουν αρκετά τον κόσμο σε κάθε χώρα του πλανήτη. Στην κορυφή του βάθρου, πιο ψηλά από όλες, η μέρα των Χριστουγέννων, μιας και κατέχει τα πρωτεία και μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων μας. Αλλά μια γιορτή είναι που συνήθως ξεχωρίζει στις περισσότερες χώρες και μερικές φορές οδηγεί σε παροξυσμό τους fans της: το Halloween.

Σίγουρα το έχετε ακούσει, πιθανότατα έχετε πέσει σε δημοσιεύσεις με μασκαρεμένους ειδικά για αυτή την ημέρα ή κι αν είχατε την τύχη, μπορεί να βρεθήκατε κι εσείς με μια στολή και λίγο extreme βάψιμο να συμμετέχετε. Ντυμένοι ως κάτι τρομακτικό, αποκρουστικό, πιο extreme τελοσπάντων από την ελληνική Τσικνοπέμπτη και το καρναβάλι της Πάτρας. Θα ζήσατε το trick or treat όπως του αρμόζει!

Μα γιατί γιορτάζουν το Halloween;

Η καταγωγή αυτής της γιορτής φαίνεται ότι φτάνει μέχρι και τους αρχαίους Κέλτες. Το λεγόμενο Samheim, όπου οι παγανιστές γιόρταζαν την ολοκλήρωση της περιόδου για τη σοδειά πριν την αρχή του χειμώνα στο τέλος του Οκτώβρη με την 1η του Νοέμβρη. Εκείνη την ημέρα, ειδικά τη νύχτα, πίστευαν ότι οι προγονοί τους ανεβαίνανε για να γιορτάσουν μαζί τους τη γιορτή αυτή!

Το Halloween πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Αν και η γιορτή κρατάει μια ολόκληρη μέρα, πιστέψτε με, προετοιμάζονται από τα τέλη του Σεπτέμβρη. Στολές, μπογιές, αντικείμενα και λοιπά αξεσουάρ που θα αποτελούν πιθανόν μέρος μιας ενδυμασίας, πουλιούνται σε σούπερ μάρκετ και ειδικά μαγαζιά κουστουμιών, αλλά και σε μαγαζιά με είδη ένδυσης. Στις χώρες του Ηνωμένου Βασίλειου και την Ιρλανδία πραγματοποιούνται ειδικά events για το Halloween, ενώ στην Αμερική έχει την τιμητική του!

Το πιο αντιπροσωπευτικό και χαρακτηριστικό αντικείμενο του Halloween δεν είναι άλλο από μια σκαλισμένη κολοκύθα! Μια μύτη, δύο μάτια και ένα στόμα, με χαρακτηριστικά που σκοπό έχουν να τρομάξουν τον θεατή. Α και ένα κερί στο εσωτερικό της! Πόσο πιο creppy!

Εγώ είχα την τύχη να το ζήσω την περίοδο των σπουδών μου στην Αγγλία και να πάρω μια γεύση πιο κοντά στην πηγή. Στην Ελλάδα, καθώς  προσπαθούν να περάσουν αυτή τη γιορτή, δεδομένου ως ξενόφερτη, τυχαίνει ελάχιστης αποδοχής. Στην Αγγλία ζούνε τα δικά τους καρναβάλια, με πιο σκοτεινά χρώματα.

Πως γιορτάζουν δηλαδή το Halloween;

Σε αρκετά μαγαζιά, ο στολισμός για το Halloween ξεκινάει από την αρχή του Οκτώβρη για να μπαίνει ο κόσμος στο κλίμα. Φαντάσου να μπαίνεις για να αγοράσεις γάλα και να δεις μια νυχτερίδα να κρέμεται πάνω από το κεφάλι σου, ενώ πιο πέρα ένας χάρτινος σκελετός με μια μαύρη γάτα θα σε κοιτάνε στα μάτια, προσπαθώντας να μάθουν όλα τα μυστικά σου. Στα σπίτια, ο στολισμός γίνεται πιο ιδιαίτερος στο εσωτερικό τους, ενώ ο εξωτερικός χώρος μοιάζει να σε προσκαλεί να εξερευνήσεις το πιθανόν τρομακτικό εσωτερικό του. Αρκετοί βέβαια κατασκευάζουν μόνοι τα στολίδια που θα διακοσμήσουν την αυλή τους, όπως χάρτινες νυχτερίδες και σκαλισμένες κολοκύθες.

