Fresh Vibes World Stories

10 μέρες στη Σοκότρα της Υεμένης

Σοκότρα της Υεμένης: Από τη στιγμή που ανακαλύψαμε την ύπαρξη αυτού του νησιού ένας ήταν ο στόχος μας, να πάμε!

Σοκότρα της Υεμένης
η παραλία Qalansiyah

Και ενώ το 2012 κανονίζαμε να περάσουμε εκεί τα Χριστούγεννα κάποιο περιστατικό που ακούσαμε στις ειδήσεις μας απέτρεψε να πάμε. (Ο εμφύλιος δεν είχε επίσημα ξεκινήσει στη χώρα αλλά υπήρχαν αρκετές αναταραχές) 

Ήρθε το 2013, τα Χριστούγεννα πλησίαζαν, και εμείς για ακόμα μια φορά συζητούσαμε για τη Σοκότρα της Υεμένης. Ώσπου η απόφαση πάρθηκε, θα πηγαίναμε στο περίεργο αυτό μέρος!

Σοκότρα της Υεμένης
Bottle trees ή desert rose trees

Πετάξαμε μέσω Sana’a, την πρωτεύουσα της Υεμένης και αφού περάσαμε μια πανέμορφη μέρα στη μοναδική αυτή πόλη https://travelvibe.eu/24-ores-stin-sanaa/ είμασταν έτοιμοι να δούμε το νησί που τόσο λαχταρούσαμε!

Μετά από τις αναπόφευκτες ταξιδιωτικές περιπέτειες…ξυπνάμε στις 4,30 το πρωί για να φύγουμε για αεροδρόμιο και μας λένε ΑΠΕΡΓΙΑ! η πτήση ακυρώθηκε…και τώρα; περιμένουμε για κανένα νέο, αλλά τίποτα. Ε την πέφτουμε ξανά για ύπνο! Κατά τις 9 μας χτυπάνε πανικόβλητοι την πόρτα «σας περιμένει ταξί να σας πάει στο αεροδρόμιο, γρήγορα ελάτε φεύγει η πτήση! Τώρα τρέχουμε!!!

Σοκότρα της Υεμένης
απλά δεν πιστεύαμε ότι είμασταν εκεί

Τελικά τα καταφέραμε, φτάσαμε και βγήκαμε να αναπνεύσουμε Σοκοτριανό αέρα! Δεν το πιστεύαμε ότι τα καταφέραμε! Γνωριστήκαμε με τον Salim το ξεναγό και τον Ahmed τον οδηγό και μπήκαμε στο τζιπ που μαζί με τη σκήνη μας θα ήταν το σπίτι μας για τις επόμενες δέκα μέρες!

Παρόλο που είναι ένα μικρό νησί, 132χλμ μήκος και 49χλμ πλάτος, έχει να σου προσφέρει πολλές εναλλαγές στο τοπίο. Θαυμάσαμε το φαράγγι Dixam, είδαμε την απίθανη, άσπρη παραλία στην Qalansiyah, να μη χορταίνεις να την κοιτάς, την λιμνοθάλασσα Detwah, τους αμμόλοφους στο Archer να παίζεις σαν παιδί & ….παιδιά, πολλά παιδιά….

Σοκότρα της Υεμένης Κατασκήνωση
τα παιδιά ήταν μια απόλαυση

… που κάνουν τα ΠΑΝΤΑ για να σου τραβήξουν το ενδιαφέρον, να παίξεις μαζί τους…που σε ακολουθούν παντού, που σου δίνουν πολύτιμα δώρα κοχύλια, σου τραγουδάνε μέσα από την καρδιά τους, σου χορεύουν, σου δείχνουν ότι γνωρίζουν να μετρούν αγγλικά με τα δαχτυλάκια τους one, two, three… και όταν τελειώνουν και τα δέκα δάχτυλα συνεχίζουν με των ποδιών…eleven, twelve… απίθανα πλασματάκια! Μας είπαν ότι οι τουρίστες που επισκέπτονταν το νησί το 2013 ήταν μόνο 300 το χρόνο! (Στο διαδίκτυο διάβασα 1000) Σκέψου πόσο ανάγκη είχαν αυτά τα παιδιά για το διαφορετικό, για το νέο!

