Greece All Over Me

Ζαγοροχώρια: Πέντε χωριά για να επισκεφθείς το Φθινόπωρο

Αν αγαπάς τα χρώματα του Φθινοπώρου αλλά και τις εξορμήσεις στην φύση, τότε ετοιμάσου για εκδρομή σε κάποια από τα παρακάτω χωριά! Το μόνο που θα χρειαστείς είναι η φωτογραφική μηχανή σου γιατί πραγματικά το Φθινόπωρο τα χρώματα σε συνδυασμό με τα γραφικά τοπία θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής..

1. Βίτσα

Αν θα έπρεπε να βάλεις ένα από τα 46 χωριά οπωσδήποτε στην λίστα σου τότε η βίτσα θα πρέπει να ναι από τα πρώτα. Μόλις 36 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων το χωριό θα σε κερδίσει με την πρώτη ματιά, χτισμένη αμφιθεατρικά σε περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους  και ανήκει στο Κεντρικό Ζαγόρι.

Καθώς πλησιάζεις τον οικισμό αξίζει να κάνεις μια πρώτη στάση και να απολαύσεις τη θέα προς τα πετρόχτιστα σπιτάκια που κρέμονται στη πλαγιά, ενώ ανάμεσα τους διακρίνονται νέα κτίσματα που ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που κυριαρχεί στα Ζαγοροχώρια. Επιβάλλεται να κάνεις μια στάση για καφέ και φαγητό Στα Ριζά, Κανέλα & Γαρύφαλλο αλλά και στην ταβέρνα Μπελόη

2. Τσεπέλοβο

Το Τσεπέλοβο απέχει από τα Ιωάννινα γύρω στα 51 χλμ και αφού περάσεις το πιο μικρό αλλά εξίσου πανέμορφο Καπέσοβο, λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω η ομορφιά του Τσεπέλοβου θα σε εντυπωσιάσει! Γραφικά πέτρινα στενάκια, εντυπωσιακές εκκλησίες αλλά και αρκετά μαγαζιά για φαγητό και καφέ θα σε αποζημιώσουν πλήρως με τα καλύτερα παραδοσιακά φαγητά. Γι’ αυτό κάνε μια στάση στα εστιατόρια:  Η Μικρή Άρκτος, Ίρις cafe, Παπιγκιώτης.

3. Κουκούλι

Βρίσκεται στα 37 χλμ μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων, κάπου ανάμεσα στους Κήπους, Καπέσοβο αλλά και την Βίτσα. Το Κουκούλι ανήκει στο κεντρικό Ζαγόρι και λέγεται ότι το όνομα του προήλθε από τις μεγάλες πέτρες που υπάρχουν στο χωριό. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και το χωριό εκτός από τις όμορφες εικόνες που θα αντικρίσεις έχει πολλά να προσφέρει αλλά και να δείξει στον επισκέπτη.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού είναι το Λαογραφικό Μουσείο Λαζαρίδη που περιλαμβάνει ιστορική βιβλιοθήκη και συλλογή από βότανα και λουλούδια της περιοχής. Ανοιχτό Τετάρτη έως Κυριακή από το πρωί ως το μεσημέρι. Επίσης η Εκκλησία της κοιμήσεως της Θεοτόκου (1788), λέγεται ότι είναι μια από τις τρεις καλύτερες εκκλησίες στα Ζαγόρια.

Ακόμη το αρχοντικό Πλακίδα αλλά και το παλιό σχολείο με τις πέντε βρύσες είναι από τα σημεία του χωριού που σίγουρα πρέπει να βρεθείς.

4. Κήποι

Οι Κήποι βρίσκονται  σε απόσταση 39 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα και είναι χτισμένο πάνω σε ένα βραχώδη λόφο. Το γραφικό χωριό είναι επίσης πολύ εύκολα προσβάσιμο και επίσης πανέμορφο που θέλεις να το περπατήσεις μέχρι το τελευταίο πετρόχτιστο δρομάκι του, με την εντυπωσιακή εκκλησιά του Αγίου Νικολάου να κλέβει την παράσταση  με την εντυπωσιακή ομορφιά της αλλά και με τη  θέα που προσφέρει στο υπόλοιπο χωριό.

Μην φύγεις από το χωριό αν δεν δοκιμάσεις παραδοσιακό φαγητό στα εστιατόρια:  Στου Μιχάλη (πάνω στον κεντρικό δρόμο των Κήπων) αλλά και στις Μαργαρίτες (Cafe-restaurant σε τριώροφο κτίριο, πάνω στον κεντρικό δρόμο).

5. Δίλοφο

Το Δίλοφο είναι από τα low profile χωριά του κεντρικού Ζαγορίου, αν και είναι ένα από τα ομορφότερα και καλό – διατηρημένα χωριά στα Ζαγοροχώρια. Βρίσκεται μόλις στα 32 χλμ από το κέντρο των Ιωαννίνων και η πρόσβαση στο χωριό είναι αρκετά εύκολη, αρκεί να είστε προσεκτικοί στις πινακίδες που βρίσκονται πάνω στον οδικό δρόμο.

Το χαρακτηριστικό αυτό σε συνδυασμό με την απαγόρευση διέλευσης αυτοκινήτων μέσα από τον οικισμό, έχει βοηθήσει σημαντικά στην διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα αλλά και της αυθεντικής Ζαγορίσιας ομορφιάς.

Μην φύγετε από το χωριό χωρίς να καθίσετε σε κάποιο από τα εστιατόρια και καφέ του όπως: Λίθος, Η βοσκοπούλα, αλλά και στο Εστιατόριο Αλθαία, όπου μπορώ να σας εγγυηθώ τα καλύτερα, μιας κι το τιμήσαμε πρόσφατα.

© 2019 – 2020, . All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.