Χίος…Αλμύρα, μεσαιωνικά χωριά & μαστίχα!
Ήθελα πολύ να γράψω για τη Χίο. Ο μόνος μου ενδοιασμός ήταν αν θα χωρέσει σε ένα άρθρο όλη η εμπειρία από το νησί αυτό, οι διαδρομές, οι γεύσεις και οι μυρωδιές. Η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν οι περισσότεροι είναι πόσο χρόνο χρειάζεται κανείς στο νησί. Αυτή είναι και η πιο δύσκολη, καθώς ενώ έμεινα μια βδομάδα και έκανα πολλά (μα πάρα πολλά) χιλιόμετρα θα μπορούσα να περάσω αβίαστα και άλλο χρόνο εκεί.
«Που να μείνω;» κλασική ερώτηση και αυτή. Μοίρασα το χρόνο μου ανάμεσα στα Μαστιχοχώρια και στον Κάμπο ώστε να μπορέσω να τη γυρίσω καλύτερα αλλά και να μη στερηθώ την εμπειρία φιλοξενίας ούτε στα μοναδικά από άποψη αρχιτεκτονικής Μαστιχοχώρια ούτε στον εύφορο Κάμπο που μοσχοβολάει μανταρίνι.
Τα μέρη που επισκέφτηκα και προτείνω οπωσδήποτε είναι:
• τα Μεστά, ένα χωριό που αποτελεί διατηρητέο μνημείο καθώς είναι χτισμένο σαν κάστρο. Τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζοντας ένα προστατευτικό τείχος. Κανένα τείχος δε θα σας εμποδίσει όμως να γευτείτε το επικούς λουκουμάδες του «Κανέλλου» κοντά στην πλατεία του χωριού.
• το Πυργί, με τα χαρακτηριστικά «ξυστά», την τεχνική διακόσμησης της πρόσοψης των κτιρίων του χωριού αλλά και τα κρεμάμενα ντοματίνια που εν καιρώ θα γίνουν «λιαστά» (αν εμείς οι περαστικοί δείξουμε αυτοσυγκράτηση & δεν τα φάμε…). Μια στάση στο καφενείο «Μανούλα» για καφέ ή ένα λικέρ μαστίχα και συνεχίζουμε για το Μουσείο Μαστίχας της Χίου. Το ξέρατε ότι η παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια έχει ενταχθεί στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco;
• τον Ανάβατο, το αποκαλούν «Μυστρά του Αιγαίου» και είναι δυνατόν ως Σπαρτιάτισσα στην καταγωγή να μην πήγαινα να τσεκάρω τον ανταγωνισμό;
• τα Αυγώνυμα, όπου θα κάνετε κράτηση να φάτε στο «Αστέρι» όταν δύει ο ήλιος και με ευχαριστείτε μετά.
• το ψαροχώρι Λαγκάδα για φαγητό στον «Πασσά». Από εδώ φεύγει και θαλάσσιο ταξί για τις γειτονικές Οινούσσες.
• τον Παντουκιό επίσης ψαροχώρι για φρέσκο ψάρι και παραδοσιακό «μπεγκότο» στην ομώνυμη ταβέρνα (δηλαδή Παντουκιός, δεν το χάνεις)
• τον Κάμπο, που αποτελεί μια ευρύτερη περιοχή. Εδώ συνυπάρχουν τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά με τα περιβόλια εσπεριδοειδών. ‘Έμεινα σε ένα τέτοιο (αρχοντικό δηλαδή που είχε όμως και περιβόλι!) το Αρχοντικό Περλέα και μπορείτε και εσείς να έρθετε για πρωινό ανάμεσα στις πορτοκαλιές. Στον Κάμπο βρίσκεται και το Citrus Museum όπου θα προμηθευτείτε τις ωραιότερες μαρμελάδες.
• αξίζει επίσης μια στάση στο χωριό Καταρράκτης για να φάτε στη «Δροσιά» από τα χεράκια της κυρά Δάφνης που έχει μαεστρία στο τηγάνι.
• στην πόλη της Χίου θα πάτε για βόλτα αλλά και για μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριο «Βραδύπους» και παγωτό στον Κρόνο.
Η Χίος όμως δεν έχει μόνο όμορφα χωριά και ανεπιτήδευτα καλό φαγητό. Έχει και υπέροχες παραλίες κατά κανόνα ανοργάνωτες (έξτρα πόντοι για αυτό!) μερικές από αυτές είναι:
• Τα Μαύρα Βόλια, η σούπερ σταρ παραλία του νησιού με τα μαύρα βότσαλα που ίσως να μαντέψατε ότι το χρώμα οφείλεται σε ηφαιστειακή δραστηριότητα
• Η Αγία Δύναμη, έχει δύο κολπάκια οπότε μην απογοητευτείτε αν το πρώτο που θα συναντήσετε έχει αρκετό κόσμο, συνεχίστε ακάθεκτοι μέχρι το επόμενο.
