Fresh Vibes Greece All Over Me

Ψαρά: ο άγνωστος ελληνικός παράδεισος

Ένα τόσο δα μικρό νησάκι μπορεί να κρύβει τόση ιστορία; Μπορεί να έχει 45 χιλιόμετρα παραλίες; Μπορεί να είναι τόσο όμορφο; Σας λέω ναι, μπορεί!

 Ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τα Ψαρά!

Τι έχετε ακούσει για αυτό το νησί εκτός από το στίχο του Διονύσιου Σολωμού «στων Ψαρών την ολόμαυρη Ράχη, περπατώντας η Δόξα μονάχη…» Μάλλον τίποτα, όπως και εγώ πριν τα επισκεφτώ.

το λιμάνι και η Μαύρη Ράχη

Μπείτε στο καράβι και μετά από μόλις 6.30 ώρες, ναι υπάρχει δρομολόγιο που πηγαίνει κατευθείαν, θα βγείτε στο λιμάνι των Ψαρών, τον κύριο οικισμό του νησιού. Αν κοιτάξεις πάνω αριστερά σου θα δεις το λόφο της Μαύρης Ράχης, το Παλαιόκαστρο, εκεί που το 1824, μετά από τη σφαγή 15,000 κατοίκων από τους Τούρκους, πεντακόσιοι Ψαριανοί αρνήθηκαν να παραδοθούν και αποφάσισαν να πέσουν πολεμώντας. Έδωσαν την τελευταία τους πνοή ανατινάζοντας την πυριτιδαποθήκη του κάστρου.

το μνημείο στη Μαύρη Ράχη

Μια επίσκεψη λίγο πριν δύσει ο ήλιος επιβάλλεται στο ιστορικό σημείο. Το πανεμορφο πλακόστρωτο καλντερίμι θα σε οδηγήσει ψηλά. Από το λόφο της Μαύρης Ράχης θα θαυμάσεις αμφιθεατρικά όλο τον οικισμό, θα δεις την τεράστια εκκλησία του Αγ. Νικολάου και το γειτονικό νησάκι Αντίψαρα. Το μνημείο για τους πεσόντες στέκει αγέρωχο να μας θυμίζει αυτούς που τόσο γενναία πέθαναν για τη χώρα μας.

μα τι γλυκός κύριος, του ζήτησα να φωτογραφηθώ στα σκαλάκια του και μου χάρισε βασιλικούς!

Αν όμως θέλετε να δείτε τους σημερινούς, γλυκούς Ψαριανούς και ένα αυθεντικό χωριό μπες ένα πρωί στον οικισμό-λαβύρινθο. Καλύτερα να τον περπατήσεις, εμείς χαθήκαμε 2-3 φορές με τη μηχανή σε δρομάκια που με το ζόρι περνούσαμε, κάτω από απλωμένα ρούχα, κότες και σκύλους, ποδηλατάκια παρατημένα…ένα συνονθύλευμα καθημερινής νησιώτικης ζωής. Μίλα με τους ντόπιους και αν είστε τυχεροί μπορείς να πάρετε και δώρο βασιλικούς!

τα “Σπιτάλια”

Συνεχίζοντας το δρόμο και βγαίνοντας από το χωριό θα δεις τα Σπιτάλια. Το πιο ωραίο κτίσμα του νησιού, ένα πραγματικό διαμαντάκι. Κατάλοιπο από τη λέξη hospital, δηλαδή νοσοκομείο, τα Σπιτάλια ήταν παλιά λοιμοκαθαρτήρια στα οποία έπρεπε να παραμείνουν οι Ψαριανοί ναυτικοί γυρνώντας από τα ταξίδια τους, μήπως και εκδηλωθεί κάποια αρρώστια. Στις μέρες μας λειτουργεί σαν εστιατόριο και φυσικά θα φας εκεί μία ή και δύο φορές. Μια στην πίσω βεράντα για να δεις φεγγαράδα και μια στη μπροστά για ρομαντική δύση.

το πιο όμορφο εστιατόριο του νησιού

Από το σημείο αυτό ξεκινάει ένα υπέροχο πλακώστροτο καλντερίμι που θα σε οδηγήσει μέχρι την πιο όμορφη παραλία του νησιού, τη Λαζαρέτα. Φυσικά μπορείς να πας και με αυτοκίνητό ή μηχανή. Παρκάρεις στην προηγούμενη παραλία, στη ΔΕΗ όπως μας την είπαν οι ντόπιοι, και ανεβαίνεις το μονοπάτι.

η παραλία “Δεη” και στο βάθος το εκκλησάκι και το μονοπάτι

Αφού περάσεις το γλυκύτατο εκκλησάκι και βγάλεις μερικές φωτογραφίες θα δεις την υπεροχότατη Λαζαρέτα και τα τριγύρω μικρά κολπάκια της. Αν συνεχίσεις τον κεντρικό δρόμο όλο προς τα δεξιά θα συναντήσεις ταμπέλα που σε βγάζει πάλι στην παραλία. Αν δεν έχεις πολλά πράγματα θα σου πρότεινα τον πρώτο δρόμο, είναι πιο γραφικός.