Αν σου φαίνεται σαν από ταινία τρόμου, στα παιδιά που γυρνάνε με σακούλες για “trick or treat” (πείραγμα ή καλόπιασμα) φαντάζει διασκεδαστικό ως σκηνικό. Άλλωστε, ντυμένα με στολές βαμπίρ, ζόμπι ή σε όποιον άλλο χαρακτήρα θελήσουν, θα ταιριάζουν καλύτερα με το σκηνικό. Η παράδοση αυτή έχει τις ρίζες από τις εποχές που οι ένοικοι του σπιτιού άφηναν κεράσματα με ζάχαρη για να καλοπιάσουν τα πνεύματα του κάτω κόσμου. Ορισμένοι, με έντονη διάθεση του κατεργάρη, επιχειρούσαν να τρομάξουν τους κατοίκους ντυμένοι με στολές σα φαντάσματα κ.α. Και φτάνουμε στο σήμερα! Όπου τα πιτσιρίκια βρίσκουν την ευκαιρία να γεμίσουν τις σακούλες τους με όσα περισσότερα γλυκά μπορούν, αν θέλεις να αποφύγεις το “trick”!

Μια άλλη παράδοση, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε άτομα μικρότερης ηλικίας, είναι το λεγόμενο “apple bobbing”. Σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό, βάζουνε πολλά μήλα, τα οποία καταφέρνουν και επιπλέουν. Κι έτσι ξεκινάει ένα παιχνίδι, όπου οι συμμετέχοντες πρέπει να αρπάξουν τα μήλα με τα δόντια και μόνο. Ευκολάκι;

Σε ελάχιστες μικρές πόλεις και χωριά κρατάνε ακόμη το έθιμο των Soul Cakes (ή ελληνιστί κέικ ψυχών). Στα παλιά χρόνια, οι φτωχοί και άποροι γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι, σε αναζήτηση τροφής. Κάποιοι πιο ευκατάστατοι, τους δίνανε τα επονομαζόμενα Soul Cakes, με την υπόσχεση της προσευχής για τους κατοίκους του άλλου κόσμου.

Και όταν πέσει η νύχτα…;

Υποτίθεται ότι εκείνη την ημέρα, ο καθένας ντύνεται όπως θέλει και κανένας δεν του λέει κάτι. Θα δεις στους δρόμους στόμα ντυμένα με τρομακτικές μάσκες και στολές, σα να έχει γεμίσει η χώρα μόνο πρωταγωνιστές από ταινίες τρόμου. Τότε, σύμφωνα με τις σύγχρονες ερμηνείες, λένε ότι οι νεκροί ανεβαίνουν στην γη και μπορούν να έρθουν σε επαφή με την παλιά τους ζωή. Αλλά για να τους αποφύγουν κάποιοι που είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς, ντύνονται με στολές για να μην τους αναγνωρίσουν. Αυτό είναι και το κύριο νόημα του Halloween. Blending.

Σε άλλες περιοχές, όπως στην πόλη που βρισκόμουν εγώ, είναι σύνηθες να ανάβουν μεγάλες φωτιές (bonfires) και να στήνουν πάρτι σε σπίτια και πλατείες . Εφόσον ο καιρός το επιτρέπει βέβαια. Έτσι άλλωστε λέγεται ότι διώχνουν οποία κακά πνεύματα επιχειρήσουν να πλησιάσουν τους ανθρώπους.

Αν πάλι ο καιρός δεν είναι με το μέρος τους, δεν πτοούνται. Ο εορτασμός μεταφέρεται σε εσωτερικούς χώρους και στήνονται μεγάλα πάρτι μασκέ. Όπου θα δεις τον Φρανκενστάιν να χορεύει μακαρένα, τον Φρέντι Κρούγκερ να  τραγουδάει σε σπαστά Ισπανικά και κάποιο λυκάνθρωπο να σεληνιάζεται υπό τη μουσική των Queen!

© 2023, Harris Georgakis. All rights reserved.

Travel Editor at 10 | Website

Γεια σου, είμαι ο Χάρης και είμαι μέλος του Travel Vibe από το μακρινό 2019.

Μακρινό, γιατί πλέον έχουν περάσει χρόνια αρκετά αλλά ενδιάμεσα εγώ είχα την τύχη να ταξιδέψω και να δω ακόμα πιο πολλά.

Μπορεί να περιπλανιέμαι συχνά στην Ευρώπη και με προτίμηση σε πόλεις εκτός της πρωτεύουσας κάθε χώρας, αλλά έχω φτάσει μέχρι τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Με ένα backpack στην πλάτη, να μαζεύω εικόνες και εμπειρίες αλλά και με το Google Maps ανοιχτό στο κινητό, γιατί είμαστε και παιδιά της τεχνολογίας!

Έτσι λοιπόν, μιας και οι εμπειρίες αποκτούν μεγαλύτερη αξία όταν τις μοιράζεσαι, άρχισα να κάνω αυτό που αγαπώ: να γράφω για αυτές! Από το τετράδιο σε ένα αρχείο του word και από εκεί στα μάτια περισσότερων ταξιδευτών.

