Fresh Vibes Tips & Thoughts

15 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την κατάδυση

Μάλλον όταν διαβάσεις τον τίτλο του άρθρου θα πεις, δε με αφορά. Ίσως σκεφτείς δεν είναι για μένα κάτι τέτοιο. Μπορεί πάλι να θεωρείς ότι κάτι τέτοιο είναι μόνο για αυτούς που ασχολούνται με τα κάθε λογής extreme sports.

Εγώ πάλι, που ούτε να πλησιάσω κοντά σε αυτά τα τρελά σπορ δε θέλω, θα σου πω κάτι. Με τις καταδύσεις γνωρίζεις έναν άλλο κόσμο. Κοιτάς τη γη από μια διαφορετική προοπτική. Δεν έχει καμία σχέση με αδρεναλίνη. Ίσα ίσα που μέσα στο νερό πρέπει να είσαι χαλαρός και να αναπνέεις ήρεμα.

Όλα αυτά στα λέει κάποια, που πριν γνωρίσει το δελφίνι τον άντρα της, έκανε μπάνιο στη θάλασσα στα γενέθλια της, τον Ιούνιο! Ναι, πάντα αγαπούσα τη θάλασσα αλλά μέχρι εκεί. Τώρα πια η σχέση που έχουμε είναι διαφορετική. Έχω ζήσει αρκετές ώρες κάτω από το νερό και έχω δεθεί αλλιώς μπορώ να πω.

Η αυτόνομη κατάδυση λοιπόν, scuba diving, είναι ένα παρεξηγημένο χόμπι. Πιστεύετε ότι είναι επικίνδυνο, ακριβό ή και για λίγους τρελούς!

Έλα λοιπόν να σου πω μερικά πράγματα για τις καταδύσεις.

 

1-Καταρχάς δε θα σε φάνε οι καρχαρίες! Έχω κάνει 30 βουτιές και μόνο μία φορά τους είδα επειδή ήθελα να τους δω! Ναι, κολυμπήσαμε με σφυροκέφαλους καρχαρίες χωρίς να μας πειράξουν. Στις υπόλοιπες 29 βουτιές έχω δει μόνο πολύχρωμα ψαράκια, κοράλλια και ναυάγια. Όσο κίνδυνο έχεις όταν κολυμπάς άλλο τόσο έχεις και στην κατάδυση.

2-Οι δεξιότητες που πρέπει να έχεις είναι μία: η αγάπη σου για τη θάλασσα.

3-Όσον αφορά το κολύμπι, δε χρειάζεται να είσαι πολύ καλός. Σίγουρα να μη σε φοβίζει το νερό, δηλαδή να μπορείς να μείνεις ανάσκελα για δέκα λεπτά και να μπορείς να κολυμπήσεις 200 μέτρα, με όποιο τρόπο θες εσύ. Απλά πράγματα.

4-Δε χρειάζεται να έχεις πάρει δίπλωμα για να κάνεις την πρώτη σου βουτιά. Μπορείς να κάνεις μια δοκιμαστική κατάδυση (Discover Scuba Diving) για να δεις αν σου αρέσει και πως είναι η αίσθηση κάτω από το νερό. Θα παρακολουθήσεις πρώτα ένα σύντομο θεωρητικό μάθημα μισής ώρας και μετά θα είσαι έτοιμος να δοκιμάσεις. Στην πρώτη σου επαφή θα καταδυθείς μέχρι τα 6 μέτρα.

Camera 14MP-9PC

5-Αν θες να προχωρήσεις θα πρέπει να διαβάσεις. Αρκετά θα σου πω. Εγώ έκανα το μάθημα στα αγγλικά και με δυσκόλεψε λίγο, καθώς τα αγγλικά μου δεν είναι και τα καλύτερα, αλλά…με έσωσε γιατί τις περισσότερες βουτιές μου τις έχω κάνει στο εξωτερικό και οι πολλοί δάσκαλοι είναι ξένοι ακόμα και στην Ελλάδα. Θα σου πρότεινα να το κάνεις στα αγγλικά. Το καλό είναι ότι υπάρχει πια η επιλογή και στην ελληνική γλώσσα και το ακόμα καλύτερο ότι μπορείς να κάνεις όλο το θεωρητικό μάθημα στο σπίτι σου (e-learning) όποτε σε βολεύει!