πηγαίνοντας στην “Λαζαρέτα” από την προηγούμενη παραλία κάνε μια στάση για φωτό

Είχαμε την τύχη να πάμε το πιο δύσκολο καλοκαίρι από θέμα τουρισμού, το 2020, και την απολαύσαμε σχεδόν άδεια! Απλά δεν ήθελα να φύγω από αυτό το νησί!

η απόλυτα δική μου παραλία, “Λαζαρέτα”
ο οκοισμός και οι νότιες και ωραιότερες παραλίες

Φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμα παραλίες, 40 (!) λέει η αναζήτηση που έκανα, αλλά ξεχώρισα αυτήν και σας την προτείνω.

παραλία “Αρχοντίκι” και η Αγία Μαρκέλλα
παραλία “Λάκκα” και το νησάκι “Αγιο-Νικολάκι”
οι δυτικές παραλίες

Info:

Υπάρχει απευθείας δρομολόγιο για τα Ψαρά δύο φορές τη βδομάδα. Σε λιγότερο από 7 ώρες θα είσαι στο μικρό ιστορικό νησάκι.

Έχει τρία καταλύματα, μας πρότειναν το “Hotel Psara-Χαχούλης” 60€/δίκλινο, και το βρήκα εξαιρετικό. Δείχνει καινούργιο αλλά όταν ρωτήσαμε μας είπαν ότι είναι 25 χρόνων! είναι πλήρως ανακαινισμένο, πολύ καλόγουστο, ωραίος κήπος για καφέ και πρωινό και πολύ φιλικοί οι ιδιοκτήτες.

Ρωτήστε για μια να κάνετε εκδρομή στα Αντίψαρα. Λένε ότι η παραλία τους είναι σούπερ όμορφη. Εμείς δεν την είδαμε, τα βαρκάκια δεν πάνε όταν έχει “καιρό”

πανοραμική της “Λαζαρέτας”

Πως σας φάνηκαν τα ψαρά; Είναι πια στο χάρτη σας;

Ευχαριστώ για την παρέα! Σου άρεσε το ταξίδι που σε πήγα; 

Για περισσότερες ιστορίες, τιπς και φωτογραφίες, έλα στην παρέα μου στο insta >>  @mazarou.wanders

Μαρία Μαζαρού

>>Δες περισσότερα ταξίδια μου εδώ

 

© 2021 – 2023, Maria Mazarou. All rights reserved.

Travel Editor at 11

Γεια σου, είμαι η Μαρία Μαζαρού.

Ζω από πάντα στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια περνάω αρκετό χρόνο στο σπίτι μας στην Τζια.

Ήταν το 2019 όταν μου έγινε η πρόταση να μπω στο Travel Vibe και παρόλο που μέχρι τότε πίστευα ότι δεν μπορούσα να γράψω καλά, δε δίστασα ούτε στιγμή Η χαρά μου πλέον είναι τεράστια που είμαι μέλος αυτής της ταξιδιωτικής κοινότητας.

Μου αρέσει να ταξιδεύω σε μέρη λιγάκι πιο ιδιαίτερα και ήσυχα, όσο γίνεται με λιγότερο τουρισμό. Όσο πιο μακριά και απομονωμένα, τόσο πιο πολύ με εξιτάρει!

Η πιο συχνή ερώτηση προς έναν ταξιδιώτη είναι, ποιο είναι το αγαπημένο σου ταξίδι. Δυστυχώς, δεν μπορώ να απαντήσω εύκολα σε αυτή την ερώτηση. Αν πρέπει να πω μία θα πω Μεξικό, πρώτον για την ομορφιά της και δεύτερον για την αγάπη που της έχω. Δεν μπορώ όμως να προσπεράσω  την εμπειρία μου βλέποντας τη μεγάλη μετανάστευση ζώων στο Μασάι Μάρα της Κένυα, συμμετέχοντας σε κηδεία στην Τάνα Τοράτζα της Ινδονησίας, την τριήμερη κατάβαση του ποταμού Τσιριμπίνια στη Μαδαγασκάρη ή τη δεκαήμερη κατασκήνωση στο εξωπραγματικά όμορφο νησί της Σοκότρα.

Δεν έχω κάνει πάρα πολλά ταξίδια σε απόλυτο αριθμό, είμαι όμως πολύ περήφανη και τυχερή για τα μέρη που έχω δει!