Γιατί βλέπεις, μπορεί ένα σημείο στο χάρτη να είναι η αφορμή για να ξεκινήσει ένα ταξίδι, όμως λατρεύω να εξερευνώ την ιστορία του μέρους που επισκέπτομαι μέσα από τα κτίρια, τα μουσεία και τους ανθρώπους (όντας οστεο-αρχαιολόγος), να περιπλανιέμαι στα πάρκα και τα στενά (αν έχει) και να χαζεύω με την πρώτη ευκαιρία τα super markets που μπορεί να συναντήσω. Πάντοτε θα υπάρξουν αφορμές για να δώσω και μια ευκαιρία στην τοπική κουζίνα. Κι ας μην έχει συχνά αντίπαλο η δικιά μας. Όλα αυτά και άλλα πολλά θα τα βρεις σε αρκετά από τα άρθρα μου, εδώ στο Travel Vibe.

Όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, μου αρέσει να διαβάζω ό,τι πέσει στα χέρια μου (για να έχω μια σφαιρική άποψη για τα πάντα), να παίζω κιθάρα και να τραγουδώ (όταν δε βρίσκεται κάποιος άλλος γύρω μου), να φτιάχνω λίστες με μέρη που θα ήθελα να δω, άλμπουμ που θα ήθελα να ακούσω, μαγαζιά που θα ήθελα να επισκεφτώ ή ταινίες που – αν ποτέ προλάβω – θέλω να παρακολουθήσω. A, και να κάνω παζλ.

Θέλεις να μάθεις κάτι παραπάνω για εμένα; Ενθουσιάζομαι με αρκετά πράγματα και κρατάω σημειώσεις, τις οποίες ύστερα μοιράζομαι στο προσωπικό μου newsletter. Άλλες φορές μπορεί να τα ανεβάσω και στα social, με τα Instagram Stories να είναι η πιο άμεση λύση.

Ακολούθησε με εδώ και εδώ, ενώ θα βρεις και το blog μου εδώ.

#budget-friendly, #solotraveller #nature-lover #backpacker #cultureenthusiast

Γεια σου, είμαι ο Χάρης και είμαι μέλος του Travel Vibe από το μακρινό 2019. Μακρινό, γιατί πλέον έχουν περάσει χρόνια αρκετά αλλά ενδιάμεσα εγώ είχα την τύχη να ταξιδέψω και να δω ακόμα πιο πολλά. Μπορεί να περιπλανιέμαι συχνά στην Ευρώπη και με προτίμηση σε πόλεις εκτός της πρωτεύουσας κάθε χώρας, αλλά έχω φτάσει μέχρι τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Με ένα backpack στην πλάτη, να μαζεύω εικόνες και εμπειρίες αλλά και με το Google Maps ανοιχτό στο κινητό, γιατί είμαστε και παιδιά της τεχνολογίας! Έτσι λοιπόν, μιας και οι εμπειρίες αποκτούν μεγαλύτερη αξία όταν τις μοιράζεσαι, άρχισα να κάνω αυτό που αγαπώ: να γράφω για αυτές! Από το τετράδιο σε ένα αρχείο του word και από εκεί στα μάτια περισσότερων ταξιδευτών. Γιατί βλέπεις, μπορεί ένα σημείο στο χάρτη να είναι η αφορμή για να ξεκινήσει ένα ταξίδι, όμως λατρεύω να εξερευνώ την ιστορία του μέρους που επισκέπτομαι μέσα από τα κτίρια, τα μουσεία και τους ανθρώπους (όντας οστεο-αρχαιολόγος), να περιπλανιέμαι στα πάρκα και τα στενά (αν έχει) και να χαζεύω με την πρώτη ευκαιρία τα super markets που μπορεί να συναντήσω. Πάντοτε θα υπάρξουν αφορμές για να δώσω και μια ευκαιρία στην τοπική κουζίνα. Κι ας μην έχει συχνά αντίπαλο η δικιά μας. Όλα αυτά και άλλα πολλά θα τα βρεις σε αρκετά από τα άρθρα μου, εδώ στο Travel Vibe. Όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, μου αρέσει να διαβάζω ό,τι πέσει στα χέρια μου (για να έχω μια σφαιρική άποψη για τα πάντα), να παίζω κιθάρα και να τραγουδώ (όταν δε βρίσκεται κάποιος άλλος γύρω μου), να φτιάχνω λίστες με μέρη που θα ήθελα να δω, άλμπουμ που θα ήθελα να ακούσω, μαγαζιά που θα ήθελα να επισκεφτώ ή ταινίες που – αν ποτέ προλάβω – θέλω να παρακολουθήσω. A, και να κάνω παζλ. Θέλεις να μάθεις κάτι παραπάνω για εμένα; Ενθουσιάζομαι με αρκετά πράγματα και κρατάω σημειώσεις, τις οποίες ύστερα μοιράζομαι στο προσωπικό μου newsletter. Άλλες φορές μπορεί να τα ανεβάσω και στα social, με τα Instagram Stories να είναι η πιο άμεση λύση. Ακολούθησε με εδώ και εδώ, ενώ θα βρεις και το blog μου εδώ. #budget-friendly, #solotraveller #nature-lover #backpacker #cultureenthusiast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.