Σοκότρα της Υεμένης διαδρομές
τα χωριά είναι ένα με το τοπίο

Διασχίζοντας τα λιγοστά χωριά δε συναντήσαμε πολλές γυναίκες. Στα κλεφτά είδα γύρω από τα σπίτια κάποιες. Δυστυχώς στις μουσουλμανικές χώρες υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός. Παρόλο που ήμουν συνέχεια με άντρες δε με έκαναν να αισθανθώ άβολα (καλά δε μου μιλούσαν και ιδιαίτερα να πω την αλήθεια) Ο ξεναγός μας μου έλεγε ότι δεν είμαι υποχρεωμένη να φοράω μαντήλι στα μαλλιά…τι να του έλεγα εγώ, ότι το φοράω για να κρύψω τα μαλλιά μου τα άλουστα, χαχα!

Σοκότρα της Υεμένης
πολλές διαδρομές ήταν “εκτός δρόμου”

Συνεχίσαμε να εξερευνούμε το νησί με το 4×4 όχημα μας, τον οδηγό και το ξεναγό μας μέσα από ποταμιές, κακοτράχαλους δρόμους, είδαμε οάσεις, φαράγγια, οροπέδια με σπάνια δέντρα, σπήλαια, ξανά μοναδικές παραλίες με απίθανα πολλά και μεγάλα κοχύλια, παραλίες μόνο με κοράλλια και όχι δεν πήραμε αυτή τη φορά και δε θα ξαναπάρω!

παρόλο που με έπιασε πονοκέφαλος από τη λαχτάρα μου να τα πάρω όλα, τα άφησα εκεί

Μετά από τόσα ταξίδια, εκεί στο μικρό αυτό νησάκι έμαθα ότι τα κοχύλια δεν είναι σουβενίρ! Το διάβασα στο αεροδρόμιο τους και θαυμάζοντας αυτό το παρθένο μέρος το πίστεψα. Ας αφήσουμε τη φύση, ό,τι έχει απομείνει τουλάχιστον, στη ησυχία της. Όπως πρέπει να είναι, άγρια και όμορφη.

κατασκήνωση στους αμμόλοφους του Archer

Η βόλτα μας κράτησε δέκα ολόκληρες μέρες. Κατασκηνώναμε κάθε μέρα σε άλλο μέρος. Είτε αυτό λεγόταν “camping site” δηλαδή στην άμμο ή στο χώμα, απλά υπήρχε και ένα καλυβάκι για κουζίνα και μπάνιο, είτε ελεύθεροι στη φύση. Να ξυπνάς και να βλέπεις τη θάλασσα μπροστά σου και πίσω σου τους αμμόλοφους του Archer..μαγεία!

η λιμνοθάλασσα Detwah στην Qalansiyah

Στο μέρος αυτό δε θα βρεις τουριστικές υποδομές, πολυτέλειες και τεχνητά ινσταγραμικά σημεία. Θα βγεις όμως υπέροχη, μοναδική φύση. Μην αναζητήσεις πολυτέλειες, πήγαινε σε αυτό το νησί μόνο αν είσαι nature lover, μόνο αν χτυπάει η καρδιά σου για φύση και άγρια ομορφιά. Είσαι τέτοιος ταξιδιώτης;

Socotra facts:

-Το αρχιπέλαγος Σοκότρα αποτελείται από το μεγάλο νησί Σοκότρα και τρία μικρότερα ακατοίκητα νησάκια. Βρίσκεται 380χλμ νότια από την Αραβική χερσόνησο και 240χμλ από την Σομαλία. Ανήκει στην Υεμένη από το 1967. Η απομόνωση του νησιού συνέβαλε στη μοναδικότητα της φύσης του.

ένας εξωγήινος τόπος ή όχι;

-Με τόσα μοναδικά φυτά, τα 2/3 δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη, έχει πάρει το παρατσούκλι «τα Γκαλαπάγκος του Ινδικού Ωκεανού» καθώς και εξωγήινο μέρος!