Στο Travel Vibe θα βρεις άρθρα μου για ελληνικούς προορισμούς και νησιά όπως τα Ψαρά, Παλαιό Τρίκερι και τη Τζια, για κοντινούς προορισμούς όπως την Μπολόνια, τη Φεζ του Μαρόκου και τη Σαναά της Υεμένης, αλλά και πιο μακρινούς όπως για τα νησιά Γκαλαπάγκος, το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, το Ομετέπε της Νικαράγουα και την Κολομβία.

Αυτό όμως που πραγματικά μου αρέσει να γράφω είναι ταξιδιωτικές ιστορίες….Πως πέρασα 3 μέρες μέσα σε μια πιρόγα στη Μαδαγασκάρη, πως ήταν η εμπειρία μου ζώντας 10 μέρες παρέα μόνο με τους 2 οδηγούς στη Σοκότρα της Υεμένης, πως είναι να έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με την από καιρό νεκρή μητέρα ενός ανθρώπου στο σαλόνι του σπιτιού του.

Στα άρθρα μου δεν επικεντρώνομαι τόσο στα ιστορικά στοιχεία του κάθε μέρους. Αυτά υπάρχουν σε χιλιάδες αράδες στο διαδίκτυο. Στόχος μου είναι να σε βοηθήσω να οργανώσεις το δικό σου ταξίδι δίνοντας σου πληροφορίες και τιπς, να σε ταξιδέψω και γιατί όχι να σε εμπνεύσω για τον επόμενο σου προορισμό!

#Travelstories #Islander #Summerlover

Γεια σου, είμαι η Μαρία Μαζαρού. Ζω από πάντα στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια περνάω αρκετό χρόνο στο σπίτι μας στην Τζια. Ήταν το 2019 όταν μου έγινε η πρόταση να μπω στο Travel Vibe και παρόλο που μέχρι τότε πίστευα ότι δεν μπορούσα να γράψω καλά, δε δίστασα ούτε στιγμή Η χαρά μου πλέον είναι τεράστια που είμαι μέλος αυτής της ταξιδιωτικής κοινότητας. Μου αρέσει να ταξιδεύω σε μέρη λιγάκι πιο ιδιαίτερα και ήσυχα, όσο γίνεται με λιγότερο τουρισμό. Όσο πιο μακριά και απομονωμένα, τόσο πιο πολύ με εξιτάρει! Η πιο συχνή ερώτηση προς έναν ταξιδιώτη είναι, ποιο είναι το αγαπημένο σου ταξίδι. Δυστυχώς, δεν μπορώ να απαντήσω εύκολα σε αυτή την ερώτηση. Αν πρέπει να πω μία θα πω Μεξικό, πρώτον για την ομορφιά της και δεύτερον για την αγάπη που της έχω. Δεν μπορώ όμως να προσπεράσω  την εμπειρία μου βλέποντας τη μεγάλη μετανάστευση ζώων στο Μασάι Μάρα της Κένυα, συμμετέχοντας σε κηδεία στην Τάνα Τοράτζα της Ινδονησίας, την τριήμερη κατάβαση του ποταμού Τσιριμπίνια στη Μαδαγασκάρη ή τη δεκαήμερη κατασκήνωση στο εξωπραγματικά όμορφο νησί της Σοκότρα. Δεν έχω κάνει πάρα πολλά ταξίδια σε απόλυτο αριθμό, είμαι όμως πολύ περήφανη και τυχερή για τα μέρη που έχω δει! Στο Travel Vibe θα βρεις άρθρα μου για ελληνικούς προορισμούς και νησιά όπως τα Ψαρά, Παλαιό Τρίκερι και τη Τζια, για κοντινούς προορισμούς όπως την Μπολόνια, τη Φεζ του Μαρόκου και τη Σαναά της Υεμένης, αλλά και πιο μακρινούς όπως για τα νησιά Γκαλαπάγκος, το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, το Ομετέπε της Νικαράγουα και την Κολομβία. Αυτό όμως που πραγματικά μου αρέσει να γράφω είναι ταξιδιωτικές ιστορίες….Πως πέρασα 3 μέρες μέσα σε μια πιρόγα στη Μαδαγασκάρη, πως ήταν η εμπειρία μου ζώντας 10 μέρες παρέα μόνο με τους 2 οδηγούς στη Σοκότρα της Υεμένης, πως είναι να έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με την από καιρό νεκρή μητέρα ενός ανθρώπου στο σαλόνι του σπιτιού του. Στα άρθρα μου δεν επικεντρώνομαι τόσο στα ιστορικά στοιχεία του κάθε μέρους. Αυτά υπάρχουν σε χιλιάδες αράδες στο διαδίκτυο. Στόχος μου είναι να σε βοηθήσω να οργανώσεις το δικό σου ταξίδι δίνοντας σου πληροφορίες και τιπς, να σε ταξιδέψω και γιατί όχι να σε εμπνεύσω για τον επόμενο σου προορισμό! #Travelstories #Islander #Summerlover

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.