• Τα Βρουλίδια, η δική μου αγαπημένη, παρά την κατάβαση-ανάβαση -σε βατό στρωμένο μονοπάτι-
• To Μυρσινίδι, ήσυχο κολπάκι πριν την ασφυκτικά γεμάτη & καθόλου ήσυχη παραλία Γλάροι
• Το Τραχίλι, μια παρθένα παραλία όπου καταλήγετε μετά από έναν μέτριας δυσκολίας χωματόδρομο είτε με το αυτοκίνητο (συνίσταται 4Χ4) είτε με τα πόδια
Και κάπου εδώ με έπιασε αυτή η νοσταλγία για το νησί… θα βάλω ένα ποτήρι παγωμένο νερό με μια κουταλιά μαστίχα υποβρύχιο, τη γεύση των παιδικών μας χρόνων που τότε κόλλαγε στα δόντια όπως η εμπειρία της Χίου που τώρα μου έχει «κολλήσει» ανεξίτηλα στην καρδιά.
Διάβασε περισσότερα άρθρα εδώ
© 2023, Eleni Florou. All rights reserved.
Είμαι η Ελένη, μέλος του Travel vibe από το 2023 αλλά νιώθω ότι πάντα άνηκα εδώ.
Kατάγομαι από τη Λακωνία, γι’αυτό και την επισκέπτομαι συχνά, σπούδασα Νομική στη Θεσσαλονίκη & στην «κανονική» μου ζωή είμαι νομική σύμβουλος σε θέματα τουρισμού και φιλοξενίας αλλά στην «ιδανική» μου ζωή ταξιδεύω όσο πιο συχνά μπορώ και όταν δεν ταξιδεύω κάνω σχέδια για κάποιο επόμενο ταξίδι. Δεν έχει σημασία αν θα πραγματοποιηθεί τελικά, η έρευνα έχει γίνει, τα pins σε αξιοθέατα, εστιατόρια κλπ έχουν γεμίσει ασφυχτικά το google maps μου & στα saves του IG υπάρχουν φάκελοι για κάθε τι σχετικό ανά προορισμό.
‘Εχω βρεθεί σε πάνω από 40 χώρες σε 5 ηπείρους και πιστεύω ακράδαντα ότι ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου. Για αυτό μέσα από το λογαριασμό μου στο Instagram προσπαθώ κυρίως να αναδεικνύω την ομορφιά της Ελλάδας. Με κινητοποιεί αλλά και με μαγεύει ο μπλε ουρανός και αυτό το ασύγκριτο φως που αντανακλά εκτυφλωτικά μεταξύ άλλων πάνω στο λευκό των Κυκλάδων, στα πετρόκτιστα επιβλητικά πυργόσπιτα της Μάνης, στη πανδαισία χρωμάτων του Καστελλόριζου και στην απέραντη θάλασσα. Έχω γυρίσει την Ελλάδα απ’άκρη σ’άκρη, μου έχουν μείνει κάποιες βουνοκορφές και μερικά νησιά ακόμα να ανακαλύψω. Λατρεύω τη θάλασσα και προσπαθώ να κολυμπάω όλο τον χρόνο, είναι από τους λόγους που επέλεξα να επιστρέψω άλλωστε στην Αθήνα μετά από κάποια χρόνια ζωής στο Λονδίνο. Όταν δεν κολυμπάω σε αυτήν μου αρέσει να τη διασχίζω με την εθελοντική ομάδα της Σύμπλευσης (@symplefsi) προσφέροντας δωρεάν ιατρική περίθαλψη και έργα υποδομής στους κατοίκους των ακριτικών νησιών. ‘Ετσι είχα την τύχη να επισκεφτώ εκτός τουριστικής περιόδου πολλά δυσπρόσιτα νησιά (πχ Κίναρο, Λέβιθα, Αγαθονήσι, Αη Στράτη, Οθωνούς) και να εισπράξω τα θερμά χαμόγελα των ακριτών παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Αν θέλεις ήλιο και θάλασσα στο feed σου 365 μέρες το χρόνο ενίοτε παρέα με ελληνικό καφέ (έχει γίνει σχεδόν σήμα κατατεθέν!) θα τα βρεις στο @eleniflor
#summertraveller
#greecetraveller
#sunnydestinations