Fresh Vibes Radar

10 Fun Facts για τo Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο που όλοι γνωρίζουμε είναι κυρίως γνωστό για την αγάπη που έχουν οι κάτοικοι του για το τσάι, την Βασίλισσα, το εκκεντρικό χιούμορ τους και άλλα πολλά. Υπάρχουν και άλλα ακόμη να ανακαλύψετε, που συσχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό τους και αρχαιολογικά στοιχεία που χρονολογούνται από την Νεολιθική εποχή. Τέλος, πλην των παραπάνω υπάρχουν και τα πιο παράξενα στοιχεία του κράτους. Συγκεντρώσαμε κάποια από αυτά και τα παραθέτουμε παρακάτω:

Το Τσάι

Το τσάι είναι μακράν το πιο γνωστό ποτό των Βρετανών. Υπολογίζεται ότι πίνουν 165 εκατομμύρια φλιτζάνια τσάι κάθε μέρα. Καταναλώνουν δηλαδή περισσότερο τσάι ανά άτομο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Το Stonehedge

Το μνημείο του Stonehedge είναι ένα από τα αρχαιότερα μνημεία στον κόσμο, τόσο αρχαίο που αποτελεί ένα μυστήριο. Έχει μεγάλη θρησκευτική σημασία για όσους ανήκουν στη δρυΪδική πίστη και βρίσκεται στην πεδιάδα του Salisbury. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χτίστηκε το 3.000 π.Χ., 500 χρόνια πριν από την Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.

Το πώς και γιατί χτίστηκε εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να προβληματίζει τους επιστήμονες. Ένας θρύλος υποστηρίζει ότι γίγαντες από την Ιρλανδία έχτισαν το Stonehedge, διασχίζοντας τη θάλασσα μέσω του Giant’s Causeway.

Η μακροβιότερη Βασίλισσα

Η μακροβιότερη βασίλισσα είναι η Αυτής Μεγαλειότης Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ (Ηνωμένο Βασίλειο, γεν. 21 Απριλίου 1926), η οποία διαδέχθηκε το θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 1952 μετά το θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ βασιλεύει χωρίς διακοπή για περίπου 70 χρόνια.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, η βασιλεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ έφτασε και ξεπέρασε την βασίλισσα Βικτωρία, η οποία είχε διαρκέσει 63 χρόνια και 216 ημέρες από τις 20 Ιουνίου 1837 έως τις 22 Ιανουαρίου 1901. 

Απόσταση από την θάλασσα

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μεγαλύτερη απόσταση από την θάλασσα είναι 115 χιλιόμετρα, όπου και αν πάτε. Πιο συγκεκριμένα, το Coton στην αγγλική κομητεία Derbyshire, σε απόσταση 70 μιλίων (113 χλμ.) από την ακτή, είναι το πιο απομακρυσμένο μέρος στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα παράκτια ύδατα.

Μπορείτε να βρείτε τον πλήρη ταξιδιωτικό μας οδηγό για την Αγγλία εδώ.

Εγκαταλελειμμένοι σταθμοί μετρό

Υπάρχουν 270 σταθμοί του μετρό που είναι ενεργοί στο Λονδίνο. Αυτό που δεν γνωρίζατε όμως, είναι ότι υπάρχουν 40 εγκαταλελειμμένοι σταθμοί που έχουν κλείσει και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να στοιχειώνουν τις γραμμές του μετρό.

Οι σταθμοί αυτοί έπρεπε να κλείσουν για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Οι σιδηροδρομικές γραμμές έπρεπε να αλλάξουν κατεύθυνση με την πάροδο των χρόνων και να προστεθούν επεκτάσεις. Αρκετοί ακόμα έκλεισαν γιατί υπολειτουργούσαν με τον αριθμό των επιβατών να μειώνεται συνεχώς.

