Fresh Vibes Greece All Over Me

10+1 πράγματα να κάνεις στο Ηράκλειο Κρήτης

Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και το πιο ζωντανό σημείο του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Διαθέτει πάρα πολλές επιλογές αλλά εμείς σας παρουσιάζουμε ένα μίνι ολοκληρωμένο οδηγό με 10 +1 μέρη που πρέπει να επισκεφτείς, χωρίς να φύγεις από το κέντρο του Ηρακλείου, με κατάληξη μια ωραία βόλτα στο ενετικό φρούριο «Κούλες». Το επισκεπτόμαστε περίπου 3-4 φορές κάθε χρόνο, μιας και είναι η γενέτειρα πόλη του Θοδωρή.

Άλλες ονομασίες: (Μεγάλο) Κάστρο, Χάνδακας, Κάντια

Ιστορικά σημεία:

Λιοντάρια ή Κρήνη Μοροζίνη

Σημείο αναφοράς στην καρδιά του κέντρου του Ηρακλείου, όπου δεσπόζει το επιβλητικό σιντριβάνι με τα 4 λιοντάρια, όπου από το στόμα τους αναβλύζει το νερό. Κατασκευάστηκε από τον Φραγκίσκο Μοροζίνη το 1628 και ο λόγος ήταν η παροχή νερού στην πόλη του Ηρακλείου, όπου το νερό ερχόταν από το όρος Γιούχτας 15 χιλιόμετρα από την πόλη.  Οι τότε κάτοικοι γέμιζαν τα δοχεία τους από την κρήνη διότι τότε δεν υπήρχαν βρύσες. Η κρήνη έχει μια πολύλοβη δεξαμενή κοσμημένη με ανάγλυφες παραστάσεις από το θαλάσσιο βασίλειο (τρίτωνες, δελφίνια, μυθολογικά τέρατα, θαλάσσιους δαίμονες) καθώς και οικόσημα. Στα εγκαίνια είχε τοποθετηθεί πάνω από την κρήνη το άγαλμα του Ποσειδώνα, το οποίο όμως δε σώζεται είτε λόγω καταστροφής από τους Οθωμανούς είτε από σεισμό.

Η πλατεία «Λιονταριών» πήρε την ονομασία από τα αγάλματα της κρήνης και θεωρείται το πιο ζωντανό σημείο της πόλης, ξετυλίγοντας διάφορα πρόσωπα κατά τη διάρκεια της μέρας.

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή μπουγάτσα στα μαγαζιά με θέα την κρήνη του Μοροζίνη. Σαν ντόπιος σας προτείνω το μπουγατσάδικο «Κιρκόρ» με μεγάλη ιστορία και πολύ νόστιμη μπουγάτσα (Θοδωρής).

Άλλες ονομασίες: Κρήνη των Λεόντων

Λότζια

Ιστορικό κτίριο στο κέντρο του Ηρακλείου στην αρχή της οδού 25ης Αυγούστου, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την πλατεία «Λιονταριών», όπου στεγάζεται το δημαρχείο του δήμου Ηρακλείου. Το κτίριο αποτελούσε σημείο συγκέντρωσης ευγενών και αρχόντων για εμπορικές, οικονομικές και πολιτικές συζητήσεις. Χτίστηκε το 1628 από τον Φραγκίσκο Μοροζίνη. Διαθέτει παλλαδιανό ρυθμό, είναι διώροφο με κίονες δωρικού ρυθμού στο ισόγειο και ιωνικού ρυθμού στον 1ο όροφο. Ο δούκας παρακολουθούσε τις λιτανείες και τις παρελάσεις από τους εξώστες όπου από εκεί ανακοινώνονταν τα διάφορα διατάγματα. Στο ισόγειο το διάζωμα είναι διακοσμημένο με τρίγλυφα και μετόπες με ανάγλυφες παραστάσεις.   Με το πέρασμα των χρόνων χρειάστηκαν πολλές ανακατασκευές λόγω καταστροφών, σεισμού και για αυτό χωρίζεται σε 4 περιόδους η Λότζια ανάλογα τις βελτιώσεις και την έκταση της.

Η Λότζια θεωρείται το κομψότερο βενετσιάνικο μνημείο στην Κρήτη και το 1987 απέσπασε το πρώτο βραβείο EUROPA NOSTRA ως το πιο καλά αναπαλαιωμένο και συντηρημένο Ευρωπαϊκό μνημείο της χρονιάς.

