Fresh Vibes Tips & Thoughts

Οι 10 συμβουλές μας για stress free ταξίδι με κατοικίδιο!

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο τότε φανταζόμαστε ότι είσαι και εσύ από αυτούς που δεν μπορούν να φανταστούν την καθημερινότητά τους αλλά ΚΑΙ τα ταξίδια τους χωρίς τον τετράποδο φίλο τους! Και γιατί να το κάνεις άλλωστε; Οι όμορφες στιγμές που θα ζήσετε παρέα θα γίνουν οι καλύτερες αναμνήσεις σας! Αν πρόκειται να ταξιδέψεις για πρώτη φορά μαζί με τον πιστό σου φίλο και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, τότε look no more, αυτό το άρθρο είναι για σένα!

Ένα επιτυχημένο, ευχάριστο ταξίδι με το κατοικίδιο σου δεν εξαρτάται από το κατοικίδιο αλλά από εσένα τον ίδιο. Πρέπει να γνωρίζεις, να εμπιστεύεσαι και να προστατέψεις το pet σου αλλά παράλληλα να σεβαστείς τους συνανθρώπους σου και το μέρος που θα μείνεις. Ένα επιτυχημένο ταξίδι προϋποθέτει πάντα, έναν υπεύθυνο κηδεμόνα.

Το μοντέλο – inspiration που θα μας βοηθήσει με το σημερινό μας άρθρο είναι ο Μπόμπος και είναι ο πολυταξιδεμένος σκύλος της αδελφής μου (θενκ γιου Μπάρμπι) η οποία με βοήθησε στην συγγραφή του άρθρου. Έχει ταξιδέψει μαζί του σε νησιά, σε βουνά, με ζέστες, με χιόνια, με αεροπλάνα και βαπόρια. Παιδιά ο Μπόμπος. Μπόμπο, τα παιδιά.

Η προετοιμασία είναι το παν!

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά που είναι φυσικά τα επίσημα έγγραφα του ζώου. Ίσως να χρειαστούν περισσότερο σε ένα αεροπορικό ταξίδι αλλά καλό είναι να υπάρχουν σε κάθε περίπτωση. Το κατοικίδιο σου πρέπει να διαθέτει οπωσδήποτε chip και μια μεταλλική ταυτότητα με τα στοιχεία σου για να αποφύγεις δυσάρεστες καταστάσεις. Να έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια ώστε να διαφυλάξεις τη δική του υγεία αλλά και την υγεία των γύρω σας. Τέλος, μην ξεχάσεις να ετοιμάσεις ένα μικρό ταξιδιωτικό φαρμακείο με αντισταμινικά και ατροπίνη.

Ώρα να ετοιμάσεις την “βαλίτσα” του! Πέρα από τα είδη πρώτης ανάγκης , όπως το φαγητό,το λουρί, τα μπωλ του και ίσως το κρεβατάκι του, μην ξεχνάς ότι το ταξίδι και η αλλαγή περιβάλλοντος θα του προκαλέσουν άγχος, οπότε ίσως χρειαστεί τα παιχνίδια του ή ο,τιδήποτε άλλο θα του θυμίζει το σπίτι του.

Αν μείνεις σε κάποιο pet friendly κατάλυμα, μίλα τηλεφωνικά με τους ιδιοκτήτες και σιγουρέψου ότι τόσο εσύ όσο και το κατοικίδιο σου θα έχετε μια ευχάριστη διαμονή. Δυστυχώς στην Ελλάδα, πολλά καταλύματα ΔΕΝ είναι ακόμα pet friendly, οπότε ίσως δυσκολευτείς στην εύρεση ενός όμορφου μέρους για να μείνετε. Οπλίσου με υπομονή!

Ταξίδι με αυτοκίνητο

Ένα οδικό ταξίδι είναι θεωρητικά το πιο εύκολο, αρκεί πάντα το κατοικίδιο σου να απολαμβάνει τις βόλτες με το αμάξι. Αν δεν έχει ξαναμπεί ποτέ σε αμάξι, ή τις φορές που έχει μπει, ήταν για να πάτε στον κτηνίατρο (άουτς) τότε ίσως να μην έχει τις καλύτερες αναμνήσεις. Αρκετό καιρό πριν από το ταξίδι σας, ξεκινήστε καθημερινές βόλτες με το αυτοκίνητο ώστε να συνηθίσει και να μπορεί πλέον να απολαμβάνει την εμπειρία. Για την δική του ασφάλεια, και αναλόγως με το μέγεθος του ζώου ίσως θα είναι καλύτερο να ταξιδέψει σε κλουβί αλλιώς και μια ζώνη ειδική ζώνη ασφαλείας (τουλάχιστον για τα σκυλιά) είναι οκ. Δεν παραλείπουμε τις συχνές στάσεις και δεν ξεχνάμε να έχουμε πάντα πρόχειρο, το μπωλ του νερού.