Bonus Fact: Κάτι ακόμα που δε γνωρίζατε για το μετρό του Λονδίνου είναι ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σαν καταφύγιο βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών. Οι Λονδρέζοι χρησιμοποίησαν τον σταθμό Aldwych για να αποθηκεύσουν τα κειμήλια από το Βρετανικό Μουσείο και να τα κρατήσουν ασφαλή. Παράλληλα, ο σταθμός Down Street έγινε το σπίτι του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι απόγονος του Κόμη Δράκουλα

Ένα πολύ ενδιαφέρον fact για την Αυτού Μεγαλειοτάτη είναι ότι έχει μακρινή συγγένεια με τον Κόμη Δράκουλα. Η βασιλική οικογένεια συνδέεται με διάφορες χώρες της Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, και αποδεικνύεται ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι απόγονος του Αυτοκράτορα Βλαντ Γ’ ο οποίος είναι το πρόσωπο πίσω από τον μύθο του διάσημου βαμπίρ, Κόμη Δράκουλα. Οι αρκετές ιδιοκτησίες της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας στην Τρανσυλβανία υποδεικνύουν την κληρονομικότητα της γενεαλογίας του Αυτοκράτορα Βλάντ του Παλουκωτή ή αλλιώς Κόμη Δράκουλα.

Φόρος στα γένια

Ο Bασιλιάς Ερρίκος ο όγδοος της Αγγλίας, ο Bασιλιάς των Τυδώρ, ήταν διάσημος για τις πολλές συζύγους του και τη μακρά βασιλεία του τη δεκαετία του 1500. Στην ιστορία της Αγγλίας υπήρξαν πολλοί περίεργοι φόροι με την πάροδο των χρόνων. Σε αυτούς έχουν συμπεριληφθεί τα παράθυρα, το αλάτι και τα κεριά. Όμως, ο φόρος για τα γένια του 1585 μπορεί να είναι ο πιο παράξενος απ’ όλους.

Αρκετοί όμως αναρωτιόνται για το αν ο φόρος εφαρμόστηκε πραγματικά ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, αν υπήρχε καν. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ντοκουμέντα σχετικά με τους νόμους των Τυδώρ που έδιναν αυστηρές οδηγίες για το πώς μπορούσε κάποιος να ντύνεται σε εκείνη την εποχή.

Βασιλικοί Κύκνοι

Οι χαριτωμένοι και κομψοί κύκνοι που θα συναντήσετε σε κάθε πάρκο και κάθε όχθη ποταμού σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ανήκουν όλοι στη Βασίλισσα της Αγγλίας. Από τον 12ο αιώνα, ο τραυματισμός ή η θανάτωση ενός κύκνου θεωρείται πράξη προδοσίας κατά του Στέμματος.

Οι κύκνοι αποτελούσαν λιχουδιά των πλουσίων στα συμπόσια και τις γιορτές και βρίσκονταν στην ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας. Ευτυχώς σήμερα το είδος αυτό προστατεύεται και κανείς δεν τρώει κύκνους πια.

Το Γκολφ

Το γκολφ που σήμερα θεωρείται εθνικό σπορ, εφευρέθηκε στην Σκωτία. Πηγές υποστηρίζουν ότι χρονολογείται από το 1457. Κατά την πάροδο των χρόνων, προσέλκυσε τόσο πολύ το ενδιαφέρον και από τόσο κόσμο, που ο Ιάκωβος Β’ το απαγόρευσε καθώς διέκοπτε την εξάσκηση του στρατού.

Το χωριό με το τεράστιο όνομα

Llanfairpwllgwyngyll-gogerychwyrndrobwlllllandysiliogogogoch. Μπορεί να φαίνεται σαν μία τυχαία σειρά γραμμάτων, αποτελεί όμως το όνομα ενός χωριού στην Ουαλία. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται σε ένα νησί στη βορειοδυτική Ουαλία, οι ντόπιοι το φωνάζουν Llanfair PG και πήρε το επίσημο όνομα με 58 γράμματα για να προσελκύσει σιδηροδρομικούς τουρίστες τη δεκαετία του 1850.

Δραστηριότητες και τιμές για τις πόλεις της Αγγλίας δείτε εδώ.

© 2022, Worth Every Mile. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.