6-Το πρώτο και το πιο κοινό δίπλωμα είναι το Open Water Diver της PADI (Αυτόνομος Δύτης) που μπορείς να καταδυθείς έως τα 18 μέτρα. Όμως αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος μπορείς να πάρεις για αρχή το προκαταρκτικό δίπλωμα, το Padi Scuba Diver, με περίπου ίδια ύλη, με τη διαφορά ότι μπορείς να κατέβεις μόνο μέχρι τα 12μ. Το έκανα εγώ στη Ζανζιβάρη και δε θα σας το προτείνω. Πρώτον τα 12 μέτρα είναι πολύ περιοριστικό όταν θα βρεθείς σε ένα γκρουπ και δεύτερον όταν μετά από δύο χρόνια αποφάσισα να πάρω το κανονικό δίπλωμα στην Αμοργό έκανα ξανά από την αρχή ΟΛΟ το μάθημα και πάλι στα αγγλικά! Άρα αν είναι να το κάνεις κάντο μία φορά σωστά. Το επόμενο δίπλωμα είναι το Advanced και τη στιγμή που γράφω το άρθρο ετοιμάζομαι να ξεκινήσω μαθήματα.

7-Η κάθε βουτιά διαρκεί 30 έως 40 λεπτά και συνίσταται να μην πετάξεις για τουλάχιστον 24 ώρες μετά από μια κατάδυση. Αν σκοπεύεις να κάνεις μαθήματα στις διακοπές σου έχε και αυτό στα υπόψιν.

8-Οι καταδύσεις είναι καθοδηγούμενες και συνήθως θα βρεθείς σε ένα μικρό γκρούπ 4-6 ατόμων. Πολλές φορές όμως είμαστε μόνο εγώ και ο Ανδρέας, ο buddy μου.

DCIM100GOPROGOPR1320.JPG

9-Πάντα θα έχεις ένα buddy, έναν σύντροφο. Θα σε τσεκάρει, θα τον τσεκάρεις, θα προσέχει ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια της βουτιάς. Πάντα πρέπει να έχετε οπτική επαφή.

10-Δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να ξεμείνεις από οξυγόνο. ! Κατά τη διάρκεια της βουτιάς θα σε ρωτήσει πολλές φορές ο οδηγός σου πόσο οξυγόνο έχεις στη φιάλη σου. Ελέγχουμε συχνά και ενημερώνουμε. Αν πάλι για κάποιο λόγο χρειαστείς έξτρα αέρα έχεις τον buddy σου (Η κάθε στολή έχει δύο αναπνευστήρες). Ένας ακόμα λόγος που πάντα είμαστε σε ζευγάρια στην κατάδυση είναι και αυτός. Ό,τι και αν προκύψει υπάρχει το ταίρι σου να σε καλύψει.

11-Κάτω από το νερό επικοινωνούμε. Ναι, στη νοηματική γλώσσα. Υπάρχουν λοιπόν σήματα που κάνουμε με τα χέρια για να πούμε ό,τι χρειαστούμε. Θα χρειαστεί να πούμε ότι όλα είναι το οκ, ανεβαίνουμε, κατεβαίνουμε, πόσο αέρα έχουμε κλπ.

12-Δε χρειάζεται να έχεις κάποιο εξοπλισμό, θα στα προμηθεύσει όλα η εκάστοτε σχολή. Εμείς θέλουμε και έχουμε τις δικές μας μάσκες για καλύτερη εφαρμογή και άνεση.

13-Το κόστος για το δίπλωμα είναι περίπου στα 400€ με 500€ και περιλαμβάνει 6 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης και 4 βουτιές.

14-Το πιο σημαντικό: πάνω από όλα πρέπει να υπάρχει σεβασμός της θαλάσσιας ζωής. Δεν ενοχλούμε τα ζώα, δεν τα πλησιάζουμε πολύ, προσέχουμε να μην ακουμπήσουμε κάτι με τα πόδια μας, πρώτον τα κοράλλια σπάνε εύκολα και δεύτερον πολλά φυτά προκαλούν δερματικές παθήσεις. Το έπαθα στην πρώτη μου κατάδυση στη Ζανζιβάρη και θυμάμαι ακόμα τον πόνο!