Ταξίδι με πλοίο

Το ταξίδι με το πλοίο μπορεί να είναι πολύ ευχάριστη αλλά και δυσάρεστη εμπειρία, ανάλογα με τον προορισμό σου, την εταιρεία που θα επιλέξεις, το μέγεθος του ζώου σου.Το ότι θα ταξιδέψεις με τον σκύλο σου θα πρέπει να το δηλώσεις την στιγμή που θα κάνεις την κράτηση του εισιτηρίου. Θα χρειαστείς φυσικά το βιβλιάριο υγείας πάνω στο οποίο θα πρέπει να υπάρχει το ειδικό αυτοκόλλητο με τον κωδικό του microchip, πιστοποιητικό από τον κτηνίατρο ότι έχει γίνει εμβολιασμός για τη λύσσα και φυσικά το διαβατήριο του σκύλου. Μπορεί και να μη σου ζητήσουν όλα τα παραπάνω αλλά καλό είναι να τα έχεις.

Ο σκύλος δεν επιτρέπεται σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια, σαλόνια και όταν κυκλοφορεί στο κατάστρωμα θα πρέπει να είναι δεμένο με το λουρί του και να φοράει φίμωτρο ή να βρίσκεται σε κάποιο ειδικό κλουβί μεταφοράς δίπλα σου. Για ταξίδια άνω των 6-7 ωρών καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με την εκάστοτε εταιρεία καθώς τυα προαπαιτούμενα καμιά φορά διαφέρουν.

Ταξίδι με αεροπλάνο

 

Ίσως η πιο stressful περίπτωση, ειδικά αν είναι κάτι που θα επιχειρήσεις για πρώτη φορά. Με την σωστή προετοιμασία όμως, πιστεύουμε οτι όλα θα πάνε καλά! Τα αεροπορικά ταξίδια είναι μια αγχωτική υπόθεση για οποιοδήποτε ζώο, ένα οικείο αντικείμενο ή μια γνώριμη μυρωδιά μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση, οπότε μην παραλείψεις να πάρεις μαζί σου, το αγαπημένο του παιχνίδι ή ρουχαλάκι.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες που να ισχύουν για κάθε αεροπορική εταιρεία. Για παράδειγμα πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν μεταφέρουν ζώα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, άλλες δεν επιτρέπουν γενικά τη μεταφορά στην καμπίνα ή επιτρέπουν μόνο έναν ορισμένο μέγιστο αριθμό ζώων. Οπότε πρέπει εσύ, να έρθεις σε επαφή με την αεροπορική που θα χρησιμοποιήσεις για να μάθεις όλα τα διαδικαστικά. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν τη μεταφορά μικρόσωμων σκύλων και γατών βάρους περίπου πέντε έως έξι κιλών στην καμπίνα επιβατών. Σταθερά πλαστικά κλουβιά μεταφοράς ή τσάντες μεταφοράς είναι η καλύτερη εναλλακτική, ανάλογα πάντα με τις προδιαγραφές της κάθε αεροπορικής εταιρείας. Πρέπει επίσης να τηρούνται οι κανονισμοί στη χώρα εισόδου: Xρειάζεται o σκύλος σου ειδικό εμβολιασμό ή η γάτα σου ένα πιστοποιητικό υγείας; Αυτά είναι ακόμα μερικά από τα πράγματα που πρέπει να ελέγξεις.

Περί διαμονής

Φτάνοντας στο κατάλυμά σου ξεκίνα από μια βόλτα στα πέριξ ώστε να δεις αν και πού υπάρχει λίγο πράσινο ή κάποιος χώρος για τη βόλτα του σκύλου σου. Σε άλλη περίπτωση, τακτοποίησε τα πράγματα σας στο δωμάτιο και δώσε χρόνο στο pet σου να συνηθίσει τον νέο χώρο. Αν χρειαστεί να το αφήσεις αρκετές ώρες μόνο του στο δωμάτιο, βεβαιώσου ότι του έχεις εμπιστοσύνη αλλιώς πάρε το μαζί σου. Αυτός είναι και ο σκοπός άλλωστε, να ζήσετε εμπειρίες μαζί! Σε κάθε περίπτωση, επειδή μια αναποδιά ή μια ζημιά μπορεί πάντα να συμβεί, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας σαν σωστοί κηδεμόνες.

Να περάσετε ΟΛΟΙ υπέροχα!

© 2022, . All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.