Άλλες ονομασίες: Τσαπενές, Τσεχπανές

Φρούριο Κούλες

Αφού έχεις κάνει τη βόλτα σου στο κέντρο, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να «κλείσεις» τις συγκεκριμένες προτάσεις με μια βόλτα στο ενετικό φρούριο «Κούλες». Το φρούριο «Κούλες» αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Ηρακλειωτών για τη βόλτα τους ειδικά το καλοκαίρι αλλά για άθληση. Κατασκευάστηκε το χρονικό διάστημα 1523-1540 στη θέση ενός παλαιότερου πύργου και έχει λειτουργήσει είτε σαν ορμητήριο, είτε σαν φυλακή ακόμα και σαν φάρος. Στο φρούριο δεσπόζει ένα μεγάλο λευκό ανάγλυφο του λιονταριού του Αγίου Μάρκου. Κατά καιρούς χρειάζεται χρονοβόρες και κοστοβόρες εργασίες αποκατάστασης και ανακατασκευής.

Η συνέχεια του κάστρου Κούλε αποτελείται από τον μόλο μήκους 2 χιλιομέτρων έως τον φάρο. Οι Ηρακλειώτες το έχουν χωρίσει σε 2 μέρη με σημείο αναφοράς τη «μεγάλη στροφή» όπου βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής. Επίσης ο μόλος αναφέρεται και ως λεωφόρος μπάι-πας (bypass) λόγω της άθλησης ατόμων με προβλήματα υγείας.

Άλλες ονομασίες: Castello del Molo, Rocca a Mare, Castello a Mare, Κάστρο της Κάντια

Εκκλησίες:

Άγιος Τίτος

Ο Άγιος Τίτος βρίσκεται επί της οδού 25ης Αυγούστου και θεωρείται όχι μόνο ως μία από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες στο Ηράκλειο αλλά και ο παλιότερος ναός στο Ηράκλειο με αφετηρία το 961. Κατασκευάστηκε το 1869 ως Γενί Τζαμί και το 1925 αποδόθηκε στη χριστιανική λατρεία. Η εκκλησία πέρασε από ενετική, οθωμανική κυριαρχία αλλά και καταστροφές με το σεισμό του 1506 και πυρκαγιά το 1544. Όμως ο ναός υπέστη μεγάλη καταστροφή με το σεισμό του 1856 και το 1869 ανακατασκευάστηκε από τον Αθανάσιο Μούση. Στο ναό υπάρχει η κάρα του Αγίου Τίτου από τη Βενετία το 1966 με χαρακτηριστικό τον τετρακιόνιο τρούλο. Από το 2013 ο ναός έχει ανακηρυχθεί από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης ως καθεδρικός ναός της αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Ο Άγιος Τίτος θεωρούταν ως μια πολύ ευφυή προσωπικότητα με μεγάλη μόρφωση και Έλληνας στην καταγωγή. Ασπάστηκε το χριστιανισμό και ακολούθησε τον Απόστολο Παύλο. Ο Άγιος Τίτος τοποθετήθηκε στη θέση του Επισκόπου το 58 μ.χ. στην Κρήτη με σκοπό να διδάξει το χριστιανισμό στο νησί.

Άλλες ονομασίες: Βεζίρ Τζαμί

Άγιος Μηνάς

Ο Άγιος Μηνάς είναι ο πολιούχος του Ηρακλείου, θεμελιώθηκε στις 25 Μαρτίου του 1862. Αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους και επιβλητικούς ναούς της Κρήτης, βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αβέρωφ και Έβανς. Μπροστά από τον Άγιο Μηνά υπάρχει μία μικρή εκκλησία που χτίστηκε το 1735 (ο μικρός Άγιος Μηνάς). Δίπλα από τον Άγιο Μηνά βρίσκεται η Αγία Αικατερίνη. Ο Αθανάσιος Μούσης ήταν ο αρχιτέκτονας του ναού. Τα παλιά τα χρόνια επί Τουρκοκρατίας συνήθιζαν να αφήνουν τα νόθα παιδιά μπροστά στα σκαλιά του Αγίου Μηνά και επειδή η εκκλησία φρόντιζε γι’ αυτά τους έδιναν και το όνομα της εκκλησίας. Για το λόγο αυτό το όνομα Μηνάς δεν είναι τόσο συνηθισμένο. Μπροστά από το ναό του Αγίου Μηνά υπάρχει μία μεγάλη πλατεία με διάφορα μαγαζάκια όπου μπορείς να καθίσεις και να απολαύσεις τον καφέ σου.

Σημεία εστίασης και καφέ:

Indigo

Εάν είσαι λάτρης του καφέ, σου προτείνουμε το συγκεκριμένο μαγαζί που βρίσκεται επί της οδού 25ης Αυγούστου. Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μαγαζιά με φοβερή ποιότητα καφέ και έχει θέα την πλατεία του Αγίου Τίτου και την εκκλησία. Βρίσκεται σε πολυσύχναστο δρόμο και οι Ηρακλειώτες κάνουν ουρά για να βρουν μια θέση.