15-Τέλος θέλω να σου πω πως δε χρειάζεται να ταξιδέψεις μακριά για να απολαύσεις μία κατάδυση. Σίγουρα τα κοράλλια είναι εντυπωσιακά αλλά τις περισσότερες φορές τα νερά είναι γεμάτα πλακτόν άρα και θολά. Στην Ελλάδα είμαστε τόσο τυχεροί που έχουμε τόσα νησιά με καταγάλανα νερά, με τη μεγαλύτερη διαύγεια που έχω δει ποτέ και αρκετά εντυπωσιακά ναυάγια. Κάποιες από τις αγαπημένες μου βουτιές τις έχω κάνει στην Ίο και στα Κύθηρα!

Υγ1 Θυμήσου, δεν παίρνουμε τίποτα από τον ωκεανό. Δεν αφήνουμε τίποτα, παρά μόνο μπουρμπουλίθρες.

Υγ2 Αν κολυμπήσεις σε θάλασσα με κοράλλια μη ξεχάσεις να προμηθευτείς ένα φιλικό προς αυτά αντηλιακό. Δυστυχώς η ουσία οξυβενζόνη που περιέχουν οι περισσότερες κοινές κρέμες σκοτώνουν τα τόσο πολύτιμα αυτά ζώα. 

Καλά μας ταξίδια !                                                                                                                                      Μαρία Μαζαρού 

Για περισσότερες TravelVibe ιστορίες, τιπς και φωτογραφίες, έλα στην παρέα μου στο insta  @mazarou.wanders

>>Δες περισσότερα ταξίδια μου εδώ

© 2024, Maria Mazarou. All rights reserved.

Travel Editor at 11

Γεια σου, είμαι η Μαρία Μαζαρού.

Ζω από πάντα στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια περνάω αρκετό χρόνο στο σπίτι μας στην Τζια.

Ήταν το 2019 όταν μου έγινε η πρόταση να μπω στο Travel Vibe και παρόλο που μέχρι τότε πίστευα ότι δεν μπορούσα να γράψω καλά, δε δίστασα ούτε στιγμή Η χαρά μου πλέον είναι τεράστια που είμαι μέλος αυτής της ταξιδιωτικής κοινότητας.

Μου αρέσει να ταξιδεύω σε μέρη λιγάκι πιο ιδιαίτερα και ήσυχα, όσο γίνεται με λιγότερο τουρισμό. Όσο πιο μακριά και απομονωμένα, τόσο πιο πολύ με εξιτάρει!

Η πιο συχνή ερώτηση προς έναν ταξιδιώτη είναι, ποιο είναι το αγαπημένο σου ταξίδι. Δυστυχώς, δεν μπορώ να απαντήσω εύκολα σε αυτή την ερώτηση. Αν πρέπει να πω μία θα πω Μεξικό, πρώτον για την ομορφιά της και δεύτερον για την αγάπη που της έχω. Δεν μπορώ όμως να προσπεράσω  την εμπειρία μου βλέποντας τη μεγάλη μετανάστευση ζώων στο Μασάι Μάρα της Κένυα, συμμετέχοντας σε κηδεία στην Τάνα Τοράτζα της Ινδονησίας, την τριήμερη κατάβαση του ποταμού Τσιριμπίνια στη Μαδαγασκάρη ή τη δεκαήμερη κατασκήνωση στο εξωπραγματικά όμορφο νησί της Σοκότρα.

Δεν έχω κάνει πάρα πολλά ταξίδια σε απόλυτο αριθμό, είμαι όμως πολύ περήφανη και τυχερή για τα μέρη που έχω δει!

Στο Travel Vibe θα βρεις άρθρα μου για ελληνικούς προορισμούς και νησιά όπως τα Ψαρά, Παλαιό Τρίκερι και τη Τζια, για κοντινούς προορισμούς όπως την Μπολόνια, τη Φεζ του Μαρόκου και τη Σαναά της Υεμένης, αλλά και πιο μακρινούς όπως για τα νησιά Γκαλαπάγκος, το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, το Ομετέπε της Νικαράγουα και την Κολομβία.

Αυτό όμως που πραγματικά μου αρέσει να γράφω είναι ταξιδιωτικές ιστορίες….Πως πέρασα 3 μέρες μέσα σε μια πιρόγα στη Μαδαγασκάρη, πως ήταν η εμπειρία μου ζώντας 10 μέρες παρέα μόνο με τους 2 οδηγούς στη Σοκότρα της Υεμένης, πως είναι να έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με την από καιρό νεκρή μητέρα ενός ανθρώπου στο σαλόνι του σπιτιού του.

Στα άρθρα μου δεν επικεντρώνομαι τόσο στα ιστορικά στοιχεία του κάθε μέρους. Αυτά υπάρχουν σε χιλιάδες αράδες στο διαδίκτυο. Στόχος μου είναι να σε βοηθήσω να οργανώσεις το δικό σου ταξίδι δίνοντας σου πληροφορίες και τιπς, να σε ταξιδέψω και γιατί όχι να σε εμπνεύσω για τον επόμενο σου προορισμό!

#Travelstories #Islander #Summerlover

Γεια σου, είμαι η Μαρία Μαζαρού. Ζω από πάντα στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια περνάω αρκετό χρόνο στο σπίτι μας στην Τζια. Ήταν το 2019 όταν μου έγινε η πρόταση να μπω στο Travel Vibe και παρόλο που μέχρι τότε πίστευα ότι δεν μπορούσα να γράψω καλά, δε δίστασα ούτε στιγμή Η χαρά μου πλέον είναι τεράστια που είμαι μέλος αυτής της ταξιδιωτικής κοινότητας. Μου αρέσει να ταξιδεύω σε μέρη λιγάκι πιο ιδιαίτερα και ήσυχα, όσο γίνεται με λιγότερο τουρισμό. Όσο πιο μακριά και απομονωμένα, τόσο πιο πολύ με εξιτάρει! Η πιο συχνή ερώτηση προς έναν ταξιδιώτη είναι, ποιο είναι το αγαπημένο σου ταξίδι. Δυστυχώς, δεν μπορώ να απαντήσω εύκολα σε αυτή την ερώτηση. Αν πρέπει να πω μία θα πω Μεξικό, πρώτον για την ομορφιά της και δεύτερον για την αγάπη που της έχω. Δεν μπορώ όμως να προσπεράσω  την εμπειρία μου βλέποντας τη μεγάλη μετανάστευση ζώων στο Μασάι Μάρα της Κένυα, συμμετέχοντας σε κηδεία στην Τάνα Τοράτζα της Ινδονησίας, την τριήμερη κατάβαση του ποταμού Τσιριμπίνια στη Μαδαγασκάρη ή τη δεκαήμερη κατασκήνωση στο εξωπραγματικά όμορφο νησί της Σοκότρα. Δεν έχω κάνει πάρα πολλά ταξίδια σε απόλυτο αριθμό, είμαι όμως πολύ περήφανη και τυχερή για τα μέρη που έχω δει! Στο Travel Vibe θα βρεις άρθρα μου για ελληνικούς προορισμούς και νησιά όπως τα Ψαρά, Παλαιό Τρίκερι και τη Τζια, για κοντινούς προορισμούς όπως την Μπολόνια, τη Φεζ του Μαρόκου και τη Σαναά της Υεμένης, αλλά και πιο μακρινούς όπως για τα νησιά Γκαλαπάγκος, το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, το Ομετέπε της Νικαράγουα και την Κολομβία. Αυτό όμως που πραγματικά μου αρέσει να γράφω είναι ταξιδιωτικές ιστορίες….Πως πέρασα 3 μέρες μέσα σε μια πιρόγα στη Μαδαγασκάρη, πως ήταν η εμπειρία μου ζώντας 10 μέρες παρέα μόνο με τους 2 οδηγούς στη Σοκότρα της Υεμένης, πως είναι να έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με την από καιρό νεκρή μητέρα ενός ανθρώπου στο σαλόνι του σπιτιού του. Στα άρθρα μου δεν επικεντρώνομαι τόσο στα ιστορικά στοιχεία του κάθε μέρους. Αυτά υπάρχουν σε χιλιάδες αράδες στο διαδίκτυο. Στόχος μου είναι να σε βοηθήσω να οργανώσεις το δικό σου ταξίδι δίνοντας σου πληροφορίες και τιπς, να σε ταξιδέψω και γιατί όχι να σε εμπνεύσω για τον επόμενο σου προορισμό! #Travelstories #Islander #Summerlover

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.