τα μπουκαλόδεντρα ποικίλουν σε μέγεθος και σχήμα

-Το πιο χαρακτηριστικό δέντρο της Σοκότρα είναι το Dragon’s Blood tree, το αίμα του δράκου, με το παράξενο σαν ομπρέλα σχήμα. Το κόκκινο υγρό του, εξού και το όνομα, το χρησιμοποιούν σα χρωστική ουσία. Άλλο περίεργο δέντρο που θα συναντήσεις είναι το Bottle tree or Desert Rose tree και το Cucumber tree.

-Συγκαταλέγεται στη λίστα της UNESCO World Heritage από το 2008.

dragon blood tree

-Η θέση του νησιού, οι άσχημες καιρικές συνθήκες το μισό χρόνο καθώς και η μη τακτική συγκοινωνία για πολλά χρόνια, βοήθησαν ώστε οι κάτοικοι να ζήσουν απομονωμένοι, χωρίς να έχουν επηρεαστεί από τη μοντέρνα εποχή. Οι ντόπιοι μιλούν δική τους γλώσσα, τα σοκότρι, πολύ διαφορετικά από τα αραβικά.

μόνο τα καβουράκια πατούν αυτόν τον παράδεισο

-Μόλις το 1999 κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο του νησιού το οποίο βρίσκεται 12χλμ έξω από την πρωτεύουσα Hadibo. Μέχρι τότε έπρεπε να πάρεις το καράβι για να φτάσεις σε 2 μέρες στο νότιο μέρος της ενδοχώρας! ενώ για να πας στην Sana’a βάλε πόσες μέρες θα ήθελες!

-Ενώ από το 2015 στην Υεμένη μαίνεται εμφύλιος πόλεμος, στη Σοκότρα ευτυχώς τα πράγματα είναι ειρηνικά. Μέχρι πρόσφατα, προ covid εποχή, εκτελούνταν μια πτήση τη βδομάδα από το Κάιρο.

ο καιρός δεν ήταν για μπάνιο αλλά ο Ανδρέας την έκανε τη βουτιά στη λίμνη

-ο καιρός στο νησί κυμαίνεται όλα το χρόνο γύρω στους 25οC. Μπορείς να επισκεφτείς το νησί Οκτώβριο με Μάιο. Τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο το νησί είναι μη προσβάσιμο, φυσούν ισχυροί άνεμοι και βρέχει λόγω των μουσώνων. Τα Χριστούγεννα που πήγαμε εμείς δεν ήταν και ο ιδανικός καιρός για μπάνιο, λίγο άστατος καιρός. Οι ντόπιοι μας είπαν ότι την άνοιξη, Απρίλιος-Μάιος είναι ο καλύτερος καιρός του χρόνου για τη μπάνια.

cuccumber tree και από κάτω η πιο όμορφη, φυσική infinity pool

– Δε μπορείς να κανονίσεις ένα ταξίδι ανεξάρτητο στη Σοκότρα. Χρειάζεται βίζα και μόνο τα τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία μπορούν να στην εκδώσουν. Δε μπορείς να μετακινηθείς μόνος σου, χρειάζεσαι οδηγό, οι πιο πολλές διαδρομές είναι “εκτός δρόμου”…Θα τα αναλάβει όλα το ο ταξιδιωτικός πράκτορας που θα επιλέξεις. Την εποχή που πήγαμε υπήρχε μόνο το Socotra Eco Tour ενώ τώρα που μιλάω με ντόπιους με ενημερώνουν ότι υπάρχουν ήδη τέσσερα. Σημειώστε μερικούς λογαριασμούς αν θέλετε να μάθαιτε περισσότερα για το συμβαίνει αυτές τις μέρες στο νησί: @welcometosocotra @isocotra @ilovesocotra

Αισθάνομαι πολύ τυχερή που είδα αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο παρθένο. Σοκότρα θα είσαι πάντα βαθιά στην καρδιά μου!

Είστε έτοιμοι για την κόκκινη χώρα;

Ευχαριστώ για την παρέα! Σου άρεσε το ταξίδι που σε πήγα; 

Για περισσότερες ιστορίες, τιπς και φωτογραφίες, έλα στην παρέα μου στο insta >>  @mazarou.wanders

Μαρία Μαζαρού

>>Δες περισσότερα ταξίδια μου εδώ

 

© 2021 – 2023, Maria Mazarou. All rights reserved.

11

Travel Editor

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.