Central All Day Café Restaurant

Εάν θέλεις να συνδυάσεις καφέ με σάντουιτς, φαγητό αλλά και το ποτό σου, τότε το Central αποτελεί ιδανική επιλογή. Βρίσκεται στον αριστερό παράδρομο πριν την αρχή της οδού 25ης Αυγούστου και αποτελεί στέκι για τους ντόπιους αλλά και οι τουρίστες το προτιμάνε. Ο επαγγελματισμός από τους σερβιτόρους αλλά και η οργάνωση του μαγαζιού θεωρούνται τα δυνατά του σημεία μαζί με την ποιότητα των επιλογών για φαγητό. Πολλές φορές διοργανώνει διάφορα μουσικά events με μεγάλη απήχηση.

Κιρκόρ

Ένα παραδοσιακό μικρό μαγαζάκι που πέρασε από γενιά σε γενιά με την πιο νόστιμη μπουγάτσα στο Ηράκλειο. Μπορείς να απολαύσεις τη γλυκιά μπουγάτσα  με θέα τα Λιοντάρια όπου αποτελούν σημείο συνάντησης των  ντόπιων. Ακόμη, η μπουγάτσα για τους Ηρακλειώτες αποτελεί έθιμο της πρωτοχρονιάς για το καλό του χρόνου.

Πεσκέσι

Δε νοείται να πας στο Ηράκλειο για παραδοσιακό κρητικό φαγητό με ελάχιστα μοντέρνες νότες και να μην επισκεφτείς το Πεσκέσι. Βρίσκεται στο τέρμα αριστερό άκρο του πάρκο του Θεοτοκόπουλου. Το συγκεκριμένο εστιατόριο συνδυάζει ελκυστική ατμόσφαιρα με άρωμα Κρήτης και κουζίνα που σε εντυπωσιάζει με το πάντρεμα των υλικών αλλά και την παρουσίαση τους σαν τελικό αποτέλεσμα. Είναι αξιοσημείωτο ότι παράγουν κατά πλειοψηφία μόνοι τους τις πρώτες ύλες και έτσι μπορούν να ελέγξουν την ποιότητα. Στο τέλος του γεύματος ακολουθεί παραδοσιακό κέρασμα με χαρτάκια από μαντινάδες.

Διαμονή:

Ibis Styles Heraklion Central Hotel

To ξενοδοχείο Ibis, το οποίο βρίσκεται πίσω από τον Άγιο Τίτο, στην οδό Κορωναίου 26 & Άγιου Τίτου αποτελεί μια ιδανική επιλογή για τη διαμονή σας στο κέντρο. Είναι απόλυτα συμμορφωμένο με όλες τους κανόνες υγιεινής λόγω COVID-19 από την πρώτη σας επίσκεψη σας στη reception μέχρι και στο πρωινό, καθαρισμό δωματίων, ασανσέρ και κοινόχρηστους χώρους. Μοντέρνο ξενοδοχείο με έμφαση στο ξύλινο στοιχείο με ευρύχωρα δωμάτια, απίστευτη εξυπηρέτηση από το προσωπικό και διαθέτει δικό του εστιατόριο.

Να τονίσουμε ότι στη παραμονή μας στο Ηράκλειο το τριήμερο 05-08/06 ήταν από τα ελάχιστα που είχε προλάβει να συμμορφωθεί με τους ισχύοντες κανόνες και ήταν ανοιχτό σε κατηγορία 4 αστέρων και πάνω.

Bonus:

Haris’ Creperie

Στην πλατεία Ελευθερίας σας προτείνουμε το συγκεκριμένο μαγαζί ως το καλύτερο value for money.  Στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο είναι πάρα πολύ γνωστό και τώρα έχει επεκταθεί στην Κύπρο και στο Βελιγράδι.

Σας προκαλούμε να πάρετε τη σπέσιαλ κρέπα του και να μας απαντήσετε αν την «καταφέρατε». Διαθέτει βάφλες, κρέπες, σάντουιτς, σαλάτες, πάνκεϊκς, παγωτά αλλά και άλλες επιλογές στο μενού του σε πολύ ικανοποιητική μερίδα αλλά και σε ποιότητα. Εμείς σε κάθε επίσκεψη μας στο Ηράκλειο το τιμούμε ιδιαιτέρως.

© 2020, TravelEat Thodoris & Mari. All rights reserved.

Είναι η Μάρη και ο Θοδωρής, ένα ζευγάρι που λατρεύει τα ταξίδια, το φαγητό και να μοιράζονται μαζί σας τις εμπειρίες τους. Ο συνδυασμός ταξιδιών και φαγητών είναι ο ιδανικός για εκείνους, γι´ αυτό και το ρητό που τους αντιπροσωπεύει είναι “Eat well. Travel often!".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *